De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 11 november 2004.

Bijschriftdonderdag, 11 november 2004

Geweld

Ik lees de bijbel als een moeizame weg om door een wereld vol geweld heen te komen naar een wereld van liefde en vrede.

Cultuurdonderdag, 11 november 2004

Intense muziek in ‘Schöne Müllerin’

De muziek van Franz Schubert is vanaf het begin een inspiratiebron voor veel musici, componisten en dichters geweest. Hij is de liedcomponist bij uitstek en naast het op muziek zetten van gedichten van veel bekende dichters uit zijn tijd hebben een aantal van deze liederen de vorm van een liederencyclus, waarvan Die Schöne Müllerin en Die Winterreise het meest bekend zijn.

Cultuurdonderdag, 11 november 2004

Roestig Hongaars bij start filmfestival

Leeuwarden - Bij de opening van het Noordelijk Filmfestival, gisteravond in de Harmonie in Leeuwarden, ging het nadrukkelijk over het ontbreken van enige rijkssteun aan de totstandkoming van het festival. Geert Dales, die als burgemeester van Leeuwarden het festival opende: ,,Graag had ik staatssecretaris Medy van der Laan ook welkom geheten, maar die had ongetwijfeld heel belangrijke zaken elders te doen.’’

Cultuurdonderdag, 11 november 2004

Het verschil tussen papier en realiteit

Sinds twee jaar is het vrede in het voormalig Joegoslavië. En dus ook in het dorpje in Bosnië-Herzegovina proberen de inwoners het leven weer op te pakken. Althans dat lijkt zo in Fuse , de openingsfilm gisteren op het Noordelijk Filmfestival. Want het verdriet dat de burgeroorlog heeft aangericht is niet zo maar weg. Te veel zaken roepen dagelijks herinneringen aan die tijd op. Of het nu de verwoestingen aan voorzieningen en gebouwen is of de verwoestingen die mensen direct troffen.

Economiedonderdag, 11 november 2004

Prins schrijft verlies in eerste halfjaar

Dokkum – Staalbedrijf Prins heeft over het eerste halfjaar een positief bedrijfsresultaat geboekt van 786.000 euro. De omzet kwam uit op 16,2 miljoen met een nettoverlies van 28.000 euro.

Economiedonderdag, 11 november 2004

HZPC sluit boekjaar positief af

Joure – Aardappelhandelshuis HZPC Holland heeft over het boekjaar 2003/2004 een resultaat na belastingen behaald van 2,9 miljoen euro. Hiervan is twee miljoen uitgekeerd aan de certificaathouders. Per certificaat bedraagt het dividend 2,40 euro.

Hoofdartikeldonderdag, 11 november 2004

De Waddenzee…

Het Noorden krijgt een Waddenfonds. Tenminste, als de rechter geen streep haalt door de vergunningen die het kabinet wil verlenen voor gaswinning onder de Waddenzee. Het Waddenfonds wordt volgens minister Dekker níet gevuld met de verwachte extra aardgasbaten. De miljoenen moeten gewoon uit de schaarse ‘algemene middelen’ geput worden; dat is ook de reden dat het niet meer dan een half miljard kan zijn, hoeveel winst de NAM ook maken gaat. Desalniettemin: zonder gaswinning komt er geen Waddenfonds. En zelfs wanneer gaswinning door de rechter wordt toegestaan maar na enkele jaren vanwege onvoorziene milieueffecten moet worden stopgezet, zal die stopzetting alsnog gevolgen hebben voor het Waddenfonds.

Regiodonderdag, 11 november 2004

Ook Bolsward aan de ruilhandel

Bolsward – In navolging van Leeuwarden en Oosterwolde gaat ook Bolsward een onderling ruilhandelsysteem opzetten. Volgende week is de opening in Ons Gebouw aan het Broereplein.

Regiodonderdag, 11 november 2004

Moskee wil beveiliging

Leeuwarden – De Marokkaanse gemeenschap in Leeuwarden heeft het gemeentebestuur gisteren gevraagd om te zorgen voor beveiliging. Dat bevestigt Said Bentaieb, voorzitter van de stichting Marokkaans religieus centrum in de provinciehoofdstad.

Regiodonderdag, 11 november 2004

Rinsumageest blij met subsidie voor dorpshuis

Rinsumageest – Voorzitter van de bouwcommissie van het dorpshuis in Rinsumageest Jeltsje Braaksma is blij dat er toch subsidie is voor de bouw van het onderkomen in het dorp.

Regiodonderdag, 11 november 2004

Oud-bewoner keert niet terug

Leeuwarden - Van de 106 nog te bouwen eengezinswoningen in de Leeuwarder Vegelinwijk is bijna een kwart verkocht. Twee zijn verhuurd en op twintig huizen is een optie genomen. De Corporatieholding Friesland is tevreden over de belangstelling. Maar oud-bewoners keren niet terug naar de wijk.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 november 2004

SGP doet niet mee met anti-paaps D66

Den Haag – De sympathie van de Staatkundig Gereformeerde Partij voor het Vaticaan is de afgelopen tachtig jaar duidelijk toegenomen. De partij is nog steeds tegen diplomatieke betrekkingen met Rome. Maar de SGP’ers spannen niet meer samen met het liberale verzet tegen rooms-katholieke leeruitspraken.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 november 2004

Franeker supermarkt verkoopt Nieuwe Bijbelvertaling

Franeker – Supermarkt de Meermarkt in Franeker verkoopt sinds woensdag De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). Eigenaar Klaas Grimmius is zo enthousiast over de nieuwe vertaling dat hij het besluit nam om de bijbel in zijn winkel aan de Troelstrastraat te gaan verkopen. ,,Ik ben er woensdag mee begonnen en heb er gelijk twee verkocht’’, vertelt hij.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 november 2004

Een zondagse mis die je ráákt

Heeswijk – Hoe vier je de zondagse mis op een manier die mensen ráákt, en die dichtbij hun persoonlijke leven staat? Een thema dat de norbertijner heren van de Abdij van Berne na aan het hart ligt. Staande in een traditie die begon in 1891, maken ze zich nog altijd sterk voor het ‘liturgisch apostolaat’. Zaterdag is er een ontmoetingsdag voor belangstellenden.

Sportdonderdag, 11 november 2004

Gerlof Kolk derde op FK dammen

Leeuwarden - De uitgestelde wedstrijd in het FK dammen tussen Gerlof Kolk en Katrinus Posthumus is woensdagavond in remise geëindigd waardoor Kolk samen met Anne-Piet Kooistra derde is geworden.

Sportdonderdag, 11 november 2004

Twee keer winst voor Brandenburg

Heraklion – Daan Brandenburg kreeg woensdag op het WK schaken onder negentien jaar in Heraklion twee zware partijen voor de kiezen. Bij beide partijen kwam hij niet zo heel goed uit de opening, maar wist de partijen toch naar zich toe te trekken.

Sportdonderdag, 11 november 2004

Friese wielerclubs samen verder in clubcompetitie

Leeuwarden - De wielerbondbond KNWU presenteert deze week een nieuwe opzet van de landelijke clubcompetitie en een aparte competitie voor beloften, de renners tot 23 jaar. Als de vier Friese wielerverenigingen LWV De Friesche Leeuw (Leeuwarden), WV Drachten e.o., Olympia Heerenveen en Otto Ebbens uit Zwaagwesteinde nu niet op hun tellen passen, missen de jonge renners komend seizoen de aansluiting.

Sportdonderdag, 11 november 2004

Tafeltennis in Fryslân verkeert in zwaar weer

Dokkum – Mede door de populariteit in grootmacht China is tafeltennis de meest beoefende sport ter wereld. In Fryslân verkeert de sport echter in zwaar weer. Van de 25 verenigingen die Fryslân in 1998 telde zijn er anno 2004 nog maar negentien over, terwijl het aantal spelers dat hun krachten op competitief niveau meet onder de zevenhonderd is gedaald.

Sportdonderdag, 11 november 2004

IJshockeyteam zal op WK boven zichzelf moeten uitstijgen

Heerenveen – In het Poolse Nowy Targ start donderdag voor het Nederlands ijshockeyteam het kwalificatietraject voor de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn. Nederland strijdt met nog twintig landen om drie beschikbare plaatsen. Vadeko Flyers uit Heerenveen is vertegenwoordigd door Jamie Visser en Erik Landman én de beide doelmannen Ruud van der Holst en Marcel Nijland.

Sportdonderdag, 11 november 2004

Heerenveen in bekertoernooi uitwedstrijd tegen Ajax

Leeuwarden – SC Heerenveen speelt in de achtste finales van het Amstel Cuptoernooi een uitwedstrijd tegen Ajax. Dat was het resultaat van de loting die woensdagavond door spits Hans van der Haar (FC Utrecht) werd verricht. De Friezen waren vanwege Europa Cup verplichtingen vrijgesteld van deelname aan de eerste drie ronden van het nationale bekertoernooi.

Weerdonderdag, 11 november 2004

Morgen regen

Vandaag blijft het droog en vrij zonnig met maximumtemperaturen rond 7 à 8 graden. Het waait zwak tot matig uit het noordoosten. Vanavond en vannacht zakt de temperatuur tot rond 1 graad. Morgen volgt er regen bij 9 à 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties