De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 11 november 2006.

Achtergrondzaterdag, 11 november 2006

Hoopgevende lessen van een bevalling

Op donderdag 26 oktober 2006, om tien over zes ’s morgens, beviel mijn vrouw Yael van een zoon. Itamar Jacob de Bruin werd - net als zijn zus Ariel ( 1999 ) en broer Evyatar ( 2002 ) - geboren in het Bney Tsion ziekenhuis (Rothschild) in Haifa. Zijn geboorte maakte me weer eens bewust van twee feiten: dat er slechts twee generaties zitten tussen mijn kinderen en de Holocaust, en dat joden en Arabieren heel goed samen kunnen leven zolang we inzien wat ons bindt en niet al te zeer benadrukken wat ons scheidt.

Cultuurzaterdag, 11 november 2006

Voortkabbelend leven in de Franse stad

Het in beeld brengen van een saai leven is een kunst apart. Hoe ziet urenlange verveling eruit als je die moet samenvatten in een paar minuten film? Dat kan door het verhaal te verplaatsen naar het platteland, waar alles langzaam gaat en nooit iets lijkt te gebeuren. Opvallend is dat in Ça m’est égal si demain n’arrive pas (‘Het is me om het even of morgen komt’) het tegenovergestelde gebeurt.

Cultuurzaterdag, 11 november 2006

Liggen wij hier nog wakker van

De feiten zijn bekend. Dagelijks sterven honderdduizend mensen op de wereld aan honger of de directe gevolgen daarvan, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). En volgens diezelfde FAO brengt de wereldwijde landbouw genoeg op om twaalf miljard mensen van voldoende voedsel te voorzien.

Cultuurzaterdag, 11 november 2006

Harmen Houtman wint Stellingwarver Schriefwedstried

Noordwolde - Harmen Houtman uit Heerenveen heeft de Stellingwarver Schriefwedstried gewonnen met zijn eenakter Een hiete dag. De prijs werd gisteravond door burgemeester Oosterman uitgereikt in ’t Vlechtwerk in Noordwolde. De wedstrijd, die eens in de drie jaar wordt gehouden, heeft als doel het schrijven in het Stellingwerfs te stimuleren. Dit jaar konden belangstellenden een zelfgeschreven of vertaalde eenakter insturen.

Cultuurzaterdag, 11 november 2006

Veel regionale films moeten nog gered

Leeuwarden - De conservering van audiovisueel materiaal uit de regio’s gaat een heel eind de goede kant op. Sinds 2002 is er al 12.000 uur aan materiaal gered. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Er is nog 150.000 uur aan regionaal materiaal dat accuut wordt bedreigd door de tand des tijds. Dat was gisteren de conclusie van het symposium Schatgraven in de regio op het Noordelijk Film Festival.

Economiezaterdag, 11 november 2006

Fryslân House in Riga, Letland feestelijk gestart

Riga - Het Fryslân House in Riga, Letland is gisteren geopend. Het Fryslân House is bedoeld als uitvalsbasis voor Friese bedrijven die handel willen drijven in Letland. Initiatiefnemer is Ate van der Meer van het automatiseringsbedrijf Snakeware in Sneek. Van der Meer verwacht veel van de vestiging in de snel groeiende Baltische staat.

Economiezaterdag, 11 november 2006

Veel bezoekers zien karig aanbod bij aardappelshow

Joure - Een karig aanbod, maar veel belangstellenden. Zo kunnen de aardappelrassenshows in en rond Emmeloord en Joure volgens de handelshuizen omschreven worden.

Economiezaterdag, 11 november 2006

Philips stoot tweetal afdelingen af

Drachten - Elektronicaconcern Philips stoot twee afdelingen in Drachten af. Ze worden verkocht omdat de activiteiten niet tot de kern van het bedrijf behoren. Het werk blijft in Drachten uitgevoerd worden, zo verzekerde directeur J. Konijnenberg van Philips gisteren. Bij de afdelingen werken in totaal 180 mensen.

Economiezaterdag, 11 november 2006

Lootsma: van paarden krijg je iets terug

Paarden in Nederland worden doorgaans niet voor de slacht gefokt, stelt John Kraakman van de Federatie Nederlandse Hippische Ondernemers (FNHO). De prijzen voor paardenvlees zijn zo laag, dat dit helemaal niet uitkan. Paarden worden in de meeste gevallen gehouden voor sport en recreatie, zoals bij manages of in de draf- en rensport. Paarden blijven vaak bij de fokker tot de volwassen leeftijd van drie jaar, waarna ze verkocht worden.

Hoofdartikelzaterdag, 11 november 2006

De politieke agenda...

Politieke partijen zetten van alles ‘op de agenda’. Er moet van alles gebeuren om het beter te laten gaan met ons land. De ene partij heeft een trefwoord gekozen dat kenmerkend is voor de ‘noodzakelijke’ veranderingen; de andere kiest een ander woord. In de praktijk ontloopt het elkaar allemaal niet zo veel - Nederland wordt politiek gezien in zekere zin beheerst door midden-partijen.

Regiozaterdag, 11 november 2006

Zorgpremie tientje meer per maand

Leeuwarden - Zorgverzekeraar De Friesland heeft de premie voor de basisverzekering voor het nieuwe jaar verhoogd tot 1152 euro. Dat betekent dat het maandbedrag met bijna tien euro toeneemt tot 96 euro. De Friesland, met de premie voor dit jaar nog een van de goedkoopste, zit nu boven het gemiddelde premiebedrag.

Regiozaterdag, 11 november 2006

Universiteitsplan is vooral ambitie

Leeuwarden - Het duurt nog wel even voor het eerste college gegeven wordt aan de ‘Universiteit Friesland’. De plannen van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) om de academische status aan te vragen zijn weliswaar serieus, maar pril. Ze zijn vooral een uiting van de ambitie van de hogeschool, die naast lof ook kritiek oogst.

Regiozaterdag, 11 november 2006

Profiteren van de creatieve industrie

Een sterke Europese economie is gebaat bij innovatieve regio’s. Achtereenvolgens bezoeken we zes van die ‘slimme streken’ - om ten slotte in Fryslân te eindigen. Deze week de laatste stopplaats: Kalmar in Zuidoost-Zweden. De regio blinkt uit in design, kunst en muziek en zet dat in de markt. In Kalmar levert de creatieve industrie een grote bijdrage aan de economie.

Regiozaterdag, 11 november 2006

Geen stilte in de leeszaal van de bibliotheek svp

Na veertig jaar dienst neemt Frans Sijtsma afscheid als directeur van de openbare bibliotheek in Leeuwarden. Zijn loopbaan lang probeerde hij de leeszalen toegankelijk te maken voor de Leeuwarder samenleving. Want kennis werkt heilzaam, gelooft hij.

Sportzaterdag, 11 november 2006

Een jonge speler kan ook wel eens moe zijn

Heerenveen - De kans dat Gianni Zuiverloon vanavond in Breda na 45 minuten zijn voetbalschoenen weer uittrekt is klein. De pas negentienjarige rechterverdediger krijgt daar met zijn ploeggenoten van SC Heerenveen een lastig avondje NAC voorgeschoteld. Daarom is het zaak helemaal fris te zijn en dat is de geboren Rotterdammer volgens zeggen. ,,We zijn twee dagen vrij geweest en ik voel me goed.’’

Sportzaterdag, 11 november 2006

Kramer is blij voor zichzelf én voor Wennemars

Heerenveen - Even leek het er door een diskwalificatie op de 500 meter op dat Erben Wennemars gisteren tijdens de eerste dag van de Worldcup in Heerenveen een negatieve hoofdrol zou opeisen. Niets bleek minder waar, want hij stal even latter de show met een sublieme zege op de 1500 meter. Tot tevredenheid van zichzelf, en ook van bijvoorbeeld TVM-teamgenoot Sven Kramer. De Fries was echter ook blij met zijn eigen prestatie. Want het gat met de concurrenten was verrassend klein. En dat geeft de burger moed. Ook die uit Oudeschoot.

Sportzaterdag, 11 november 2006

Heerenveen laat opnieuw steekje vallen

Breda – SC Heerenveen is er gisteravond in het Bredase Rat Verlegh-stadion niet in geslaagd om de zege tegen Sparta een goed vervolg te geven. Tegen NAC liet de formatie van trainer Gertjan Verbeek dit seizoen gisteravond opnieuw een steekje vallen, nadat eerder al drie keer op vreemde bodem was verloren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties