De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 november 2008.

Economiedinsdag, 11 november 2008

Exportverbod in Noorden na nieuwe gevallen blauwtong

Den Haag - In het land zijn twee nieuwe gevallen van blauwtong aangetroffen. Het gebied waar maatregelen van kracht zijn om verspreiding tegen te gaan is uitgebreid. Dit heeft het ministerie van LNV gisteren bekendgemaakt. Het gaat om twee nieuwe gevallen van het type 6 bij runderen die afkomstig zijn uit Overijssel en de provincie Utrecht. Blauwtong is niet gevaarlijk voor de mens. Voor blauwtong van het type 6 is nog geen vaccin beschikbaar. Het rund uit Overijssel was al overgebracht naar een exportstal in Leeuwarden. Het noorden en midden van Nederland zijn nu ook insluitingsgebied van waaruit export van herkauwers verboden is.

Economiedinsdag, 11 november 2008

Pensioenfondsen krijgen meer tijd van DNB

Amsterdam - De Nederlandsche Bank (DNB) geeft pensioenfondsen meer tijd om aan te geven hoe zij hun eigen vermogenspositie gaan verbeteren. De fondsen hoeven pas op 1 april met een zogenoemd herstelplan te komen.

Hoofdartikeldinsdag, 11 november 2008

Gemeentelijke herindeling...

De provincie Fryslân komt binnenkort met nieuws over de nieuwbouw. Na de mislukte aanbesteding eerder dit jaar, moet straks blijken of, en zo ja welke bouwer(s) de klus wil(len) klaren. Dat het een moeizaam verhaal wordt, kan op voorhand worden gezegd. Overheden zijn niet de beste opdrachtgevers wegens - in het algemeen - een te zwaar program van eisen in vergelijking met het geld dat beschikbaar is.

Regiodinsdag, 11 november 2008

Samenwerken prima. Maar met wie?

Damwoude - Samenwerken met andere gemeenten, dat willen de raadsleden van Dantumadeel wel. Een fusie? Misschien, later. ,,Voordat je gaat trouwen, moet je zorgen dat je goed met elkaar overweg kunt. Je moet de relatie eerst opbouwen”, meent ChristenUnie-fractievoorzitter Ronald Dijksterhuis.

Regiodinsdag, 11 november 2008

Nieuwbouw Thialf is in zicht

Heerenveen - De kans is groot dat er een nieuw ijsstadion bij het centrum van Heerenveen komt. De gemeente Heerenveen gaat door met het locatie-onderzoek.

Regiodinsdag, 11 november 2008

Ziekenhuis in Sneek nog nooit zo vol

Sneek - Het Antonius Ziekenhuis in Sneek moet tientallen extra mensen aannemen om de drukte aan te kunnen. Op jaarbasis komen er enkele duizenden extra patiënten naar Sneek, met name door de toeloop uit de Noordoostpolder waar het ziekenhuis verdwijnt.

Regiodinsdag, 11 november 2008

Een héél grote tekening voor Sinterklaas

Balk - Tien bij vijf meter, dat zou al een enorme afmeting zijn voor een tekening, op te hangen bij het gemeentehuis in Balk, bij de aankomst van Sinterklaas. Maar toen de Sinterklaas Intocht Commissie vorige maand voorstelde om zo’n groot welkomstcadeau te maken, reageerden de scholen in Gaasterlân-Sleat zo enthousiast, dat de plannen gewijzigd moesten worden.

Regiodinsdag, 11 november 2008

Bestuurder of politicus? Nieuwe rol moet wennen

Leeuwarden - ,,Hoeveel betaalt de gemiddelde burger per jaar aan het waterschap’’, vroeg gespreksleider Gijs Wanders de zaal. Vier mogelijkheden, variërend van niets tot meer dan 150 euro. Het antwoord had maar 18 procent goed: meer dan 150 euro.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 november 2008

Evangelische geloofsijver loopt zichzelf voorbij

Veel christenen in moslimlanden worden vervolgd vanwege hun geloof. Oprichter van Open Doors Anne van der Bijl schreef over hen, én over christenen die met hen solidair moeten zijn, het boek Geheime gelovigen. Dr. Karel Blei zet uiteen wat er niet aan deugt. ,,Dit soort christendom is protestants opwekkingschristendom.”

Geloof & Kerkdinsdag, 11 november 2008

Obama, de man van Gods keuze?

Je zou het niet zeggen als je hem ziet, maar wist u dat Barack Obama Hollandse voorouders had? Via zijn blanke moeder uiteraard. Voor zover bekend is hij voor 0,05 procent Nederlands, met voorouders uit onder meer Leiden en Amsterdam, luisterend naar namen als De Ruijne, van der Straaten, Vreeland, Meijer en Grevenraedt. Nou ja. Vermoedelijk heeft élke Amerikaanse president wel ergens Nederlandse voorouders.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 november 2008

Amerikaanse kerken: zorg topprioriteit Obama

Washington - De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama moet gezondheidszorg zeer hoog op zijn lijst van hervormingen zetten. Dat vindt de National Council of Churches (NCC) in de VS.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 november 2008

Baretembleem met ster en maansikkel voor imams

Leeuwarden - De imams die vanaf volgend jaar aan de slag gaan bij Defensie krijgen een eigen embleem op de baret.

Sportdinsdag, 11 november 2008

Kitesurfer Klaas-Einte Adema wil leven van de wind

Leeuwarden - Een beetje onverwacht veroverde Klaas-Einte Adema dit weekeinde op de Noordzee vlakbij Scheveningen de Nederlandse titel bij het kitesurfen. Het was de beloning voor twee jaar keihard trainen. De 25-jarige Leeuwarder is altijd op het water als het waait. Nu is zijn doel meedoen aan internationale wedstrijden. ,,Dat is mijn droom. Dit NK bevestigt dat ik ook internationaal meekan.”

Sportdinsdag, 11 november 2008

Kaatsers missen op WK finale Internationaal Spel

Ibirra De Nederlandse ploeg is er afgelopen nacht (plaatselijke tijd) tijdens het WK kaatsen niet in geslaagd de finale te bereiken op het onderdeel Internationaal Spel. In het Ecudoriaanse Ibirra wonnen Johan van der Meulen, Johannes Boersma, Robert Rinia, Pier Piersma en Marten Feenstra de eerste partij nog wel met 6-1 van Peru, maar in de daaropvolgende partij toonde België zich met 6-3 de betere.

Sportdinsdag, 11 november 2008

Dingsdag enkele weken uitgeschakeld

Heerenveen Trainer Trond Sollied van sc Heerenveen kan enkele weken geen beroep doen op Michael Dingsdag. De centrale verdediger is uitgeschakeld door een schouderblessure. Hij liep de kwetsuur zondag op in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (0-1). De centrale verdediger kwam ongelukkig in botsing met een tegenstander. Daarbij raakte de schouder uit de kom. Hij moest een nacht in een ziekenhuis in Den Haag doorbrengen, waar de schouder onder narcose werd teruggezet. Aanvaller Roy Beerens, die eind vorige maand een dijbeenblessure opliep, hervatte gisteren de groepstraining. De bekerwedstrijd morgen tegen de amateurs van Haaglandia komt waarschijnlijk nog te vroeg voor hem. Het bekerduel, dat om 20.00 uur begint, is gratis toegankelijk voor seizoenkaarthouders.

Sportdinsdag, 11 november 2008

Dubbel verlies sc Heerenveen

Tilburg Jong sc Heerenveen heeft gisteren de uitwedstrijd tegen Willem II met 2-0 verloren. Heerenveen verloor niet alleen de punten, maar ook twee spelers. Arnor Smárason en doelman Agil Etemadi vielen nog voor rust geblesseerd uit. Voor Willem II scoorde oud-Cambuurspeler Angelo Martha en Niels Vorthoren. Jong sc Heerenveen zakte door de nederlaag naar de elfde plaats op de ranglijst.

Sportdinsdag, 11 november 2008

Puntje voor belofteteam Cambuur

Almere De beloften van SC Cambuur-Leeuwarden hebben gisteravond een punt gepakt in Almere bij FC Omniworld. De weersomstandigheden maakten goed voetbal onmogelijk. Voor de rust vielen er geen doelpunten, één minuut daarna was het wel raak. Kees Pier Tol zette na een prima aanval Cambuur op voorsprong. Een kwartier voor tijd viel de gelijkmaker uit een afgeslagen corner 1-1. Cambuur speelde de laatste tien minuten met tien man. Toen alle wissels al waren opgebruikt viel Chris de Wagt uit met een blessure. Jurjen Bosch maakte zijn rentree.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties