De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 11 december 2003.

Bijschriftdonderdag, 11 december 2003

Licht en donker

Je kunt het ieder kind vragen: wat is het onderscheid tussen dag en nacht? Het antwoord zal steevast zijn: overdag is het licht en ‘s nachts is het donker.

Economiedonderdag, 11 december 2003

Penicilline ontdekt in Friese melk

Workum/Hommerts - Kaasfabriek Frico Cheese in Workum heeft 500.000 liter melk afgekeurd omdat er 140 keer meer penicilline in zit dan is toegestaan. De melk is niet in voedingsmiddelen op de markt gekomen, maar als melkpoeder opgeslagen voor nader onderzoek.

Hoofdartikeldonderdag, 11 december 2003

Knopen doorhakken…

Het wordt nog een spannend staartje aan dit jaar. Volgende week vrijdag hakt het kabinet knopen door over de Zuiderzeelijn, de snelle spoorverbinding die er moet komen tussen de Randstad en het Noorden. De Stuurgroep Zuiderzeelijn spreekt geruststellende woorden: het is al duidelijk, de afspraken liggen er, geen twijfel mogelijk, die lijn die komt er. Wat er op 19 december gebeurt, is het bekrachtigen van een overeenkomst die er in feite al jaren ligt.

Regiodonderdag, 11 december 2003

Nostalgisch beeld van het bestaan

Alleen het laatste liedje is gelogen, de rest is allemaal waar. Dat zegt Marijke Boon in haar nieuwste programma Groote Zaagbek . In tegenstelling tot een acteur speelt de cabaretier geen rol, maar speelt hij zichzelf. Marijke Boon heeft besloten om voor deze voorstelling haar leven, een beetje ingedikt tot afgelopen jaar, als uitgangspunt te nemen. En omdat een belangrijk stuk van dat leven zich afspeelt in haar meisjesboudoir, roze en met bloemetjesbehang, creëert ze live voor het publiek haar levensplek. Ze knipt en spuit totdat er een decor is ontstaan met een bankstel, tafeltje, boeken- en kledingkast en de schilderijen aan de wand.

Regiodonderdag, 11 december 2003

Niet alle donors worden ook donor

Drachten – Friese ziekenhuizen zijn nog niet scherp genoeg op het traceren van mogelijke donors voor weefseltransplantaties. Dat constateren de ziekenhuizen zelf.

Regiodonderdag, 11 december 2003

Kanaalplan kost 6 miljoen euro

Nij Beets – De gemeente Smallingerland trekt vooralsnog geen geld uit voor het heropenen van het Polderhoofdkanaal tussen De Veenhoop en Nij Beets. Dat zei wethouder Pultrum van Smallingerland woensdag, nadat bekend werd dat het weer bevaarbaar maken van de vaarweg ruim 6,1 miljoen euro gaat kosten. Dat is de helft goedkoper dan eerst gedacht.

Regiodonderdag, 11 december 2003

De Wegenwacht voor de monumentenbezitter

Eigenlijk is de stichting Monumentenwacht Fryslân voor eigenaren van monumenten net zoiets als de Wegenwacht voor autobezitters. Iedereen die een historisch pand heeft, zou lid moeten zijn, vindt directeur ad interim Wichert van Dijk. Net als een hartpatiënt die regelmatig zijn hart en bloed laat controleren, moet de monumentenbezitter zijn dakgoten en muren periodiek aan een deskundige blik laten onderwerpen. Het had weinig gescheeld of de dertigjarige stichting was een derde van haar subsidie kwijtgeraakt. Woensdag is het bezuinigingsvoorstel van de provincie teruggedraaid, tot grote opluchting van Van Dijk.

Regiodonderdag, 11 december 2003

Kenniscampus in Leeuwarden gaat door

Leeuwarden – Leeuwarden krijgt definitief een kenniscampus om de positie van het hoger onderwijs in Fryslân te versterken. Dat heeft de Stuurgroep Kenniscampus Leeuwarden woensdag bekendgemaakt.

Regiodonderdag, 11 december 2003

Verdubbeling Wâldwei kost 80 miljoen

Earnewâld - De verdubbeling van de Wâldwei N31 gaat zo’n 80 miljoen euro kosten. Dat is tientallen miljoenen minder dan eerder geraamd. De aanbesteding is lager uitgevallen door de publiek-private samenwerking (pps).Volgend voorjaar wordt met het werk begonnen; in 2008 moet de verdubbeling klaar zijn.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 december 2003

Studenten RuG boos om deal ThUK-VU

Groningen - De studenten die in Groningen als laatsten de kerkelijke opleiding theologie volgen, hebben grote bezwaren tegen de samenwerkingsovereenkomst tussen de Theologische Universiteit Kampen en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij vinden het niet eerlijk dat de kerkelijke opleiding aan de VU open blijft, terwijl ‘Groningen’ na afloop van dit studiejaar definitief gesloten wordt.

Sportdonderdag, 11 december 2003

Het zonespel als belangrijkste houvast

Dronrijp – Lykle Bleekveld uit Dronrijp werkt als trainer bij zijn club Ouwe Syl met een strak omlijnd plan. Dat plan leidde tot promotie van de vijfde tot de derde klasse en hoewel het dit seizoen nog niet helemaal wil vlotten - wel qua spel, maar niet qua (doel)punten - is Bleekveld stellig overtuigd van de juistheid van zijn visie. ,,Want we dogge foar gjin inkele oare ploech űnder.’’

Weerdonderdag, 11 december 2003

Vochtig weer

Het is vanavond eerst nog regenachtig en bewolkt weer, later wordt het droog. Vannacht vochtig weer, met kans op mist en bij minima van 1 of 2 graden, mogelijk ook gladheid. Morgen 5 graden en overdag meest droog, bij een matige tot krachtige zuidoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties