De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 11 december 2008.

Cultuurdonderdag, 11 december 2008

Bundel dichter Tsead Bruinja gratis op internet

Leeuwarden - De Friese dichter Tsead Bruinja geeft zijn nieuwe bundel gratis weg. Angel verschijnt niet in boekvorm, maar als krant op tabloidformaat. Het nieuwe werk is op 18 december gratis te downloaden als pdf-bestand op de poëzieweblog www.decontrabas.com. Dat heeft de dichter gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 11 december 2008

Nieuwe ronde oplichtingsbrieven KvK

Den Haag De Kamer van Koophandel (KvK) en het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) hebben een tweede golf van honderdduizenden valse facturen aan ondernemers tegengehouden. Dat heeft KvK gisteren bekendgemaakt. De organisatie kreeg aanwijzingen dat de nepmailing klaar stond bij een verzendhuis en heeft via juridische stappen de verzending weten te voorkomen. De Kamer van Koophandel sluit niet uit dat de facturen via andere kanalen alsnog verstuurd zullen worden. De brief vroeg de zelfstandigen om een financiële bijdrage, zogenaamd voor het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De mailing had een oplage van 1,4 miljoen stuks en had kenmerken en taalgebruik die doet denken aan een brief van de Kamer van Koophandel.

Economiedonderdag, 11 december 2008

Vertrouwen werknemers in bedrijf blijft hoog

Amsterdam - De economische verslechtering doet niets af aan het vertrouwen van werknemers van grote bedrijven en organisaties in Nederland in de eigen toekomst. De tevredenheid over baan en werkgever piekt bovendien. Dat schrijft het zakenblad Incompany vandaag op basis van eigen onderzoek.

Economiedonderdag, 11 december 2008

‘Rabobank beste voor starters’

Haarlem De Rabobank is voor hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt de beste werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van het blad Intermediair. De arbeidsvoorwaarden voor starters zijn bij Rabobank beter dan bij andere werkgevers. Op de tweede plaats staat verzekeraar Achmea. Het is voor het eerst dat Intermediar komt met de beste werkgever voor starters. Het blad peilt al veel langer hoe hoogopgeleiden aankijken tegen de arbeidsmarkt. Bij hen kwam dit jaar Philips op de eerste plaats. Vorig jaar was onder hen Rabobank nog de populairste werkgever.

Economiedonderdag, 11 december 2008

V&D Leeuwarden gaat grondig verbouwen

Leeuwarden - Warenhuis V&D in Leeuwarden gaat dit voorjaar zijn 115 jaar oude pand grondig verbouwen. De landelijke directie van het bedrijf heeft eergisteren toestemming gegeven om enkele miljoenen hiervoor uit te trekken.

Hoofdartikeldonderdag, 11 december 2008

Tegenvallende verwachtingen...

De dag voor Prinsjesdag was de dag dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel. De begroting die voor dit jaar is gepresenteerd, is gebaseerd op verwachtingen van vlak voor en tijdens afgelopen zomer. Toen al sluimerde de kredietcrisis, maar na Prinsjesdag barstte deze pas echt in volle hevigheid los. Desondanks houdt de regering vast aan de begroting over 2009.

Regiodonderdag, 11 december 2008

Nieuw overleg dorpshuis Veenwouden

Veenwouden - Er moet een nieuw plan komen voor de opzet van een dorpshuis in Veenwouden. Dat vindt het college van B en W van Dantumadeel. Het gemeentebestuur wil een externe deskundige aanstellen, die de wensen en mogelijkheden inventariseert.

Regiodonderdag, 11 december 2008

Opsterland heeft het beste Wmo-loket

Leeuwarden - Opsterland heeft het best functionerende Wmo-loket. Dat staat in de Sterrengids van Foar Elkoar en Zorgbelang Fryslân, met de resultaten van de toetsing van de Wmo-loketten van twintig Friese gemeenten. De belangrijkste conclusie: er kan nog heel veel verbeteren.

Regiodonderdag, 11 december 2008

Winkeliers zijn diefstal en ellende zat

Leeuwarden - Winkeliers in Leeuwarden hebben genoeg van diefstal en agressieve klanten. Gisteren ontvingen de ondernemers een brief met daarin de oproep collectief mensen die overlast veroorzaken uit winkels te weren. ,,De stad moet schoon worden gemaakt”, zegt Erik Bos van de Leeuwarder Ondernemersvereniging LEON.

Regiodonderdag, 11 december 2008

Alsjeblieft niet nog een plan erbij voor het Wad

Dokkum - We hebben de planologische kernbeslissing (pkb) over de Waddenzee al, een hele rits Europese richtlijnen als Natura 2000 en de Kaderrichtlijn water (KRW), en dan kan het waddengebied ook nog als Werelderfgoed worden aangewezen door Unesco. ,,Dan bekruipt je het gevoel, laten we maar ophouden met eigen beleid. Er is toch al over beslist. Iedereen vindt wel iets anders nodig, daar word je als wethouder wel eens knettergek van.”

Regiodonderdag, 11 december 2008

Kinderen uit Tsjernobyl blijven thuis

Leeuwarden - Er komen dit jaar definitief geen kinderen uit Tjernobyl meer op vakantie naar Fryslân om aan te sterken. De Wit-Russische autoriteiten geven geen uitreisvisa aan kinderen, nadat gastoudergezinnen in de Verenigde Staten en Italië een kind niet terugstuurden.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 december 2008

Raad van Kerken werft ‘maatjes’ tijdens Advent

Amersfoort - De Raad van Kerken in Nederland is een Adventsactie begonnen. Met de actie ‘Maat van de Raad’ hoopt het oecumenisch verband van kerken ‘honderden donateurs aan zich te binden’. Dat schrijft de RvK in een persbericht.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 december 2008

Een wachter bij de tijd met een profetische stem

Aan het intens bewogen leven van nog geen veertig jaar van ds. Jan Koopmans kwam in maart 1945 een abrupt einde. Een onlangs verschenen bundel maakt duidelijk waarom zijn naam niet mag worden vergeten, meent Wessel ten Boom.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 december 2008

Er is behoefte aan nieuwe gemeenten

Leeuwarden - ‘Kerkplanting’ en ‘Gemeentestichting’, het is helemaal in. Alleen deze week worden er al twee congressen gehouden over missionair kerk-zijn. Vanaf donderdag ligt er het boek Als een kerk opnieuw begint. Handboek voor missionaire gemeenschapsvorming.

Sportdonderdag, 11 december 2008

Ook Harmes en Wevers in wereldbeker

Madrid De turnsters Suzanne Harmes en Sanne Wevers nemen komend weekeinde deel aan de finale van de wereldbeker in de Spaanse hoofdstad Madrid. Daarmee komt het aantal Nederlandse deelnemers op vijf.

Sportdonderdag, 11 december 2008

Internationale toppers op Gym Gala

Heerenveen Op het jaarlijkse Gym Gala geven dit jaar wereldkampioenen en Oympische medaillewinnaars acte de présence. Zo komt uit Amerika de voormalige wereldkampioene meerkamp en winnaar van het zilver in Peking Chellsie Memmel naar Nederland. Ook Jonathan Horton uit Amerika is aanwezig. Horton komt in een rechtstreeks duel uit tegen Epke Zonderland op rek. Tijdens de Spelen viel Zonderland op dit onderdeel. Horton pakte het zilver.

Sportdonderdag, 11 december 2008

Alsnog huldiging Groenendijk

Heerenveen Een half jaar na zijn koningstitel op de PC wordt kaatser Douwe Groenendijk alsnog gehuldigd door zijn vereniging Pompeblędden uit Heerenveen. Groenendijk won op 30 juli dit jaar samen met Jochum Bouma en Auke van der Graaf de belangrijkste kaatspartij van het jaar.

Sportdonderdag, 11 december 2008

Rodenhuis verlaat sc Joure

Joure Trainer Wieb Rodenhuis heeft zondaghoofdklasser sc Joure te kennen gegeven aan het einde van dit seizoen te stoppen. Joure had graag doorgegaan met de trainer uit Britsum, die de ploeg vorig seizoen terugbracht van de eerste klasse naar de hoofdklasse.

Sportdonderdag, 11 december 2008

Inia vlagt laatste internationaal duel

Bremen Assistent-scheidsrechter Adriaan Inia uit Gytsjerk heeft dinsdagavond tijdens het Champions League duel tussen Werder Bremen en Inter Milan (2-1) zijn laatste wedstrijd gevlagd. Inia verdwijnt van de internationale lijst, waar hij sinds 2000 op staat, omdat hij in oktober 45 jaar is geworden. Inia was ruim zeventig keer actief als internationaal assistent-scheidsrechter.

Sportdonderdag, 11 december 2008

Pranjic snel terug bij Heerenveen

Heerenveen Sportclub Heerenveen kan waarschijnlijk sneller dan verwacht weer beschikken over zijn topscorer Danijel Pranjic. De Kroatische middenvelder verzwikte vorige week in het UEFA Cup-duel met Sporting Braga zijn enkel. De Friezen dachten Pranjic zeker drie weken kwijt te zijn, maar zijn herstel verloopt zeer voorspoedig.

Sportdonderdag, 11 december 2008

‘Sollied favoriet als bondscoach’

Heerenveen Als het aan de lezers van de grootste krant van Noorwegen ligt, wordt Trond Sollied de nieuwe bondscoach van Noorwegen. De coach van sc Heerenveen ligt in een peiling van dagblad VG op kop. Sollied wordt op de voet gevolgd door Tom Nordlie, een grote naam in het Noorse voetbal en coach van Kongsvinger IL. Guus Hiddink, bondscoach van Rusland, staat derde.

Sportdonderdag, 11 december 2008

Wesseling en De Boer denken in rood en blauw

Leeuwarden - Op de vraag wat zijn lievelingskleur is, laat IJsselmeervogels- trainer Roy Wesseling even een stilte vallen. Na een korte aarzeling antwoordt hij: ,,Ik moet natuurlijk rood zeggen. Maar eigenlijk is het blauw”, zegt de oud-trainer van SC Cambuur-Leeuwarden. Laat dat nu net de kleur zijn van rivaal Spakenburg, dat sinds twee weken wordt getraind door trainer Dick de Boer, zijn voorganger bij Leeuwarder club. Ze staan zaterdag tegenover elkaar in de clash van Spakenburg en denken alleen nog in rood en blauw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties