De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 december 2009.

Cultuurvrijdag, 11 december 2009

Jonge kunstenaars krijgen les op Terschelling

Terschelling - Twaalf jonge kunstenaars gaan komende week naar Terschelling voor een vijfdaagse workshop locatietheater van Atelier Oerol. Dat heeft de organisatie van het Oerolfestival gisteren gemeld. De kunstenaars krijgen onder de noemer Locatietheater in al zijn voegen les van artistieke leiders van Oerol, Joop Mulder en Kees Lesius, en regisseurs Hans Man in ’t Veld en Jeroen van den Berg.

Cultuurvrijdag, 11 december 2009

Luidruchtig feestje bij het NNO

Toen het Noord-Nederlands Orkest tien jaar bestond was het gevoel: tien jaar al weer? Inmiddels bestaat het orkest twintig jaar, en je vraagt je af: pas twintig jaar? Het is zo’n vertrouwd onderdeel van het concertleven in onze provincie dat het voelt alsof het orkest er altijd al was. Tegelijk is het gezicht van het orkest als het om de musici gaat juist in het tweede decennium ingrijpend veranderd. Was na tien jaar minstens driekwart van het aantal orkestleden uit de begintijd nog actief, inmiddels zal dat al geen kwart meer zijn. De oud-leden zaten gisteravond in De Lawei in Drachten in de zaal om het jubileum mee te vieren.

Economievrijdag, 11 december 2009

FrieslandCampina sluit twee Friese vestigingen

Amersfoort - Zuivelconcern FrieslandCampina schrapt in een grote reorganisatie 219 arbeidsplaatsen in Leeuwarden, Dronrijp en Drachten. Op de locatie Wolvega van FrieslandCampina ontstaan 45 nieuwe banen. De productie van kaas in Dronrijp wordt gestaakt; onduidelijk is of de productie van wei daar blijft bestaan. In Fryslân gaan vooral banen verloren in de kaasproductie en -verpakking.

Hoofdartikelvrijdag, 11 december 2009

Kappen in het provinciebos...

Een brandbrief van tien maatschappelijke organisaties belandde deze week op de burelen van de provincie. Hun onrust betreft het feit dat het provinciebestuur zich aan het bezinnen is op zijn taken. Er liggen daarvoor drie verschillende scenario’s op tafel, waarover Provinciale Staten nog moeten oordelen, en in alle varianten is sprake van minder sociaal beleid. De protesterende organisaties, waaronder Zorgbelang Fryslân, de ouderenbonden, het Fries Samenwerkingsverband voor Uitkeringsgerechtigden en Tûmba, noemen dat een verschraling; erger nog: een streep door hun werk. Ze vinden dat de provincie blijvend geld moet kunnen vinden voor zaken als zorg, welzijn en welbevinden.

Regiovrijdag, 11 december 2009

Subsidie voor scholen alleen naar Britsum

Stiens - Leeuwarderadeel wil de scholen in de gemeente vragen een subsidiebedrag dat voor zes scholen in de gemeente is bedoeld, in zijn totaliteit aan de Foarikker en de Homeie in Britsum te geven. Met het geld wil de gemeente het achterstallig onderhoud van die scholen wegwerken.

Regiovrijdag, 11 december 2009

Krassen en lopen voor mensenrechten wereldwijd

Sneek - Op verschillende plaatsen in Fryslân is gisteren, op de Internationale Dag voor de Mensenrechten, stilgestaan bij de 61e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty International riep in Sneek op tot actie tegen de gevolgen van de oliewinning in Nigeria, jongeren in Leeuwarden liepen in optocht voor meer bewustwording van de mensenrechten.

Regiovrijdag, 11 december 2009

Harde aanpak tijdens jaarwisseling

Leeuwarden - Voor het tweede achtereenvolgende jaar hanteren gemeenten, politie en Openbaar Ministerie een zero tolerancebeleid tijdens de jaarwisseling. Voor vechtpartijen, vandalisme of geweld tegen hulpverleners komen hogere strafeisen dan ooit tevoren.

Regiovrijdag, 11 december 2009

Vooraan zitten is geweldig, maar ook best een last

Franeker - Marian Haveman (63) neemt vandaag na zestien jaar afscheid als burgemeester van Franekeradeel. Het formele einde komt op 31 december, twaalf uur ’s nachts. Maar bij officiële gelegenheden zullen de burgers haar niet meer zien: ,,Dat zou raar zijn.”

Regiovrijdag, 11 december 2009

Waddenacademie moet niet ‘zweven’

Leeuwarden - De Waddenacademie in Leeuwarden moet een beetje oppassen dat ze niet te wetenschappelijk wordt. De kennis die het instituut aflevert, moet wel direct gebruikt kunnen worden door ambtenaren, voor het formuleren van beleid.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 december 2009

In Gods dienst om mensen te helpen bij ramp

Heerenveen - West-Sumatra werd op 30 september getroffen door een enorme aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. 2,5 miljoen mensen werden getroffen en er waren 1100 doden. Mona Saroinsong (1958) is fieldofficer en programmamanager voor Kerk in Actie-partner Christian Reformed World Relief Committee (CRWRC). Deze week was ze in Nederland. Deel 1 van een tweeluik.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 december 2009

Gezocht: nieuwe herberg voor bijbels

Eastermar - Het Kinderbijbelmuseum HeJe in Eastermar ziet de tijd wegtikken. Op dit moment is er een kerstexpositie, maar over een maand gaat het boek misschien definitief dicht. Ze moeten namelijk snel op zoek naar een nieuwe locatie.

Sportvrijdag, 11 december 2009

Friese ‘Kazakken’ kunnen deelname Spelen vergeten

Salt Lake City - De Friese schaatsers Arjan Stroetinga (Waskemeer) en Jorrit Bergsma (Aldeboarn) kunnen deelname aan de Olympische Spelen in Vancouver vergeten. Het Friese duo wilde met marathonploegmaat Christijn Groenveld op een Kazachstaans paspoort starten. Hun enige kwalificatiekans is dit weekeinde in Salt Lake City, maar het drietal heeft een startverbod gekregen.

Sportvrijdag, 11 december 2009

Flyers wint wel weer, maar goed is het niet

Groningen - De ijshockeyers van Hajé Flyers hebben na drie verliespartijen op rij weer eens gewonnen. In en tegen Groningen doorbraken de Heerenveners gisteren hun eigen negatieve reeks. Overtuigen deed Flyers nog niet in de noordelijke derby, dus bestaan er nog wel wat vraagtekens.

Sportvrijdag, 11 december 2009

Middenvelder Massi in beeld bij sc Heerenveen

Heerenveen - Robert Massi staat volgens enkele Zweedse dagbladen in de belangstelling van sc Heerenveen. De 22-jarige Zweedse middenvelder, die bij de club Syrianska in de op één na hoogste voetbaldivisie speelt, staat in zijn geboorteland te boek als groot talent. Naast Heerenveen is ook FC Twente en een aantal Zweedse eredivisieclubs in de markt voor Massi.

Sportvrijdag, 11 december 2009

Verlies en gelijk

Groningen/Sneek Het belofteteam van Jong sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond de uitwedstrijden tegen Jong FC Groningen verloren. Bij rust stond de ploeg al met 2-0 achter. In de tweede helft werd het zelfs 3-0, waarna de Pool Pavel Wojchiechowski iets terug kon doen. Beter dan de beloftes verging het de vrouwenploeg van Heerenveen. Die pakte in Sneek opnieuw een punt in de eredivisie. Probleem van de Friese vrouwen was echter dat er wederom niet werd gescoord: 0-0 tegen ADO Den Haag.

Sportvrijdag, 11 december 2009

Roosenburg krijgt ‘ontslag’ bij Joure

Joure Martijn Roosenburg heeft gisteren van de clubleiding van SC Joure te horen gekregen, dat hij niet langer welkom is bij de zondag hoofdklasser. De middenvelder uit Leeuwarden en oud-prof van Cambuur werd vorige week disciplinair gestraft, nadat hij openlijk forse kritiek had geleverd op het reilen en zeilen bij de hekkensluiter in de hoofdklasse C. Daarop kreeg de middenvelder een disciplinaire straf en in aansluiting daarop besloot de club gisteren tot het ‘ontslag’ van Roosenburg.

Sportvrijdag, 11 december 2009

Van der Duim door naar kwartfinale van Masters

Rotterdam - Tennisser Antal van der Duim uit Vinkega is gisteren doorgedrongen tot de tweede ronde van de nationale Masters in Rotterdam. De Fries versloeg in de eerste ronde de 38-jarige Haagse routinier Marcus Hilpert. Het werd 6-2 6-4 in het voordeel van Van der Duim.

Sportvrijdag, 11 december 2009

Marathonschaatsers proeven sfeer van natuurijs

Biddinghuizen - De vijf kilometer lange natuurijsbaan FlevOnice bij Biddinghuizen is en blijft een kunstijsbaan. Toch hebben schaatsers het gevoel dat zij op de vijf kilometer lange lus aan de borden van het Veluwemeer op natuurijs rijden. En op een druilerige woensdagmiddag proeft het peloton van bijna honderd rijders in een wedstrijd over 75 kilometer al even van de sfeer. Met veel water op het ijs, veel valpartijen en Karlo Timmerman uit Staphorst als de snelste sprinter, met dank aan ploeggenoot Douwe de Vries uit Heerenveen. Maar niet iedereen is enthousiast.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties