De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 maart 2005.

Bijschriftvrijdag, 11 maart 2005

Jezus schrijft

De enige plaats in de Bijbel waar we lezen dat Jezus schrijft, vinden we in Johannes 8.

Cultuurvrijdag, 11 maart 2005

Cabaretier Rob Urgert verovert steeds meer terrein

Hij heeft zijn sporen ondertussen wel verdiend als tekstschrijver van het goed bekeken televisieprogramma Dit was het nieuws . En als cabaretier zo langzamerhand ook wel met twee volwassen voorstellingen en zijn optredens als stand-up comedian in de Comedytrain.

Cultuurvrijdag, 11 maart 2005

Streektaalfestival NNO trekt weinig publiek

Het Noord Nederlands Orkest zal zeker op veel meer bezoekers hebben gerekend dan het kleine aantal dat gisteravond het eerste van de reeks Streektaalfestivalconcerten bezocht. Dit populair opgezette concert ter gelegenheid van de fusie van het Frysk Orkest en het Noordelijke Filharmonisch Orkest tot één orkest, het Noord Nederlands Orkest, is kennelijk niet bij het normale concertpubliek aangeslagen.

Economievrijdag, 11 maart 2005

‘Regionale banken hebben de toekomst’

Leeuwarden - ,,Wat mij opvalt is de bijzondere binding van Friesland Bank met zijn omgeving. Bijvoorbeeld in de relatie met de klant, die stijgt uit boven een inkooprelatie”, zegt komend bestuursvoorzitter Willem Cramer (43) van Friesland Bank. Ruim drie maanden loopt hij rond bij de bank, om zich in te werken en om zich de sfeer en de cultuur van de bank eigen te maken. Cramer is optimistisch over de toekomst van regionale banken. ,,Een jaar of vijf geleden dacht iedereen in termen van globalisering, van steeds groter. Tegenwoordig zie je dat mensen weer iets willen hebben met de dienstverlener waar ze gebruik van maken.”

Economievrijdag, 11 maart 2005

Seinen wint noordelijke ronde energietrofee

Westerbork - Projectontwikkelaar Seinen uit Leeuwarden is de Noordelijke kandidaat voor de Nationale Energie Toekomst Trofee (NET-trofee). Seinen won de noordelijke verkiezing in een strijd met louter Friese concurrenten in Westerbork.

Economievrijdag, 11 maart 2005

Productie en prijs Europese suiker zijn niet te handhaven

Straatsburg - Handhaving van de nu nog bestaande productie en verwerking van suiker in de Europese Unie tegen ongeveer de prijs van vandaag: dat was de inzet van een resolutie van de landbouwcommissie van het Europees Parlement die gisteren plenair werd besproken. Maar Europees commissaris Fischer Boel (landbouw) maakte korte metten met die inzet: de huidige prijs van suiker in de Europese Unie ligt drie keer zo hoog als die op de wereldmarkt. Die prijs is niet te handhaven. Als de suikerproducenten in de Europese Unie voor de langere termijn duidelijkheid willen hebben, dan moeten we niet suggereren dat we de productie en prijs ongeveer op het huidige niveau kunnen handhaven.

Economievrijdag, 11 maart 2005

‘Overname contracten Safe Systems moeilijk’

Leeuwarden - De klantcontracten van Safe Systems kunnen waarschijnlijk niet zonder meer overgenomen worden door een koper van de failliete boedel van het bedrijf.

Economievrijdag, 11 maart 2005

Friesland Foods ziet omzet in 2004 licht dalen

Meppel – Zuivelcoöperatie Friesland Foods zag de netto-omzet over 2004 licht dalen met 3 procent naar 4,45 miljard euro. Belangrijke oorzaken waren de ongunstige wisselkoersen, de stijging van de wereldmarktprijzen voor zuivelgrondstoffen en de toenemende concurrentie tussen de supermarkten. Toch steeg de winst met 25 procent.

Hoofdartikelvrijdag, 11 maart 2005

Leven met verschillen

De Boekenweek zou dit jaar gezien het thema ervan ook wel ‘De week van de geschiedenis’ kunnen worden genoemd. Was geschiedenis, met name vaderlandse geschiedenis, tot voor enige tijd geleden niet een onderwerp dat in de politiek en in het onderwijs hoog scoorde, nu is dat wel anders.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 maart 2005

Innerlijke geloofsbeleving: een lastig punt

Leeuwarden - Hoe spreek je over je innerlijke geloofsbeleving? Veel mensen ervaren dit een lastig punt, want ze hebben niet geleerd welke woorden je hiervoor kunt gebruiken. Predikant Jos Douma ontdekt om zich heen een toenemende passie voor het geloof. Met zijn boek Jezus ontdekken reikt hij taal aan om daarover te communiceren en verder te komen op de weg van de toewijding.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 maart 2005

Veldboeket met drievoudig snoer

Dokkum - Ze praten er in Dokkum, Aalsum en Wetsens al ruim twintig jaar over, om de Gereformeerde Kerk en de beide Hervormde Gemeenten te laten fuseren. Zaterdag is het dan zo ver. Nog zestien handtekeningen onder de ‘akte van vereniging’, en de Protestantse Gemeente Dokkum, Aalsum en Wetsens is een feit. Een besluit over een nieuwe, geïntegreerde wijkindeling wordt op z’n vroegst in 2006 genomen. ,,Maar dan zal onderzoek eerst moeten uitwijzen dat de gemeenteleden dat ook willen.’’

Sportvrijdag, 11 maart 2005

Judoka Nynke Klopstra kan EK vergeten

Leeuwarden - Judoka Nynke Klopstra uit Gytsjerk heeft de Europese titelstrijd in Rotterdam uit haar hoofd moeten zetten. De Friezin, vorig jaar nog goed voor brons op de Europese kampioenschappen, raakte in januari geblesseerd tijdens een trainingskamp. De knieblessure blijkt na nader onderzoek ernstiger dan in eerste instantie werd gedacht. Het EK vindt dit jaar in mei plaats.

Sportvrijdag, 11 maart 2005

Action Skoatter is ‘Draver van de Eeuw’

Leeuwarden – De 22-jarige merrie Action Skoatter is door de forumleden van de website www.nakoersen.nl gekozen tot Draver van de Eeuw. Eerder al verdiende Action Skoatter die titel na een enquête in het blad Draf&Rensport . Ze wordt volgende week zaterdag na de derde koers gehuldigd op Drafcentrum Wolvega en liet andere grootheden als Yellowa, Speedy Volita en Intact Hornline ver achter zich. De merrie is van Evert Gaastra uit Heerenveen en Eelke Kruis uit Terband.

Sportvrijdag, 11 maart 2005

Cambuur hengelt naar spits Weerman

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden heeft voor het komend seizoen interesse in Paul Weerman. Het contract van de 28-jarige aanvaller loopt dit seizoen af bij zijn huidige club BV Veendam. Eerder speelde Weerman al voor Emmen. Ook die club heeft nadrukkelijk belangstelling voor de spits. Algemeen directeur Ritske Merkus wilde niet bevestigen dat Cambuur zijn oog heeft laten vallen op Weerman.

Sportvrijdag, 11 maart 2005

Marianne Breimer wil nog één setje pakken met VC Sneek

Sneek/Lichtenvoorde - De kans is groot dat volleybalster Marianne Breimer dit weekeinde haar laatste wedstrijd speelt voor eredivisionist VC Sneek. Donderdagavond ging de Sneker ploeg in Lichtenvoorde in het tweede duel van de kwartfinales van de play offs tegen Longa’59 kansloos onderuit.

Sportvrijdag, 11 maart 2005

Talenten Aris niet klaar voor MPC Capitals

Groningen – Woon!Aris was gisteren terug op de plek waar de Leeuwarder basketballers hun debuut in de eredivisie maakten. In Groningen kon de ploeg van Tom Simpson op 9 oktober een verrassende overwinning boeken op de regerend landskampioen. Dit keer liet MPC Capitals zien dat er tussen de twee teams een groot kwaliteitsverschil zit.

Weervrijdag, 11 maart 2005

Winterse buien

Vanmiddag eerst nog regen, later vanmiddag, vanavond en vannacht (natte) sneeuw met vannacht temperaturen tussen 0 en 2 graden. Een harde westenwind. Het weekend brengt winterse buien bij 4 of 5 graden. Kans op gladheid!


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties