De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 maart 2008.

Cultuurdinsdag, 11 maart 2008

Bijzondere ‘Markus Passion’ in Fryslân

Leeuwarden - Liefhebbers van passiemuziek kunnen de komende dagen hun hart ophalen. In vijf dagen tijd staan, verspreid door Fryslân, liefst zeven verschillende passie-uitvoeringen op het programma. Sommige zijn zelfs meerdere keren te beluisteren. De meest gespeelde stukken zijn nog altijd de Johannes- en Matteus Passies. Vrijdag is er een uitvoering van de Markus Passion van Reinhard Keiser, door het Canticum Novum koor in de Fonteinkerk in Dokkum.

Economiedinsdag, 11 maart 2008

Hogeschool moet meer handelen in kennis

Leeuwarden - Duaal leren is in het middelbaar beroepsonderwijs heel gewoon. Veel bedrijven hebben een stagiair rondlopen of een leerling in dienst die één of twee dagen per week naar school gaat. Dat dit ook in het hoger onderwijs kan, is minder bekend. Het midden- en kleinbedrijf maakt hier weinig gebruik van, ondanks de subsidies hiervoor. Hogescholen moeten meer handelsgeest tonen en met hun ‘kennisproducten’ naar de bedrijven toe gaan. Dit is de belangrijke uitkomst van het symposium Daarom Duaal! dat Stichting Kenniscampus Leeuwarden gisteren organiseerde voor het Friese mkb in de Stenden Hogeschool.

Economiedinsdag, 11 maart 2008

Noorderhuys Joure investeert in mode

Joure - Investeringsmaatschappij Noorderhuys uit Joure heeft een meerderheidsbelang genomen in modebedrijf Du Pon & De Bruin uit Aalsmeer. Het modebedrijf heeft 56 mensen in dienst en behaalde in 2007 een omzet van ruim 33 miljoen euro. Het overnamebedrag van de aandelen is niet bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 11 maart 2008

Tekort aan vrijwilligers in de zorg


Hoofdartikeldinsdag, 11 maart 2008

De schaatsende agent...

Je hoort het aan de stemmen van de heren voorzitters van de politievakbonden: ze zitten in een lastig parket nu hun achterbannen het voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken hebben verworpen. De aanvankelijk stoere taal van de heren over ‘duidelijke signalen’ wordt aanzienlijk genuanceerd en de onzekerheid is hoorbaar.

Regiodinsdag, 11 maart 2008

Waterstate wijkt uit naar Balk

Balk - Het omvangrijke recreatiepark dat eerder bij de Langwarder Wielen zou worden aangelegd komt bij Balk. De initiatiefnemers hebben de blik naar Gaasterlân-Sleat verlegd omdat Skarsterlân de plannen niet zag zitten. Op het park komen ongeveer honderd appartementen, horeca- en zorgvoorzieningen (‘medical wellness’).

Regiodinsdag, 11 maart 2008

Een verfijnd product van de vroege mens

Buitenpost - De naam Neanderthaler roept bij de meeste mensen het beeld op van harige, woeste wezens. Maar van dat beeld van halve apen klopt maar weinig, zegt Lammert Postma van het IJstijdenmuseum in Buitenpost. De recente ontdekking bij Steenwijk van een ‘bladspits’ van 40.000 jaar oud - waarschijnlijk als speerpunt gebruikt - bewijst hoe ontwikkeld de vroege mensensoort eigenlijk was.

Regiodinsdag, 11 maart 2008

‘Kievitseieren zoeken? Dat zit in mijn bloed’

Leeuwarden - ,,Ik was even aan het plassen in het veld, en toen zag ik een kraai opvliegen. En daarna een paar kieviten. Ik ging daar kijken en daar lag een ei.” Het drong in eerste instantie niet tot de negenjarige Fabian Noordhuis uit Bolsward door wat het betekende, toen hij dat eitje vond: hij was het eerste kind dat dit jaar een ‘ljipaai’ vond en kreeg daarom gisteren een officiële ontvangst op het provinciehuis.

Regiodinsdag, 11 maart 2008

Laat maaien redt jonge grutto niet

Leeuwarden - Laat maaien is niet genoeg om jonge gruttokuikens te laten overleven. Alleen als ook het gewas minder dicht wordt en er genoeg grote insecten beschikbaar zijn, kunnen voldoende kuikens vliegvlug worden. Dat stelt onderzoeker Hans Schekkerman die binnenkort promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 maart 2008

Ds. Piet Rozeboom op Appelmiddag CGB Fryslân

Leeuwarden - Ds. Piet Rozeboom spreekt komende zaterdag op de Appelmiddag van het Confessioneel Gereformeerd Beraad, afdeling Friesland. De predikant van de Gereformeerde Kerk van Wolvega was vorig jaar een van de hoofdsprekers naast minister Rouvoet (Jeugd en gezin) tijdens de landelijke bijeenkomst van het CGB.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 maart 2008

Boerenbedrog?

De VU-godsdienstpsycholoog Joke van Saane schreef onlangs het boek Gebedsgenezing: Boerenbedrog of serieus alternatief? Het verkoopt lekker, en dat is leuk voor haar.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 maart 2008

De Fijter: rekening gebouw naar staat

Leeuwarden - De rekening voor monumentale kerkgebouwen moet in het postvakje van de overheid liggen nu en later. Díe benadering moet dit jaar centraal staan tijdens de gesprekken over het religieus erfgoed. Dat bepleitte synodevoorzitter ds. Gerrit de Fijter maandagavond tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Friese afdeling van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB).

Sportdinsdag, 11 maart 2008

‘Zelf het goede voorbeeld geven en dan hopen dat de rest volgt’

Sneek - De koffiejuffrouw in de sportkantine, de terreinknecht, de jeugdscheidsrechter. Bij iedere sportclub kom je ze wel tegen, vrijwilligers. Ze vormen de levensader van de vereniging. De vraag is alleen: waar haal je ze vandaan? Zo’n 160 mensen kwamen gisteravond naar het congres ‘Score mei frijwilligers’ in het RSG Magister Alvinus in Sneek. Daar delen ze hun problemen én oplossingen over het belangrijkste thema in de sport.

Sportdinsdag, 11 maart 2008

Hoe het misschien toch nog wat kan worden

Volgens het bekende concept van Hard Gras bevat nummer 58 een mengeling van persoonlijk, historisch en licht journalistiek getinte verhalen over voetbal van meer of minder bekende auteurs, columnisten of journalisten. Zo lezen we een gedegen artikel van Erik Brouwer over de opkomst en ondergang van de joodse voetbalclub Hakoah in Wenen in twintigste eeuw, een aandoenlijk portret van het huwelijksleven van oud-bondscoach Kees Rijvers en zijn vrouw Annie van Bram de Graaf, een bizar verslag van een ontmoeting met fans van het Nederlandse voetbal op een luchtmachtbasis in het Amerikaanse Alabama van Simon Kuper, een absurdistisch verhaal van Nico Dijkshoorn over de carričre van een wondervoetballer uit Uffelte en, uit de categorie klein leed, een relaas van Joris Moens over het onrecht dat een jong voetballertje wordt aangedaan door een clubbestuurder met een voetballende zoon.

Sportdinsdag, 11 maart 2008

Sollied: geen commentaar

Gent Trond Sollied wil niet reageren op de geruchten, dat hij bij sc Heerenveen in beeld zou zijn als trainer. Het enige dat hij loslaat is dat hij nog een doorlopend contract (tot 2009) heeft bij AA Gent. De Belgische eersteklasser bevestigde wel de interesse van sc Heerenveen, maar manager Michel Louwagie voegde daar aan toe, dat de club Sollied niet zomaar laat gaan. ,,Het is zo dat hij voor een bepaalde afkoopsom weg zou kunnen”, aldus Louwagie.

Sportdinsdag, 11 maart 2008

Eerstedivisieclubs krijgen problemen

Leeuwarden Voor de eerstedivisieclubs, waaronder SC Cambuur-Leeuwarden, heeft de uitslag van de strijd om de voetbalrechten voor de eredivisie geen directe gevolgen. De rechten voor de tv-beelden van de eerste divisie behoren nog tot 2009 aan RTL. Pas als die overeenkomst ten einde is, zullen clubs die qua budget erg afhankelijk zijn van tv-gelden een probleem hebben.

Sportdinsdag, 11 maart 2008

Cambuur krijgt definitief nieuw veld

Leeuwarden Een delegatie van SC Cambuur-Leeuwarden zal op zeer korte termijn met de gemeente Leeuwarden en BV Sport overleggen over de aanleg en financiering van een nieuw veld in het stadion van de eerste divisionist. Na het duel van gisteravond tegen Emmen bevestigde directeur Alex Pama dat het kunstgrasveld definitief wordt vervangen.

Sportdinsdag, 11 maart 2008

Sneu verlies komt hard aan bij Cambuur

Leeuwarden - Na maanden van slechte resultaten van SC Cambuur-Leeuwarden gloorde er door twee zeges op respectievelijk RKC en Haarlem weer hoop op toch nog een mooie afsluiting van het seizoen. Die hoop werd gisteren echter de grond in geboord door een even sneu als onterecht verlies op eigen veld tegen Emmen. En dat kwam hard aan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties