De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 maart 2014.

Economiedinsdag, 11 maart 2014

Zeevaart: tekort aan Nederlands personeel

Harlingen | Het aantal koopvaardijschepen onder Nederlandse vlag stijgt. De gecreëerde banen op zee worden echter steeds meer ingevuld door buitenlands personeel. En dat terwijl de werkloosheid in ons land nog stijgt. De instroom op de maritieme opleidingen is ondanks een baangarantie niet voldoende. Dat blijkt uit de Monitor 2013 van De Nederlandse Maritieme Cluster die gisteren is verschenen. Bij rederij ABIS Shipping in Harlingen blijkt het geschetste beeld in de praktijk: vijftien vacatures kunnen zo worden ingevuld. Dit jaar komen daar nog zeker zes banen bij. ,,Het is een prettige constatering dat er in deze lastige tijd werk is in de zeevaart. Als je van de maritieme opleiding komt en je hebt geen baan, dan zou je echt de eerste zijn”, zegt Pieter Bouwer, hoofd personeelszaken bij ABIS Shipping. De Harlinger reder groeide sinds de oprichting in 2007 van nul naar zeventien schepen en ruim 150 werknemers.

Hoofdartikeldinsdag, 11 maart 2014

Machtspolitiek spreekt weer een woordje mee

EU-president Herman van Rompuy zal er niet ver naast zitten met zijn inschatting dat de Europese Unie door de militaire interventie van Rusland in Oekraďne te kampen heeft met de grootste uitdaging in haar bestaan. Tot voor kort hadden weinigen in West-Europa kunnen bedenken dat hun vreedzame werelddeel te maken zou krijgen met een buur die er niet voor terugschrikt gewapenderhand een deel van een ander soeverein land te annexeren.

Regiodinsdag, 11 maart 2014

Bezuinigingen DFM vallen slecht

Joure | De raadsfracties in De Friese Meren hebben op tal van punten moeite met de bezuinigingsvoorstellen van het college van B en W. Vooral de bezuinigingen op sport, cultuur en welzijn zullen leiden tot grote problemen, zo stellen zij.

Regiodinsdag, 11 maart 2014

Cambuur geeft fans geld voor kaartjes Ajax terug

Leeuwarden | Cambuursupporters krijgen het geld voor hun kaartje en eventuele busreis voor de wedstrijd tegen Ajax terug. Dat heeft de club besloten. Eerder kondigde Cambuur al aan de kosten hiervoor op Ajax te willen verhalen. Ajax wil de schade rondom de ArenA op Cambuur verhalen. Volgens de Amsterdamse club sloopten Cambuurfans tijdens de ongeregeldheden zondag onder meer toegangspoortjes.

Regiodinsdag, 11 maart 2014

Zorgsector werkt aan verduurzaming

Leeuwarden | Acht Friese zorginstellingen werken sinds kort samen in het netwerk Moarn om de zorg te verduurzamen. Ze delen hun kennis en ervaring over duurzaamheidsonderwerpen in stuurgroep- en themabijeenkomsten. Het netwerk vloeit voort uit een initiatief van de Provincie Fryslân om meer bedrijven en organisaties te betrekken bij de verduurzaming van de economie.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 maart 2014

Woord en Daad en Red een Kind vormen één organisatie

Zwolle/Gorinchem | De christelijke ontwikkelingsorganisaties Woord en Daad en Red een Kind gaan intensiever samenwerken. Per 1 januari 2015 vormen zij een gezamenlijke werkorganisatie, waarin een deel van de huidige organisaties zal worden ondergebracht. Hierdoor kunnen zij tegen lagere kosten meer mensen in ontwikkelingslanden bereiken, en daarbij een hogere kwaliteit bieden, melden de twee. Ze verwachten dat de samenwerking jaarlijs een miljoen euro organisatiekosten bespaart. De stichtingen blijven wel zelfstandig en behouden hun eigen Nederlandse organisatie, werkwijze, identiteit en verbinding met de eigen achterban.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 maart 2014

Parochietour noordelijk bisdom rond The Passion

Wolvega | Het bisdom Groningen-Leeuwarden houdt een tour om jongeren uit de parochies in Groningen, Fryslân en Drenthe warm te maken voor het televisiespektakel The Passion, dat dit jaar in Groningen plaatsvindt. Het jongerenplatform van het bisdom trekt langs zo’n tien jongerenvieringen in het noorden. Zaterdagavond was de aftrap in Wolvega.

Sportdinsdag, 11 maart 2014

Pijp van Sneker volleybalsters is even leeg

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek zijn zaterdag de man met de hamer tegengekomen. Na de euforie over de bekerwinst van twee weken terug, moesten de oranjehemden daarna direct weer vol aan de bak in de kampioenspoule. Dat het overvolle schema net iets te gortig is voor het jonge team van coach Petra Groenland, kwam duidelijk aan het voetlicht bij de kansloze 0-3 (19-25, 20-25, 16-25) thuisnederlaag tegen Alterno.

Sportdinsdag, 11 maart 2014

LDODK hoort thuis in Korfbal League, dat is wel duidelijk

Gorredijk | Dat LDODK thuishoort op het allerhoogste korfbalniveau van Nederland, zal niemand in ons land sinds afgelopen zaterdag nog kunnen bestrijden. In de eigen hal in Gorredijk stelde de ploeg van trainer Jan Sjoerd Pool dankzij een 28-20 zege op belager OVVO voor het tweede jaar op rij handhaving in de de Korfbal League veilig. ,,En dat”, zo wist de vertrekkende Jildou Slagmann, ,,is geen toeval of geluk meer. LDODK hoort er helemaal bij.”

Sportdinsdag, 11 maart 2014

Flyers krijgt Den Haag maar niet op de knieën

Heerenveen | De ijshockeyers van Unis Flyers houden de strijd om een finaleplaats in de play-offs ongewild doch ongemeen spannend. In Thialf verzuimde het team van coach Chris Eimers na verlenging andermaal definitief af te rekenen met Den Haag (4-5). Daardoor heeft Den Haag de 3-0 achterstand in de best-of-seven-serie teruggebracht tot 3-2. Morgen mag Flyers in de Hofstad voor de derde keer proberen een beslissing te forceren.

Sportdinsdag, 11 maart 2014

Droste en Nienhuis koesteren terecht gelijkspel tegen Ajax

Ze waren samen verantwoordelijk voor de openingstreffer van Ajax. Nee, niet Ricardo Kishna of Siem de Jong. Maar Leonard Nienhuis en Wout Droste. Het Cambuurduo nam de schuld op zich voor de 1-0. Beide spelers knokten zich echter net als de rest van de ploeg terug in de wedstrijd en de beloning was een gelijkspel. ,,Al dacht ik eerst: Dit zou wel eens een lange middag kunnen worden.”

Sportdinsdag, 11 maart 2014

Linksom of rechtsom maakt wel degelijk verschil bij Heerenveen

Rajiv van La Parra en Bilal Basacikoglu ontpopten zich tegen PEC Zwolle als de smaakmakers aan de kant van sc Heerenveen. Maar pas nadat de linker- en rechtervleugelspeler van positie waren gewisseld. Links- of rechtsom; het maakte zaterdagavond weldegelijk verschil. ,,Bilal Basacikoglu kwam op rechts beter uit de voeten. Dat is iets dat je probeert en dat pakte goed uit’’, zei trainer Marco van Basten.

Sportdinsdag, 11 maart 2014

Sporttribunaal: Het moet gek lopen wil Cambuur zich niet handhaven

SC Cambuur verrast dit seizoen vriend en vijand met de prestaties in de eredivisie. Met 31 punten uit 27 wedstrijd, een zege op sc Heerenveen en gelijke spelen op bezoek bij PSV en regerend landskampioen Ajax, beleven de Leeuwarders een prachtig seizoen. Wat vinden mensen die iets verder weg staan van de club eigenlijk van SC Cambuur?

Sportdinsdag, 11 maart 2014

Sporttribunaal: Het moet gek lopen wil Cambuur zich niet handhaven

SC Cambuur verrast dit seizoen vriend en vijand met de prestaties in de eredivisie. Met 31 punten uit 27 wedstrijd, een zege op sc Heerenveen en gelijke spelen op bezoek bij PSV en regerend landskampioen Ajax, beleven de Leeuwarders een prachtig seizoen. Wat vinden mensen die iets verder weg staan van de club eigenlijk van SC Cambuur?

Sportdinsdag, 11 maart 2014

Baansportseizoen kan beginnen nu kalender is gevuld

Leeuwarden | De baansport is klaar voor een nieuw seizoen. Dat is de conclusie ruim een maand voor aanvang van de eerste grote wedstrijd van het jaar. De afgelopen maanden was er een conflict tussen motorbond KNMV enerzijds en enkele baansportorganisatoren anderzijds. Inmiddels zijn nagenoeg alle plooien gladgestreken. ,,En dus”, zo meent baansportcommissie Jacob Alkema, ,,is het tijd om vooruit te kijken.”

Sportdinsdag, 11 maart 2014

RECENSIE: Leven van ‘Gekke Henkie’ is als één groot avontuur

Henk Evenblij genoot bekendheid als sportverslaggever van De Telegraaf. Vijf jaar geleden ging hij met de vut, maar daarmee legde de man van de droge Zaanse humor en de practical jokes de pen nog niet neer. In februari van dit jaar is het boek Gekke Henkie. Van Telstar tot de Telegraaf verschenen met daarin een bundeling van zijn vijf eerder verschenen boekjes.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties