De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 mei 2007.

Cultuurvrijdag, 11 mei 2007

Leven in een fantasiewereld

Leeuwarden - Een golfplaten krottenhuisje met daarin slechts enkele tonnen en oude keukenmaterialen. Dat is de leefomgeving van het Afrikaanse jongetje Abiku. Armoede is de rode draad in Abiku, het toneelstuk van Tryater dat vanavond in De Harmonie in Leeuwarden in première gaat. Guido Kleene is regisseur van deze jeugdvoorstelling.

Cultuurvrijdag, 11 mei 2007

Michiel Stavast weg bij Drachtster poppodium Iduna

Drachten - Poppodium Iduna in Drachten moet op zoek naar een nieuwe zakelijk leider/programmeur. De huidige leidinggevende, Michiel Stavast, vertrekt. Hij wordt directeur van pop- en danceppodium De Kade in Zaandam.

Cultuurvrijdag, 11 mei 2007

Oerwoud van klanken bij NNO

Wie gisteravond naar De Lawei in Drachten was gekomen om te luisteren naar vloeiend gecomponeerde en mooi klinkende melodieën had gelijk na het eerste werk van het Noord Nederlands Orkest (NNO) wel weer naar huis kunnen gaan. De rest van het programma bestond namelijk uit muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw, gemaakt op niet oorstrelende samenklanken.

Cultuurvrijdag, 11 mei 2007

Scholieren Ferwert schrijven beste Friese songtekst

Heerenveen - Patricia van der Wal en Brechstje Brouwer van het Dockinga College uit Ferwert hebben tijdens de eerste editie van Sjong, een Fries zangfestival voor scholieren in het voortgezet onderwijs, de eerste prijs gewonnen voor de beste Friese tekst. De prijs voor het beste Friese lied ging naar Marielle Osinga en Fetske van der Meulen van Bogerman uit Sneek.

Economievrijdag, 11 mei 2007

.Vis en snacks uit chalet op wieltjes


Economievrijdag, 11 mei 2007

Veel nieuwe leden voor Handel en Industrie Sneek

Sneek – Bedrijvenvereniging Handel en Industrie Sneek heeft in de eerste maanden van dit jaar 45 nieuwe leden gekregen. Daarmee heeft de vereniging nu ruim 350 leden. Als 350ste bedrijf meldde fysiotherapiebedrijf Fysio4U/BAG Sneek zich aan.

Economievrijdag, 11 mei 2007

Akkoord scheepvaartbenodigdheden

Leeuwarden Werknemers in de scheepsbenodigdheden krijgen de komende twee jaar twee keer een loonsverhoging van 3 procent. Daarbij krijgen zij eenmalig een uitkering van1 procent. Dat zijn werkgevers en werknemers gisteren overeengekomen, zo maakte FNV-bestuurder Jeanette Brouwer bekend. Gisterochtend liep het ultimatum af dat de bonden hadden gesteld. Vlak daarvoor gingen de werkgevers overstag, aldus Brouwer. Ook het werkgeversvoorstel over flexibele uren is van tafel. Onder de cao vallen ongeveer 1300 mensen, waaronder de dertig medewerkers van Zeilmakerij De Vries in Lemmer.

Economievrijdag, 11 mei 2007

Inbreuk op octrooi Philips in telefoons

Den Bosch - De rechtbank in Den Bosch heeft geoordeeld dat elektronicabedrijf LG inbreuk maakt op een octrooi van Philips. Wanneer LG en Philips niet tot een overeenkomst kunnen komen moet LG mogelijk tijdelijk de verkoop van bepaalde telefoons staken. Een woordvoerster van Philips kon vanochtend nog niet zeggen om welke telefoons het gaat. ,,Maar het gaat in ieder geval om telefoons waar een camerafunctie in zit. Hoe groot het aandeel is van de telefoons op de Nederlandse markt waar het octrooi van is gebruikt is mij nog niet bekend.”

Economievrijdag, 11 mei 2007

Record aan orders voor scheepsbouw

Gorinchem - De scheepsbouw in Nederland heeft vorig jaar voor vier miljard euro aan nieuwe orders binnengehaald. Dat is een record, zo meldde voorzitter M.J. van der Wal van de Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie (VNSI) gisteren tijdens de ledenvergadering in Gorinchem.

Hoofdartikelvrijdag, 11 mei 2007

Het succes van de ChristenUnie...

Fryslân is de laatste provincie waar een college van Gedeputeerde Staten is gevormd. En ze is wellicht de eerste waar een kandidaat-gedeputeerde op z’n minst gemankeerd aan zijn taken begint. Dat laatste komt door de wijze waarop de kandidaat-gedeputeerde van de ChristenUnie, P. Adema, in het nieuws is gekomen. Hij had een kort geding aangespannen over het handelen van een zakelijke partner in een transactie. De bestuursrechter heeft zijn klacht niet gehonoreerd. Integendeel, Adema kreeg van de rechter verwijten naar zijn hoofd geslingerd. De oppositie in de Staten wil en krijgt nu een verzwaard integriteitsonderzoek door het ministerie van Binnenlandse Zaken in verband met de kandidaatstelling van Adema voor het publieke ambt van gedeputeerde. Wat dat onderzoek ook oplevert, de kandidaat van de ChristenUnie is in opspraak. Ook als er geen formeel negatief oordeel komt, is er het gevoel in moreel opzicht. Bijvoorbeeld over het opnemen van telefoongesprekken in kritische omstandigheden, zonder de gesprekspartners te melden dat het gesprek werd opgenomen. Dat is op z’n minst niet netjes. Punt. Die constatering krijgt te meer reliëf als wordt bedacht hoe de ChristenUnie bij de provinciale verkiezingen is meegezogen in het succes van met name Andre Rouvoet, als toonbeeld van integriteit, bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Regiovrijdag, 11 mei 2007

Sluis Terherne onnodig

Drachten - De sluis bij Terherne wordt mogelijk opgeheven. De hoge drempels op de bodem vormen al jaren een probleem voor de beroepsvaart in het Prinses Margrietkanaal. Directeur J. van der Weij van Provinciale Waterstaat van Fryslân zei gisteren op een congres van Koninklijke Schuttevaer in Drachten dat de functie van de sluis ter discussie staat.

Regiovrijdag, 11 mei 2007

‘Misschien komt Waaijer nog terug’

Harlingen - Een donderslag bij heldere hemel maar ergens ook wel een begrijpelijke stap. Zo karakteriseren de fractievoorzitters in de gemeenteraad van Harlingen het plotselinge vertrek van wethouder Waaijer.

Regiovrijdag, 11 mei 2007

‘Wagon met zwarte brandstof onderweg’

Buitenpost - ,,Wagon met zwarte brandstof onderweg naar Bolsward.” Tijdens de Tweede Wereldoorlog waarschuwde het personeel van de tram met deze code een politieman in Bolsward elke keer als leden van de Landwacht op weg waren naar de stad. Het verzet werd zo op de hoogte gesteld van de komst van deze gehate en verachte mantelorganisatie van de NSB.

Regiovrijdag, 11 mei 2007

Kopers ‘eeuwig graf’ moeten toch betalen

Franeker - ,,Een schande” vindt W. Annema uit Delft het. Zijn familie is eigenaar van een ‘graf voor onbepaalde tijd’ op de Algemene Begraafplaats in Franeker. Een koopgraf dus. Toch kreeg hij vorige week een brief van de gemeente Franekeradeel: Annema dient 430 euro over te maken voor de ‘herziening van zijn grafrecht’ voor de komende tien jaar. ,,Een gemeente die huur vraagt voor iets dat ze al tientallen jaren geleden heeft verkocht. Dat is onbestaanbaar.”

Regiovrijdag, 11 mei 2007

Wetterskip begint al met verbeterplan

Leeuwarden - De bodemdaling door gaswinning bij Franeker bedraagt 9 à 10 centimeter en gaat minder hard dan de voorlopige cijfers onlangs deden vermoeden. Toch begint Wetterskip Fryslân met het opstellen van een waterverbeteringsplan voor het gebied. ,,Dat de daling de 12 centimeter uiteindelijk overschrijdt, staat voor ons vast.”

Geloof & Kerkvrijdag, 11 mei 2007

‘Wondergeloof is tijdelijk verschijnsel’

Leeuwarden - Het geloof in en de aandacht die er is voor wonderen is een tijdelijk verschijnsel. ,,Het is onvoorstelbaar dat de verworvenheden van de rationalisering werkelijk worden ingeruild voor de onzekerheid van het wonder.” Dat schrijft dr. Jos Becker in het nieuwe nummer van Religie & Samenleving dat vrijdag verschijnt. Becker was tot 1 december 2005 werkzaam als socioloog en onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Sportvrijdag, 11 mei 2007

Delorge: Ajax troeft Heerenveen af

Amsterdam De Belg Laurent Delorge (27) tekent binnenkort een meerjarig contract bij Ajax. Dat hebben bronnen rond de middenvelder van ADO Den Haag bevestigd. Delorge stond ook in de belangstelling van SC Heerenveen: voorzitter Koos Formsma zei vorige week dat de overgang op enkele details na rond was. Technisch directeur Martin van Geel van Ajax wil nog niet reageren op de komst van de transfervrije middenvelder. Delorge maakte in het seizoen 2005-2006 indruk bij Anderlecht. De middenvelder werd echter ontslagen omdat hij als speler van Lierse SK bij een omkoopaffaire was betrokken.

Sportvrijdag, 11 mei 2007

Heerenveen doet Ajax beetje pijn

Heerenveen - ,,We staan met één been in de finale, maar we hebben nog helemaal niks.” Daarmee gaf trainer Gertjan Verbeek aan dat de buit voor SC Heerenveen in de eerste ronde van de halve finale van de play-offs tegen Ajax nog niet binnen is. De Friezen straalden gisteravond iets onoverwinnelijks uit, maar deden de Amsterdammers maar een beetje pijn.

Weervrijdag, 11 mei 2007

Plens regen

Vanmiddag hebben we nog actieve buien waaruit een flinke plens regen kan vallen. Later vanmiddag blijft het bij een enkele bui en komt de zon nu en dan tevoorschijn. Morgen hebben we ook enkele buien, mogelijk met een klap onweer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties