De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 mei 2018.

Cultuurvrijdag, 11 mei 2018

At the Watergate: muzikale verbroedering in Sneek

Sneek Sneek is dezer dagen het epicentrum van het European Youth Music Festival. Daar was woensdagavond een groots openingsconcert met duizenden bezoekers bij de Waterpoort. Maar in heel Zuidwesthoek maken jongelui uit 23 landen uit Europa muziek.

Economievrijdag, 11 mei 2018

Positieve geluiden te horen bij winkels Drachten over koopzondag

Drachten - ELP, PvdA, VVD, GroenLinks en FNP gaan formeren in Smallingerland. Die partijen zijn het op voorhand over een ding eens: er moet een koopzondag komen. Hoe kijken winkeliers daar tegenaan?

Economievrijdag, 11 mei 2018

Er zijn meer wegen die naar Teheran leiden

PETER HALBERSMA

Hoofdartikelvrijdag, 11 mei 2018

Dalende criminaliteit in een leefbaar land

De veel voorkomende criminaliteit waarvan burgers het slachtoffer worden, is sinds de eeuwwisseling flink gedaald, zo constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week. Het bureau heeft de criminaliteitscijfers van 1948 tot 2017 onderzocht. Op elke duizend inwoners waren er vorig jaar 49 geregistreerde misdrijven. Dat was in 2001 en 2002 fors meer, met 93 misdrijven per duizend inwoners.

Regiovrijdag, 11 mei 2018

Werken in de zuivel in veranderende tijden

Tussen 1955 en 1980 veranderde de Friese zuivelwereld ingrijpend. De melkvaarder verdween, veel zuivelfabrieken gingen dicht en het werk werd gemechaniseerd. Wat betekende dit voor de mensen die in de zuivel werkten? Een nieuw boek werpt er licht op.

Regiovrijdag, 11 mei 2018

Liander zet slot op zonneparken in deel van Fryslân

Leeuwarden Ondernemers en particulieren die zonnepanelen willen plaatsen, mogen in enkele delen van Fryslân niet meer alle stroom leveren die ze opwekken. Dat besluit heeft netbeheerder Liander genomen. Het bedrijf vreest overbelasting van het elektriciteitsnet. Het kan zeker drie jaar duren tot het net is versterkt en de beperkingen worden opgeheven.

Regiovrijdag, 11 mei 2018

Provincie: meld plannen voor zonnepark snel

Leeuwarden - Initiatiefnemers van zonneparken en projectontwikkelaars moeten hun plannen zo snel mogelijk melden bij de provincie. Volgens gedeputeerde Michiel Schrier kan er dan in een vroeg stadium overleg plaatsvinden over of en hoe er nog ruimte is op het Friese elektriciteitsnest voor de stroom die zo’n nieuw park kan leveren.

Regiovrijdag, 11 mei 2018

WaterCampus mist aandacht Den Haag

Leeuwarden - De WaterCampus in Leeuwarden vindt dat het in Den Haag onvoldoende zichtbaar is. Er kleeft nog een regionaal stempel aan het instituut en de afstand tot het Binnenhof blijft groot. Dat heeft al geleid tot het missen van inkomsten en is met het oog op de toekomstige financiering van de instellingen voor watertechnologie zorgelijk. Gedeputeerde Staten zal het provinciale budget tot en met 2020 daarom verhogen van zes naar zeven miljoen euro.

Regiovrijdag, 11 mei 2018

Onzekerheid blijft bij campingplan Oudega

Oudega (Sm) Het heeft wel wat slapeloze nachten gekost. Toen recreatie-ondernemer Wietske Bruinsma onlangs in de krant las dat de provincie overweegt de landbouwpolder Hege Warren onder water te zetten, zag ze haar plan voor een kleinschalige camping even in rook opgaan. Toch besloot ze door te gaan met het project waarmee ze al meer dan vier jaar bezig is. Deze week verdedigde ze haar plan in de gemeenteraad.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties