De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van maandag, 11 juni 2007.

Cultuurmaandag, 11 juni 2007

Friezen winnen eerste prijs Kunstbende 2007

Utrecht - De Friese band V.U.D.U. heeft zaterdag de landelijke finale van Kunstbende 2007 gewonnen in de categorie muziek. De band won de eerste prijs met het liedje Jij bent dat meisje. Sythe Veenje van Schiermonnikoog won de landelijke finale in de categorie Web & Gamedesign met zijn interactieve website Liefdesdip.nl.

Cultuurmaandag, 11 juni 2007

Oratoriumkoor Surhuisterveen stopt ermee

Surhuisterveen - Christelijke Oratorium Vereniging Laudate Dominum houdt na 43 jaar op te bestaan. Een teruglopend ledenaantal en een steeds smaller wordende financiële basis zijn voor het bestuur de reden deze stap te zetten, zo heeft de vereniging bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 11 juni 2007

Stadstheater Leeuwarden speelt ‘Anne Frank’

Leeuwarden - Stichting Stadstheater Leeuwarden heeft de rechten verkregen om de toneelvoorstelling ‘Het dagboek van Anne Frank’ te spelen. Volgens het stichtingsbestuur is dit toneelstuk van Frances Goodrich en Albert Hackett in een vertaling van Mies Bouhuys nog nooit in Fryslân uitgevoerd, zo heeft het Stadstheater bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 11 juni 2007

Fan it iene iepen doekje nei it oare

Moannenlang hawwe 35 bern út Littenseradiel repeteard foar harren iepenloftspul Net Normaal. Foar in folle bak gong it sneontejûn yn premiêre yn de pastorytún fan Easterwierrum. Dat barde sa foar it each flierefluitsjend en maklik en fan plankekoarts wie neat te merken.

Dossiermaandag, 11 juni 2007

Gebakker eieren en lauwe sinas


Economiemaandag, 11 juni 2007

Rinsma Gorredijk breidt winkel uit

Gorredijk - Rinsma Fashion & Trends in Gorredijk gaat de komende maanden de winkeloppervlakte sterk uitbreiden. Door de aankoop van een naburig pand kan de oppervlakte worden uitgebreid met zevenhonderd vierkante meter tot 2300 vierkante meter.

Hoofdartikelmaandag, 11 juni 2007

De vakbeweging...

Het is een raar spelletje: minister Donner wil met sociale partners een ‘sociale top’ beleggen, over onder meer de toekomst van werkgelegenheid in ons land. Maar het lukt hem maar niet om de agenda rond te krijgen. Het springende punt is de hervorming van het ontslagrecht. De bonden willen daar niet zo veel van weten; voor Donner en de werkgevers lijkt een soepeler regeling van groot belang. De afgelopen maanden is er gesteggeld tussen de partijen. Een van de gevolgen is dat de regering haar belofte in het regeerakkoord niet na kan komen: een sociale top binnen honderd dagen na het aantreden van de regering.

Regiomaandag, 11 juni 2007

Brandweer heeft vaak te weinig water

Leeuwarden - De brandweer beschikt in veel gevallen niet over voldoende water om grote branden te kunnen blussen. Daarom worden branden in grote loodsen en vrijstaande gebouwen geregeld niet bestreden; de brandweer concentreert zich dan alleen op het beschermen van omliggende gebouwen.

Regiomaandag, 11 juni 2007

‘Bustourtje voor critici’

Drachten - Mensen die vinden dat woningbouwstichtingen alleen geld oppotten en weinig voor de lagere inkomensgroepen doen, zijn welkom om een bustour door de provincie te maken met Cees Oprins, voorzitter van Aedes Fryslân, de koepelorganisatie voor Friese woningbouwcorporaties ,,Zij kunnen dan zien wat hier aan positieve dingen wordt ondernomen.”

Regiomaandag, 11 juni 2007

Geen bureaucratie, wel aandacht

Damwoude - Eén uur zorg. Bij reguliere instellingen betekent dat: veel bellen, veel vergaderen en rapporten schrijven - en een béétje aandacht voor de cliënt. Wies van der Meulen had de laatste jaren nog maar weinig plezier in haar werk als begeleider van gehandicapten. Het roer moest om, besloot ze, en samen met haar man Alex Sjoerdsma begon ze onder de hoede van Stichting Thomashuizen haar eigen mini-instelling in Damwoude. Zaterdag werd het huis officieel geopend.

Regiomaandag, 11 juni 2007

Watermeter toont fraude

Leeuwarden - In de drie noordelijke provincies zijn in totaal enkele honderden bijstandsfraudeurs betrapt door controle van hun watermeters. In totaal is 7,6 miljoen euro aan onterecht verleende uitkeringen teruggevorderd.

Regiomaandag, 11 juni 2007

Brandweer heeft vaak te weinig water

Leeuwarden - De brandweer beschikt in veel gevallen niet over voldoende water om grote branden te kunnen blussen. Daarom worden branden in grote loodsen en vrijstaande gebouwen geregeld niet bestreden; de brandweer concentreert zich dan alleen op het beschermen van omliggende gebouwen.

Geloof & Kerkmaandag, 11 juni 2007

Dromen met God voor ogen

Arnhem - Een springende vice-premier André Rouvoet, feestvierende jongeren, maar ook indrukwekkende stilte tijdens momenten van gebed kleurden de EO-Jongerendag 2007. 34.000 mensen - zo’n 90 procent van hen is tiener - bezochten zaterdag het grootste christelijke jongerenevenment in het Gelredome in Arnhem.

Geloof & Kerkmaandag, 11 juni 2007

‘Rijke roomsche leven’ even terug in Dokkum

Dokkum - Vele foto- en videocamera’s legden het zondag vast: de eerste katholieke processie sinds 55 jaar door de straten van Dokkum. Dat maakte de jaarlijkse Bonifatiusdag van het Bisdom Groningen-Leeuwarden dit keer extra bijzonder.

Geloof & Kerkmaandag, 11 juni 2007

Predikant ontsnapt aan vallend tekstbord

Tytsjerk - De Protestantse Gemeente van Tytsjerk beleefde zondagmorgen een dienst met hindernissen. Voorafgaand aan de kerkdienst ontbrak het gebruikelijke orgelspel. Wegens ziekte van de organist moest er op het laatste moment een vervanger geregeld worden. Die arriveerde nog net op tijd om de gemeentezang te kunnen begeleiden.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Jong Oranje begint EK on-Hollands

Heerenveen - Jong Oranje is gisteravond in Heerenveen op een on-Hollandse manier begonnen aan het EK onder 21 jaar. In de openingswedstrijd werd Jong Israël verslagen, al was het bepaald geen spetterend optreden. Daarmee hebben de pupillen van bondscoach Foppe de Haan de eerste stap gezet op weg naar kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Sportmaandag, 11 juni 2007

‘Marathon van Leeuwarden’ loopt als een trein

Leeuwarden - Veel publiciteit, goed weer, tevreden atleten en een meer dan goede publieke belangstelling. Die aspecten, gekoppeld aan het maatschappelijk erg in schwung zijnde gezond bewegen, maakten van de eerste editie van de Marathon van Leeuwarden gisteren in de Friese hoofdstad een doorslaand succes. Sleutelwoorden? Warmte, snelheid, sfeervol en maatschappelijke betrokkenheid.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Paardentrainer deelt kopstoot uit aan toeschouwer

Wolvega - De koersen op het drafcentrum in Wolvega zijn zaterdag opgeschrikt door een incident waarbij trainer Cornelis Vergay een kopstoot uitdeelde aan een toeschouwer. Het voorval gebeurde onder het toeziend oog van tientallen getuigen. Het slachtoffer, een man uit Rotterdam, heeft aangifte gedaan van mishandeling. Zijn verwondingen zijn onbekend. Vergay is vooralsnog spoorloos.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Westra laat de Rabo’s even flink schrikken

Breskens - Winnen kon Lieuwe Westra het OZ Wielerweekeinde misschien al niet meer. Maar de fietser uit Mûnein liet de mannen van de Raboploeg zaterdag in de tijdrit in ieder geval wel weer even flink schrikken.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Ameland heeft héél even eerste rugbymuseum

Nes - Iedereen moet weten wat de Nederlandse Rugbybond (NRB) afgelopen 75 jaar gedaan heeft en daarom moet er zo snel mogelijk een rugbymuseum komen. Die oproep doet de befaamde sportverslaggever Hans Brian, die afgelopen weekeinde bij de opening van een tentoonstelling over deze sport op Ameland werd benoemd tot erelid van de rugbybond.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Sneek voltooit trilogie als mooi sluitstuk

Dronrijp - Zelden betekent de kwalificatie zwart-wit iets positiefs. Bij de vierde editie van de Midsimmercup op sportveld De Ring in Dronrijp was het zaterdag in elk geval wel heel zwart-wit. En dan in positieve zin, want het was juist die kleurencombinatie die de dienst uitmaakte. Bij de heren zegevierde Sneek (zwarte broek, wit shirt) voor de derde keer op rij en voltooide daarmee de trilogie. Bij de dames won Drachtster Boys in dezelfde outfit, voor het eerst.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Harkemase Boys uit zijn lijden verlost

Amsterdam - De halve finale om de landelijke beker is voor veel spelers van Harkemase Boys de laatste geworden voor hun huidige club. In Amsterdam waren de Friezen een maatje te klein voor Turkiyemspor. Ondanks de hartverwarmende inzet bleek overduidelijk dat de ploeg van Willem Weening zich na de degradatie uit de hoofdklasse en de winst van de noordelijke beker niet nogmaals kon opladen. Na een slopend seizoen zit het er voor velen eindelijk op.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Galama domineert ljepperij

Winsum - Als je het niet verwacht gebeurt het juist; dat was de moraal van het verhaal achter de dagzege van fierljepper Oane Galama, zaterdag in Winsum. Hij fleurde zijn eerste overwinning van het seizoen op met zijn eerste negentien-metersprong van deze jaargang. Jacob Scherjon stal eveneens de show door bij de junioren met een dikke ‘18’ te winnen.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Haakman troeft Friezen af in De Kompenije

Drachtstercompagnie - Tino Haakman uit Enkhuizen heeft zaterdag de vierde Kompenijster Omloop gewonnen. De Noord-Hollander fietste in de laatste omloop van ruim drie kilometer rond Drachtstercompagnie zo hard weg, dat Germ van der Burg (Nijland), Fries om utens Johan Procee uit Groningen én thuisrijder Fokke Postma moesten passen.

Sportmaandag, 11 juni 2007

Kop leeg bij Lootsma c.s.

Stiens - Het was dit seizoen drie keer niks voor Sibbele Lootsma, Hylke Bruinsma en Marten Feenstra. De frustraties liepen soms hoog op en in Dronrijp was de maat vol. De heren deden hun zegje, namen in de feesttent een pilsje en beloofden de kop leeg te maken. In Stiens pakte het drietal de eerste seizoensoverwinning.

Weermaandag, 11 juni 2007

Overwegend droog

Na een wisselvallig weekend met lokaal zware onweersbuien en veel regen, blijft het vandaag en morgen overwegend droog. Het kwik ligt vandaag nog hoog tussen 22 aan zee tot 28 in het zuidoosten. Morgen wordt het 19 tot 24 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties