De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 juli 2003.

Bijschriftvrijdag, 11 juli 2003

Evenals een moede hinde

Soms is het leeg en bang in ons hart en in onze ziel. Soms vinden mensen geen geluk, geen verzadiging, geen vervulling.

Cultuurvrijdag, 11 juli 2003

Geluidenboek van Bob de Bouwer komt uit in het Fries

Leeuwarden – De populaire verhalen van Bob de Bouwer zijn binnenkort ook in het Fries verkrijgbaar. In augustus verschijnt een Bob de Bouwer geluidenboek met de titel In dei wurk .

Cultuurvrijdag, 11 juli 2003

Christine Kamp verveelt niet

Van de vrouwelijke organisten in ons land circuleren vier namen geregeld in de landelijke orgelconcertseries. Drie van hen concerteren deze zomer op het Vermeulen orgel in de Koepelkerk te Leeuwarden.

Dossiervrijdag, 11 juli 2003

Hooi winnen en vervoeren met de praam – een enorme klus

Fryslân was vóór de tijd van watergemalen en grootschalige aanleg van ontsluitingswegen landbouwkundig gezien voor grote delen een vaarprovincie. Vooral door ruilverkavelingen werden de restanten van een vaargebied overbodig gemaakt. Niet langer met praam - een grote schouw die werd ‘voortgeboomd’ - maar over een verharde weg konden de weilanden worden bereikt. Er moest wat afgebeuld worden om hooi te winnen van weilanden die alleen over water bereikbaar waren. Paard en maaimachine in de praam. Dan bomen. Dan maaien. Bij drassige veenweidegronden werd onder de hoeven van een paard een plankje gemonteerd, om het paard niet te laten wegzakken. Na het maaien moest het gras drogen. Dan werd het een paar keer gekeerd. Daarna bijeen geharkt en op grote bulten ( reaken) geschoven met behulp van paardenkracht ( tiemje ). Later werden die hopen weer met handkracht in de praam geladen en naar de loswal gevaren. Daar moest het dan weer op een wagen geladen, de schuur ingereden en in het hooivak opgetast.

Economievrijdag, 11 juli 2003

Overslag Harlinger haven groeit licht

Harlingen – De goederenoverslag in de haven van Harlingen is in 2002 met vier procent toegenomen van 1.059.000 ton naar 1.109.000 ton. Dat staat te lezen in het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van de Nationale Havenraad.

Hoofdartikelvrijdag, 11 juli 2003

Raakt ons land onderontwikkeld?

Er zijn de laatste jaren veel klachten over ons onderwijs. Die hebben ertoe geleid dat er, in tegenstelling tot vele voorgaande jaren, nu eens niet op dat onderwijs wordt bezuinigd, maar dat er ondanks de slechte staat van ’s lands financiën geld bij komt.

Regiovrijdag, 11 juli 2003

Toekomst schelpenpaadje onzeker

Haule – Het schelpenfietspad langs de Rolpaal in Haule is verwaarloosd. Het paadje is overwoekerd door gras en daardoor uiterst smal geworden. Erop fietsen gaat nog nét, maar elkaar passeren is er niet meer bij. Fietsers gebruiken het paadje nog maar nauwelijks; zij wijken uit naar de grote weg, zoals ze dat ook al deden voordat het pad in 1991 werd aangelegd.

Regiovrijdag, 11 juli 2003

Brenninkmeijers dicht bij het kruis

Sneek – Het laantje naar d e rooms-katholieke begraafplaats van Sneek ligt er op deze zonnige dag prachtig bij: links en rechts bomen, een slootje en perceeltjes weiland.

Regiovrijdag, 11 juli 2003

Wint Drachten, Grou, of toch weer Sneek?

Grou - Kenners van het skûtsjesilen voorspellen een spannend kampioenschap, met misschien wel een verrassende winnaar. Zaterdag begint de 58ste editie van het SKS-kampioenschap.

Regiovrijdag, 11 juli 2003

Virus velt helft zeehonden

Terschelling – Het phocine distemper virus heeft vorig jaar ruim drieduizend zeehonden in het Nederlandse deel van de Waddenzee gedood. Dit concludeert onderzoeksinstituut Alterra uit de eerste tellingen na de uitbraak van het zeehondenvirus vorig jaar. Momenteel zijn er nog zo’n 3200 gewone en grijze zeehonden in de Waddenzee.

Regiovrijdag, 11 juli 2003

Leeuwarder skûtsje opnieuw in de fout

Leeuwarden – Het had niet veel gescheeld of Leeuwarden was opnieuw met een skûtsje dat niet aan de originaliteitseisen voldoet de SKS-strijd aangegaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 juli 2003

‘Mensen moet gewoon àlles zien in deze kerk’

Blauwhuis – Morgen is de Sint Vituskerk van Blauwhuis geopend in het kader van de serie ‘Tsjerke Iepen’, een initiatief van het Friesch Dagblad en de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 juli 2003

‘Goed advies over kerkfusie niet mogelijk’

Leeuwarden – Dertien verontruste Gereformeerde Kerken in Fryslân vinden dat de plaatselijke kerken geen goed advies aan de synode kunnen geven over de kerkfusie van de hervormden, gereformeerden en lutheranen omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn omtrent de financiële gevolgen na de kerkfusie.

Sportvrijdag, 11 juli 2003

Ineke Prins overwint alleen de twijfel nog niet

Winsum - Als halverwege het seizoen de balans wordt opgemaakt bij de fierljeppers, scoren alleen de vrouwen en de jeugd een voldoende. Bij de topklassers pakte Bart Helmholt in Winsum donderdagavond zijn vijfde dagzege deze zomer met in de eerste sprong nog een acceptabele 17,80 meter. De klassementsleider heeft inmiddels een voorsprong van ruim drie meter.

Sportvrijdag, 11 juli 2003

Waggelen op schaatsen bij 25 graden boven nul

Elburg – In de kruidentuinen van homeopaat Alfred Vogel in Elburg loopt het kwik richting de 25 graden als Egbert Vossebelt uit Ermelo de cape van z’n schaatspak stevig over zijn hoofd trekt. Ooit was de nu 70-jarige veteraan winnaar van een 200 kilometerrace in Finland. ,,Maar dit hier, dit lijkt me andere koek.’’

Weervrijdag, 11 juli 2003

Enige regen

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en kan er enige regen of een bui vallen. Het wordt 22 graden en er waait een tot matig toenemende en naar noordwest draaiende wind. Komende nacht komen er opklaringen voor en blijft het droog. Met 12 graden wordt het fris.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties