De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 augustus 2015.

Cultuurdinsdag, 11 augustus 2015

Friezin met Anne Frank-boek naar BraziliŽ

De Friese schrijfster Janny van der Molen maakt deel uit van de tienkoppige Nederlandse delegatie van schrijvers en filmmakers die deze maand afreist naar BraziliŽ voor festival Cafť Amsterd√£. Dit evenement staat geheel in het teken van Nederlandse literatuur en film en is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en EYE International. Voor de meereizende schrijvers, onder wie Tommy Wieringa en Arnon Grunberg, geldt dat er recent een vertaling in het Portugees is verschenen.

Economiedinsdag, 11 augustus 2015

Bio-uientelers bestrijden schimmel met warmte

Leeuwarden - Biologische uientelers Sjaak Twisk en Aga Sulik uit Dronten hebben een energiezuinige methode ontwikkelt om de koprotschimmel bij uien met warmte te bestrijden.

Hoofdartikeldinsdag, 11 augustus 2015

IsraŽl keek weg bij Joods radicalisme

IsraŽl wordt met een nieuw probleem geconfronteerd. De dreiging komt dit keer niet van buitenaf, maar van binnenuit. Joodse extremisten brengen de veiligheid van het land in gevaar. Er hebben aanvallen plaatsgevonden op een belangrijke kerk in het noorden van IsraŽl en een kerk in Jeruzalem. Onlangs stak een ultraorthodoxe man in het wilde weg deelnemers aan de Gay Pride in Jeruzalem neer, waardoor een 16-jarig meisje om het leven kwam. En Joodse extremisten pleegden een aanslag met een brandbom op een Palestijnse woning op de Westoever. Daarbij kwamen een achttien maanden oude baby en zijn vader om het leven. De moeder van het kind en zijn broertje raakten zwaargewond.

Regiodinsdag, 11 augustus 2015

Omstreden hotel Midsland aan Zee mag toch komen

Midsland - Het grote hotel aan het strand in Midsland aan Zee mag worden gebouwd. De gemeente Terschelling stemt definitief in met het omstreden plan van de Midslander Iemke Rijf om een groot hotel te bouwen op de plaats waar tot 1943 een hotel stond. Dit terwijl de gemeentelijke bezwarencommissie adviseert dat de vergunningsaanvraag wordt geweigerd.

Regiodinsdag, 11 augustus 2015

Dick Stellingwerf is nieuwe burgemeester van Schier

Schiermonnnikoog - Dick Stellingwerf uit Echtenerbrug is per direct genoemd tot waarnemend burgemeester van Schiermonnikoog.

Regiodinsdag, 11 augustus 2015

Rechter: Psy-fi is eerder stil

Leeuwarden - Het muziekfestival Psy-Fi in de Groene Ster in Leeuwarden mag 's nachts minder lang doorgaan met het ten gehore brengen van luide muziek. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat het 'psytrance'-festival, dat over tweeŽnhalveweek wordt gehouden, in het weekeinde slechts door mag gaan tot ťťn uur 's nachts. Ook moet het geluid de helft zachter tussen twaalf en ťťn uur 's nachts.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 augustus 2015

Hans K√ľng: steun paus meer bij hervormingskoers

Berlijn - Hans K√ľng, decennialang een uitgesproken criticus van de Rooms-Katholieke Kerk, heeft bisschoppen en priesters opgeroepen om paus Franciscus meer te steunen in zijn werk om de kerk te hervormen. In zijn maandag verschenen boek Sieben Pšpste (zeven pausen), schrijft K√ľng: ,,Als deze paus een omvangrijke hervorming van de kerk wil bewerkstelligen, dan kan hij dat niet alleen. Hij heeft voor zijn reformatiekoers onmiskenbaar de steun nodig van velen, niet alleen van de hervormingsgezinde groeperingen.''

Sportdinsdag, 11 augustus 2015

Jong Cambuur, bont gezelschap met een droom

Leeuwarden - Ja, riepen trainers Dennis van der Ree en Arne Slot gisteravond in koor, uniek is Jong Cambuur zeker. Niet eens zozeer omdat de club uit Leeuwarden voor het eerst sinds jaren weer over een eigen belofteteam beschikt. Maar vooral door de manier waarop dat tot stand kwam. De ploeg startte in poule A van de zogeheten reservecompetitie - niet te verwarren met de 'echte' beloftecompetitie - gisteren het seizoen met een 2-1 zege op Jong ADO Den Haag. Prima resultaat voor een groep spelers waarvan tot de zomer nog niemand elkaar kende.

Sportdinsdag, 11 augustus 2015

Lodeweges blij met uitgestelde start

Vier dagen later dan gepland, is vanavond de seizoenouverture voor sc Heerenveen tegen De Graafschap. Trainer Dwight Lodeweges is er blij mee, zoals hij ook niet ongelukkig was met de uitgestelde start.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties