De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 11 oktober 2003.

Analysezaterdag, 11 oktober 2003

Naar een Europese grondwet

Leiders van 25 Europese landen hebben zaterdag in Rome het startschot gegeven voor de laatste ronde in de onderhandelingen over een heuse grondwet voor de Europese Unie. Een poging van huidig EU-voorzitter Italië om het debat te beperken tot enkele onderwerpen, veegden zij resoluut van tafel. De regeringsleiders willen overal over kunnen onderhandelen.

Bijschriftzaterdag, 11 oktober 2003

Onschuldig

Ik echter wandel

Cultuurzaterdag, 11 oktober 2003

Simone Lamsma (18) in halve finale vioolconcours

Hannover – Simone Lamsma (18) uit Burgum is doorgedrongen tot de halve finale van de Internationale Violin Wettbewerb in Hannover. Dat heeft de organisatie van het vioolconcours gisteren gemeld.

Dossierzaterdag, 11 oktober 2003

Melkbussen, op

Een boer vaart bij Terkaple, omringd door melkbussen. Een dagelijks werkje, in sommige gebieden tot in de jaren tachtig. De melkbussen werden na het vullen door de boeren meestal naar een centraal punt gebracht, voor verder transport naar de melkfabriek. Jarenlang had Fryslân heel veel melkfabrieken; de laatste twintig jaar is dat aantal fors afgenomen.

Hoofdartikelzaterdag, 11 oktober 2003

Blijven werken?

Geef een bedrijf dat oudere werknemers aan het werk houdt een bonus cadeau. Dat stimuleert langere arbeidsdeelname en dat houdt de vergrijzing betaalbaar. Ideetje van de regeringspartijen; CDA, VVD en D66 zijn nog aan het rekenen hoeveel zo’n seniorvriendelijke baas dan zou moeten toucheren, maar Kamerlid Verburg denkt aan al gauw 100 euro per maand.

Regiozaterdag, 11 oktober 2003

Provincie krijgt minder invloed op ambulances

Leeuwarden – De provincie Fryslân krijgt minder zeggenschap over het ambulancevervoer. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Zorgverzekeraars krijgen juist meer invloed. De provincie is niet blij met het besluit.

Regiozaterdag, 11 oktober 2003

‘Geen antwoorden op cruciale vragen ATF’

Leeuwarden – De SP vindt dat Gedeputeerde Staten (GS) onvoldoende hebben geantwoord op vragen van statenleden over de brand bij ATF in Drachten. De antwoorden werden gisteren gepubliceerd in de Reactienota de ATF-brand nader belicht.

Regiozaterdag, 11 oktober 2003

Boosheid over geluidswal

Drachten – Bewoners van de Wilgebol, Braambos, Hulstbos, Lijsterbeswal en Elzewal – verenigd in de buurtvereniging ’t Hout - in Drachten stappen naar de rechter. Ze vinden dat de gemeente Smallingerland zich niet aan de afspraken houdt bij de aanleg van een geluidswal. De buurtvereniging weigert de toegezegde bijdrage van 23.000 euro te betalen.

Regiozaterdag, 11 oktober 2003

Nieuw museum over jaar klaar

Oranjewoud – De bouw van het Museum Belvédère in Oranjewoud is gistermiddag gestart. Het museum voor moderne kunst van met name Friese schilders, komt op het Landgoed Oranjewoud. Dat landgoed wordt tegelijkertijd in oorspronkelijke, zeventiende-eeuwse stijl teruggebracht. Het museum, dat 2,8 miljoen euro kost, is in oktober 2004 klaar. Met de start van de bouw komt een einde aan jarenlange procedures. Voordat Oranjewoud in beeld kwam, waren al twee andere locaties afgekeurd. ,,Het is een klein wonder dat het nu wordt gebouwd”, aldus Mercuur.

Regiozaterdag, 11 oktober 2003

Bunkers te koop: 235.000 euro

Terschelling – Een woonkamer met ingebouwde keuken, één of twee slaapkamers, douche en toilet en een bergkast. Oppervlakte: 31 vierkante meter voor een tweepersoons-, of 59 voor een vierpersoonsversie. Op Terschelling worden vandaag acht voormalige bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te koop aangeboden. Vanaf 235.000 euro heeft u er één.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 oktober 2003

Hervormd moderamen intensiveert gesprekken

Leeuwarden – Het moderamen (dagelijks bestuur) van de Nederlandse Hervormde Kerk gaat de gesprekken intensiveren met Hervormde Gemeenten die moeite hebben met de voorgenomen fusie met de Gereformeerde Kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk. Dat heeft voorzitter ds A.W. van der Plas van het moderamen vrijdag toegezegd in een gesprek met het bestuur van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 oktober 2003

‘Spelen ter ere van God’

Tzummarum - Teije Travaille (83) uit Tzummarum is een bescheiden mens. Zelfs nu hij liefst zeven decennia organist is, hoeft het wat hem betreft ,,echt niet’’ in de krant. ,,Als je vóór zo’n lange periode staat, lijkt het heel lang. Als je terugkijkt, is het echt zomaar voorbijgevlogen’’, grapt hij. Zondag wordt de jubilaris in het zonnetje gezet.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 oktober 2003

De samenleving christianiseren, stap voor stap

‘Opus Dei’ bestaat 75 jaar. ‘Werk van God’, uitgevoerd door een nog altijd omstreden, maar desondanks gestaag groeiende beweging van voornamelijk leken, die op hun dagelijkse werkplek door hun doen en laten hun christelijke identiteit en geloofsopvatting willen uitstralen, en verkondigen. Heiligheid zit immers verscholen in de dagelijkse levenshouding van elke christen, aldus de stichter, de onlangs heilig verklaarde Spaanse priester Josemaría

Sportzaterdag, 11 oktober 2003

Nieuwelingen nemen Cambuur op sleeptouw

Leeuwarden - Na de 4-0 nederlaag vorige week was het duidelijk dat er iets moest gebeuren bij Cambuur Leeuwarden. De ploeg zat in een diep dal. Trainer Dick de Boer haalde twee nieuwe spelers om de negatieve spiraal te doorbreken. Met meteen het gewenste effect. Vrijdag konden de Leeuwarders hun tweede zege dit seizoen noteren. AGOVV was het slachtoffer.

Sportzaterdag, 11 oktober 2003

Bijlholt: Veldman goede opvolger Louter

Heerenveen - Frank Louter stopt als bondscoach van de Nederlandse turnvrouwen. De trainer heeft vrijdag zelf besloten af te zien van contractverlenging. Louter had nog te kampen met de naweeën van het slecht verlopen WK en lag niet meer bij alle partijen goed. Toch gaf de turnbond KNGU aan dat het niet om een conflict ging. De Woerdenaar gaat wel verder als clubcoach bij Pro Patria. Assistent-bondscoach Rietje Bijlholt, ook trainster van WIK-FTC uit Heerenveen, ziet Willem Veldman uit Heerenveen als de ideale opvolger. ,,Misschien moet je in het decentrale systeem de clubcoaches hun gang laten gaan en een onafhankelijk iemand daarboven stellen. Veldman kan als KNGU-coördinator en oud-turntrainer met alle partijen goed overweg, dus dat zou mijn idee zijn.’’ WIK-FTC is een van de drie steunpunten van de KNGU. De andere twee zijn De Hazenkamp in Nijmegen met trainer Boris Orlov en Pro Patria. Orlov gaf eerder al aan in de toekomst zelf zijn turnsters te willen begeleiden op belangrijke internationale toernooien. ,,Dat is het beste’’, zei hij gisteren nadat hij gehoord had van Louters vertrek. ,,Of ik daarmee blij ben? Dat kan ik niet zeggen. Ik kan evenmin zeggen dat ik de hele nacht zal huilen.’’

Sportzaterdag, 11 oktober 2003

Tenbult zint op sportieve wraak in Thialf

Geleen - Formido Flyers speelt dit weekeinde twee wedstrijden tegen de ijshockeyers van Geleen. Op zich niets bijzonders ware het niet dat de nieuwe coach van de Limburgse club vorig seizoen is weggestuurd door Heerenveen. Andy Tenbult keert dus terug op het ijs in Thialf en hij zint op wraak.

Weerzaterdag, 11 oktober 2003

Droog en zonnig

Vandaag kan er nog een buitje overkomen, maar morgen blijft het droog en vrij zonnig. Het wordt zowel vanmiddag als morgen ongeveer 14 graden. Het waait vanmiddag matig tot krachtig uit het noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties