De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 11 oktober 2012.

Cultuurdonderdag, 11 oktober 2012

Ina Dammanprijs voor Wim Hazeu

Harlingen | Wim Hazeu, biograaf van Simon Vestdijk, krijgt dit jaar de Ina Dammanprijs. Dat heeft de Vestdijkkring gisteren bekendgemaakt. Hazeu krijgt de tweejaarlijkse prijs ,, voor zijn grote inzet om het leven en werk van Vestdijk onder de aandacht te brengen van een groot lezerspubliek”.

Cultuurdonderdag, 11 oktober 2012

Media Art Festival Leeuwarden terug

Leeuwarden | Het Media Art Festival in Leeuwarden is terug van weggeweest. Het festival vindt van 9 tot en met 17 november plaats in de Design-fabriek. Te zien zijn interactieve installaties, documentaires en andere mediakunst van tien pas afgestudeerde kunstenaars.

Economiedonderdag, 11 oktober 2012

Weer toename in duurzaam voedsel

Den Haag | Hoewel mensen door de crisis meer op hun uitgaven letten, is er het eerste halfjaar in Nederland weer meer duurzaam voedsel verkocht. Consumenten gaven er ruim een miljard euro aan uit, 23,4 procent meer dan halverwege 2011, blijkt uit tussentijds onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Economiedonderdag, 11 oktober 2012

Geld verdienen met duurzamer boeren

Dearsum | Tot enkele jaren geleden zorgden maatschappelijke wensen voor duurzaam produceren in de ogen van veel boeren vooral voor extra kosten. De werkelijkheid is intussen anders, constateert demissionair staatssecretaris Joop Atsma. ,,Boeren moeten het steeds meer hebben van kostprijsverlaging om een goed inkomen te halen. Dan gaat het vooral om kosten voor kunstmest, medicijnen, water en energie. Bezuinigen hierop en daardoor duurzamer werken geeft economisch veel kansen”, zei hij gisteren op het melkveebedrijf van Ids en Annie Postma in Dearsum. Op het bedrijf van de bekende schaatsers organiseerden de Rabobanken Heerenveen-Gorredijk en De Stellingwerven gisteren op de Dag van de Duurzaamheid een duurzaamheidsevenement. ,,Kansen liggen er ook bij energie uit mest. Er zijn al verschillende voorbeelden van boeren die een zwembad verwarmen, zoals in Stiens, of een woonwijk. Het gaat er nu om te werken aan een infrastructuur. Wellicht kan Ids dan nog eens groen gas leveren voor de energiebehoefte van Thialf.”

Hoofdartikeldonderdag, 11 oktober 2012

Het leenstelsel en het gelijk van Drees jr.

Dat het aankomende VVD/PvdA-kabinet de basisbeurs in het hoger onderwijs gaat vervangen voor een sociaal leenstelsel was in feite geen nieuws. Er wordt al tijden gezocht naar een betere financiering van het hbo en de universiteit en beide partijen zijn voor een leenstelsel. Dat zullen dus geen moeilijke onderhandelingen geweest zijn. Hooguit kan er gepraat zijn over de precieze invulling. Zo wil de PvdA wel de garantie dat studenten uit gezinnen met een laag inkomen hoger onderwijs kunnen blijven volgen. Voor hen moet een financiële ondersteuning komen; vandaar de benaming sociaal leenstelsel.

Regiodonderdag, 11 oktober 2012

De burger van de toekomst leert nu duurzaam leven

Duurzaamheid en studenten, dat is nog geen goed huwelijk, blijkt op de Dag van de Duurzaamheid op de groene hogeschool Van Hall Larenstein. Maar er wordt aan gewerkt.

Regiodonderdag, 11 oktober 2012

‘Vroeger Dichtbij’ beste lesproject over erfgoed

Leeuwarden | Het project Vroeger Dichtbij van de Groningse stichting TOF Media heeft de prijs voor beste erfgoededucatieproject van Fryslân gewonnen van organisatie Keunstwurk. Een onderwijsjury koos het project uit vijftien inzendingen.

Regiodonderdag, 11 oktober 2012

Eerste nacht met vorst zorgt voor berijpte grasvelden

Leeuwarden | Sommige vroege automobilisten in Fryslân moesten vanmorgen voor de eerste keer deze herfst het ijs van de autoruiten krabben. Het kwam in deze provincie tot grondvorst. Op waarnemingshoogste, anderhalve meter boven het maaiveld, bleef de temperatuur wel boven nul.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 oktober 2012

Trainingsdag voor jeugdwerkers in Leeuwarden

Leeuwarden | Royal Mission houdt zaterdag een trainingsdag in Leeuwarden rond jongerenwerk. De jeugdwerkdag is gericht op (aspirant) leiders, jeugdouderlingen en ouders van tieners en jongeren. ,,We zoomen in op het opbouwen van echte relaties met jongeren, en persoonlijke coaching”, aldus Gerlof Wiersma die de dag leidt. ,,Met als doel dat er ware discipelschap en geestelijke groei tot stand komt.” De trainingsdag duurt van 9.30 tot 15.00 uur (inclusief lunch) en is aan de Archipelweg 222 in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 oktober 2012

Geen online-uitzending synode PKN

Hilversum | De Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) stopt met het online uitzenden van de vergaderingen van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De IKON zond de synodezittingen, die twee keer per jaar in Lunteren worden gehouden, live uit. De beelden waren ook te zien via Hetgoedeleven.com, een website van het Friesch Dagblad.

Sportdonderdag, 11 oktober 2012

Sieta Bijker gaat met Jong Oranje op WK korfbal voor de hoofdprijs

Gorredijk | Het contrast is enorm. Terwijl de teamgenoten van LDODKuit Gorredijk in de hoofdklasse van de veldcompetitie worstelen om het hoofd boven water te houden, droomt Sieta Bijker van mondiale roem in de zaal. De 23-jarige korfbalster hoopt de komende week in Barcelona bij de WK onder 23 met Jong Oranje een gooi te doen naar de wereldtitel. ,,Dat zou mooi zijn, maar ik ben er al trots op dat ik er bij ben”, zegt Bijker.

Sportdonderdag, 11 oktober 2012

Prijs voor sportdocumentaire ‘Het mysterie Foekje Dillema’

Amsterdam | De sportdocumentaire Het mysterie Foekje Dillema is gisteravond tijdens het filmfestival Eyes on Sport in het Ketelhuis in Amsterdam onderscheiden met de Herman Kuiphof Wisselbeker voor de opmerkelijkste sportdocumentaire/-reportage van de afgelopen vijf jaar. De prijs werd uitgereikt aan Thomas Blom en Jan Pieter Tuinstra die de documentaire in 2008 voor het NOS-programma Andere Tijden Sport maakten.

Sportdonderdag, 11 oktober 2012

Knieblessure van Martijn Barto valt mee: kneuzing

Leeuwarden | Martijn Barto is vanaf maandag weer te bewonderen op het trainingsveld van SC Cambuur. De spits, die dinsdagmiddag in het oefenduel met FC Emmen geblesseerd raakte aan zijn knie, is gisteren naar het MCL geweest.Onderzoek wees uit dat het ging om een zware kneuzing. Hij liep geen bandletsel op.

Sportdonderdag, 11 oktober 2012

Hoekstra en Miedema in EK-selectie onder 17

Leeuwarden | KNVB-coach Maria van Kortenhof heeft de Heerenveenspeelsters Tiny Hoekstra en Vivianne Miedema opgenomen in de definitieve selectie van achttien speelsters voor het EK-kwalificatietoernooi onder 17 jaar.

Sportdonderdag, 11 oktober 2012

Kevin Snijder (18) tekent bij Ruiter Dakkapellen

Kollum | Kevin Snijder (18) rijdt volgend jaar bij het Ruiter Dakkapellen Wielerteam. De uit Kollum afkomstige Snijder gaat daarmee op een hoger niveau koersen. Het voorbije seizoen acteerde Kevin Snijder in het tricot van clubteam ‘Willebrord (WWV) Vacansoleil’. ,,Afgelopen jaar heb ik een stap gemaakt en ik hoop dat ik volgend jaar nog eens zo’n stap te maken’’, stelt de talentvolle belofterenner.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties