De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 oktober 2016.

Economiedinsdag, 11 oktober 2016

Droogte speelt de oogst van suikerbieten en aardappelen parten

Leeuwarden - Akkerbouwers die bezig zijn met de oogst van suikerbieten en het laatste deel van de aardappelen moeten voorzichtig oogsten. Door de droogte breken bieten eerder af en aardappelen beschadigen sneller.

Economiedinsdag, 11 oktober 2016

Regionale estafettestakingen op komst in schildersbranche

Leeuwarden - Vakcentrales CNV en FNV komen met nieuwe acties om te protesteren tegen de nieuwe cao in de schildersbranche, zo is gisteravond besloten. Na een landelijke staking vorige week wordt nu gekozen voor een regionale estafette.

Hoofdartikeldinsdag, 11 oktober 2016

Verkiezingspraatjes en toch nog iets goeds?

Het worden moeilijke tijden voor de weldenkende Nederlander: verkiezingstijd. Politieke partijen strooien met partijprogramma´s om de kiezer gunstig te stemmen. Daar omheen fladderen interviews met ministers, staatssecretarissen en gezaghebbende Kamerleden. Dat alles moet de burger in de juiste stemming brengen om de juiste keuze te maken in het stemhokje. Maar het wordt door al het verkiezingsgedoe niet gemakkelijk om in de juiste stemming te komen: de verhalen van de diverse politieke partijen zijn te voorspelbaar, te goedkoop en te onrealistisch.

Regiodinsdag, 11 oktober 2016

Weinig Friese gemeenten in WOZ-loket

Leeuwarden - Friese gemeenten maken het burgers niet gemakkelijk om via internet achter de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van hun woning te komen. Een speciaal online loket van het rijk wordt amper gebruikt.

Regiodinsdag, 11 oktober 2016

Friese bachelor richt zich op VN-doelen

Leeuwarden - Bij de nieuwe bacheloropleiding van Campus Fryslân staan de zeventien werelddoelen van de Verenigde Naties centraal. Studenten van de opleiding Global responsibility and leadership gaan volgens decaan Jouke de Vries in Fryslân leren hoe die doelen in de praktijk kunnen worden gebracht. Volgende maand wordt het opleidingsprogramma ter goedkeuring voorgelegd aan de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs.

Regiodinsdag, 11 oktober 2016

Decentralisatie kost Leeuwarden miljoenen

Leeuwarden - De decentralisatie van zorgtaken van de landelijke overheid naar de gemeenten kost Leeuwarden waarschijnlijk zo´n 25 miljoen euro. Geld dat de gemeente had kunnen gebruiken voor investeringen in de stad maar dat aangewend moet worden om de bezuinigingen van het rijk op te vangen.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 oktober 2016

Arjan Plaisier begonnen als missionair-predikant

Apeldoorn - Ds. Arjan Plaisier , oud-scriba van de Protestanse Kerk in Nederland, heeft zondag officieel intrede gedaan als missionair predikant in Apeldoorn. Hij is voor een periode van drie jaar verbonden aan Geloofsgemeenschap De Fontein. Dit is een missionaire geloofsgemeenschap in opbouw die wekelijks samenkomt in het wijkcentrum Kristal in de wijk Zuidbroek. De Fontein heeft een confessioneel-evangelisch karakter en geeft ruimte aan de charismatische traditie. Ze maakt deel uit van de Protestantse Gemeente Apeldoorn. Sinds half september is De Fontein een officiële pioniersplek van de Protestantse Kerk.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 oktober 2016

Bisschop: Aleppo is het nieuwe Berlijn

Aleppo - De Syrische stad Aleppo is het nieuwe Berlijn, een gedeelde stad in oost en west. Dat zegt de maronitische bisschop Joseph Tobji. ,,De mensen leven hier dagelijks met de dood voor ogen. Je weet nooit wanneer en of je door een bom of kogel getroffen kan worden." Hij maakt de vergelijking met de Duitse stad die velen nog kennen: Berlijn, toen gedeeld door de Muur en het communisme tegenover het Westen. In Aleppo is de scheidslijn bepaald door geweld. ,,Het oostelijk deel wordt beheerst door de terroristen en het westelijk deel is in handen van de militairen van de regering van Assad." De meeste mensen, anderhalf miljoen, wonen in het westelijk deel, en daar bevinden zich ook nog christenen. Aleppo was ooit een van de belangrijkste christelijke steden in het land. In Oost-Aleppo wonen rond de 250.000 tot 300.000 mensen in een totaal kapotgeschoten stad. Kortgeleden werd een Armeens-katholieke kerk er nog gertroffen. ,,Een maronitische kerk is er al heel lang niet meer", verzucht de bisschop.

Sportdinsdag, 11 oktober 2016

Strijdlustig Oranje komt net tekort

Amsterdam - Met opgeheven hoofd kon Oranje het strijdtoneel gisteren verlaten. Na de zege van vrijdagavond op Wit-Rusland (4-1) was het vertrouwen in de selectie van Oranje flink toegenomen. Het maakte het daarom interessant om te zien hoe het Nederlands Elftal zich zou gaan houden, zeker zonder mannen als Wesley Sneijder en Arjen Robben (beiden geblesseerd). Tegen een gelouterd Frans team, dat in juli nog de finale van het Europees Kampioenschap in eigen land verloor van Portugal (1-0). Eerder dit jaar waren de Fransen namelijk nog te sterk voor Oranje, ook al was het krachtsverschil op het veld niet zo groot als de uitslag deed vermoeden (2-3). Oranje maakte gisteren wel een goede indruk, gaf weinig weg en kwam zelf een paar keer gevaarlijk voor het doel. Wat dat betreft maakt Oranje stappen.

Sportdinsdag, 11 oktober 2016

Dekker vindt het mooi geweest en beëindigt carričre

Assen - Inge Dekker heeft een punt achter haar lange zwemcarričre gezet. De 31-jarige vlinderslagspecialiste vindt het na vijftien jaar in de top mooi geweest, zo maakte ze gisteren bekend: ,,Ik ben toe aan iets anders." Samen met haar zusje heeft ze inmiddels een bedrijf opgezet dat zwemtrainingen aan de jeugd gaat geven.

Sportdinsdag, 11 oktober 2016

Plotseling was alles voorbij voor Koster in Qatar

De Westereen - Nee, wat er precies gebeurde weet Anouska Koster nog steeds niet. De manier waarop de wielrenster uit De Westereen zondag tijdens het wereldkampioenschap ploegentijdrit in Qatar plotseling naar rechts stuurde en via de stoeprand keihard op het asfalt terecht kwam, was én is vreemd. Ook voor de hoofdpersoon zelf. ,,Er was eigenlijk niets aan de hand", zei ze gisteren bij terugkomst op Friese bodem. ,,Ik zag de rotonde komen en dacht: 'Ik moet mijn wiel rechts van dat van mijn voorgangster krijgen´. En dus bewoog ik die richting op. Maar veel te ver. Voor ik het wist lag ik op de grond en was alles voorbij. De medaille die we als ploeg graag hadden willen winnen, was in één klap weg."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties