De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 januari 2010.

Cultuurdinsdag, 12 januari 2010

Feike van Tuinen nieuwe dirigent Krite Koar in Balk

Balk - Het Krite Koar in Balk heeft een nieuwe dirigent. Feike van Tuinen uit Sneek zal het gemengd koor voortaan leiden. Hij volgt daarmee Klaas Hoekstra op, die de zanggroep vijftien jaar onder zijn hoede had. Hoekstra is 65 jaar en gaat in Canada, waar hij eerder gewoond heeft, van zijn pensioen genieten.

Cultuurdinsdag, 12 januari 2010

‘Jesus Christ Superstar’ als iepenloftspul in Tijnje

Tijnje - Tijnje komt in mei met een iepenloftspul gebaseerd op de beroemde rockopera Jesus Christ Superstar. Het iepenloftspul is een van de activiteiten die dit jaar plaatsvindt ter ere van het honderdjarig bestaan van het dorp, zo heeft de jubileumcommissie De Tynje 100 bekendgemaakt. Het is, volgens de commissie, voor het eerst dat een Friestalige versie van de rockopera als iepenloftspul wordt gebracht.

Economiedinsdag, 12 januari 2010

Cao-lonen zijn in 2009 met 2,9 procent gestegen

Den Haag - De cao-lonen zijn in 2009 met 2,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal lagen de lonen nog 3,7 procent hoger dan een jaar eerder, maar naarmate het jaar vorderde, nam de stijging onder invloed van de recessie af. In het vierde kwartaal bedroeg die nog maar 2,4 procent.

Economiedinsdag, 12 januari 2010

Burggraaff organiseert bedrijvenbeurs later

Bolsward - De derde bedrijvenbeurs die bouwbedrijf Burggraaf zou organiseren met bedrijven die zich bezig houden met woningbouw, wordt aan het einde van dit kwartaal gehouden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om deze maand een beurs te houden over levensloopbestendige huizen. Dat zijn huizen die eerst geschikt zijn voor gezinnen met kinderen en eventueel relatief gemakkelijk zijn om te bouwen zodat ze ook geschikt zijn wanneer de kinderen de deur uit zijn.

Economiedinsdag, 12 januari 2010

CNV pleit voor uniforme hypotheekrente-aftrek

Utrecht - Vakbond CNV vindt dat er een algemeen percentage voor de hypotheekrente-aftrek moet komen. Waarnemend voorzitter Bert van Boggelen noemde gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak 30 procent als maximum.

Hoofdartikeldinsdag, 12 januari 2010

Balkenende, Natura 2000...

Naar nu blijkt heeft premier Balkenende vorig jaar geprobeerd de Europese regels voor Natura 2000, het Europese netwerk voor natuurgebieden, te versoepelen. Een belangrijk argument daarvoor is volgens de premier dat in gebieden die onder de regels vallen, ondernemers - hij bedoelt boeren - dreigen hun bestaansmiddelen te verliezen. Dat is erg, vindt Balkenende, vooral ook omdat die activiteiten die zij ontwikkelen eeuwen oud zijn. En de premier voegt eraan toe dat door deze ontwikkelingen de publieke steun voor Natura 2000 vermindert en dat het netwerk zo zijn doel voorbij schiet.

Regiodinsdag, 12 januari 2010

Harlinger zagerij maakt planken voor ‘skűtsje’

Harlingen - Je zou het de Twentse uitvoering van een skűtsje kunnen noemen: de Enterse zomp. Bij de Houtcompagnie in Harlingen is gisterochtend een van overzee aangevoerde eik verzaagd tot meer dan twintig lange planken om er één te maken.

Regiodinsdag, 12 januari 2010

Opeinder monument voor geallieerde vrienden

Opeinde - Een oorlogsmonument voor de acht gevallen dorpelingen is er al in Opeinde. Een gedenksteen voor de gesneuvelde geallieerde vliegers die neerstortten bij het dorp, ontbreekt nog. Op 5 mei komt daar verandering in.

Regiodinsdag, 12 januari 2010

Lokale stemmer heeft niks aan landelijke thema’s

Leeuwarden - Landelijke thema’s mogen de gemeenteraadsverkiezingen niet overheersen. Dat stelde Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, gisteravond in Postplaza in Leeuwarden. Vijftig dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen startte hier de landelijke campagne van de ChristenUnie. Met als slogan ‘Stabiel Betrokken ChristenUnie’ presenteerden de vier Leeuwarder kandidaten zich. Maar evenveel aandacht was er voor Slob.

Regiodinsdag, 12 januari 2010

Komst vakantiewoningen Eysinga State onder vuur

Sint Nicolaasga - De komst van 65 nieuwe recreatiewoningen en achttien groepsaccommodaties op het Landgoed Eysinga State in Sint Nicolaasga wordt ernstig bekritiseerd. Tijdens een raadscommissie in Skarsterlân gisteravond bleek dat vooral de eigenaren die nu al een vakantiewoning hebben op het landgoed moeite hebben met de nieuwbouwplannen.

Regiodinsdag, 12 januari 2010

Winterse weer houdt nog de hele week aan

Leeuwarden - De hele week nog moet het Noorden rekening houden met winterweer. Een Elfstedentocht zit er nog niet in, maar andere schaatstochten zijn wel in voorbereiding. Gisteren zorgde de kou ook nog voor overlast op veel plaatsen. In het MCL bleek te weinig gas om een deel van de patiënten warm te houden.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 januari 2010

Nieuw verschenen: cantorijbundel ‘Tussentijds’

Leewarden - Er is nu ook een cantorijbundel van de bundel Tussentijds. Het is een uitgave van de Stichting Centrum voor de Kerkzang. De eerste uitgave uit een serie van twee bundels met vocale zettingen bij liederen uit Tussentijds.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 januari 2010

‘De Reformatie’ in nieuw jasje en tweewekelijks

Kampen - Het gereformeerd-vrijgemaakte blad De Reformatie verschijnt vanaf maart eens per twee weken. Nu valt het blad nog eens per week bij zo’n 3800 abonnees op de mat.

Sportdinsdag, 12 januari 2010

Jesper Hospes treedt in de voetsporen van z’n vader

Dalfsen - Jesper Hospes is gisteravond op het NK kortebaanschaatsen op natuurijs in de voetsporen van zijn vader Henk Hospes getreden. Het 21-jarige sprinttalent uit Heerenveen greep in Dalfsen, waar tweevoudig wereldkampioen Erben Wennemars afscheid nam, de titel. Dat deed zijn exact 22 jaar eerder.

Sportdinsdag, 12 januari 2010

Hooiveld tekent bij Celtic

Glasgow - De transfer van oud-Heerenveenspeler Jos Hooiveld van het Zweedse AIK Solna naar Celtic is rond. De 26-jarige verdediger ondertekende gisteren in Glasgow een contract voor 3,5 jaar. Met zijn overstap is een afkoopsom van ruim twee miljoen euro gemoeid.

Sportdinsdag, 12 januari 2010

Eerste wedstrijd op natuurijs in Fryslân in Surhuisterveen

Surhuisterveen - IJsvereniging Foarút uit Surhuisterveen heeft morgenavond de primeur van de eerste schaatswedstrijd op natuurijs in Fryslân. Op het programma staat een marathon voor heren over één uur en één ronde. Voorafgaand aan de schaatsmarathon fietsen veldrijders rond de baan tijdens de zestiende Centrumcross.

Sportdinsdag, 12 januari 2010

Cambuur wil afgelasting duel Fortuna

Leeuwarden - De clubleiding van SC Cambuur heeft er bij de KNVB op aangedrongen om de wedstrijd van komende vrijdag tegen Fortuna Sittard af te gelasten. Vorige week heeft Cambuur dit verzoek al bij de bond neergelegd en gisteren heeft ze dat opnieuw bepleit, gesteund door een brief van het onderhoudsbedrijf van de velden van de club. Cambuur hoopt dat de voetbalbond akkoord gaat, omdat het weerbeeld de komende dagen hetzelfde blijft. ,,Volgens ons is het onverantwoord om vrijdagavond te spelen”, aldus algemeen directeur Alex Pama.

Sportdinsdag, 12 januari 2010

Ralf Zwitser is nu ook echte winnaar

Loosdrecht - Ralf Zwitser heeft gisteren op de Vuntusplas bij Oud-Loosdrecht de eerste natuurijsklassieker van deze winter op zijn naam geschreven. Een aanvaller was de 28-jarige Haarlemmer al, sinds gisteren is hij ook een echte winnaar. Zwitser reed solo naar de winst in de tiende editie van de Ronde van Loosdrecht.

Sportdinsdag, 12 januari 2010

Johannes Westra: yn de kearn bliuwt de PC altiten itselde

Bitgum - Op de achtergrond volgde hij de ontwikkeling in kaatsland nauwgezet, maar op de voorgrond trad hij het laatste decennium nauwelijks nog. Na z’n afscheid als voorzitter van de Koninklijke Nederlands Kaats Bond huldigde Johannes Westra (64) uit Bitgum het standpunt dat een leider niet over z’n graf moet willen regeren. ,,Dogge je de doar ticht, dan dogge je de doar ek ticht.” De kaatsbond kreeg nieuwe ‘aanvoerders’. ,,Dy moatte je net foar de fuotten rinne.”

Sportdinsdag, 12 januari 2010

Wetten en regels gelden niet, dus alle remmen los

Wij ‘gekke’ Hollanders laten ons graag voorstaan op onze affectie voor de schaatssport. Het zal ongetwijfeld komen door de successen van Ard en Keesie, van Atje Keulen-Deelstra, Yvonne van Gennip, Rintje Ritsma, Ids Postma, Gianni Romme, Sven Kramer en noem al die kanonnen maar op. Of ligt de kiem van de liefde toch op dat bevroren ondergelopen weiland aan de rand van het dorp? Daar waar we joegen op het mooiste meisje van de klas, tot diep in de middag ijshockeyden en ’s avonds net een prijs op de kortebaanwedstrijd misliepen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties