De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 12 februari 2005.

Bijschriftzaterdag, 12 februari 2005

Wie bidt, ontvangt

Jezus vraagt van ons te bidden in het vertrouwen dat God onze Vader is, een Vader die ons liefheeft en naar ons luistert.

Hoofdartikelzaterdag, 12 februari 2005

Mensbeelden…

Het lijkt soms wat een ouderwetse vraag, die naar het mensbeeld. Maar het begrip waarop wordt gedoeld, is onverminderd actueel. Eigenlijk speelt het mensbeeld altijd mee in opvattingen, beleidskeuzes en in meningen. Neem de opvatting van de overheid dat allerlei diensten in de samenleving het beste in concurrentieverhoudingen kunnen worden uitgevoerd. De statusverandering van de Nederlandse Spoorwegen is een voorbeeld van dat denken – hoe zeer de gewenste concurrentie ook is mislukt. De liberaliserings- en privatiseringsgolf die ons land tot op de dag van vandaag overspoelt, komt voort uit het denken dat de mens toch vooral in beweging komt door financiële – lees: materiële – prikkels. Die sfeer is doorgedrongen tot in de haarvaten van wat vroeger het domein van de overheid was.

Regiozaterdag, 12 februari 2005

Friese LTO eist opheldering over zoutwinning

Drachten – De Friese afdeling van LTO Noord eist opheldering van de provincie Fryslân over de gevolgen voor de landbouw van de zoutwinning in de omgeving van Sexbierum. Volgens de land- en tuinbouworganisatie is de provincie er onvoldoende van doordrongen dat die zoutwinning de boeren in hun bedrijfsvoering belemmert.

Regiozaterdag, 12 februari 2005

‘Ik blijf het zien als pesterij van de minister’

Stiens – Het werd een grote frustratie voor Dik van Zuidam uit Stiens (59). Elke week weer moest hij een sollicitatiebrief de deur uitdoen. In twee jaar tijd is hij slechts één keer uitgenodigd voor een gesprek. Dat gesprek was vier weken geleden en de uitslag heeft hij nog steeds niet gehad. Van Zuidam is dan ook zo blij als wat dat hij vanwege zijn vrijwilligerswerk niet meer naar een betaalde baan hoeft te dingen. ,,Kijk, ik wil best werken. Graag zelfs, heb ik mijn hele leven gedaan. Maar op mijn leeftijd kom je echt niet meer aan de bak.’’

Regiozaterdag, 12 februari 2005

Nieuwe toeristische vaarroute tussen Leeuwarden en Alde Feanen

Ruurd Walinga

Regiozaterdag, 12 februari 2005

Friese gemeenten kiezen massaal voor groene stroom

Ferwert – Friese gemeenten hebben massaal gekozen voor groene stroom. Alleen Ferwerderadiel kiest voor grijs.

Regiozaterdag, 12 februari 2005

‘Caravanprobleem is alleen probleem van gemeente Littenseradiel’

Reahûs – De problemen tussen jongeren in caravans en de gemeente Littenseradiel bestaan niet echt. ,,Ze zijn alleen maar theoretisch”, zegt Hans Hylkema. Hij is voorzitter van dorpsbelang Reahûs. Op het terrein van een veehouder in het dorp staat een caravan waar gemiddeld vijftien jongeren elkaar ontmoeten. Dorpsbelang houdt een oogje in het zeil. ,,En dat gaat heel goed.”

Regiozaterdag, 12 februari 2005

Vaargast geeft Terschelling 8,7

Terschelling - Bezoekers van de jachthaven en de Rijkshaven op Terschelling waarderen hun verblijf op Terschelling met het rapportcijfer 8,7. Ze geven jaarlijks zevenenhalf miljoen euro uit op een totale omzet in de toeristensector van 89 miljoen euro.

Geloof & Kerkzaterdag, 12 februari 2005

Wonen in de bijbeltekst

De Nieuwe Bijbelvertaling is uit. Zestien miljoen Nederlanders staan klaar om hun oordeel te vellen. Tot welke nieuwe inzichten en ontdekkingen komen zij? Een serie met leeservaringen in de NBV. Deel 15.

Geloof & Kerkzaterdag, 12 februari 2005

‘Kerk en overheid moeten niet zwartepieten’

Haarlem – De kerken en de overheid moeten elkaar niet de zwartepiet toespelen als er gaten in de zorg vallen voor de zwakken in de samenleving. Dat vindt de Haarlemse wethouder Ruud Grondel van Welzijn. ,,Als er iets mis gaat, is dat de verantwoordelijkheid van de samenleving en de overheid samen, en niet van de overheid alléén.”

Geloof & Kerkzaterdag, 12 februari 2005

PKN benoemt Haaije Feenstra tot directeur

Utrecht - Haaije Feenstra wordt de nieuwe algemeen directeur van de landelijke dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dat heeft de generale synode vrijdag in Utrecht besloten. De in een confessioneel hervormd gezin in Exmorra geboren Feenstra (43) is nu nog directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Geloof & Kerkzaterdag, 12 februari 2005

Lekkum-Miedum: klein en vitaal

Lekkum - Ze hebben beide een broertje dood aan het gepronk met grote aantallen in kerken. Want waarom is groot en meer per definitie béter? Hinke Post-Knol en Adri Terlouw hebben een bevlogenheid die uitgaat van het feit dat je als kleine kerk ook vitaal kunt zijn. Het verhaal van de Gideonsbende van Lekkum-Miedum.

Sportzaterdag, 12 februari 2005

Nederlaag Heerenveen na drie overwinningen

Heerenveen – Het futsalteam van De Koningshof Heerenveen is er vrijdagavond in de thuiswedstrijd niet in geslaagd de succesvolle reeks in de eredivisie door te trekken. Na drie overwinningen op rij was Ter Beek met 4-6 te sterk voor de formatie van coach Erik Donker, die in de tweede helft nog een 4-3 voorsprong had.

Sportzaterdag, 12 februari 2005

Cambuur doet weer mee om derde periode

Dordrecht - Cambuur Leeuwarden heeft vrijdagavond een knappe zege geboekt bij FC Dordrecht, de nummer vier in de competitie. De Leeuwarders lijken onder de interim-trainer Jan Schulting iets extra’s gekregen te hebben. Hij predikt het collectief en dat werkt tot nu toe aardig. ,,Deze zege was geen lucky. De teamprestatie was formidabel.’’

Sportzaterdag, 12 februari 2005

Samaras in punt van de aanval tegen Roda JC

Heerenveen - SC Heerenveen werkte vrijdagmorgen in een stralend voorjaarszonnetje de laatste training af in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Roda JC. Wil het zonnetje blijven schijnen dan zal er zaterdagavond in Kerkrade door de formatie van trainer-coach Gertjan Verbeek gewonnen moeten worden. Dat is op voorhand geen eenvoudige opgave. Verbeek kan vanavond geen beroep doen op topscorer Klaas Jan Huntelaar. De aanvaller, goed voor twaalf goals dit seizoen, kampt met een liesblessure.

Weerzaterdag, 12 februari 2005

Wind en regen

Vandaag zijn er perioden met intensieve regen, gaandeweg overgaand in lichte regen. In het kustgebied is er kans op een westerstorm, kracht 8 à 9. Het wordt 10 graden. Morgen blijft het hard waaien en wordt het 6 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties