De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 12 februari 2010.

Cultuurvrijdag, 12 februari 2010

Extra rondleidingen Thom Mercuur in Belvédère

Heerenveen - Thom Mercuur geeft extra rondleidingen bij de expositie Eb en vloed in Museum Belvédère, de tentoonstelling die hij zelf samenstelde en waarmee hij afscheid neemt van zijn museum. Reden is de grote belangstelling voor de afscheidsexpositie. Afgelopen weekend bezochten zo’n negenhonderd bezoekers het museum.

Economievrijdag, 12 februari 2010

Amper profijt van goedkopere euro

Leeuwarden - De sterke daling van de koers van de euro in de afgelopen weken heeft geen grote gevolgen gehad voor het Friese bedrijfsleven. Eerder deze week werd bekend dat de stabiliteit van de euro een deuk heeft opgelopen door de financiële problemen van Griekenland en andere Zuid-Europese landen. Vorige week vrijdag zakte de munt tot 1,3682 dollar, het laagste niveau in meer dan acht maanden tijd. Nu ligt de koers van de euro hier net boven. Voor Friese bedrijven die op de wereldmarkt opereren betekent de goedkopere euro een concurrentievoordeel. De producten zijn goedkoper geworden vergeleken met goederen die worden aangeboden vanuit landen buiten de eurozone.

Economievrijdag, 12 februari 2010

Holtrop in Joure neemt leverancier staalbeplating over

Joure - Het bedrijf Holtrop Beheer uit Joure heeft de activiteiten van Mutraco in Dedemsvaart overgenomen. Beide bedrijven zijn actief in het importeren en leveren van dak- en gevelbeplating. Mutraco is vooral bekend in stalen en aluminium profielen. Het Jouster bedrijf heeft ook verschillende importeurschappen overgenomen.

Hoofdartikelvrijdag, 12 februari 2010

Het lot van de deskundige...

Je zult maar deskundige zijn in Nederland. Zelden heeft diens geloofwaardigheid zo onder druk gestaan als de afgelopen tijd. Er wordt met hoon gekeken en geluisterd naar bekende economen die de financiële crisis niet hebben zien aankomen en naar bankiers die hebben gegraaid in plaats van met kennis van zaken ons geld te beheren. Klimaatdeskundigen worden niet meer vertrouwd sinds enkelen door de mand zijn gevallen met opmerkelijke fouten en met een duidelijk politieke agenda die hun wetenschappelijk blazoen heeft besmeurd. Medici en beroemde virologen zijn in de beklaagdenbank terechtgekomen nadat er dubbele agenda’s werden vermoed met betrekking tot het vaccinatieprogramma voor de Mexicaanse griep en de zogenoemde maagdenprik. Ook bestuurders en politici op alle niveaus, rechters en andere juristen zitten in de hoek waar de klappen vallen.

Regiovrijdag, 12 februari 2010

Waarom geen debat in Holwerd?

Dokkum - Bezuinigingen, herindeling: lijsttrekkers in Dongeradeel konden gisteren uitleggen hoe zij met deze thema’s omgaan.

Regiovrijdag, 12 februari 2010

Meer leerlingen halen schooldiploma

Drachten - Het aantal Friese leerlingen dat van school gaat zonder diploma is het afgelopen schooljaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het ministerie van Onderwijs. Toch kan het aantal nog lager, meent onderwijssocioloog Frank Meijer.

Regiovrijdag, 12 februari 2010

Vierbaans of toch tweebaans: met de N381 weet je het nooit

Vierbaans, tweebaans, vierbaans, tweebaans. Al zeker tien jaar wordt er gediscussieerd over verdubbeling van de N381. De provinciale weg van Drachten naar de Drentse grens moet op de schop omdat die te onveilig is. Op de tweebaansslingerweg gebeuren te veel ongelukken.

Regiovrijdag, 12 februari 2010

Kafkaëske situaties rond armoede voorkomen

Leeuwarden - Voor Leeuwarders die in financiële problemen raken, mogen geen kafkaëske situaties ontstaan. ,,Zodra jullie zo’n situatie ontdekken waarbij iedereen ingeschakeld wordt, maar niemand de regie voert, dan wil ik het horen.”

Regiovrijdag, 12 februari 2010

Bezuinigen op zorg is echt ‘ondenkbaar’ in Opsterland

In elke gemeente speelt wel iets in het bijzonder. Spelen de politieke partijen daar op in? Vandaag Opsterland.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 februari 2010

‘Schort het besluit over NBV als kanselbijbel op’

Leeuwarden - Een grote groep theologen uit de Protestantse Kerk in Nederland wil dat de bespreking op de synode om De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) eventueel de status van kanselbijbel te geven wordt uitgesteld. Er moet, voor daarover gesproken wordt, worden gewacht op een herziene editie. Dat schrijven zij in een brief aan de synode van de PKN.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 februari 2010

Bisschoppen: Solidaridad stelt zaken onjuist voor

Leeuwarden - De Nederlandse Bisschoppenconferentie is niet blij met de manier waarop naar buiten is gekomen hoe Solidaridad haar mandaat aan de bisschoppen terug heeft gegeven. Reden was een nieuwe structuur voor kerkelijke missiecollectes.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 februari 2010

Dirigent-organist Hielke de Jong krijgt lintje

Sint-Nicolaasga - Hielke de Jong (70) uit Sint-Nicolaasga is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Woensdag reikte burgemeester Kuiper van Skarsterlân hem in Zorgcentrum Doniahiem de bijbehorende versierselen uit tijdens de viering van het veertigjarig jubileum van seniorenkoor Nocht en Wille in Sint Nicolaasga.

Sportvrijdag, 12 februari 2010

Doekle Terpstra: maak mij minister van Sport

Leeuwarden - Nederland zou in een van de volgende kabinetsperiodes een minister van Sport moeten krijgen, zeker nu er een plannen zijn om de Olympische Spelen van 2028 naar ons land te halen. Dat vindt Doekle Terpstra, voorzitter van schaatsbond KNSB en prominent lid van het CDA. ,,En ik zou het wel willen doen.”

Sportvrijdag, 12 februari 2010

Jiska van den Akker leerde Totilas de dressuurbeginselen

Kootstertille - Nee, haar eerste indruk van Totilas was niet zo heel goed. Maar toen was de hengst, die zou uitgroeien tot een fenomeen in de dressuursport, nog maar vier jaar. ,,Hij kon nog niet zoveel”, zegt

Sportvrijdag, 12 februari 2010

De Friesland Cup is blijvertje in de oudste en koudste ijshal

Leeuwarden - ‘Sjinkie Knegt (16) uit Bangeta en Daan Breeuwsma (18) uit Aldeboarn behoren tot de crème de la crème van het Friese shorttrack. Ze dragen de ‘last’ op hun schouders de meest traditionele schaatsprovincie van ons land weer enigszins aanzien te geven in de shorttracksport. De tijd moet leren hoever ze komen, maar ambitieus zijn ze zeker. De Winterspelen van Vancouver in 2010 staat op hun verlanglijstje. De weg daar naartoe is nog lang, maar toch.’

Sportvrijdag, 12 februari 2010

Winst Wennemars

Grou - Freddy Wennemars heeft gisteren de kortebaanwedstrijd in Grou gewonnen. De sprinter uit Dalfsen versloeg in de finale Nederlands kortebaankampioen Jesper Hospes uit Heerenveen. Derde werd Johan de Jong uit Leeuwarden. Hoewel er in Grou op voorhand het minimum aantal van twaalf deelnemers waren ingeschreven, kwamen er op de ijsbaan uiteindelijk slechts negen schaatsers opdraven. Desondanks zette ijsclub Grouw de wedstrijd toch door. Voor de winnaar lag er 150 euro klaar, de verliezend finalist moest het doen met 100 euro. In Nijelamer ging de kortebaanwedstrijd voor vrouwen niet door. Hier meldden zich slechts zeven dames aan voor de wedstrijd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties