De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 februari 2013.

Cultuurdinsdag, 12 februari 2013

Schrijven ‘ient Westerkertiers’

Marum | De bibliotheken in het Westerkwartier organiseren dit jaar voor de zevende keer de voorronde van de Pervinzioale Grunneger Schriefwedstried. Korte verhalen of gedichten in ‘ient Westerkertiers’ kunnen voor 1 april ingestuurd worden. De winnaars worden op 25 april bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in Zuidhorn.

Economiedinsdag, 12 februari 2013

NDC neemt de tijd voor plannen, bestuur weg

Leeuwarden | NDC Mediagroep wordt de komende 2,5 maand geleid door een vierkoppig interim-bestuur. Die beslist over het aantal banen dat moet verdwijnen bij de uitgeverij, op welke vlakken de noordelijke kranten moeten samenwerken, of de drukpers in Leeuwarden kan worden aangehouden en welke investeringen er nodig zijn in nieuwe systemen. Begin mei heeft het personeel echt duidelijkheid over de toekomst en treedt een nieuwe directie aan.

Economiedinsdag, 12 februari 2013

Staatssecretaris wil regels mestbewerking verruimen

Leeuwarden | De beperking van de uitstoot van CO2 en methaan uit de veehouderij moet komen uit mestbewerking en -vergisting. De tweede, en minder gewenste optie, is de aanpak via het eventueel instellen van een systeem van koeienrechten op basis waarvan de veestapel in grootte wordt beperkt.

Hoofdartikeldinsdag, 12 februari 2013

De paus, de kritiek en de hoop

De pausen die in de herinnering blijven hebben allen iets bijzonders. Paus Johannes XXIII blijft bekend wegens het Tweede Vaticaans Concilie dat hij bijeen riep. Paus Johannes Paulus II blijft in de herinnering wegens zijn betekenis in de nadagen van het communisme. Iets verder terug in de geschiedenis was er Leo XIII die geschiedenis maakte met de encycliek over kapitaal en arbeid (Rerum Novarum, 1891). hoe zal de paus die eind deze maand aftreedt, bekend blijven?

Regiodinsdag, 12 februari 2013

Weer meer straatverlichting in Leeuwarden

Leeuwarden | De plannen om duizend lantaarnpalen in Leeuwarden weg te halen, worden aangepast. Dat zegde wethouder Isabelle Diks gisteravond toe aan de gemeenteraad.

Regiodinsdag, 12 februari 2013

CDA Fryslân wil vertrouwen terugwinnen

Leeuwarden | Er moet een omslag komen in het denken binnen het CDA. De marktwerking en de privatisering zijn doorgeschoten en het idee dat de staat het wel oplost, is achterhaald. De mensen zelf moeten weer verantwoordelijkheid nemen, als groep en als individu maar in ruil daarvoor krijgen ze ook meer vrijheid en invloed. Dat is een van de uitkomsten van de denktank ‘Rijnlands model, denken en doen’ van het CDA Fryslân.

Regiodinsdag, 12 februari 2013

Fryslân lijdt nu al onder vertrek van OM

Leeuwarden | Het vertrek van het Openbaar Ministerie (OM) vanuit Leeuwarden naar Groningen gaat nu al ten koste van de kwaliteit. Dat stelt burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 februari 2013

Terugtreden paus verbijsterend, wijs en modern

Voor velen komt het terugtreden van paus Benedictus XVI als een verrassing. Of zoals kardinaal Angelo Sodano, voormalig ‘premier’ van Vaticaanstad verzuchtte: een donderslag bij heldere hemel.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 februari 2013

Een pontificaat boordevol controversies

Vaticaanstad | Geprezen en verguisd, bewonderd en bekritiseerd. Paus Benedictus XVI is gedurende zijn bijna acht jaar durend pontificaat terecht geprezen als theoloog, om zijn Jezus-trilogie en zijn drie encyclieken over het geloof, de hoop en de liefde. Maar tegelijk verguisd vanwege zijn onverzettelijke conservatisme.

Sportdinsdag, 12 februari 2013

Reserves Heerenveen komen met de schrik vrij

Heerenveen | Het belofteteam van sc Heerenveen kwam gisteravond in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo met de schrik vrij. Ver in blessuretijd gleed verdediger Jens Streutker de meer dan verdiende 2-2 tegen de touwen en voorkwam daarmee de eerste thuisnederlaag.

Sportdinsdag, 12 februari 2013

Wat wordt het? Achilles Bolsward of Sportclub (SC) Bolsward

Bolsward | In de kantine van voetbalvereniging Bolswardia zal vrijdagavond bekend worden gemaakt onder welke naam de fusieverenging tussen Bolswardia en CAB volgend seizoen in de competitie uit gaat komen. De leden hebben tot en met morgen de kans om hun voorkeur aan te geven uit twee optie: Achilles Bolsward of Sportclub (SC) Bolsward.

Sportdinsdag, 12 februari 2013

René Ahlers neemt per 1 juli afscheid als directeur KNKB

Heerenveen | René Ahlers heeft besloten zijn taken als directeur van de Kaatsbond met ingang van 1 juli 2013 neer te leggen. Drie jaar geleden trad Ahlers aan bij de voor hem toen nog wat onbekende bond. De aanstelling was een logisch gevolg door de samenwerking tussen de KNVB en de KNKB. De belangrijkste doelstelling van Ahlers was om de kaatsbond verder te professionaliseren, zodat aan de minimale criteria van NOC*NSF kon worden voldaan. Inmiddels is de KNKB één van de zeven tweesterrenbonden.

Sportdinsdag, 12 februari 2013

Fraaie uiteenzetting van Groningse schaatshistorie

Schaatsen is een volkssport. Populair in heel het land. En dus ook in de provincie Groningen. Die heeft misschien wel een rijkere schaatstraditie dan veel mensen zich realiseren. Hoe rijk die traditie is, blijkt uit het boek Schaatsen in Groningen, dat uitgegeven is ter ere van het hondervijftigjarig bestaan van de IJsvereniging Groningen.

Sportdinsdag, 12 februari 2013

Respect is van alle tijden en voor iedereen

Heerenveen | ,,Respect is van alle tijden en voor iedereen.” Met die woorden werd gisteravond in het Abe-Lenstrastadion de bijeenkomst ‘Zonder Respect geen Voetbal’ van het district Noord van de KNVB afgesloten. Ze kwamen uit de mond van Robert Veenstra, algemeen directeur van sc Heerenveen, die een thuiswedstrijd speelde als één van de vier deelnemers van het discussiepanel. Hij ligt al enige tijd onder vuur vanwege zijn functioneren en beriep zich ook op respect. ,,Als er problemen zijn dan staat mijn deur altijd open om daar over te praten. Je moet dan niet meteen naar de pers lopen”, vond Veenstra.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties