De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 november 2002.

Achtergronddinsdag, 12 november 2002

ChristenUnie benoemt Rouvoet tot lijsttrekker

Ede - Het congres van de ChristenUnie heeft zaterdag in Ede Kamerlid Rouvoet gekozen tot lijsttrekker. Dat gebeurde nadat het populaire en ervaren oud-Kamerlid Van Middelkoop het congres had opgeroepen de gelederen te sluiten en de rust in de partij te laten weerkeren. Hij drong erop aan om moties, om hem een hoge plaats op de lijst te geven, niet in stemming te brengen.

Bijschriftdinsdag, 12 november 2002

Geloofsopvoeding

Gelovige ouders willen hun kinderen graag opvoeden in de traditie van het christelijk geloof.

Cultuurdinsdag, 12 november 2002

Al ruim 12.500 kaarten verkocht voor ‘Kening Lear’

Leeuwarden – De kaartverkoop van Kening Lear van Tryater loopt boven verwachting. Sinds augustus zijn er al ruim 12.500 entreebewijzen voor de afscheidsvoorstelling van artistiek leider Jos Thie verkocht. Dat heeft de Tryater maandag bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 12 november 2002

Duurzaamheid krijgt profiel in Metslawier

Metslawier - De ontwikkeling van Wijnsma Kunststofkozijnen in Metslawier is een successtory. Was eigenaar Gosse Wijnsma twintig jaar geleden een kleine zelfstandige die vooral timmerklussen uitvoerde, tegenwoordig is hij directeur van een gespecialiseerd bedrijf met 32 man personeel waar iedere week bijna 200 kozijnen worden gemaakt.

Economiedinsdag, 12 november 2002

Economie dwingt staalbouw onder kostprijs te werken

Burgum – De kwakkelende economie dwingt staalbedrijven vaak projecten onder de kostprijs uit te voeren. Dat zegt Jan Pesie, directeur van Bergum Staalbouw.

Economiedinsdag, 12 november 2002

Bouw schrapt meer banen dan voorheen

Leeuwarden/Den Haag - Vele tientallen banen staan op de tocht in de bouwsector in Fryslân. Volgens het Centrum voor Werk en Inkomen is sprake van een probleem omdat veel ontslagen bouwlieden nu geen terugkeergarantie van hun werkgever krijgen.

Economiedinsdag, 12 november 2002

Meer bouwlieden op straat zonder terugkeergarantie

Leeuwarden – In Fryslân staan tientallen banen in de bouwsector op de tocht. Veel kleine- en middelgrote bedrijven ontslaan medewerkers vanwege gebrek aan werk, en volgens een woordvoerder van het Centrum voor Werk en Inkomen is er dit keer in opvallend veel gevallen geen sprake van een terugkeergarantie.

Hoofdartikeldinsdag, 12 november 2002

De vakbonden, de minister…

Woedend is-ie. En teleurgesteld: Doekle Terpstra van het CNV had zich zwaar ingespannen om de bonden van het CNV achter de plannen voor een groot sociaal akkoord te krijgen. Dat was ’em gelukt. Lodewijk de Waal van de FNV was met een ‘neutraal advies’ naar zijn bonden gegaan en kwam terug met een ‘neen’. Vervolgens verliet minister De Geus de lijn van het langlopende sociaal akkoord en zet in op eenjarige afspraken. Terpstra voelt zich door De Geus geschoffeerd.

Regiodinsdag, 12 november 2002

Het gaat goed met de vogels, behalve de mus

Leeuwarden - Nederland telt meer vogels dan 25 jaar geleden. Doordat er meer bos is gekomen en boswachters vaker dood hout laten liggen, is het leefklimaat voor vogels de afgelopen kwarteeuw verbeterd. Alleen het aantal huismussen ( mosk) neemt sterk af.

Regiodinsdag, 12 november 2002

CDA: Coopmanshűs in één gebouw verder

Franeker – Het CDA in Franekeradeel wil dat museum ’t Coopmanshűs de panden de Waag en het Valckeniershuis afstoot. Een beperkt deel van de collectie kan dan tentoongesteld worden in het oorspronkelijk Coopmanshűs. Dat blijkt uit een plan van het CDA.

Regiodinsdag, 12 november 2002

Minister: Friese agent niet naar Randstad

Leeuwarden – Als het aan demissionair minister Remkes van Binnenlandse Zaken ligt, hoeven er geen Friese agenten te verkassen naar de Randstad. Hij zei dat maandag na afloop van een werkbezoek aan Fryslân.

Regiodinsdag, 12 november 2002

Status van park in gevaar

Kollum –De gemeente Dongeradeel stelt de status van Nationaal Park voor het Lauwersmeer in de waag. De gemeente is het niet eens met het streefdoel van het Overlegorgaan Nationaal Park Lauwersmeer om het waterpeil te laten fluctueren. Staatsbosbeheer vreest dat de status zonder de medewerking van Dongeradeel er niet komt.

Regiodinsdag, 12 november 2002

Producten, en de invloed op de wereld

Stiens – In welk land is het product gemaakt? Wat voor grondstoffen zijn er gebruikt? Wat voor effect heeft de productie gehad op het milieu? Basisschoolleerlingen uit Leeuwarderadeel proberen deze vragen beantwoord te krijgen door een bezoek te brengen aan 21 winkels en bedrijven in de gemeente.

Regiodinsdag, 12 november 2002

Noodgebouw voor 700 man

Leeuwarden – Zevenhonderd ambtenaren zoeken gedurende vier jaar een tijdelijke werkplek ergens in de binnenstad van Leeuwarden. Het liefst zoveel mogelijk in één gebouw.

Regiodinsdag, 12 november 2002

Eerst otters, toen beren, nu pinguďns

Leeuwarden - Na slechts anderhalf jaar bij de Libéma-familie gehoord te hebben, heeft het otterpark in Leeuwarden alweer een nieuwe eigenaar: Zodiac Zoos uit Warnsveld. Het lijkt het otterpark niet gegund een stabiel en rustig ‘bestaan’ te leiden.

Regiodinsdag, 12 november 2002

PvdA haalt bezem door statenfractie

Leeuwarden – Negen van de huidige veertien PvdA-statenleden zijn in maart niet herkiesbaar.

Regiodinsdag, 12 november 2002

Friese huishoudens de armste van Nederland

Dokkum – Friese huishoudens zijn de armste van het land. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over het gemiddelde inkomen per inwoner in 2000.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 november 2002

Indiase kerk heeft enorme taak

Haaije Feenstra, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap, maakt een werkreis door India. In het Friesch Dagblad brengt hij dagelijks verslag uit. Deel 4.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 november 2002

GKN: uitstel van hoger beroep beheerskwestie

Leeuwarden – De Generale Synode van de Gereformeerde Kerken behandelt de revisieverzoeken inzake het synodebesluit over de ‘Beheerskwestie’ niet aanstaande vrijdag, maar pas in december.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 november 2002

Een gezin verwoest door een sekte

Lemmer - Wat sektes teweeg kunnen brengen in mensenlevens, daar had Cor Wursten (44) uit Lemmer wel eens wat van gehoord. Maar dat zijn éigen gezin kapot zou gaan ,,aan de verwoestende werking van een sekte’’, had hij nooit gedacht. Toch gebeurde het. Zijn vrouw Anneke (45) en dochter Aukje (18) sloten zich aan bij het Efraďm Genootschap.

Sportdinsdag, 12 november 2002

Riemer Kooistra keert terug op oude nest

Leeuwarden – Terug op het oude nest. Daar waar hij jarenlang succesvol was als speler, in een roemruchte tijd, mag Riemer Kooistra het met ingang van het volgende seizoen als trainer gaan proberen. Bij Broekster Boys. Maar eerst wil hij nog ‘wat achterlaten’ bij zijn huidige club Oeverzwaluwen.

Sportdinsdag, 12 november 2002

Foppe de Haan: korfbaltraining kan explosiever

Heerenveen - Korfbal heeft in de ogen van voetbaltrainer Foppe de Haan veel baat bij meer trainingsstof voor explosieve oefeningen. Met name de spierspanning moet worden opgevoerd. De clinic van de trainer van SC Heerenveen was maandagavond in de Stork-hal in Heerenveen met name gericht tegen de soms te statische oefenstof.

Weerdinsdag, 12 november 2002

Druilerig

Het blijft vanavond en vannacht bewolkt met af en toe wat regen. Het kwik zakt daarbij niet verder dan 8 ŕ 9 graden. Morgen is het druilerig weer met bewolking en perioden met regen, vooral in het westen van de provincie. Het is wel vrij zacht met maxima rond 10 ŕ 11 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties