De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 december 2006.

Dossierdinsdag, 12 december 2006

De eigen wedstrijd van Louis van Gaal


Economiedinsdag, 12 december 2006

Pootaardappelen worden massaal afgekeurd

Leeuwarden – Een aanzienlijk deel van de pootaardappelen wordt dit jaar in de nacontrole afgekeurd. Dat is voornamelijk een gevolg van de extreme weersomstandigheden van de afgelopen zomer. Volgens woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord wordt dit jaar ongeveer 20 procent van alle pootaardappelen gedeclasseerd of afgekeurd. ,,En dat is veel. Vorig jaar was het aandeel al hoog, met 15 procent.” De pootaardappelen zijn in de afgelopen weken getest in de nacontrole door de keuringsinstantie NAK. Daaruit bleek dat vooral virussen hebben toegeslagen door het langere groeiseizoen en de optimale omstandigheden voor luizen die zorgden voor de besmettingen.

Economiedinsdag, 12 december 2006

Prins Dokkum schrapt in kosten

Dokkum - Staalbedrijf Prins Holding moet verder schrappen in de kosten om de resultaten voor de komende jaren positief te houden. Dat meldde de onderneming gisteren naar aanleiding van de publicatie van de cijfers over de eerste helft van dit jaar. Onduidelijk is nog hoe de noodzakelijke maatregelen er uit komen te zien en of er meer arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Vanochtend was de directie van het bedrijf niet bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf haalde over de eerste helft van dit jaar een positief bedrijfsresultaat van 767.000 euro. ,,Het is echter onvoldoende om de verder toegenomen financieringslasten, van 805.000 euro, te kunnen dragen”, meldt het bedrijf. Door verkoop van de wielenproductielijn kwam het netto-resultaat op 799.000 euro.

Hoofdartikeldinsdag, 12 december 2006

Het informatiespel...

De informatieronde van verkenner Hoekstra is een nieuwe fase in gegaan: de SP van Marijnissen doet niet meer mee. Natuurlijk lag dat geheel in de lijn der verwachting, maar het moet altijd eerst wel even gebeuren. Daarbij is het van belang te zien hoe het vertrek van de SP uit de informatie-besprekingen is gegaan. Wat opvalt is de toon waarmee Marijnissen sprak over het CDA, de partij die nadrukkelijk geen heil ziet in samenwerking met de SP. Die toon was mild. Marijnissen liet op subtiele wijze weten dat het toch het CDA is geweest dat weigerde inhoudelijk in te gaan op samenwerking. Die toon had heel anders kunnen zijn; Marijnissen had het CDA kunnen verwijten dat deze partij de informatie ‘saboteert’, bijvoorbeeld. Dat deed hij nadrukkelijk niet en dat heeft betekenis in het grote spel dat informatie en formatie heet. Het zou kunnen betekenen dat Marijnissen de deur naar het CDA niet in het slot heeft gegooid; je weet nooit of en zo ja, hoe de SP nog iets met het CDA moet.

Regiodinsdag, 12 december 2006

‘Hufterwoningen’ voor lastpakken in Leeuwarden

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden krijgt ‘hufterwoningen’.

Regiodinsdag, 12 december 2006

Nog eens vijf basisscholen in Fryslân op de vingers getikt

Drachten - De Inspectie van het Onderwijs heeft de laatste maanden vijf nieuwe basisscholen in Fryslân aangemerkt als ‘zeer zwak’. Het gaat om cbs It Ambyld in Drachten, obs De Lytse Terp in Minnertsga, cbs Mr. S. Wijbrandischool in Oudehorne, obs De Streek in Tjalleberd en De Pikeloer in Wiuwert. In totaal vindt de Inspectie dat zeventien basisscholen in de provincie zeer slecht presteren. De Vrije School Michaël in Leeuwarden is van de lijst gehaald. In heel Nederland zijn er 83 scholen aangemerkt als ‘zeer zwak’.

Regiodinsdag, 12 december 2006

Toch duur gemeentehuis

Heerenveen - De gemeenteraad van Heerenveen is toch akkoord gegaan met de duurste variant voor de verbouwing van het gemeentehuis. Voor 2,75 miljoen euro wordt het gemeentehuis omgetoverd tot een publiekscentrum, en wordt de ingang verplaatst richting het centrum.

Regiodinsdag, 12 december 2006

Jeugdbendes steeds groter probleem

Leeuwarden - Het Leeuwarder politiekorps maakt zich grote zorgen over de jeugdcriminaliteit in de stad. Terwijl bijna alle vormen van misdaad de afgelopen jaren zijn teruggedrongen in de hoofdstad, blijven de jeugdbendes floreren. ,,Ze voelen zich nergens schuldig over.”

Regiodinsdag, 12 december 2006

Goede kans voor formele klusjesmarkt

Leeuwarden - Het is goed mogelijk op een verantwoorde en efficiënte wijze in Nederland een markt voor klusjes te ontwikkelen. Een formele markt voor werkzaamheden in en om het huis is fraudebestendig en kan een positief effect hebben op de werkgelegenheid. Dit stellen werkgevers, werknemers en gemeenten in een vervolgadvies van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).

Regiodinsdag, 12 december 2006

Grotere gemeenten blij met nazorgplan

Drachten/Leeuwarden - Van de ex-gedetineerden gaat driekwart binnen zes jaar weer in de fout. Te veel, vindt met ministerie van Justitie, en daarom worden gemeenten met het project Aansluiting Nazorg betrokken bij de begeleiding van de gevangenen, zodra ze vrijkomen. Het idee slaat aan bij de grote Friese gemeenten.

Regiodinsdag, 12 december 2006

Strop voor Wetterskip

Leeuwarden - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat peinst er niet over om Wetterskip Fryslân acht miljoen euro subsidie te geven voor het herstel van de asfaltbekleding op de zeedijk tussen Westhoek en Zwarte Haan. De minister reageert negatief op het bezwaarschrift dat het waterschap tegen het afwijzen van de subsidie had ingediend.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 december 2006

Kerk moet jeugd niet als ‘probleem’ zien

Sneek - Kerken moeten ophouden jongeren in de kerk te bestempelen als een ‘probleem’. Volgens Ate Klomp, consulent Jeugd & Kerk bij het Protestants Dienstencentrum Fryslân, is ,,die andere ‘kijk’ naar de verhouding tussen jongeren en kerk van groot belang”. Dat zei hij gisteren op een avond in Sneek over ‘Jeugdkerken in Fryslân’, van het PDC Fryslân en het Friesch Dagblad. ,,De jeugd is niet het probleem en er is ook niks mis met de Boodschap, maar je moet ze bij elkaar zien te brengen.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 12 december 2006

Vaticaan in de aanval tegen wettelijke regeling homo-samenlevingscontracten

Rome/Vaticaanstad - De onvrede binnen de Rooms-Katholieke Kerk over de maatschappelijke hervormingen die de Italiaanse centrum-linkse regering van premier Romano Prodi nastreeft, is dit weekeinde in alle omvang en heftigheid naar buiten gekomen. De aanvankelijke veenbrand onder de Italiaanse samenleving is een acute vulkaanuitbarsting geworden.

Sportdinsdag, 12 december 2006

Aris maatje te klein voor EiffelTowers

Den Bosch - Woon!Aris reisde zaterdag vol zelfvertrouwen en met twee overwinningen (Omniworld en Leiden) op zak, af naar Den Bosch. Maar na afloop bleek EiffelTowers toch een maatje te groot voor de Leeuwarder basketballers. De vermoeide landskampioen hoefde daarvoor niet eens in de hoogste versnelling te spelen en de topscorers Leon Rodgers en Travis Young mochten zich verstoppen.

Sportdinsdag, 12 december 2006

Leeuwarden verrast in Friese volleybalderby

Leeuwarden - In een knotsgekke volleybalderby verraste VC Leeuwarden zaterdag in Sporthal Bilgaard ‘grote zus’ VC Sneek. De Friese tweestrijd tussen de clubs met tegengestelde belangen - Leeuwarden strijdt voor behoud en Sneek wil toetreden tot de B-league - was meer spannend dan fraai. De hoofdstedelingen deden wat dat betreft de beste zaken, want in een boeiende vijfsetter werd Sneek ‘geveegd’ en was de verrassing compleet.

Sportdinsdag, 12 december 2006

Strooper en Langeweg pakken ‘doubles’

Wolvega - Het wil maar geen winter worden en daar varen de koersen in Wolvega wel bij. Paarden die normaal allang op rust staan, in afwachting van het voorjaar, koersen nog steeds. Zo gooit Peter Strooper zijn stal elk jaar in november voor enkele maanden op slot. Zaterdag scoorde hij in Wolvega echter een double.

Sportdinsdag, 12 december 2006

Oudjes krijgen eindelijk loon naar werken

Heerenveen - Ze worden al tot de oudjes van het peloton gerekend. Maar Henk Angenent die 39 jaar is en Bertjan van der Veen die bijna één jaar jonger is, lieten zaterdag op het ijs van Thialf in Heerenveen zien dat marathonschaatsen alles met ervaring en karakter heeft te maken. Beiden kregen loon naar werken en beiden waren blij. Angenent met zijn eerste seizoenszege, Van der Veen met de bevestiging dat hij de stijgende lijn te pakken heeft.

Sportdinsdag, 12 december 2006

Cambuur niet langs 'twaalf' MVV'ers

Leeuwarden - Niet winnen en de scheidsrechter de schuld geven: over het algemeen is dat een zwaktebod. Maar dat arbiter Michel Winter zaterdag een wel hele ferme hand had in het gelijkspel van Cambuur Leeuwarden tegen MVV in eigen stadion, lijdt geen twijfel. De leidsman was als een twaalfde tegenstander, hoewel de ploeg van trainer Roy Wesseling zichzelf ook het nodige mocht verwijten. En dat deed het.

Sportdinsdag, 12 december 2006

Cambuur wil ook nog Wellenberg en Dijkhuizen

Leeuwarden - Naast Koen Brack hoopt Cambuur nog twee spelers vast te leggen in de winterstop. Manager voetbalzaken Peter de Roo wilde de namen niet bevestigen, maar volgens meerdere goed ingevoerde bronnen gaat het daarbij om Niels Wellenberg (FC Twente) en Marinus Dijkhuizen (Excelsior).

Weerdinsdag, 12 december 2006

Morgen regen

Vanmiddag blijft het droog en de zon laat zich geregeld zien. Vanavond en vannacht krijgen we opnieuw regen en ook morgen hebben we weer regen. Het kwik komt te liggen rond negen graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties