De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 12 december 2008.

Cultuurvrijdag, 12 december 2008

25e ‘U zij de glorie’ kerstzangavond in sporthal Ureterp

Ureterp - In sporthal De Wier in Ureterp vindt morgen (om 20.00 uur) voor de 25e keer de ‘U zij de glorie’ kerstzang plaats. Ruim tweehonderd mannen van het Lemster mannenkoor en het Interkerkelijk Mannenkoor Drachten brengen bekende kerstliederen ten gehore.

Cultuurvrijdag, 12 december 2008

Fedde Schurerprijs 2008 voor schrijver Jaap Krol

Leeuwarden - Schrijver Jaap Krol (1970) heeft de Fedde Schurerprijs 2008 gewonnen voor zijn roman M/F. Dat is gisteren bekendgemaakt bij Tresoar in Leeuwarden. De driejaarlijkse provinciale prijs is bedoeld voor debutanten in alle genres. M/F (2006) is de eerste roman van de in Groningen woonachtige Krol. Eerder bracht hij de verhalenbundels Wettersek (2002) en Nûmers (2004) uit. Voor het Friesch Dagblad schrijft Krol columns, literaire recensies en - vanaf januari 2009 - korte verhalen. Krol kreeg de prijs, een bedrag van tweeduizend euro en een oorkonde, uitgereikt door cultuurgedeputeerde De Vries.

Economievrijdag, 12 december 2008

Sara Lee schrapt banen

Amsterdam Het Amerikaanse concern Sara Lee, eigenaar van Douwe Egberts, gaat zevenhonderd banen schrappen in de Verenigde Staten en in Europa. Dat heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt. Het verlagen van het personeelsbestand maakt deel uit van een eerder aangekondigd plan om de kosten de komende jaren met 200 tot 250 miljoen dollar te verlagen. Waar de banen precies zullen verdwijnen is nog niet bekend. ,,Sommige banen worden in Noord-Amerika geschrapt, sommige in Europa. We voeren nog gesprekken hierover met de vakbonden’’, aldus een woordvoerder.

Economievrijdag, 12 december 2008

‘De melkprijs wordt gemaakt op de vrije markt’

Leeuwarden - Investeren in de keten is voor de boer de beste garantie om als producent een evenredig deel van de opbrengstprijs te krijgen. Dat geldt voor graan, zetmaal en ook voor de zuivelsector en de melkprijs. ,,De oude, beschermende maatregelen van Brussel bestaan niet meer. Niet de politiek stelt de melkprijs en de graanprijs vast, maar de markt.” Dit zei voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland eergisteren tijdens een ledenbijeenkomst van LTO Noord in Loppersum.

Economievrijdag, 12 december 2008

Nieuwe vestiging GWK Travelex in Leeuwarden

Leeuwarden - Terwijl de ene na de andere financiële dienstverlener vestigingen sluit, is er één die juist wel nieuwe kantoren opent: GWK Travelex. Zoals op NS-station Leeuwarden. In de Friese hoofdstad kan men vanaf half januari terecht voor vreemde valuta en contantgeldtransacties. Volgens GWK Travelex is er veel vraag naar dit soort gelddiensten ‘in de buurt’. In geld wisselen of contante betalingen zit toekomst, vindt GWK Travelex. Nederlanders hebben in het buitenland graag contant geld op zak. Papiergeld, vooral dollars en Britse ponden, gaan in grote aantallen over de toonbank.

Economievrijdag, 12 december 2008

Jouster drukkerij rondt investeringstraject af

Joure - De Verenigde Jouster Drukkerijen (VJD) heeft een in 2007 ingezet investeringstraject met de aanschaf van een Heidelberg Suprasetter afgerond. Dit nieuwe ‘computer-to-plate’ systeem zorgt met name in de pre-press voor veel tijdwinst. Met de aanschaf van de nieuwe apparatuur is ongeveer 150.000 euro gemoeid. De investering is een vervolg op de aanschaf van de Bobst stansmachine en Jagenberg plakmachine in 2007.

Hoofdartikelvrijdag, 12 december 2008

Geef professionals...

Bij het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam, waar in september een 47-jarige patiënt overleed in een isoleercel, was van alles mis. Zo werkten psychiaters en verpleegkundigen slecht samen, werd de toediening van medicatie niet goed bijgehouden en liet de leefbaarheid in de isoleercellen te wensen over. Niet de zorg had de prioriteit, maar de besparing van kosten, zo bleek deze week uit een onderzoek van het bureau PriceWaterhouseCoopers en twee onafhankelijke psychiatrische experts. Het slachtoffer was gestikt in een stuk brood. Onder werknemers hing een sfeer van ,,angst, onzekerheid, demotivatie en soms zelfs cynisme’’, hoewel de verplegers hun best hebben gedaan zo goed mogelijke zorg te leveren.

Regiovrijdag, 12 december 2008

Vlieland redt eilander solidariteit

Vlieland - De Friese eilanden kunnen hun bestuurlijke organisatie op diverse punten gaan samenvoegen, zodat ze binnenkort als een bestuur vertegenwoordigd zijn in organisaties als Omrin en de GGD. Vlieland redde gisteren de samenwerking.

Regiovrijdag, 12 december 2008

Provincie subsidieert voedselbank

Drachten - De voedselbanken kunnen op zoek naar een vrachtwagen met koelcapaciteit en verder werken aan een centraal distributiecentrum in Drachten. De provincie keert 45.000 euro uit aan de Samenwerkende Friese Voedselbanken voor versterking van de structuur.

Regiovrijdag, 12 december 2008

Chauffeur is de spil bij Qbuzz, want hij praat met klant

Dat zegt concessiemanager Annemarie Zuidberg bij de feestelijke start van QBuzz op de vestiging in Drachten. Deze aanpak is volgens haar vernieuwend in het busvervoer.

Regiovrijdag, 12 december 2008

Snelrecht voor onruststokers oud en nieuw

Leeuwarden - De politie en het Openbaar Ministerie in Fryslân gaan rond de jaarwisseling keihard optreden tegen relschoppers. Plegers van geweld of grove vernielingen zitten tot en met een speciale rechtszitting op 9 januari vast. Mensen die hulpverleners bedreigen of aanvallen moeten rekenen op een eis voor een dubbele straf.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 december 2008

Raad van Kerken: klimaat moet hoog op agenda

Leeuwarden - Het probleem van de klimaatverandering vraagt om vindingrijkheid en om radicale voorstellen tot verandering. Het onderwerp moet hoog op de agenda van de kerken, leden, politieke en maatschappelijke organisatie.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 december 2008

Kerken vragen samen om steun voor erfgoed

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland gaan samenwerken om oude kerken te behouden. Dat hebben ze gisteren laten weten in een persbericht. De kerken die elkaar als ,,partners zien bij het behoud en beheer van kerkelijk religieus” gaan in de ontwikkeling van beleid en in gesprekken met de overheid voortaan gemeenschappelijk optrekken.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 december 2008

Akkoord PKN-fusie Heerenveense kerken

Heerenveen - Met ingang van volgend jaar vormen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Heerenveen één gemeente. De Protestantse Gemeente kent twee wijkgemeenten (Heerenveen en Heerenveen-Zuid) en telt na de fusie ruim vijfduizend leden. Daarmee is het een van de grootste PKN-fusies van de laatste jaren in Fryslân.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 december 2008

PKN versterkt het jeugdwerk

Utrecht - De Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland bundelt vanaf 1 januari volgend jaar het kerkelijk jeugdwerk van JOP en de HGJB. HGJB-directeur Harmen van Wijnen treedt dan gedeeltelijk in dienst als programmamanager van het jeugdwerk van de PKN.

Sportvrijdag, 12 december 2008

Loohuis wil met Veendam rol van betekenis spelen

Veendam - Niek Loohuis keert vanavond met Veendam voor even terug in Fryslân. De 25-jarige middenvelder stond vorig seizoen nog onder contract bij sc Heerenveen, maar keerde na een jaar terug op het oude nest. Een ervaring rijker, maar een illusie armer. ,,Het is beslist goed geweest voor mijn ontwikkeling, maar als voetballer wil je toch in het eerste elftal spelen.’’

Sportvrijdag, 12 december 2008

Voor Sjoerd de Vries begint zijn schaatscarrière nu pas echt

Nagano - Terwijl vorig weekeinde de meeste aandacht ging naar zijn zegevierende teamgenoten Laurine van Riessen en Simon Kuipers, bereikte ook Sjoerd de Vries een mijlpaal. De twintigjarige DSB-schaatser uit Uitwellingerga won bij zijn debuut op wereldbekerniveau tweemaal de B-groep 1000 meter en hij dwong daarmee promotie af naar het hoogste platform.

Sportvrijdag, 12 december 2008

Elfstedentocht voert chip in maar houdt stempel

Leeuwarden - De organisatie van de Elfstedentocht gaat met zijn tijd mee en voert bij de eerstvolgende editie de chip in ter registratie van de doorkomsten. Daarnaast blijft, op verzoek van velen, het ouderwetse stempelen gehandhaafd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties