De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 12 december 2009.

Cultuurzaterdag, 12 december 2009

Privéfoto’s Reve eerste wisselexpositie in Tresoar

Leeuwarden - Tresoar in Leeuwarden stelt vanaf 7 maart foto’s tentoon uit de privécollectie van Teigetje en Woelrat. De foto’s geven een beeld van het leven van schrijver Gerard Reve in Greonterp. Dat heeft directeur Bert Looper gisteren bevestigd.

Cultuurzaterdag, 12 december 2009

WTC Expo net op tijd klaar voor de première ‘De hel van ’63’

Leeuwarden - Het was gisterochtend nog een modderige bende voor de deur van het WTC Hotel in Leeuwarden. Met man en macht is er gewerkt om de toegang tot het gebouw toonbaar te maken voor de galapremière van de film De hel van ’63 die morgen plaatsvindt in het WTC Expo. Zesduizend gasten worden er dan verwacht, onder wie kroonprins Willem-Alexander, cultuurminister Plasterk, oud-rijders van de Elfstedentocht, acteurs uit de film en diverse BN’ers. Die banjeren natuurlijk liever niet in hun smoking door de modder.

Cultuurzaterdag, 12 december 2009

Boekencollectie museum Drachten in catalogus bieb

Drachten - Museum Smallingerland in Drachten maakt zijn boekencollectie beschikbaar voor het publiek. Dat heeft een woordvoerster van het museum gemeld. De boekencollectie wordt opgenomen in de catalogus van de openbare bibliotheek in Drachten die ook online is te raadplegen. Wie een boek uit de collectie wil lezen kan vanaf aanstaande vrijdag terecht in de speciale Cultuurlounge in het museum.

Cultuurzaterdag, 12 december 2009

Theaterkaartjes in ruil voor kerstpakketten

Heerenveen - Mensen die een kerstcadeau of -pakket krijgen dat niet in de smaak valt, kunnen dat op 2 januari inruilen voor theaterkaarten bij het Posthuis Theater in Heerenveen en De Lawei in Drachten. Dat heeft een woordvoerder van de theaters gisteren gemeld. De ingeleverde cadeaus worden geschonken aan de Voedselbank.

Cultuurzaterdag, 12 december 2009

Benefietconcert van Frysk Jeugd Orkest en Debasic

Leeuwarden - Het Frysk Jeugd Orkest (FJO) en Debasic Pop & Jazz Orkest geven volgende week zaterdag een benefietconcert in De Harmonie in Leeuwarden. Dat heeft dirigent Theo Brouwer van het FJO laten weten. De opbrengst van het concert Classic meets jazz gaat naar de stichting Dress for Succes. De stichting helpt vrouwen met een uitkering aan geschikte kleding voor een sollicitatiegesprek.

Economiezaterdag, 12 december 2009

Fusie Gaswacht Friesland en Energiewacht Zwolle

Gorredijk - Het installatieservicebedrijf Gaswacht Friesland uit Gorredijk gaat per 1 april 2010 fuseren met Energiewacht uit Zwolle. Het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming komt in Meppel. Werkzaamheden in Gorredijk worden deels verplaatst naar het nieuwe hoofdkantoor, maar er blijft een regionale vestiging in Gorredijk.

Economiezaterdag, 12 december 2009

Unilever zegt contract voor foute palmolie op

Rotterdam - Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever, stopt met het afnemen van palmolie van PT Smart, een dochteronderneming van het Indonesische Sinar Mas. Een kritisch rapport van milieuorganisatie Greenpeace over de palmolieleverancier deed Unilever besluiten tot het ontbinden van het contract.

Economiezaterdag, 12 december 2009

Bos sceptisch over komst belasting op bonussen

Den Haag - Het is de vraag of er ooit een belasting op bankiersbonussen komt, nu de Europese Unie aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gevraagd te bestuderen of het idee wereldwijd kan worden ingevoerd. De overdracht van het dossier van de bonusbelasting naar het IMF is een van de voorstellen op de EU-top in Brussel

Hoofdartikelzaterdag, 12 december 2009

Wachten op de nieuwe tijd...

Advent is de tijd waarin het oude kerkelijk jaar afloopt: er wacht een nieuwe tijd. Een tijd waarin openbaar wordt wat verborgen was. De komst van de Messias is de openbaarmaking van Gods trouw. De hele joodse Bijbel door is er al sprake van de komst. Sinds het ogenblik dat de mens en God gescheiden waren; al sinds Genesis.

Regiozaterdag, 12 december 2009

VOC-schip Prins Willim terug in Fryslân

Harlingen - De afgebrande replica van het VOC-schip de Prins Willim is gistermiddag aangekomen in de haven van Harlingen. Het schip werd door twee sleepboten vanaf de Oude Rijkswerf in Den Helder naar Fryslân gesleept. Volgens Jelle Talsma van scheepswerf Talsma uit Franeker verliep de reis vanaf Den Helder voorspoedig. ,,Het was lekker weer en een lekker reisje’’.

Regiozaterdag, 12 december 2009

Proef Afrika kan los met malariamiddel Kruidhof

Buitenpost - Het eerste proefproject met een anti-malariamiddel dat bij de Kruidhof in Buitenpost is ontwikkeld, kan binnenkort in Afrika beginnen. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn erin geslaagd een medicijn te maken tegen de ziekte, op basis van de geneeskrachtige plant Artemisia Annua die in de botanische tuin in Buitenpost wordt geteeld.

Regiozaterdag, 12 december 2009

‘Het platteland profiteert van opschaling windmolens’

Wommels - Dorpen in Fryslân kunnen meer profiteren van windenergie. Met de opbrengst van participaties in grootschalige windmolenparken kunnen meer dorpsprojecten worden betaald. Om ze meer enthousiast te maken en hen te helpen, wordt de Fryske Feriening Doarpsmounen (FFD) opgericht.

Regiozaterdag, 12 december 2009

‘Yn in lytsskalich bedriuw learst folle better dyn fak’

Heerenveen - Op zijn vijftiende begon Arie Paassen als scheepstimmerman. De laatste 23 jaar bracht hij zijn kennis over op de jongere generaties. Na 49 jaar in de houtindustrie te hebben gewerkt, gaat Paassen met pensioen.

Geloof & Kerkzaterdag, 12 december 2009

‘Niet provoceren, maar luisteren’

Heerenveen - Mona Saroinsong is programmamanager voor de hulpverlening na de aardbeving op West-Sumatra van 30 september. Ze is in Indonesië echter ook zeer bekend als bemiddelaar in conflicten tussen moslims en christenen. Het leverde haar een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede op. Deel 2 van een tweeluik.

Geloof & Kerkzaterdag, 12 december 2009

Eigentijds festival rond Kerst in Drachten

Drachten - Voor de tweede keer wordt er in Drachten zondag 20 november een Volkskerstzang gehouden door de gezamenlijke kerken. Een groot koor van tieners begeleidt de samenzang in het Fries Congrescentrum dit jaar. Twee dagen eerder is er op het Kiryat Onoplein een eigentijds festival rond Kerst.

Sportzaterdag, 12 december 2009

Trainerswissel Inge Dekker goud waard

Istanbul - Driemaal goud, op een dag. Het kon gisteren allemaal niet op voor Inge Dekker bij het EK in het 25 meterbad van Istanbul. De Friezin was nog nooit zo succesvol op een internationaal toernooi. Haar overstap van trainer Jacco Verhaeren naar Marcel Wouda is een goede keus is geweest.

Sportzaterdag, 12 december 2009

Van der Duim toont in Rotterdam grote klasse

Rotterdam - Met een wildcard begon Antal van der Duim woensdag in Rotterdam aan de Reaal Tennis Masters. Terwijl hij eigenlijk nu vakantie zou vieren klopte de 22-jarige tennisser uit Vinkega gisteren in de kwartfinales topfavoriet Thiemo de Bakker. ,,Ik heb geen domme dingen gedaan. Hij was gewoon twee maatjes te groot”, sprak de nummer één van Nederland verbaasd. De Fries treft in de halve finales Raemon Sluiter, die Peter Lucassen versloeg: 6-2 6-0.

Sportzaterdag, 12 december 2009

Beerens wordt alleen maar sterker van tegenwind

Heerenveen - De kerstboodschappen zijn net in vele talen ingesproken door de spelers van sc Heerenveen. Ook Roy Beerens heeft zijn zegje gedaan. Maar de feestdagen zijn aan hem niet zo besteed. Liever had hij het schema van de laatste jaren erbij gepakt en een wedstrijdje mee gepikt op tweede kerstdag. ,,Ik speel liever gewoon door. Ik heb niet zoveel met de kerstdagen. Een dag is nog wel leuk, beetje oude films kijken en lekker eten.”

Sportzaterdag, 12 december 2009

Mark de Vries, man met bronzen stier en geloof in titel

Leeuwarden - Toegegeven, hij had het al gehoord. Maar toch was-ie wat verrast vorige week na de wedstrijd van SC Cambuur tegen Go Ahead Eagles. Want zo vaak krijg je niet een ‘bronzen stier’ in je handen gedrukt. Mark de Vries noemt het ,,een mooie erkenning”. Maar nuchter als de spits van de Leeuwarders is, telt vandaag weer het heden. En dat is het bezoek aan FC Omniworld in de jacht op de titel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties