De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 12 maart 2005.

Economiezaterdag, 12 maart 2005

Kandidaten ‘Friese ondernemer’ bekend

Leeuwarden – De drie kandidaten voor de titel Friese ondernemer van het jaar 2004 zijn bekend. Het zijn fietsenfabriek Batavus uit Heerenveen, de Dokkumer Vlaggen Centrale uit Dokkum en drukkerij Van der Eems BV uit Easterein.

Economiezaterdag, 12 maart 2005

Callcenter van BSC breidt uit en verhuist

Leeuwarden – Callcenter BSC Customer Services gaat de komende maanden ongeveer 240 nieuwe medewerkers werven. Door de snelle groei van het bedrijf verhuist het naar een groter pand, het voormalige GGD-gebouw aan de Lange Markstraat in Leeuwarden, aldus woordvoerder H. Repelaer van Driel gisteren.

Hoofdartikelzaterdag, 12 maart 2005

Kerken, politiek…

De discussie over de verantwoordelijkheid van kerken ten opzichte van het politieke beleid is losgebrand. Minister Donner, die de kerken niet op de stoel van de politicus ziet zitten, krijgt felle kritiek van onder meer de Raad van Kerken en van kerkleden die individueel of in groepsverband zich uiten over de (gevolgen) van het beleid in Den Haag. Ineke Bakker, secretaris van de landelijke Raad van Kerken, zegt onder meer dat de kerken in toenemende mate worden geconfronteerd met de gevolgen van het regeringsbeleid: er komen steeds meer hulpvragen bij diaconieën. Hoe zouden de kerken die ervaringen niet bij de politiek op het bordje leggen en zich uitspreken over het (armoede)beleid van de regering? Anderen wijzen op de noden van vluchtelingen, die op de kerkdeur kloppen om hulp te vragen en zo de kerken dwingen tot uitspraken over het vreemdelingenbeleid van Nederland. Weer anderen zien in de ontwikkelingen in de gezondheidszorg redenen om zich zorgen te maken. Over de (on)menselijkheid in verpleeghuizen bijvoorbeeld. En dus moeten de kerken zich ook daarover uitspreken en de politiek aanspreken op haar verantwoordelijkheid.

Regiozaterdag, 12 maart 2005

Bus met leerlingen van Liudger kantelt op A6

Emmeloord – Een bus met 43 leerlingen van de christelijke scholengemeenschap Liudger uit Drachten is vrijdagavond gekanteld op de A6 ter hoogte van Bant. In de bus zaten ook vier docenten. Volgens de eerste berichten zijn vier inzittenden gewond geraakt, onder wie een leraar en de chauffeur.

Regiozaterdag, 12 maart 2005

Vlotte CDA-bevalling in Fryslân door zwakte van KVP

Leeuwarden – De eenwording van het CDA ging nergens zo snel en gemakkelijk als in Fryslân, omdat de katholieken hier veruit in de minderheid waren. Dat zeggen Mony Brandsma en Tijme Bouwers, die een kwart eeuw geleden voorzitter waren van respectievelijk de katholieke KVP en de gereformeerde ARP in Fryslân, zaterdag in de Sneinspetiele.

Regiozaterdag, 12 maart 2005

Mevrouw Bouma kan niet naar zonen terug

Terschelling – Haar laatste levensjaren wil de bijna 81-jarige Baukje Bouma-Adema dolgraag doorbrengen te midden van haar twee kinderen. Maar zelf woont ze in Hurdegaryp en de kinderen – twee zonen - op Terschelling. Een verhuizing lijkt er echter niet in te zitten. De gemeente Terschelling weigert mevrouw Bouma een woonvergunning omdat zij geen economische of maatschappelijke binding met het eiland heeft. De rechtbank in Leeuwarden gaf de gemeente vrijdag gelijk.

Regiozaterdag, 12 maart 2005

Wyldhimrik voor jagers, vissers en eizoekers

Leeuwarden – Fryslân zou een gebied moeten krijgen waar jagers, eizoekers, sportvissers en paardenliefhebbers volop aan hun trekken kunnen komen. Dit moet gebeuren in een ‘wyldhimrik’, een gevarieerd gebied met open veld, bos- en waterpartijen, waarin zowel gedomesticeerde als wilde dieren leven.

Regiozaterdag, 12 maart 2005

Voor leerlingen Comenius geen dure buitenlandse reisjes meer

Leeuwarden – Christelijke scholengemeenschap Comenius in Leeuwarden schaft de buitenlandse reisjes voor havo 4 en vwo 5-scholieren af. Voor veel ouders blijken de kosten voor de werkweek niet meer op te brengen. ,,Als je weet dat sommige ouders moeten lenen om hun kind mee te kunnen laten gaan, weet je dat er een grens is bereikt’’, zegt locatiemanager Gerben Cazimier.

Sportzaterdag, 12 maart 2005

Voor Cambuur

Zwolle - Om nog enig uitzicht te behouden op het winnen van de derdeperiodetitel moest Cambuur Leeuwarden gisteravond koste wat kost FC Zwolle verslaan. Mede dankzij een onthutsend zwak spelende thuisclub werd die missie glansrijk volbracht. En dus lonkt niet alleen een periodetitel, maar ook de gewenste Top-6-positie.

Sportzaterdag, 12 maart 2005

Tieme Klompe weer helemaal fris in hoofd

Waalwij k - Het is bijna drie jaar geleden dat Tieme Klompe tijdens de training van SC Heerenveen zijn achillespees afscheurde. Sindsdien wordt het voetballeven van de verdediger bij voortduring gedwarsboomd door blessures. Vanaf de winterstop is Klompe, met ingang van dit seizoen in dienst bij RKC Waalwijk, weer fit en dat hoopt hij vanavond tegen zijn oude club Heerenveen te kunnen laten zien.

Sportzaterdag, 12 maart 2005

VIOD speelt in beker tegen hoofdklasser Urk

Heerenveen – In de kantine van voetbalvereniging Heerenveen op sportpark Skoatterwâld is vrijdagavond de loting verricht voor de vierde en vijfde ronde van de Amstel Cup voor amateurs van het district Noord. Voor de Friese zaterdagclubs kwamen er een aantal aardige wedstrijden uit de bus. Zo ontvangt derdeklasser Oeverzwaluwen zaterdag hoofdklasser Genemuiden en moet vierdeklasser VIOD op bezoek bij hoofdklasser Urk.

Sportzaterdag, 12 maart 2005

Verbeek laat basiself staan in thuiswedstrijd

Heerenveen – Gertjan Verbeek kan zaterdagavond in de thuiswedstrijd van SC Heerenveen tegen RKC Waalwijk beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Alleen verdediger Michel Breuer is er vanwege een lichte liesblessure niet bij, maar die was er dertien dagen geleden in de thuiswedstrijd tegen PSV ook al niet bij. In dat duel moest de verdediger zijn plaats weer afstaan aan Marcel Seip.

Weerzaterdag, 12 maart 2005

Enkele buien

Vandaag is er af en toe zon, maar de bewolking overheerst en het komt tot enkele buien, mogelijk met natte sneeuw. Het wordt 5 graden en de westelijke wind is vrij krachtig, 5 en in het kustgebied 6 bft.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties