De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van maandag, 12 maart 2007.

Cultuurmaandag, 12 maart 2007

Jenny de Jong wint Leeuwarder Voorleeswedstrijd

Leeuwarden - Jenny de Jong van katholieke basisschool De Sprong uit Leeuwarden heeft zaterdag de Leeuwarder Voorleeswedstrijd gewonnen. Zij zal de regio Leeuwarden vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 10 april in De Lawei in Drachten. Jenny werd met een fragment dat ze voordroeg uit het boek Link van Carry Slee gekozen uit dertien Leeuwarder scholieren.

Cultuurmaandag, 12 maart 2007

Enthousiasme en grote inzet bij Animato

Het theaterkoor Animato viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan en dan moet je als vereniging eigenlijk wel groots uitpakken. Dat heeft Animato dan ook gedaan met de operette Eine Nacht in Venedig van Johann Strauss Jr. waarvan de premières in 1883 in Berlijn en natuurlijk ook Wenen plaatsvonden.

Cultuurmaandag, 12 maart 2007

Theo Griekspoor wint orgelconcours

Wie speelt Prière et Berceuse opus 29 van Guilmant (1837-1911) het mooist. Daar ging het zaterdagavond om bij het orgelconcours dat Stichting Concerten Koepelkerk Leeuwarden had uitgeschreven. Ze deed dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar. De eerste drie keren waren improvisatieconcoursen. Sinds vorig jaar, toen César Franck centraal stond, is overgestapt op een interpretatieconcours. Een dergelijk concours, zo werd zaterdagavond gesteld, is een verrijking voor het culturele klimaat in het Noorden. Voor de Franse romantische orgelliteratuur herbergt de Koepelkerk in Leeuwarden het juiste type orgel. Logisch dat daarom ook dit jaar voor een werk uit die literatuur was gekozen.

Cultuurmaandag, 12 maart 2007

Drie eeuwen cantates in Drachten

De Christelijke Oratoriumvereniging Gloria Deo uit Drachten leidde haar gehoor afgelopen vrijdagavond aan de hand van dirigent Oane Wierdsma door drie eeuwen heen: de twintigste, de negentiende en de achttiende. In die volgorde, want het koor wilde graag eindigen met Bach. Die is en blijft immers de grootste.

Dossiermaandag, 12 maart 2007

De ongelooflijke prestaties van oom Alex en Dirk Kuijt


Hoofdartikelmaandag, 12 maart 2007

Seks in het openbare leven...

Het lijkt steeds gekker te worden met de aandacht voor seks in het openbare leven. Een van de dieptepunten van de afgelopen weken was de aankondiging van een televisieprogramma waarin mannen massaal zouden masturberen voor een goed doel. Wie zoiets leest of hoort, vraagt zich af of die mededeling een grap is of ernst. Het was ernst. Gelukkig was de verontwaardiging zó groot, dat de commerciële zender besloot om het programma niet uit te zenden. Het Kamerlid Joop Atsma (CDA) liet zich ontvallen dat hij het programma graag zou verbieden als daartoe wettelijke mogelijkheden zouden zijn. En hij is zeker niet het enige Kamerlid dat er zo over denkt.

Regiomaandag, 12 maart 2007

Vertraging Bonifatiuskapel door vleermuizen

Dokkum - De verbouwing in de Bonifatiuskapel in Dokkum loopt zes weken vertraging op door de ontdekking van bijzondere vleermuissoorten onder de vloer. ,,Het gaat om de grootoorvleermuis en de watervleermuis”, zegt architect Broor Adema. ,,De ruimte onder de vloer is hier bijna twee meter. Daar hangen ze allemaal.” Omdat het beschermde diersoorten zijn, mag er geen verstoring plaatsvinden gedurende de winterslaap. Dat betekent dat pas vanaf week veertien met de geplande verbouwing begonnen kan worden.

Regiomaandag, 12 maart 2007

SKS is veranderingen zat en wil rust

Regiomaandag, 12 maart 2007

PvdA voor derde partij, CDA niet

Leeuwarden - Wat de PvdA betreft, komt de SP als eerste in aanmerking om deel te nemen aan een coalitie van CDA en PvdA in Provinciale Staten. ,,Wij hebben de uitslag van de verkiezingen nog eens goed geanalyseerd, en de boodschap van de kiezer is dat het socialer en groener moet”, zegt fractieleider Bert Versteeg. Volgens Versteeg betekent dat ook dat de VVD als eerste afvalt.

Regiomaandag, 12 maart 2007

Kortsluiting zette Blom in brand

Leeuwarden - Kortsluiting op de eerste verdieping is mogelijk de oorzaak geweest van de brand die vrijdagmiddag Blom Damesmode aan het Zaailand in Leeuwarden in de as legde. Op de eerste verdieping woonden vier studenten, die alle op het tijdstip van de brand niet aanwezig waren. De technische recherche heeft het uitgebrande winkelpand zaterdagochtend onderzocht en vervolgens vrijgegeven. Van instortingsgevaar is geen sprake.

Regiomaandag, 12 maart 2007

Docenten: terug naar ‘oude leren’

Leeuwarden - Bijna drie kwart van de leraren in het voortgezet onderwijs vindt dat het vmbo afgeschaft moet worden. Ze willen een terugkeer naar het oude systeem, met de mavo en het lager beroepsonderwijs. Ook het ‘nieuwe leren’ blijkt impopulair: 70 procent van de leraren ziet daar niets in.

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2007

Kerkenraad Drachten: geen discussie over preekvrijheid

Drachten - De wijkkerkenraad van de Oase heeft ds. Ernst van Gulik geen preekverbod, maar het advies gegeven om niet voor te gaan in de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland. Dat heeft de kerkenraad gisteren laten weten in een verklaring. Ze blijft op het standpunt dat ze gerechtigd is om van haar predikant te vragen om op dit moment niet in dat kerkgenootschap voor te gaan. ,,We achten het het beste om even pas op de plaats te maken, gezien alle gevoelens die er leven. We vinden dat we als kerkenraad zo’n advies kunnen uitbrengen, maar een verbod opleggen dat kan natuurlijk niet”, aldus scriba Pieter Offringa in een toelichting.

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2007

‘Emoties: een hele reis’

Leeuwarden - De komische soap Miljardair zoekt vrouw zorgde voor veel hilariteit en herkenning onder de ruim 1400 vrouwen tijdens de VrouwZijn-dag van de EO in Drachten. In de Bethelkerk kwamen ze zaterdag bijeen voor een programma met dans, drama muziek en toespraken rond het thema ‘emoties’. Spreker ds. Ron van der Spoel: ,,Hanna zou hier eens bij moeten zitten. Ik denk dat ze zich in heel veel had herkend.”

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2007

Veelkleurigheid kan niet zonder gesprek

Leeuwarden - ‘We zijn een veelkleurige gemeente’ is een uitspraak die met regelmaat uit de mond van christenen komt als ze over hun plaatselijke kerk spreken. Veelal komt dat tot uiting in de verschillende vormen van geloofsbeleving. Volgens ds. Riemer de Pee kan die veelkleurigheid een dekmantel worden om elkaar juist te mijden. ,,Wij moeten weer met elkaar in gesprek.”

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2007

CGB, een Ford met nieuwe motor

Leeuwarden - ‘Heer ik kom tot U, neem mijn hart en verander mij’. Op - redelijk - spontane wijze zongen de aanwezigen zaterdag mee met dit Opwekkingslied dat voorbijkwam op de Appelmiddag van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) in Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2007

Prof. H. Ridderbos (98) was haarscherp over kerk en Evangelie

Kampen - In zijn woonplaats Kampen is donderdag prof. dr. Herman Ridderbos overleden. De emeritus hoogleraar aan de Theologische Universiteit te Kampen werd 98 jaar. Hij was een van de meest vermaarde gereformeerde theologen.

Sportmaandag, 12 maart 2007

Hansson breekt verzet RKC

Heerenveen - SC Heerenveen was de grote winnaar van de 28ste speelronde met het oog op de strijd om de vijfde plaats. Met dank aan verdediger Petter Hansson, die zowel letterlijk als figuurlijk het verzet van RKC Waalwijk (lees: doelman Erwin Lemmens) brak. De goalie maakte een klassieke blunder en brak zijn neus door toedoen van de Zweed.

Sportmaandag, 12 maart 2007

Wisselend succes Friezen bij survivalrun

Kootstertille - Een zwaar parcours, een verrassend sterke Metske Kooistra en een teleurstellende Niek Jaarsma. De survivalrun gisteren in Kootstertille was in vele opzichten interessant. Rudi Bolwerk werd Nederlands kampioen.

Sportmaandag, 12 maart 2007

Rel binnen HV Stiens na vertrek van coach

Leeuwarden - Rond het herenteam van handbalhoofdklasser Stiens, Fryslâns enige landelijk spelende club, is een rel ontstaan. Coach Richard Hoogeveen is opgestapt nadat hij van het bestuur hoorde dat de spelers unaniem hebben aangegeven na dit seizoen niet met hem verder te willen. Dat zou zijn gebleken uit evaluatiegesprekken met alle spelers. Voorzitter Astrid Jongschaap zegt echter dat het bestuur de term ‘unaniem’ nooit heeft gebruikt en typeert dat als een leugen. Hoogeveen voelt zich intussen gepiepeld, veel spelers zijn verbaasd over hoe het bestuur de kwestie heeft aangepakt.

Sportmaandag, 12 maart 2007

Promotiedag racketsporten trekt weinig toeschouwers

Heerenveen - Een multifunctionele racketsportzaal en een hilarische demonstratiewedstrijd tafeltennis tussen topper Danny Heister en Jonah Kahn. Het had een publiekstrekker moeten worden, maar in Sportstad Heerenveen maakten zaterdag maar weinig Friezen gebruik van de kans kennis te maken met alle racketsporten.

Sportmaandag, 12 maart 2007

Friese clubs tellen niet mee in Groningen

Groningen - Winnaar Bert Lip uit Haaksbergen was nog niet eens geboren toen Tonnie Teuben uit De Knipe in 1985 in Kootstertille al zijn eerste wielerkoers won bij de amateurs, maar in de Ronde van Groningen zaten beiden zaterdag wel in de kopgroep. Teuben werd uiteindelijk zevende, maar de nu 41-jarige coureur was in het shirt van WV Drachten wel de eerste Fries. Tegelijk werd duidelijk dat zowel de club uit Drachten als Otto Ebbens (Zwaagwesteinde), De Friesche Leeuw (Leeuwarden) en Olympia uit Heerenveen bij de start van het wielerseizoen een maatje te klein zijn voor de noordelijke clubcompetitie.

Weermaandag, 12 maart 2007

Morgen bewolkter

Vandaag hebben we een prachtige lentedag met stralend weer. De temperatuur komt te liggen rond 15 graden. Vannacht zakt het kwik tot 3 graden met mistbanken. Morgen is het bewolkter, later breekt de zon door bij 12 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties