De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van maandag, 12 april 2010.

Cultuurmaandag, 12 april 2010

Friese saxofonist in finale van Prinses Christina Concours

Leeuwarden - Dineke Nauta uit Easterwierrum staat in de finale van het Prinses Christina Concours, een landelijk concours voor jonge muzikanten. De zeventienjarige saxofoniste werd afgelopen weekend in Den Haag samen met nog zeven finalisten gekozen op de Dag van de Genomineerden in Den Haag, de halve finale van het concours.

Cultuurmaandag, 12 april 2010

The Norden Singers winnen Fries zangconcours Joure

Joure - The Norden Singers uit Heerenveen hebben zaterdag het zangconcours gewonnen van de Bond van zangkoren Friesland. Het concours werd gehouden in De Oerdracht in Joure. Het Heerenveense koor ging zowel met de publieks- als de juryprijs naar huis. Aan het festival deden 33 koren mee. Hoewel de deelnemende koren worden beoordeeld door twee verschillende jury’s, is de dag vooral een ontmoetingsdag voor de zangers van de Bond van zangkoren.

Cultuurmaandag, 12 april 2010

Tevredenheid over het Museumweekend 2010

Leeuwarden - In totaal 18.100 mensen hebben afgelopen weekend een van de 51 Friese musea bezocht die meededen aan het Museumweekend. Dat zijn er bijna drieduizend meer dan vorig jaar. De organiserende Museumfederatie Fryslân is tevreden, aldus museumconsulent Mirjam Pragt gisteren. In 2009 was het zomerweer tijdens Museumweekend, waardoor vooral de musea in de steden veel minder werden bezocht.

Economiemaandag, 12 april 2010

Drukte bij jarig Tango

Duizenden automobilisten hebben gisteren getankt bij de zelfbedieningsstations van Tango, dat gistermiddag het tienjarig bestaan vierde door tussen twee en vijf uur voor de brandstof prijzen van tien jaar geleden te rekenen. Een liter euro 95 kostte bijvoorbeeld 1,16 euro tegen 1,58 volgens de huidige adviesprijzen. Op de Groningerstraatweg in Leeuwarden liep de wachttijd net als in veel andere Friese plaatsen op tot anderhalf uur. Verkeersregelaars hadden veel moeite om alles in goede banen te leiden.

Hoofdartikelmaandag, 12 april 2010

De herindeling...

De herindeling van de Friese Zuidwesthoek gaart niet zo gemakkelijk als de gemeentebesturen hadden gedacht. Er is meer protest ‘van onderop’ dan voorzien en in de Tweede Kamer zijn kritische geluiden te horen. Het ziet er naar uit dat de Kamer, ondanks kritische geluiden, akkoord gaat, wellicht deze en anders volgende week.

Regiomaandag, 12 april 2010

Meer gevallen van verdacht schoolverzuim

Drachten - In Smallingerland zijn vorig schooljaar meer gevallen van ongeoorloofd schoolverzuim gemeld bij de leerplichtambtenaar dan het jaar daarvoor. Het is de eerste gemeente in oostelijk Fryslân die met cijfers komt.

Regiomaandag, 12 april 2010

Coalitie het Bildt ontziet alleen lopende projecten

Sint Annaparochie - De coalitie van CDA en Werkgroep Het Bildt (WHB) heeft in het coalitieakkoord voor de komende periode aangekondigd dat lopende projecten als de schoolcampus ontzien zullen worden bij de bezuinigingen. Met de samenvoeging van het voortgezet onderwijs in Sint Annaparochie is zes miljoen euro gemoeid aan gemeentelijk geld maar gezien de het stadium waarin de plannen verkeren, kan de gemeente niet zomaar terug, vinden de partijen. Hetzelfde geldt voor projecten als het multifunctioneel centrum Minnertsga, en de toeristische overstapplaats Oudebildtzijl.

Regiomaandag, 12 april 2010

Frits en Johan weer heel even Leeuwarder jongens

Leeuwarden - Het was maart 1957. De Leeuwarder fietsenmaker Hoekstra vertrok met zijn gezin naar Grand Rapids, Michigan. Daarmee verdween ook de tweeling Frits en Johan, toen twaalf jaar oud, uit het zicht van de andere leerlingen van de Willem Lodewijkschool aan de Druifstreek. Voorgoed, zo leek het. Maar afgelopen zaterdag was klas vijf van die school uit 1956 weer verzameld, inclusief Frits en Johan.

Regiomaandag, 12 april 2010

Het wad geeft zijn geschiedenis maar moeilijk prijs

Lauwersoog - Het werk van de Stichting Verdronken Geschiedenis spreekt tot de verbeelding. Waar we op het vasteland de geschiedenis van landschap, nederzettingen en bewoners in grote lijnen kennen, is de Waddenzee eigenlijk nog terra incognita. De vrijwilligers van de stichting willen daarin verandering brengen, al gaat dat met enige inspanning gepaard.

Regiomaandag, 12 april 2010

Vroeg uit de veren om lippen in conditie te krijgen

Drachten - Eendracht Maakt Macht (EMM) uit Oudega (W) is zaterdag in de eerste divisie de verrassende kampioen geworden tijdens de eerste editie van de Open Fryske Fanfare Kampioenschappen (OFFK) in Drachten. De Oudegaasters onder leiding van dirigent Piet Groeneveld lieten Concordia Oldebroek en de Belgische fanfare Brass-aux-Saxes uit Westerlo achter zich.

Geloof & Kerkmaandag, 12 april 2010

Relaties en voorbeeld zijn telt voor jeugd

Groningen - Jongeren en de gereformeerde traditie, hebben ze er nog wat mee? Het platform school-kerk van het Gomarus College hield er een jeugdwerkconferentie over in Groningen: Up2date gereformeerd. Hoe dat werkt? Ingebed in de context van relatie en verbondenheid, als het aan drs. Els van Dijk ligt.

Geloof & Kerkmaandag, 12 april 2010

De NBV zorgt voor opgelegde en onjuiste bijbeluitleg

De Generale Synode van de Protestantse Kerk spreekt volgende week over de vraag of De Nieuwe Bijbelvertaling zal worden aangewezen als vertaling die kan worden gebruikt voor de eredienst. Naar aanleiding hiervan stuurde Rochus Zuurmond een open brief aan Arjan Plaisier, secretaris van het moderamen van de Synode van de PKN. Een samenvatting van deze brief volgt hieronder.

Sportmaandag, 12 april 2010

Heerenveen kan FC Twente geen pijn doen

Enschede - Met opgeheven hoofd stapte sc Heerenveen zaterdagavond van het veld in de Grolsch Veste in Enschede. De formatie van trainer Jan Everse maakte het de aanstaande landskampioen heel lastig, maar slaagde er uiteindelijk niet in de thuisclub in de titelrace echt pijn te doen.

Sportmaandag, 12 april 2010

Zweeds duo vindt één keer wel voldoende

Enschede - Het Zweedse gelegenheidsduo in het hart van de defensie, Viktor Elm en Philip Hagelund, kon zaterdagavond terugkijken op een goede wedstrijd. Maar veel reden tot tevredenheid was er niet. Haglund: ,,We zaten goed in de wedstrijd. Het stond goed achterin en hebben niet veel kansen weggegeven. Maar we hebben wel verloren en dat is heel teleurstellend.”

Sportmaandag, 12 april 2010

‘Smeding legde de lat voor dravertrainer veel hoger’

Oranjewoud - Ruim tweehonderd mensen hebben afgelopen zaterdag in Oranjewoud de herdenkingsdienst bezocht die werd gehouden voor Tjitse Smeding. De negenvoudige kampioen bij de trainers en rijders overleed op goede vrijdag aan de gevolgen van een ontstoken alvleesklier. Hij werd slechts 55 jaar.

Sportmaandag, 12 april 2010

Ambtsketting vereist bij Special Olympics

Elke sportliefhebber weet dat de Olympische Spelen vergezeld worden door het oeroude gedachtegoed dat meedoen belangrijker is dan winnen. Dat die leus voor iemand als Sven Kramer nog opgaat, valt te betwijfelen. De deelnemers aan de Special Olympics, zaterdag in Drachten, zijn sneller tevreden. Een medaille krijgen ze toch wel.

Sportmaandag, 12 april 2010

Cambuur - Groningen: het verstand zegt ja, het hart nee

De intentie werd door beide clubs eerder dit seizoen en zelfs vorig jaar al eens uitgesproken, maar afgelopen week werden de nadere details bekend: SC Cambuur en FC Groningen gaan in navolging van onder meer sc Heerenveen en FC Emmen vanaf komend seizoen de jeugdopleidingen bundelen. Onze vraag: goede zaak?

Sportmaandag, 12 april 2010

Met gejuich ontvangen

Wie heeft er níet over gesproken de afgelopen dagen? Welk medium heeft er géén aandacht aan besteed? Uit het rumoer is af te leiden dat zich een voetbalwonder heeft voltrokken. De nieuwe koning heeft zijn troon met veel hoorngeschal bestegen. Zijn tijdperk is nu echt aangebroken.

Sportmaandag, 12 april 2010

Drie keer de Tour, net geen ritwinst voor Eddy Schurer

Je hebt kopmannen en helpers. Eddy Schurer uit Bakkeveen is een helper. Maar ook de wielrenners die in dienst rijden van het team mogen soms op avontuur gaan. In de zesde etappe van de Tour de France in 1989 is de nu 46-jarige Fries heel dichtbij bij de eeuwige roem. Hij springt in de rit van Rennes naar Futuroscope achter de ontsnapte Fransman Joël Pelier aan, maar strandt op anderhalve minuut van de winnaar, een paar seconden voor het peloton met voorop Eric Vanderaerden en Andri van der Poel.

Sportmaandag, 12 april 2010

QVC pakt zege in het Chicago van Fryslân

Stavoren - Chicago wordt wel eens omschreven als ‘The Windy City’. De Amerikaanse stad draagt die bijnaam doordat het er, dankzij de ligging aan Lake Michigan, altijd hard waait. Met een beetje verbeelding zou je Stavoren het ‘Chicago van Fryslân’ kunnen noemen; in het kleine stadje aan de boorden van het IJsselmeer kan het namelijk eveneens ontiegelijk hard waaien.

Sportmaandag, 12 april 2010

ONB verslikt zich in Zwaagwesteinde

Drachten - Soms hoef je geen trainer te zijn om te weten hoe twee ploegen elkaar moeten bestrijden. Neem het duel van gisteren in Drachten tussen de derdeklassers ONB en Zwaagwesteinde. Een technisch verzorgde en goed voetballende ploeg (ONB) tegen een strijdlustige en hardwerkende ploeg (Zwaagwesteinde). Voor de Drachtsters, nummer drie, was het dus duidelijk dat ze het voetbal moesten laten prevaleren, voor de tegen degradatie vechtende gasten dat ze fel en gepassioneerd ten strijde moesten trekken. Zwaagwesteinde deed dat laatste prima en dat was de reden dat ze een meer dan verdiend punt pakte tegen ONB.

Sportmaandag, 12 april 2010

Veenema blijer met nieuw pr, dan met ‘fluttitel’

Leeuwarden - Jan Albert Veenema was zaterdag een klasse apart in de halve marathon van Leeuwarden. De Sneker atleet, die twee weken geleden met overmacht de Ronde van Wymbrits op zijn naam had geschreven, wilde zaterdag pieken in de Condensloop en voegde de daad bij het woord. Met een winnende tijd van 1.14,41 verbeterde hij zijn persoonlijk record (pr) met een halve minuut en daarmee was zijn missie ruimschoots geslaagd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties