De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 april 2011.

Cultuurdinsdag, 12 april 2011

Beleid amateurkunst beter afstemmen

Leeuwarden - De provincie Fryslân en de gemeenten moeten hun beleid als het gaat om amateurkunst beter op elkaar afstemmen. Centra voor de Kunsten en Keunstwurk moeten daarbij beter met elkaar afstemmen hoe ze dat beleid uitvoeren. Dat is de conclusie van een onderzoek door Keunstwurk in opdracht van cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries. Die afstemming moet voorkomen ,,dat gemeenten het ‘afvalputje’ van het cultuurbeleid worden”, aldus het rapport Uit liefde - Ondersteuning van de amateurkunsten in Fryslân, dat gisteren werd overhandigd aan de gedeputeerde.

Economiedinsdag, 12 april 2011

Oelderik nieuwe directeur bij uitgeverij NDC

Leeuwarden - Gert Jan Oelderik is de nieuwe algemeen directeur van de NDC mediagroep. Het krantenbedrijf van NDC/VBK uitgevers dat onder meer de Leeuwarder Courant en het Dagblad voor het Noorden uitgeeft, heeft dat vandaag laten weten.

Economiedinsdag, 12 april 2011

Onderzoek bestrijdingsmiddelen

Kansas - De landbouwbestrijdingsmiddelen en gemodificeerde gewassen van de Amerikaanse multinational Monsanto worden opnieuw onderzocht. Het Amerikaanse agentschap (EPA) voor de bescherming van volksgezondheid en milieu gaat wetenschappelijk onderzoek vergelijken. Dat zegt persbureau Reuters.

Hoofdartikeldinsdag, 12 april 2011

Dierenleed, de Kamer...

Het lijkt er op dat een Kamermeerderheid zal beslissen dat dieren niet meer zonder bedwelming mogen worden geslacht. De Partij voor de Dieren heeft de afgelopen tijd hard geijverd voor zo’n verbod. Aanvankelijk was er onvoldoende steun in de Kamer, maar de tijden zijn veranderd: alles wijst er op dat het verbod er komt.

Regiodinsdag, 12 april 2011

Herindelingswijzen hadden oogkleppen

Het rapport over de bestuurlijke toekomst van Fryslân van de Commissie van Wijzen mist een gefundeerde analyse, meent Dieko van der Harst. Dat is jammer, want de vooringenomenheid leidt tot een zwak advies.

Regiodinsdag, 12 april 2011

118 kunstwerken in Leeuwarden opgeknapt

Leeuwarden - Serieuze beschadigingen, loszittende tegels of afgebladderde verf - 118 monumenten in de gemeente Leeuwarden kunnen wel wat aandacht gebruiken. Gisteren is bij het Vrijheidsmonument Bicornis aan de Lycklamastins in Camminghaburen het startsein gegeven voor een grootscheepse onderhoudsronde.

Regiodinsdag, 12 april 2011

CO2 en sulfaten kunnen zo gebruikt worden voor algenkweek op zee

Texel - Marcel Veldhuis is per 1 april Hoogleraar Planktonecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Veldhuis is expert in de zuivering van ballastwater aan boord van zeeschepen en weet veel over plankton-ecologie, algen en plankton, de basis voor bijna al het leven in oceanen.

Regiodinsdag, 12 april 2011

Uitdiepen van Harlinger geul vertraagd

Harlingen - Het uitdiepen van de vaargeul voor Harlingen heeft ernstige vertraging opgelopen. ,,Dat kost containerschepen en de binnenvaart veel tijd en geld”, zegt Sander Alberda, directeur van Nesta Shipping. ,,Ik hoop dat 2013 gehaald wordt, maar dat is ook nog maar de vraag.”

Regiodinsdag, 12 april 2011

Ex-comapatiënte behoudt ondanks alles de humor

Aduard - Het ene moment ben je een vlotte levenslustige meid van negentien jaar, even later lig je door een ‘ongelukje’ in coma. En begint een lange weg naar herstel. Herstel dat uiteindelijk nooit zal plaatsvinden. As it net kin sa as it moat, dan moat it mar sa as it kin, aldus Tineke Kingma uit Aduard.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 april 2011

Paarse vraagtekens lokken reacties uit in Emmeloord en op Urk

Emmeloord - Grote paarse vraagtekens in de tuinen van tientallen mensen uit Emmeloord en op Urk lokken de laatste dagen de nodige reacties uit. Het gaat om een actie van de Vrije Baptistengemeente De Fontein uit Emmeloord. De bedoeling is dat de vraagtekens het gesprek over Pasen op gang brengen. Volgens de gemeente gebeurt dat ook inderdaad. Buren en voorbijgangers vragen wat het vraagteken te betekenen heeft. Omroep Flevoland besteedde er zelfs aandacht aan.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 april 2011

Elke dag pasta en wat harde sla

Ds. majoor Jaap van der Goot uit Engwierum verblijft drie maanden op Sardinië in verband met de Nederlandse deelname in de actie in Libië. Voor het Friesch Dagblad schrijft hij met regelmaat over zijn ervaringen. Hij beschrijft hoe binnen een week een detachement op poten stond.

Sportdinsdag, 12 april 2011

Junioren bezorgen belofteteam de zege

Heerenveen - Het belofteteam van sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond op sportpark Skoatterwâld drie punten gepakt tegen Sparta: 2-0. De A-junioren Arsenio Valpoort en Hakim Ziyech, die beiden als invaller binnen de lijnen kwamen, beslisten het duel in het voordeel van de thuisclub.

Sportdinsdag, 12 april 2011

Het verhaal van Mark Tuitert: heroďsch en meeslepend

Mark Tuitert werd eind vorig jaar gekozen tot Sportman van het Jaar. Een keuze die zeer te billijken was, want de schaatser zorgde met een volkomen onverwachte olympische gouden medaille voor hét sportverhaal van 2010. Zet dat verhaal om in woorden, in boekvorm. Wat je dan krijgt? Een schitterend relaas over de pieken en dalen die Tuitert kende in de jaren op weg naar het hoogste haalbare voor een sporter: goud op de Spelen.

Sportdinsdag, 12 april 2011

Van der Heide en De Vries koesteren puntje

Leeuwarden - De een had het over ,,blij zijn” met een punt. De ander over ,,tevreden”. Mark de Vries en Sandor van der Heide beschreven gisteravond na het 2-2 gelijkspel tegen FC Den Bosch onafhankelijk van elkaar de gevoelens zoals die bij veel spelers van SC Cambuur leefden. Maar niemand die ontkende dat er ook teleurstelling was, gezien het spel in de eerste helft en de 0-2 achterstand halverweg. Oftewel: klassiek gevalletje van gemengde gevoelens.

Sportdinsdag, 12 april 2011

Cambuur met de schrik vrij

Leeuwarden - SC Cambuur heeft gisteravond in eigen stadion een punt overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Den Bosch. De Leeuwarders lieten zich voetballend van een heel slechte kant zien, maar op basis van de vechtlust na rust was de late gelijkmaker van Mark de Vries toch nog verdiend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties