De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 12 juni 2008.

Cultuurdonderdag, 12 juni 2008

Mozart hat je by it hert yn Dronryp

Justerjûn wie it première yn Dronryp. En wol fan it stik Amadeus. In kâlde jûn, mar in ferwaarmjende foarstelling. Foar wa’t de film net sjoen hat: it publyk wurdt meinaam nei de achttjinde ieu, nei it hôf yn Wenen. Dêr sjocht en heart hja it ferhaal fan muzikaal wûnderbern Wolfgang Amadeus Mozart en dat fan hôfkomponist Antonio Salieri. Salieri is tige ûnder de yndruk fan it wurk fan de jonge Mozart en wurdt slim jaloersk. Neffens syn eigen sizzen is Mozart geniaal en hy sels eins mar midsmjittich. Salieri kin hjir net mei libje en treft syn maatregels. It sil mei Mozart net goed ôfrinne...

Cultuurdonderdag, 12 juni 2008

Brantgum krijgt in 2011 weer een iepenloftspul

Brantgum - Brantgum voert in juni 2011 weer een iepenloftspul op. Het stuk wordt geschreven door Baukje van Hijum, die vorig jaar ook Swart mar leaflik schreef. Welk stuk zal worden gespeeld is nog niet bekend. Dat heeft de Commissie Iepenloftspul Brantgum bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 12 juni 2008

Stilstand Viando door grote voorraden

Veenwouden - De productiestop bij diervoederbedrijf Viando in Veenwouden vorige week, was het gevolg van te grote voorraden in de magazijnen bij het moederbedrijf Rodi. Dat zegt een woordvoerder van de vestiging in Veenwouden. Reden om vorige week niets over de achtergronden van de productiestop te melden was volgens de woordvoerder een afspraak met Rodi. ,,Dat bedrijf doet alle communicatie, de afspraak is dat wij geen mededelingen doen over ontwikkelingen in het bedrijf. We hebben besloten nu wel naar buiten te komen vanwege alle commotie.” Volgens het CNV is de productiestop het gevolg van financiële problemen bij het moederbedrijf. De woordvoerder van het bedrijf bestrijdt dat.

Economiedonderdag, 12 juni 2008

Internetbedrijf Tsjil breidt aantal werknemers uit

Surhuisterveen – Internetbedrijf Tsjil internet solutions uit Surhuisterveen gaat het personeelsbestand uitbreiden. Door extra activiteiten die zijn binnengehaald zoekt het bedrijf op korte termijn vijf nieuwe personeelsleden. Bij het bedrijf werken momenteel zeventien mensen.

Economiedonderdag, 12 juni 2008

ViaData Heerenveen twee keer zo groot

Heerenveen - Automatiseringsbedrijf ViaData in Heerenveen verdubbelt de oppervlakte van het bedrijf in Heerenveen. Volgens woordvoerder Wybren Lok van het bedrijf is dat hoognodig. ,,We kunnen nu met pijn en moeite alle personeel een plek geven. Jaarlijks breiden we uit met zeven tot acht mensen. Dat zal naar verwachting ook het komende jaar doorgaan. De locatie belemmert onze groei.”

Economiedonderdag, 12 juni 2008

Simmerwinkel zorgt voor impuls in Oudega (W)

Oudega-W - De Simmerwinkel opent overmorgen voor de derde keer in successie de deuren. Het initiatief van de Recreatiestichting Oudega (W) zorgt in de zomerperiode voor de verkoop van allerlei spullen waarvan de opbrengsten naar een aantal speeltoestellen, verschillende verenigingen, en deelnemende particulieren gaan. Belangrijker misschien nog is dat de Simmerwinkel tientallen vrijwilligers heeft en een positieve impuls geeft aan de saamhorigheid en bedrijvigheid in het dorp. ,,Dat maakt dit initiatief zo bijzonder. Iedereen in het dorp draagt zijn steentje bij”, zegt Christien Lycklama à Nijeholt van de recreatiestichting.

Hoofdartikeldonderdag, 12 juni 2008

Orgaandonatie...

Weer ontstond deze week ophef over een medisch-ethische kwestie. Nadat de brief van staatssecretaris Bussemaker over embryoselectie twee weken geleden de gemoederen deed verhitten, gaat het nu om orgaandonatie. Maar nu is er geen politieke crisis, omdat niet de coalitiepartijen boos op elkaar zijn, maar een adviescommissie op een minister. Dat klinkt onschuldiger, maar dat hoeft het niet te zijn.

Regiodonderdag, 12 juni 2008

Rolstoelers genieten van een dagje frisse lucht

Katlijk - Het loopt al tegen een uur in de middag als in de verte een groepje mensen zichtbaar wordt. Dichterbij gekomen blijken het rolstoelgebruikers te zijn, die worden voortgeduwd door vrijwilligers. De groep stopt bij de Thomastsjerke in Katlijk. Het eerste deel van de ‘Dag voor rolstoelgebruikers’ zit erop.

Regiodonderdag, 12 juni 2008

Maatregelen tegen chaos bij Slachtefinish

Raerd - Deelnemers aan de Slachtemarathon van zaterdag moeten zich stipt houden aan de aanwijzingen op hun startkaart. Ze mogen alleen met de busrit waarvoor ze zijn ingedeeld en te vroeg starten bij de zeedijk in Oosterbierum is uit den boze.

Regiodonderdag, 12 juni 2008

Honderden verhalen bij honderden grafstenen

Surhuisterveen - Een kleine 2200 Surhuisterveners liggen er begraven. Zo beschouwd is de begraafplaats aan de Vierhuisterweg een bron van geschiedenis. Dit jaar bestaat deze begraafplaats honderd jaar; aanstaande zaterdag is er een open dag. Reden om eens met Bocke Dijkstra, voorzitter van uitvaartvereniging Memento Mori, en beheerder Ljippe de Boer over de dodenakker te wandelen.

Regiodonderdag, 12 juni 2008

Klemtoon op taal hindert meertaligheid

Leeuwarden - De nadruk die het rijk legt op de Nederlandse taal in het onderwijs en de peuteropvang, zit de meertalige ontwikkeling van kinderen in de weg. Dat moet anders, besloten onder meer de provincie, Afûk, Fryske Akademy, Partoer en Cedin gisteren tijdens een miniconferentie in Leeuwarden. Ze willen samen meertaligheid weer op de politieke en wetenschappelijke agenda zetten.

Regiodonderdag, 12 juni 2008

Kinderen minder snel aan de drank

Leeuwarden - Kinderen tussen de twaalf en de veertien jaar zijn in 2007 minder alcohol gaan drinken. Dat schrijft het Trimbosinstituut in een studie naar jongeren en riskant gedrag. Volgens de onderzoekers lijkt dat het gevolg te zijn van de intensieve voorlichtingscampagnes. Het drankgebruik in de andere leeftijdscategorieën is vorig jaar gelijk gebleven.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 juni 2008

‘Religieuze bezieling nodig voor leerkracht’

Zwolle - Ook op christelijke scholen sprankelt het onderwijs niet en ontbreekt het aan elan. Terwijl je daar zou verwachten dat er een andere inspiratie aanwezig is, die moeheid doet verdwijnen en die saaiheid laat verdampen, aldus drs. Bram de Muynck op het symposium ‘Spiritualiteit van de leraar’ dat gisteren werd gehouden op de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 juni 2008

Mobiliteit kracht van pinksterchristendom

Amsterdam - ,,Als we iets willen begrijpen van de toekomst van het christendom, dan moeten we naar de pinksterbeweging kijken”, stelde Birgit Meyer, hoogleraar Culturele Antropologie aan de VU, gisteren op het publieksevenement Mobiele Christenen in Amsterdam.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 juni 2008

EK voetbal verbroedert Weense kerken

Wenen - Elk groot sportevenement heeft zo zijn evangelisatieacties; het EK voetbal in Zwitserland en Oostenrijk niet uitgezonderd. De actie ‘Christen am Ball’ in Wenen onderscheidt zich echter door een voor Oostenrijkse begrippen ongekende samenwerking tussen verschillende kerken. Inderdaad, voetbal verbroedert.

Sportdonderdag, 12 juni 2008

Blok aan het been

Na vijf dagen Europees Kampioenschap hebben alle deelnemers aan het toernooi hun eerste wedstrijd gespeeld. In poule A hebben de landen zelfs al twee wedstrijden op de mat gelegd. Tijd voor een tussenbalans. Wie steekt er bovenuit?

Sportdonderdag, 12 juni 2008

Met een contract en tas babyspulletjes naar huis

Heerenveen - De eerste oogopslag verraadt al dat Goran Popov bepaald niet voor een kleintje is vervaard. Zelfs in spijkerbroek en T-shirt straalt de 23-jarige Macedonische verdediger iets onoverwinnelijks uit. De komende vier jaar mag Popov proberen die belofte in te lossen in het pompeblêdenshirt van sc Heerenveen. ,,De atmosfeer is fantastisch. Hier kun je alleen maar goed spelen en beter worden”, zegt Goran Popov met een stralend gezicht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties