De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 augustus 2008.

Cultuurdinsdag, 12 augustus 2008

Nederlandse musea stellen zich voor in Bibliotheek Bilgaard

Leeuwarden - Zeven Nederlandse musea presenteren zich vanaf 18 augustus in Bibliotheek Bilgaard in Leeuwarden. Tot en met 8 september is daar De Culturele Bagage te zien, een mobiele presentatie van het Rijksmuseum Amsterdam, de Hermitage Amsterdam, het Van Gogh Museum, het Cobra Museum voor Moderne Kunst, het Joods Historisch Museum, het Kröller-Müller Museum en het Mauritshuis.

Economiedinsdag, 12 augustus 2008

Meer appels en minder peren in Europa

Ashford - Fruittelers in de 27 landen van de Europese Unie verwachten dit jaar meer appels te produceren. De raming komt uit op bijna tien miljoen ton. De verwachtte productie voor appels is daarmee 14 procent hoger dan vorig jaar. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO op basis van cijfers die bekend zijn gemaakt op het Prognosfruit Congres in het Engelse Ashford.

Economiedinsdag, 12 augustus 2008

‘Landbouwtractor mag niet werk truck doen’

Leeuwarden - Transportorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat minister Eurlings van Verkeer het oneigenlijk gebruik van landbouwtractors aanpakt. Volgens woordvoerder Wijnand van Zanten zorgen de trekkers voor oneerlijke concurrentie. ,,Het gaat dan om transport van bijvoorbeeld bouwmaterialen als zand en grind. Het zijn in ieder geval geen traditionele landbouwspullen waar het landbouwverkeer mee rijdt.”

Economiedinsdag, 12 augustus 2008

Slachterij Friesland Vlees is verkocht

Leeuwarden - Slachterij Friesland Vlees in Leeuwarden is verkocht. Volgens eigenaar Aaldert Wildeboer zal er door de verkoop definitief een einde komen aan de slachtactiviteiten in het pand. Wie de koper is, is niet bekend gemaakt. Het pand zou zijn opgekocht door een projectontwikkelaar. Voor de zestig personeelsleden is een sociaal plan opgesteld.

Hoofdartikeldinsdag, 12 augustus 2008

Prijzen voor energie, economie...

Mensen met een goed geheugen, die een beetje kunnen rekenen en financiële interesse hebben, weten het al lang: de nota van de energiebedrijven stijgt fors. De stijgingen zijn over de afgelopen vier jaar erg groot. Volgens het CBS kostte in het eerste kwartaal van 2004 duizend kubieke meter gas bij een verbruik van 2000 kubieke meter per jaar, 333 euro. Vier jaar later kost diezelfde 1000 kubieke meter €491 euro. Voor elektriciteit gelden ook forse verhogingen. In dezelfde periode steeg de prijs per 1000 kilowatt voor kleinverbruikers van €182 naar €226 euro.

Regiodinsdag, 12 augustus 2008

‘Oh kijk, juf heeft een nieuwe bril op!’

Leeuwarden - De zomervakantie is voorbij en daarmee brak voor veel kinderen in Fryslân gisteren een spannend moment aan: de eerste echte schooldag. Aan de hand van vader of moeder werden ze naar het klaslokaal gebracht om kennis te maken met de nieuwe juf of meester en klasgenootjes.

Regiodinsdag, 12 augustus 2008

Geredde school bewaart verleden Heerenveen

Gebouwen worden ontworpen naar hun functie. Maar er zijn fabrieken, gemeentehuizen en boerderijen die inmiddels heel anders worden gebruikt. Het Friesch Dagblad bezocht deze zomer een aantal daarvan en tekent de verhalen op van de nieuwe gebruikers. Vandaag, in de laatste aflevering: Het kunstencentrum in de Heerenveense School.

Regiodinsdag, 12 augustus 2008

Buitenbad is minder populair

Leeuwarden - Zwemmen in het openluchtzwembad is minder populair geworden. Sinds 1988 is het aantal openluchtbaden flink afgenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Overdekte baden zijn er juist meer bij gekomen.

Regiodinsdag, 12 augustus 2008

Sneker Palestijn is een gevangene van zijn afkomst

,,Het Palestijnse gebied is het moeilijkste deel van de wereld om mensen uit te repatriëren’’, zegt een woordvoerder van de alarmcentrale Mondial Assistance. Die regelde in naam van zorgverzekeraar De Friesland de terugkeer van Abu Shusheh. ,,De ingewikkelde politieke situatie maakt het Palestijnse gebied nog lastiger dan bijvoorbeeld Afghanistan of bepaalde Afrikaanse landen. Dat komt door alle vergunningen die je moet hebben. Om iemand vanuit de Palestijnse gebieden te krijgen, heb je toestemming nodig van de Israëlische autoriteiten. Dat kan heel lang duren’’, aldus de woordvoerder.

Regiodinsdag, 12 augustus 2008

Minder hulp sinds WMO is ingevoerd

Leeuwarden - Van alle mensen die zich bij het WMO-meldpunt voor klachten meldden, zeggen veruit de meesten erop achteruit te zijn gegaan met de huishoudelijke hulp. Dat zegt Elizabeth Spieker van Zorgbelang Fryslân. Sinds de invoering van het nummer in januari van dit jaar zijn er 55 meldingen in Fryslân gedaan, tegenover ruim 860 meldingen landelijk.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 augustus 2008

Kerk hoort thuis in WMO-raad

Onlangs bleek uit het rapport Tel je zegeningen dat het werk van Rotterdamse kerken miljoenen bespaart voor de overheid. Het levert liefst 120 miljoen op. Volgens mr. drs. Huub Lems is het onderzoek ook leerzaam in het kader van de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Geloof & Kerkdinsdag, 12 augustus 2008

India wil heruitgave boek Hendrik Kraemer

Leeuwarden - Christenen in India willen een geannoteerde heruitgave van het boek The Christian Message in a Non-Christian World van dr. Hendrik Kraemer (1888-1965). Volgens missioloog dr. Jan. A.B. Jongeneel staat het boek ,,hoog op de verlanglijst” van de Indiase kerken. Dat schrijft hij in het nieuwste nummer van Kerk en Theologie.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 augustus 2008

‘Wereldraad is geen slangenkuil’

Amsterdam - In Amsterdam wordt volgende week het zestigjarig bestaan van de Wereldraad van Kerken gevierd. Marloes Keller vertegenwoordigt sinds dit voorjaar de Protestantse Kerk in Nederland in het centraal comité van het kerkenplatform. ,,Eenheid voel je het sterkst in het samen vieren.’’

Sportdinsdag, 12 augustus 2008

Scherjon maakt favorietenrol waar

Winsum - De strijd bij de junioren was zaterdag bij het FK fierljeppen in Winsum een stuk minder spannend dan verwacht. Degene die daar niet om maalde droeg de naam Jacob Scherjon. Liever had hij gewonnen met concurrenten Alwin Fonk (Burgum) en Nard Brandsma (It Heidenskip) in de finale, maar die twee stelden teleur. Ook Sjoerd Hobma, de vierde favoriet voor de titel, kon Scherjon in de finale niet bedreigen. En dus won de Burgumer dankzij 18.17 in de finale.

Sportdinsdag, 12 augustus 2008

In, op of onder water

Een groot deel van de Olympische Spelen vindt plaats in, op of onder water. Ik ben geen groots specialist op deze onderdelen. Een psycholoog zoekt de verklaring graag in de jeugdjaren van de cliënt. Gelegen op de sofa kwam het volgende boven water:

Sportdinsdag, 12 augustus 2008

Beima negende in Ronde van de Ain

Hauteville Greg van Avermaet heeft gisteren de tweede etappe van de Ronde van de Ain gewonnen. De Belgische renner van Silence-Lotto ging na 159 kilometer van Trévoux naar Hauteville voor de Tsjech Frantisek Rabon en de Fransman Maxime Bouet over de eindstreep. Van Avermaet nam in het algemeen klassement de gele trui over van Floris Goesinnen. De Nederlander won zondag de openingsrit. Marcel Beima uit Hurdegaryp finishte gisteren als negende.

Sportdinsdag, 12 augustus 2008

Vincent van der Berg naar FC Zwolle

Zwolle FC Zwolle heeft Vincent van den Berg gehuurd van Arsenal. Dat maakte de club uit de eerste divisie gisteren bekend. De 19-jarige rechtsbuiten staat sinds twee seizoenen onder contract bij de Engelse club. De tweede helft van afgelopen seizoen speelde hij op huurbasis voor Go Ahead Eagles. Van den Berg voetbalde bij sc Heerenveen voordat hij de overstap naar Engeland maakte.

Sportdinsdag, 12 augustus 2008

Cambuur wil Eyeworks boycotten

Leeuwarden De leiding van SC Cambuur-Leeuwarden wil Eyeworks, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor beelden van wedstrijden in de eerste divisie, vrijdag verbieden opnames van de wedstrijd Cambuur - VVV te maken. Eyeworks heeft een conflict met de regionale omroepen.

Sportdinsdag, 12 augustus 2008

Goedemoed ‘weggepest’ bij Franeker/Wanswerd

Leeuwarden - Tjalling Goedemoed zal komend seizoen niet met damclub Franeker/Wanswerd uitkomen in de ereklasse. De ambitieuze vereniging, die met pijn en moeite promotie bewerkstelligde, zal moeten proberen om zonder de Leeuwarder topper het hoofd boven water te houden op het hoogste niveau. Goedemoed, die het na één seizoen alweer voor gezien houdt, vertrekt naar De Oldehove.

Sportdinsdag, 12 augustus 2008

Het verwoeste leven van Foekje Dillema

Twee jaar lang beheerste ze het landelijke sportnieuws met haar prestaties op de atletiekbaan: Foekje Dillema uit Burum. Tussen 1948 en 1950 was zij het aanstormende talent én de grote bedreiging voor Nederlands topatlete van die tijd: Fanny Blankers-Koen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties