De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van woensdag, 12 september 2012.

Cultuurwoensdag, 12 september 2012

Grutte Pier hoofdrol in avonturenspel gamers

Leeuwarden | Een avonturenspel met Grutte Pier in de hoofdrol en een spel gemaakt door studenten van de NHL Leeuwarden, kunnen binnenkort tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht worden gespeeld. Dat houdt op zaterdag 29 september een game-evenement waarbij bezoekers van het filmfestival zo’n dertig nieuwe computerspellen kunnen uitproberen.

Economiewoensdag, 12 september 2012

Friese pluimveehouder aangehouden om fraude

Den Haag | Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben vorige week pluimveehouders in Fryslân, Limburg en Noord-Brabant aangehouden voor fraude met eieren.

Hoofdartikelwoensdag, 12 september 2012

Kosovo is nog lang geen succesverhaal

Deze week zette Kosovo, de jongste staat in Europa, weer een stap op weg naar volledige soevereiniteit. De internationale instantie die toezicht op Kosovo hield, de Internationale Stuurgroep (ISG), sloot zijn deuren in de hoofdstad van Kosovo, Pristina. De groep werd aangevoerd door de Internationale Civiele Vertegenwoordiger, de Nederlander Pieter Feith.

Regiowoensdag, 12 september 2012

Raad Menameradiel wil tijdig orde op zaken in onderwijs

Menaam | De gemeenteraad van Menameradiel wil dat er een extern deskundige wordt aangesteld bij onderwijsgroep Fier. Die moet daar orde op zaken stellen; de onderwijsgroep voor openbaar basisonderwijs kampt al jaren met grote tekorten.

Regiowoensdag, 12 september 2012

Hegemers vechten voor hun zwemplek

Heeg | It Leechsân is een geliefd plekje voor de inwoners van Heeg. Je kunt er met kleine bootjes lekker varen en aan de waterkant is het ondiep. Ideaal voor gezinnen met kleine kinderen.

Regiowoensdag, 12 september 2012

Eilanden beter beschermd tegen hoog water

Vlieland | De versterking van de waterkering op Vlieland kan eindelijk beginnen. Het meningsverschil tussen het rijk enerzijds en de gemeente Vlieland en de provincie Fryslân anderzijds is van tafel nu demissionair staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) heeft besloten dat alle huidige bebouwing op het eiland onder binnendijks gebied komt te vallen, dus binnen de primaire waterkering.

Regiowoensdag, 12 september 2012

Eerste opkomst bij stembureaus groot

Leeuwarden | Officiële opkomstcijfers zijn er nog lang niet overal, maar de eerste toeloop voor de Tweede Kamerverkiezingen is groot. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal Friese gemeenten, vanochtend. Bij het gemeentehuis in Heerenveen stonden om half acht al mensen te wachten. Tot vanochtend half tien brachten 140 burgers er een stem uit. ,,Het loopt goed door”, aldus gemeentevoorlichter Marleen Scheltema.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 september 2012

Presentatie Verzameld Werk Gunning

Amsterdam | Het eerste deel van het Verzameld Werk van theoloog J.H. Gunning (1829-1905) wordt vrijdag 12 oktober gepresenteerd aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam. Gunning was een van de vooraanstaande Nederlandse theologen van zijn tijd. Lange tijd was hij hervormd predikant in Den Haag en stond hij in contact met leden van de invloedrijke Réveilkring rond Groen van Prinsterer. Daarna was hij kerkelijk hoogleraar in Amsterdam en staatshoogleraar in Leiden. Een selectie van zijn boeken en vele artikelen is nu bijeengebracht in een Verzameld Werk, dat tot 2016 in drie delen moet uitkomen.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 september 2012

Bottenbley: slogan Salomo ‘I can not’

Den Haag | „Salomo was niet iemand van „I can” maar van „I can not”. Dat zei ds. Orlando Bottenbley gisteren in de Haagse Kloosterkerk tijdens de traditionele Kroonbede die voorafgaand aan Prinsjesdag wordt gehouden. Dit keer stond de samenkomst echter vooral in het teken van de verkiezingen. Tal van politici waren aanwezig.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 september 2012

Opbouw en groei van de kerken is niet maakbaar

Er bestaat niet zoiets als maakbare gemeentegroei, meent ds. Catherinus Elsinga. Kerken moeten meer afstemmen op Gods Geest. Hij neemt na 22 jaar afscheid van Den Ham (OV) en wordt missionair predikant in Almelo.

Sportwoensdag, 12 september 2012

Bas Dost hervat training bij VfL Wolfsburg

Wolfsburg | Oud-Heerenveen-speler Bas Dost heeft de training bij VfL Wolfsburg hervat. Vanwege een voetblessure werkte de eredivisietopscorer van vorig jaar afgelopen week een aangepast programma af en miste hij de interlands tegen Turkije en Hongarije.

Sportwoensdag, 12 september 2012

Aris wint thuis oefenduel, maar verliest De Paula

Leeuwarden | Basketbalclub Aris heeft zich gisteren op een goede manier aan haar eigen publiek gepresenteerd. In het eerste oefenduel thuis wonnen de Leeuwarders eenvoudig van het Duitse Bremerhaven: 87-69. Toch konden de toeschouwers in sporthal Kalverdijkje niet helemaal met een goed gevoel naar huis. Al na zes minuten viel Tjoe de Paula uit. Naar later bleek met een handbreuk. Hij is zo’n zes weken uitgeschakeld.

Sportwoensdag, 12 september 2012

Fitte Amoah hoopt op competitiedebuut

Heerenveen | Matthew Amoah heeft de training hervat bij sc Heerenveen na een hamstringblessure die hem zes weken aan de kant hield.

Sportwoensdag, 12 september 2012

Uitduels Heerenveen verplaatst naar zaterdag

Zeist | De Europese uitschakeling van sc Heerenveen heeft de club meer zondagsrust opgeleverd. De KNVB hoeft in het speelschema geen rekening meer te houden met zware midweekse buitenlandse duels en kon daardoor twee wedstrijden van de Friezen van zondag naar zaterdag verzetten. Het gaat om de uitwedstrijden met Vitesse en VVV Venlo. Heerenveen speelt die duels nu op 6 oktober en 24 november.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties