De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van zaterdag, 12 oktober 2002.

Achtergrondzaterdag, 12 oktober 2002

Europa onder de kaasstolp

De Uitbreiding van de Europese Unie is een kwestie van waarden. Onlangs werd daarover in de Kamer gedebatteerd. Deze week zijn de laatste rapporten over de voortgang in de kandidaat-lidstaten aan het Europees Parlement aangeboden. Sluitstuk van vijf jaar serieus onderhandelen.

Achtergrondzaterdag, 12 oktober 2002

De dood van Claus, de prijs van Carter

Met hoeveel elkaar in euforie overtreffende loftuitingen is prins Claus afgelopen week niet omschreven. De prins zelf wimpelde hoogdravendheid liefst af. ,,Het is me nooit gelukt Koninklijke Hoogheid te worden.’’ Hij bleef ‘citoyen’, burger, en maakte daar een eretitel van.

Analysezaterdag, 12 oktober 2002

De rode lijnen

PS Fryslân

Bijschriftzaterdag, 12 oktober 2002

God heeft het eerste woord

Het gebeurt wel eens dat ik de radio aanzet en dan midden in een gesprek val.

Cultuurzaterdag, 12 oktober 2002

Twee bandleden weg uit Luie Hond

Leeuwarden – Spanningen bi nnen de Friese reggaegroep Luie Hond hebben geleid tot het vertrek van twee bandleden. Gitarist Arjen Bras en bassist Marco van der Leest zijn na zeven jaar uitgekeken op de formatie. De twee konden zich niet vinden in de koers die de groep het laatste jaar had ingezet. Drummer Andries van Wieren vindt het jammer dat de twee ermee ophouden, al was hij niet helemaal verbaasd. ,,Het zat er een beetje aan te komen. De laatste tijd liep het wat stroef binnen de band. Er waren spanningen. Leuk is het nooit, maar we respecteren hun besluit.’’

Economiezaterdag, 12 oktober 2002

Geitensector wil krachtiger samenwerking

Leeuwarden - Leveranciers en afnemers van geitenmelk gaan onderzoeken of een centraal regulerend orgaan in het leven geroepen kan worden. Intensievere samenwerking moet leiden tot stabielere prijzen.

Economiezaterdag, 12 oktober 2002

Fano Fine Food neemt slechts één SCI’er over

Oosterwolde – Tegen alle verwachtingen in heeft producent van salades en kant- en klaarmaaltijden Fano Fine Food uit Oosterwolde vooralsnog slechts een personeelslid van SCI uit Heerenveen overgenomen. Het betreft een tijdelijk dienstverband.

Economiezaterdag, 12 oktober 2002

Operatie Clickfonds: justitie blijkt onmachtig

Geld en goed

Economiezaterdag, 12 oktober 2002

Kweekbedrijf HZPC blijkt vrij van ringrot

Joure – De aardappels op het kweekbedrijf in Metslawier van coöperatie HZPC uit Joure zijn toch niet getroffen door de ringrot ziekte. Dat maakte bedrijfsleider J. Hoogenboom gisteren bekend.

Economiezaterdag, 12 oktober 2002

Friesland Coberco koopt fabriek in Griekenland

Leeuwarden – Friesland Coberco Dairy Foods heeft een zuivelfabriek overgenomen in het Griekse Patras van Foodinvest Hellas. Het is de bedoeling dat Friesland Hellas, de Griekse dochter van de Friese zuivelgigant, aldaar een productielijn voor yoghurt gaat opstarten.

Hoofdartikelzaterdag, 12 oktober 2002

De afbraak…

De boeken van Kuitert hebben hun honderdduizenden verslagen en even zovele negatieve reacties opgeroepen. Het laatste boek, waarin Kuitert afrekent met de God van de christenheid, zal dezelfde weg wel gaan. Wat is toch het ‘geheim’ van deze theoloog dat hij zovelen in met name de Gereformeerde Kerken kan beroeren (overigens, onderschat niet het aantal Kuitert-lezers in andere kerken; zij herkennen veel van de kritiek van Kuitert op het traditionele christendom en van zijn ‘oplossingen’).

Regiozaterdag, 12 oktober 2002

Stichting zet biljarters op straat

Leeuwarden – Al twintig jaar biljarten de senioren van Nijlân in het Dienstencentrum Huizum aan de Dirk Boutstraat in Leeuwarden. De mannen hebben er drie biljarttafels waar ze van maandag tot en met vrijdag terechtkunnen. Maar aan dit genoegen komt nu een einde. Deze week kreeg de club te horen dat de uitbater van het centrum Stichting Welzijn Ouderen Leeuwarden (SWOL) de biljartruimte wil verhuren aan de peuterspeelzaal Kleine Beer. De biljartclub is boos. ,,It is doch te gek foar wurden dat in âldereinstichting ús romte ferhieren giet oan de opfang fan peuters’’, roept voorzitter A. Westers verontwaardigd uit.

Regiozaterdag, 12 oktober 2002

Dorpen ergeren zich wild aan

Joure – De inwoners van de dorpen langs de A7 tussen Heerenveen en Joure ergeren zich wild aan het sluipverkeer. Automobilisten zoeken in grote getale alternatieve routes vanwege de files bij de rotonde van Joure.

Regiozaterdag, 12 oktober 2002

Samen integreren in Insectenland

Heerenveen – Hoe laat je kinderen uit verschillende landen met elkaar integreren? Door hen vijf dagen aan een toneelstuk te laten werken. Hen een kostuum aan te trekken, voor een voorstelling die geheel in fantasietaal wordt opgevoerd. Zoek de tien verschillen tussen veertig kinderen die doen alsof ze insecten zijn en ,,Boe ba ba’’ roepen.

Regiozaterdag, 12 oktober 2002

Bungalows niet druk bezet deze week

Drachten – De bungalowparken in Fryslân zijn in de herfstvakantie, komende week, nog niet goed bezet. De bezettingsgraad ligt op nog geen 50 procent. Volgens het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) komt dat doordat alleen het Noorden nu al vakantie heeft.

Regiozaterdag, 12 oktober 2002

Hettinga’s droom komt eindelijk uit

Firdgum – Yeb Hettinga had een droom. Hij wilde zijn archeologische vondsten tonen aan het publiek. Hettinga had zelfs al een geschikte locatie op het oog: het oude schooltje in Firdgum, het dorp waar hij woonde.

Regiozaterdag, 12 oktober 2002

‘Der sit no wol ris ien te gűlen’

Wommels – Een brandweerman hoorde stoer en flink te zijn. Ruimte voor emoties was er nauwelijks. Een ernstig ongeval of een brand waarbij slachtoffers waren te betreuren, werd afgedaan met een flauw geintje. ,,Emoasjes toanen wie net normaal’’ blikt Joop van Akker (56) uit Wommels terug. Volgende week neemt hij afscheid als commandant van de brandweer in Bolsward, Littenseradiel en Wűnseradiel.

Regiozaterdag, 12 oktober 2002

Wethouder en fractie besturen nog steeds in één kamer

Leeuwarden – Machthebbers in de Friese gemeenten blijven hun politiek achter gesloten deuren bedrijven. Tegen de leer van het dualisme, de nieuwe bestuurswijze die sinds maart in de gemeenten zou worden toegepast, wordt op grote schaal gezondigd. Na een korte periode van principiële verwijdering, wonen veel wethouders al weer standaard de vergaderingen van hun fractie bij. Van de beoogde ‘ontvlechting’ van gemeenteraad en college komt op die manier niets terecht. Ook het ‘eigen initiatief’ van de raad is na een half jaar oefenen nog bijna nergens getoond.

Regiozaterdag, 12 oktober 2002

Friezen zien hun buurtagent nooit op straat


Geloof & Kerkzaterdag, 12 oktober 2002

In Tsjaad is er nog veel angst voor lepra

Apeldoorn - Als meisje van vijf wilde Geeske Zijp uit Apeldoorn al ,,zuster in Afrika’’ worden. Haar droom werd werkelijkheid: al vele jaren is ze werkzaam in de tropen. Sinds 1992 doet ze dat via de Leprazending, eerst in Tsjaad, vervolgens in Zaďre en sinds 1997 weer in Tsjaad, een land in Noord-Afrika.

Geloof & Kerkzaterdag, 12 oktober 2002

‘1 mei 2004 nieuwe kerkorde van kracht’

Leeuwarden – De nieuwe kerkorde (wettekst) van de te vormen fusiekerk van hervormden, gereformeerden en lutheranen moet vanaf 1 mei 2004 ingaan.

Geloof & Kerkzaterdag, 12 oktober 2002

Vaders stem vanaf de kansel

Leeuwarden - Zaterdag over een week komen enkele honderden domineeskinderen samen in Amsterdam, op initiatief van domineeszoon en cabaretier Freek de Jonge. Verschillende domineeskinderen beschreven of bezongen hun jeugdherinneringen de afgelopen decennia al.

Sportzaterdag, 12 oktober 2002

DOS Dronrijp 35 jaar, Schuurman 34 jaar leider

Dronrijp - ,,Een totale verrassing, al moet ik wel zeggen dat ik het vreemd vond dat er zoveel familie aanwezig was’’, zo reageerde de 61-jarige turnleider Richard Schuurman uit Leeuwarden verrast op de mededeling dat hem over enige tijd een koninklijk lintje wordt opgespeld.

Sportzaterdag, 12 oktober 2002

Allbäck heeft geen spijt van vertrek naar Villa

Solna - Marcus Allbäck moet het zich totaal anders voorgesteld hebben. De Heerenveen-speler kon eind vorig seizoen vlak voor het WK in Japan en Zuid-Korea tekenen bij een aantal grote clubs. De Zweed koos voor een avontuur bij het Engelse Aston Villa. Hij wilde altijd al spelen in één van de beste competities ter wereld. Een droom kwam uit. Maar zijn verblijf daar lijkt meer op een nachtmerrie. Tot nu toe scoorde hij nog geen doelpunt.

Sportzaterdag, 12 oktober 2002

Cambuur verrast FC Zwolle

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden heeft vrijdagavond in eigen stadion met 3-2 gewonnen van eredivisionist FC Zwolle. De Leeuwarders beslisten de wedstrijden in de 87ste minuut door een doelpunt van Dominique van Dijk. De zege was verdiend.

Weerzaterdag, 12 oktober 2002

Waterkoud


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties