De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 12 oktober 2006.

Bijschriftdonderdag, 12 oktober 2006

Onbehoorlijk gebed


Cultuurdonderdag, 12 oktober 2006

Hans Man in’t Veld weg als directeur bij Tryater

Leeuwarden - Hans Man in’t Veld heeft zich teruggetrokken als algemeen directeur van Tryater. Dat heeft een woordvoerder van het Friese theatergezelschap gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 12 oktober 2006

Concertreeks rond Piter Jelles Troelstra

Schraard - Het tijdschrift Kunst en Wetenschap organiseert een reeks concerten rond de bekende socialistische leider, staatsman en dichter Piter Jelles Troelstra (1860-1930). Onder de titel Om Piter Jelles hinne worden in november vier concerten gegeven in Warns, Leeuwarden, Heerenveen en Groningen als eerbetoon aan de beroemde Fries die zich inzette voor de ontwikkeling en mondigheid van het volk.

Cultuurdonderdag, 12 oktober 2006

Jelle Post wint Academie Minerva Prijs

Leeuwarden - Jelle F. Post, grafisch vormgever en zanger van de Friese band Melanocaster, heeft de Academie Minerva Prijs 2006 gewonnen en mag zich daarmee de best afgestudeerde van het jaar noemen. Post wint de prijs voor zijn afstudeerproject waarbij hij de verheerlijking van het woord ‘gewoon’ als uitgangspunt nam.

Economiedonderdag, 12 oktober 2006

Brinksma legt functies NBHV neer

Leeuwarden - Max Brinksma legt per direct zijn functie neer van voorzitter van de Friese afdeling van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV). Ook stopt hij voorlopig met zijn bestuursfunctie bij de Stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland. Dat maakte de NBHV gisteren bekend.

Economiedonderdag, 12 oktober 2006

HZPC betaalt twee euro dividend

Joure - Aardappelhandelshuis HZPC uit Joure betaalt twee euro dividend per aandeel over het boekjaar 2005/2006. Dat heeft het handelshuis gisteren meegedeeld. De uitkering is het gevolg van de geboekte winst over het jaar. De winst na belastingen kwam uit op 2,4 miljoen euro. De gemiddelde dividenduitkering kwam over de afgelopen jaren na het ontstaan in 1999 uit op 2,14 euro. Voor dit jaar wordt een hoger rendement verwacht dan over dit jaar. Het aanbod van pootaardappelen is wel lager, maar de prijzen zullen naar verwachting volgens het handelshuis aanmerkelijk hoger uitkomen.

Economiedonderdag, 12 oktober 2006

Nuon breidt uit naar Wallonië

Amsterdam - Energieonderneming Nuon gaat elektriciteit en gas verkopen aan huishoudens in Wallonië, het Franstalige deel van België. Dat heeft het bedrijf gisteren laten weten. De Waalse energiemarkt wordt vanaf 1 januari 2007 vrijgegeven. Het energiebedrijf heeft recentelijk een terrein gekocht in dit deel van België voor de bouw van een elektriciteitscentrale.

Economiedonderdag, 12 oktober 2006

‘Boeren moeten meer samenwerken’

Holwerd - De Friese boeren moeten meer samenwerken om ook de komende decennia bestaansrecht te houden. Dat zei minister Veerman van Landbouw gisteren aan de boeren die aanwezig waren bij de presentatie van de verschillende plattelandsprojecten van Fryslân, Groningen en Drenthe aan de minister. Op de boerderij van akkerbouwer Kees van der Bos waren boeren, gedeputeerden en de minister in gesprek over de toekomst van de landbouw in Nederland. ,,De vier boeren hier in Holwerd hebben laten zien dat er ruimte is om samen op te trekken. Dat vertaalt zich in voordelen op bedrijfseconomisch gebied. Voor de komende jaren wordt schaalvergroting of samenwerking steeds belangrijker als je meeneemt dat de kosten verder zullen stijgen en de marges kleiner zullen worden.”

Hoofdartikeldonderdag, 12 oktober 2006

Burgerslachtoffers in Qana…

Israël heeft besloten de luchtaanvallen op Libanon 48 uur lang op te schorten. Het besluit werd genomen na een aanval met desastreuze gevolgen op een gebouw in het Zuid-Libanese Qana. Hierbij kwamen zondagmorgen ongeveer 60 mensen om het leven, van wie zeker de helft kinderen. De aanval heeft wereldwijd geleid tot grote beroering en verontwaardiging. Niet alleen moslimlanden, maar ook de Europese Unie en de Verenigde Naties hebben hun afschuw uitgesproken.

Regiodonderdag, 12 oktober 2006

Ontwikkel Fryslân niet geblokkeerd

Leeuwarden - De ruimtelijke ontwikkeling van Fryslân wordt niet dichtgetimmerd in het Streekplan. Cijfers in het Streekplan gelden als indicaties, niet als keiharde richtlijnen. Er kan van worden afgeweken als er goede plannen worden ingediend. Die toezegging deed gedeputeerde Andriesen gisteren aan leden van Provinciale Staten.

Regiodonderdag, 12 oktober 2006

Praten over wat je wel en niet mag zeggen

Leeuwarden - ,,Mijn verwarring is groter geworden’’, klonk het vanuit het publiek na afloop van het 'politiek tribunaal' dat gisteravond door centrum Tűmba in het Paleis van Justitie werd gehouden. De verzuchting was te horen na ruim twee uur van debat over de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.

Regiodonderdag, 12 oktober 2006

Moderne pers voor Friesch Dagblad

Leeuwarden – De Nederlandse Rotatiedrukkerij (NRD), drukker van onder meer het Friesch Dagblad, krijgt een nieuwe drukpers in Emmeloord. Het is op het moment de modernste van het Europese vasteland. Verwacht wordt dat de pers begin 2008 bedrijfsklaar is.

Regiodonderdag, 12 oktober 2006

Prestaties scholen licht verbeterd

Leeuwarden - Leerlingen op zwakke scholen in Fryslân presteren nog steeds slecht, ondanks de inzet van een project, het Onderwijskansenplan, dat daar veranderingin moest brengen.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 oktober 2006

Leger des Heils in de lift

Leeuwarden - Het Leger des Heils in Leeuwarden houdt zondag voor het eerst een eigen Jongerendag. Het is een van de activiteiten waarmee het Leeuwarder korps flink aan de weg timmert qua jeugdbeleid. De gemeente zit in de lift: er is zelfs sprake van lichte groei in ledental.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 oktober 2006

‘Jeugd in VS verlaat massaal de kerk’

New York - De evangelische beweging in de Verenigde Staten van Amerika raakt uitgebloeid. Ondanks talrijke mega-kerken maken theologische leiders van conservatieve protestanten zich zorgen over de toekomst, terwijl grote groepen jongeren zich van het christelijk geloof afkeren. Volgens onderzoek zal slechts 4 procent van de huidige tieners opgroeien tot belijdende volwassenen, aldus de Amerikaanse krant New York Times .

Geloof & Kerkdonderdag, 12 oktober 2006

Initiatief met grote impact

Jan en Cocky Finnema zijn met hun kinderen Jaďr, Anne en Marijn door Kerkinactie uitgezonden naar Rwanda. Jan werkt daar als toerustingsmedewerker bij het Centrum voor Opleiding en Documentatie in Kigali. Ze vertellen met regelmaat in het Friesch Dagblad over het wel en wee van hun nieuwe leven in Rwanda.

Weerdonderdag, 12 oktober 2006

Af en toe zon

Het is vanmiddag bewolkt met later op de dag wat buiige regen. Het kwik ligt rond de 18 graden. Morgen hebben we af en toe zon, het blijft droog bij een temperatuur van 18 ŕ 19 graden. Het waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties