De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van woensdag, 12 oktober 2011.

Cultuurwoensdag, 12 oktober 2011

Meer prijzen bij Play-Offs van Oerrock

Ureterp - Oerrock wil het aantrekkelijker maken voor coverbands om deel te nemen aan de zogeheten Play-Offs van het festival. Tijdens die wedstrijd strijden coverbands voor een optreden tijdens het grote Oerrockfestival in Ureterp.

Cultuurwoensdag, 12 oktober 2011

Werk Claudy Jongstra in Brabantse abdij

Spannum - Viltkunstenaar Claudy Jongstra uit Spannum exposeert vanaf 29 oktober tot en met 14 januari werk in de abdij Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot. Samen met kunstenaar Marc Mulders is zij te gast in het atelier van de monniken.

Cultuurwoensdag, 12 oktober 2011

Friese merklappen op interactieve website

Leeuwarden - Het Fries Museum en Tresoar in Leeuwarden lanceren zaterdag een interactieve website over Friese merklappen en genealogie. De site koppelt de merklappencollectie van het Fries Museum met genealogische en historische informatie uit Tresoar.

Cultuurwoensdag, 12 oktober 2011

Noordelijk Film Festival bij netwerk Eye on Films

Leeuwarden - Het Noordelijk Film Festival (NFF) heeft zich als eerste Nederlandse filmfestival aangesloten bij het internationale filmnetwerk Eye on Films. Dat netwerk wil de circulatie van debuutfilms bevorderen. Bij het netwerk zijn zeventig internationale partners aangesloten, waaronder 39 filmfestivals.

Cultuurwoensdag, 12 oktober 2011

Gysbert Japicxprijs voor Durk van der Ploeg

Leeuwarden - Schrijver Durk van der Ploeg uit Noardburgum krijgt de Gysbert Japicxprijs 2011. Dat heeft de provincie Fryslân gisteren bekendgemaakt. De tweejaarlijkse Gysbert Japicxprijs is de belangrijkste literatuurprijs in het Friese taalgebied. Van der Ploeg krijgt de prijs, een bedrag van vijfduizend euro, voor zijn gehele oeuvre.

Economiewoensdag, 12 oktober 2011

Verkoop Derby Cycle levert Accell forse winst op

Heerenveen - Fietsenfabrikant Accell heeft zijn aandelen in de Duitse branchegenoot Derby Cycle definitief verkocht. Pon Holdings neemt het belang van 22 procent over voor 28 euro per aandeel. Dat levert Accell, maker van onder meer Batavus, Koga en Sparta, een winst op van zeventien miljoen euro. Handelsonderneming Pon deed het overnamebod op 21 september. Accell had het belang kort daarvoor nog uitgebreid. Pon, uit Almere, lijfde eerder dit jaar ook Gazelle in.

Economiewoensdag, 12 oktober 2011

Kooyenga Groep gebruikt de kennis van Hans Wiegel

Dokkum - Detacheringsbedrijf Kooyenga Groep in Dokkum maakt gebruik van Hans Wiegel als adviseur. Volgens directeur Romke Kooyenga zal de kennis van de voormalige Commissaris van de Koningin in Fryslân vooral van belang zijn bij een veranderende vraag vanuit de markt. ,,We richten ons nu voor een belangrijk deel op detachering naar gemeenten. Onze mensen zijn nu vooral bezig met uitvoerende taken zoals het goedkeuren of afkeuren van bepaalde diensten of producten. Op langere termijn wordt dat anders. Ons bedrijf zal zich dan steeds meer ontwikkelen tot adviesbureau. Mensen die bij ons in dienst zijn, zullen bijvoorbeeld voor gezinnen met problemen een advies moeten formuleren voor hulp. De kennis van Wiegel als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland zal daar zeker bij van pas komen.”

Economiewoensdag, 12 oktober 2011

Aardappelhandelshuis HZPC sluit boekjaar tevreden af

Joure - Aardappelhandelshuis HZPC uit Joure heeft het boekjaar 2010/2011 afgesloten met een record aan omzet, uitbetaling en winst. De omzet kwam uit op 284 miljoen euro. Dat is ruim zeventig miljoen euro meer dan het vorige boekjaar en veertig miljoen euro meer dan het oude record uit 2006/2007. Aan de Nederlandse telers werd, bij een prijs van 33,12 euro per honderd kilo, een recordbedrag per hectare uitbetaald.

Economiewoensdag, 12 oktober 2011

Kritiek op rol van bestuur bij faillissement van Barsema

Leek - Bestuurders en directie van de werkvoorzieningschap Novatec in het Groninger Westerkwartier hebben te grote risico’s genomen bij het in stand houden van dochterbedrijf timmerfabriek Barsema. Deze dochteronderneming ging eind vorig jaar failliet. ,,De investeringen die Novatec bereid is te plegen en de risico’s die Novatec bereid is op zich te nemen, zijn - afgezet tegen dertien fte die de deelname structureel op moet leveren - zonder meer aanzienlijk te noemen.” Dat staat in het eindrapport naar het onderzoek van de gang van zaken bij het faillissement dat opgesteld is door Pro Facto. Volgens de onderzoekers heeft het bestuur onvoldoende gedaan met de kritische toonzetting van een rapport van Acera over de deelname in de timmerfabriek.

Hoofdartikelwoensdag, 12 oktober 2011

Arabische christenen verder in het nauw

Van de verbroedering tussen christenen en moslims in Egypte tijdens de zogeheten Arabische Lente is weinig meer te merken. Tijdens de protesten begin dit jaar tegen president Hosni Mubarak werd nog eensgezind met bijbels en korans gezwaaid op het Tahirplein in Caïro. Sindsdien zijn ettelijke aanslagen gepleegd op kopten, zoals Egyptische orthodoxe christenen worden genoemd. Dit weekend kwamen in Caïro tientallen kopten om het leven doordat het leger hardhandig ingreep bij een betoging van christenen die bescherming van de overheid eisten tegen aanvallen van fanatieke moslims.

Regiowoensdag, 12 oktober 2011

Papier-machéschip krijgt echte bodem

Leeuwarden - Het is nog steeds de bedoeling van kunstenaar Marten Winters om op reis te gaan met het papier-machéschip dat hij de afgelopen twee jaar met hulp van duizenden Leeuwarders heeft gemaakt. Het schip wordt momenteel vaarklaar gemaakt. Het vaartuig krijgt, met medewerking van zes vrijwilligers met verstand van scheepsbouw, een echte bodem.

Regiowoensdag, 12 oktober 2011

Het rondrijden van twee Sinterklazen moet je niet willen

Leeuwarden staat in het nieuws met een ruzie rond de intocht van de Sint. Harry Wiersma, die tot 2010 meer dan dertig jaar de ‘intocht-Sinterklaas’ was in Leeuwarden, betreurt de gang van zaken.

Regiowoensdag, 12 oktober 2011

Vrouwenparochie vlagt feestelijk voor taal

Vrouwenparochie - Vrouwenparochie is de 25e plaats op rij die vlagt voor verscheidenheid van taal, sinds het begin van het Keppelfeest op 17 september. Onder de slogan ‘Fan kneppeljen nei keppeljen’ wordt zestig dagen lang de roerige Kneppelfreed (16 november 1951) herdacht die uiteindelijk meer ruimte schiep voor het Fries in rechtspraak, bestuur en onderwijs.

Regiowoensdag, 12 oktober 2011

Voorlopig geen vergoeding voor ondernemers

Drachten - Ondernemers op het Raadhuisplein in Drachten hoeven vooreerst niet te rekenen op een schadevergoeding van de gemeente Smallingerland als zij financiële schade oplopen door de bouwactiviteiten op het plein. Dit zei wethouder Nieske Ketelaar (PvdA) gisteravond tijdens een bijeenkomst over het centrumplan.

Regiowoensdag, 12 oktober 2011

Fryslân is op 26 plekken ernstig vervuild

Leeuwarden - De grond in de provincie Fryslân is op 26 locaties zo vervuild dat die plekken een bedreiging vormen voor bewoners en omwonenden. De verontreinigde gebieden moeten voor 2015 zijn schoongemaakt. Dat blijkt uit een lijst van staatssecretaris Joop Atsma die vandaag is gepubliceerd.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 oktober 2011

Iraanse christenen krijgen niet altijd asiel

Den Haag - Minister Leers (Immigratie en Asiel) is niet van plan zijn beleid ten aanzien van Iraanse christenasielzoekers te verruimen. Dat bleek gisteravond tijdens een Kamerdebat over het terugkeerbeleid.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 oktober 2011

Protestantse Kerk moet permanente educatie uitstellen

Utrecht - De invoering van de permanente educatie voor predikanten en kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk in Nederland wordt uitgesteld.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 oktober 2011

Visienota PKN zet in op nieuwe kerkvormen

Meer experimenten, meer creativiteit en onbevangen geloofstaal. Het zijn speerpunten uit de nieuwe visienota van de Protestantse Kerk: De hartslag van het leven, die dinsdag openbaar werd.

Sportwoensdag, 12 oktober 2011

Sportquiz: Dries van Wijhe

Op de vernieuwde en nu volledig overkapte ijsbaan De Scheg in Deventer is zaterdag een begin gemaakt het met marathonschaatsseizoen. De tegenwoordige mannen van de ‘lange adem’ hebben tal van illustere voorgangers. De immer goedlachse Dries van Wijhe bijvoorbeeld, de krachtmens die ervan genoot om zijn tegenstanders pijn te doen. Op de fiets of op de schaats, dat kon hem niks schelen, hij demarreerde aan één stuk door tot het hele veld op apegapen lag.

Sportwoensdag, 12 oktober 2011

Wim Stroetinga op het podium van Sluitingsprijs Putte-Kapellen

Putte-Kapellen - Wim Stroetinga uit Oldeberkoop heeft gisteren zijn wielerseizoen afgesloten met de derde plaats in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen, een Belgische klassieker over 183,6 kilometer. De winst ging naar de Wit-Rus Yauheni Hutarovich. Joeri Stallaert uit België werd tweede. René Hooghiemster (Drachten) eindigde op de 77e plaats. Diens broer Niek Hooghiemster (Oentsjerk) finishte als 109e. Addy Engels reed zijn laatste koers als profwielrenner niet uit.

Sportwoensdag, 12 oktober 2011

Flyers speelt weer geen hele wedstrijd in mistig Den Haag

Den Haag - Een reis naar Den Haag pakt voor Friesland Flyers niet gunstig uit. Voor de tweede keer in één jaar tijd keerden de ijshockeyers terug uit de Hofstad zonder een volledige wedstrijd te hebben afgewerkt. Kapotte Zamboni’s verhinderden in februari dat het duel niet eens van start kon gaan, gisteravond was een dichte mist de veroorzaker van een vroegtijdig einde. Bij een 1-1 stand tussen Flyers en HYS besloot scheidsrechter Sterkens het spel in de 25e minuut definitief stil te leggen.

Sportwoensdag, 12 oktober 2011

Sportredactie Omrop Fryslân redt draver van de slacht

Wolvega - Afgelopen vrijdag schreef hij geschiedenis. Derek Buitenzorg werd bij de Unitrot Veiling in Wolvega afgeslagen voor 100 euro. Nog nooit leverde een jonge draver zo weinig op. Hendrik Pol was de koper. Met Pol op de vrachtwagen mee naar huis, dat loopt voor de meeste dravers niet zo best af. "Ik laat niet alles wat ik koop meteen slachten, maar ik heb ze voor de handel. Als ik een nieuwe eigenaar voor ze kan vinden dan doe ik dat liever. Maar als die er niet is dan zit er weinig anders op", stelt Pol. Voor Derek Buitenzorg een nieuwe eigenaar vinden leek na een onmogelijke klus, zijn lot leek daarom vast te staan. "Hij zou volgende week meegaan naar de markt."

Sportwoensdag, 12 oktober 2011

Sloot loopt op FK dammen tegen eerste nederlaag aan

Mildam. - In de vijfde ronde van het FK dammen liep de ongeslagen koploper Reinout Sloot (Leeuwarden) tegen Jan van Dijk tegen zijn eerste verlies op. De jonge Ureterper nam daarmee de leiding in het klassement over maar moet Anton Schotanus (Leek) die van Geert Rozenberg (Mildam) won naast zich dulden. Grootste verrassing was dat Nick de la Fonteyne (Leeuwarden) routinier Rein van der Wal (Surhuisterveen) versloeg maar ook de puntendeling tussen Sipke Doller (Haulerwijk) en Jouke de Haan (Grijpskerk) is opmerkelijk te noemen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties