De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 12 oktober 2012.

Cultuurvrijdag, 12 oktober 2012

Leeuwarden heeft nu ook eigen festival

Leeuwarden | Leeuwarden heeft vanaf volgende week jaarlijks een Leeuwarder Cabaret Festival. Op 20 en 21 oktober vinden in de Bres de halve finales van de eerste editie plaats.

Cultuurvrijdag, 12 oktober 2012

Noorderlicht 2013 gaat over economische crisis

Leeuwarden | De twintigste editie van de internationale fotomanifestatie Noorderlicht volgend jaar, staat in het teken van de wereldwijde economische crisis. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 12 oktober 2012

Kunst in werkplaats van metaalfabriek

Oosterwolde | In de werkplaats van metaalwarenfabriek Paul Kuppel in Oosterwolde wordt binnenkort kunst tentoongesteld. Het gaat om schilderijen van kunstenaars die samenwerken met galerie de Roos van Tudor uit Leeuwarden, die dit jaar 25 jaar bestaat.

Cultuurvrijdag, 12 oktober 2012

Fibula van Wijnaldum voor studie naar Parijs

Leeuwarden | De fibula van Wijnaldum gaat binnenkort voor onderzoek naar Parijs. Een internationaal team van specialisten bestudeert in het Louvre in Parijs het inlegwerk van het zevende-eeuwse object uit de collectie van het Fries Museum.

Economievrijdag, 12 oktober 2012

Meeste boerenopvolgers in de provincie Fryslân

Roggel | Van alle boeren en tuinders in Nederland hebben de Friese ondernemers in de landbouw het vaakst een opvolger. Dat blijkt uit een jaarlijks overzicht van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect uit een onderzoek onder achtduizend boeren. Bij de Friese boeren gaat het om 39,2 procent. Boeren in Overijssel staan op de tweede plek met de meeste opvolgers (38,4 procent).

Economievrijdag, 12 oktober 2012

Eind aan proef bovengronds mestuitrijden in de Wâlden

Den Haag | Er komt geen verlenging van de proef met bovengronds mest uitrijden in de Noardlike Fryske Wâlden. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker besloten naar aanleiding van de evaluatie van project. Bij de proef is mest bovengronds uitgereden in plaats van geïnjecteerd (zoals gangbaar is) en is met voermaatregelen en intensievere beweiding gepoogd de ammoniakuitstoot te verminderen. Uit de evaluatie blijkt dat de uitstoot 90 procent hoger is dan bij een gemiddeld bedrijf in Noordwest Nederland dat gebruik maakt van injecteren. ,,Het ligt dan ook niet voor de hand om de ontheffing te verlengen”, stelt Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoofdartikelvrijdag, 12 oktober 2012

Land heeft belang bij kritische ombudsman

De Tweede Kamer liet deze week weer een potsierlijk staaltje politiek zien. Het lijdend voorwerp van verontwaardiging van enkele politieke partijen was ditmaal de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij haalde zich de woede op de hals van de VVD en de PVV nadat hij een oordeel had gegeven over de gang van zaken in de Kamer.

Regiovrijdag, 12 oktober 2012

Evacuatie deel Boazum na asbestbrand

Boazum | Met hond Dribbel stevig in de armen arriveert de negenjarige Nynke Knigge met haar ouders en twee broers in café De Boazumer Mjitte. Het gezin Knigge moest vanmorgen op last van de politie de woning aan It Oerd in Boazum verlaten. ,,In nuvere ervaring, it makket wol yndruk op de bern”, zegt vader Martin. Het gezin Knigge gaat een nachtje naar Uitwellingerga, waar de ouders van Martins vrouw Annette wonen.

Regiovrijdag, 12 oktober 2012

Parkeerboete levert Opeindenaar juist geld op

Verkeerd parkeren en daar vervolgens 1260 euro aan verdienen. Het lukte een inwoner van Opeinde. De man kreeg in maart een boete van 85 euro van Smallingerland. Hij had zijn auto geparkeerd op een plek voor vergunninghouders. De Opeindenaar vroeg vervolgens of de gemeente de achterliggende stukken naar hem toe wilde sturen. Hierop kreeg hij geen reactie. Na vier weken stelde de man de gemeente formeel in gebreke, maar ook toen bleef een reactie uit. De Wet dwangsom bepaalt dat de man vervolgens per dag dat hij niets hoort, een bedrag tegoed heeft van de gemeente. Na zes weken was dit opgelopen tot 1260 euro, het maximum. Burgemeester en wethouders hebben dit inmiddels betaald. Volgens hen was de ingebrekestelling niet goed terechtgekomen. Het interne proces bij de gemeente wordt bijgesteld.

Regiovrijdag, 12 oktober 2012

Fryslân heeft nu ook een liefdesbrug

Oosterwolde | Steden als Parijs, Salzburg, Riga en Keulen hebben er één of meer, een liefdesbrug. Verliefde stelletjes hangen een slot met hun initialen en een datum aan de brug en gooien het sleuteltje in het water. Sinds gisteren is er ook zo’n brug in Fryslân: het vernieuwde Jardingabruggetje in Oosterwolde.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 oktober 2012

Vaticanum II: toen de hoop in de kerk overheerste

Op 11 oktober 1962 liepen vele honderden gemijterde katholieke bisschoppen uit de hele wereld over de Via della Conciliazione naar de Sint-Pieter om daar de plechtige opening van het tweede Vaticaanse concilie bij te wonen.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 oktober 2012

Sneker parochie viert jubileumfeest Martinuskerk

Sneek | 140 jaar. Het mag dan wel geen écht jubileum zijn, voor de katholieke parochie te Sneek is 140 jaar Sint Martinuskerk reden voor een feest. ‘Cuypers creatie 140 jaar jong’ is het motto voor de feestelijke zondag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties