De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 januari 2004.

Achtergronddinsdag, 13 januari 2004

Lachende gezichten maskeren de ruzies

Gisteren en vandaag vindt in Mexico de topconferentie van Amerikaanse regeringsleiders en staatshoofden plaats. Hoewel deze pan-Amerikaanse top harmonieus verloopt, wordt hij getekend door onderlinge conflicten. De Verenigde Staten liggen overhoop met linkse Zuid-Amerikaanse regeringen, Chili en Bolivia ruziën al geruime tijd. Niettemin zullen op het afsluitende groepsportret louter lachende gezichten te zien zijn, om de schijn van eendracht op te houden.

Bijschriftdinsdag, 13 januari 2004

Bomen

De oorlogswetten in Israël knoopten aan bij de realiteit en over die realiteit hoeven wij ons géén illusies te maken. Spaar de bomen

Economiedinsdag, 13 januari 2004

Praten over aardappelen – én voetbal

Sliema – Aardappelen. Dat voedsel kwam geregeld ter sprake tijdens het trainingskamp van SC Heerenveen in Sliema, op Malta. Specifieker: de Maltezer aardappel. Sport en zaken gaan vaak samen.

Hoofdartikeldinsdag, 13 januari 2004

Justitie en begrijpelijkheid

Het gerechtshof in Arnhem gaat de tijd nemen om vonnissen uit te leggen aan het publiek. Overwegingen, veroordelingen, waarderen van getuigenverhoren, de strafmaat en al dergelijke zaken zijn vaak niet inzichtelijk voor het publiek. Dat is jammer, omdat daardoor eerder onbegrip ontstaat en vervreemding dan begrip voor werk van de rechter.

Hoofdartikeldinsdag, 13 januari 2004

De Duitsers als familie

De Nederlands-Duitse betrekkingen zijn als vanouds: familiebanden die na een flinke ruzie weer zijn aangehaald. Met dergelijke woorden omschreef de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer, het klimaat tussen beide landen na besprekingen met zijn Nederlandse collega Bot.

Regiodinsdag, 13 januari 2004

‘Vertrekcentra geen garantie voor terugkeer’

Leeuwarden – Gemeenten moeten niet overhaast akkoord gaan met het voorstel van minister Verdonk over uitgeprocedeerde asielzoekers. Haar aanbod om ‘vertrekcentra’ in te richten garandeert allerminst dat asielzoekers echt worden uitgezet.

Regiodinsdag, 13 januari 2004

Politie controleert te weinig

Surhuisterveen - Ondernemersvereniging H&I in Surhuisterveen wil dat de politie strenger gaat optreden tegen verkeersovertredingen in het winkelcentrum. Dat automobilisten allerhande regels ongestraft aan hun laars kunnen lappen, is de ondernemers een doorn in het oog. De politie zou meer moeten toezien op het parkeren.

Regiodinsdag, 13 januari 2004

Raad wil snel plan Zaailand

Leeuwarden – Wethouder Krol van Leeuwarden komt vóór 1 mei met voorstellen voor de herinrichting van het Zaailand. Dat beloofde hij gisteravond aan de Leeuwarder raadsleden. Die vinden dat het veel te lang duurt met de plannen voor het plein in het centrum van de stad, waar het Fries Museum een nieuw gebouw wil.

Regiodinsdag, 13 januari 2004

Arbeidsinspectie hekelt beveiliging in De Marwei

Leeuwarden – De beveiliging van een creatief therapeute in penitentiaire inrichting De Marwei in Leeuwarden schoot vorig jaar tekort. Dat blijkt uit een rapport van de Arbeidsinspectie. Daardoor heeft een toen 29-jarige gedetineerde uit voormalig Joegoslavië een 51-jarige vrouw uit Leeuwarden kunnen doodsteken met gereedschap in de ruimte. De Arbeidsinspectie concludeert in het rapport dat de werkplek van de medewerkster ,,onhelder en onvoldoende’’ was.

Regiodinsdag, 13 januari 2004

Tweeduizend ontslagen bij Rijkswaterstaat

Den Haag/Leeuwarden – Bij Rijkswaterstaat verdwijnen in vier jaar 1800 tot 2200 arbeidsplaatsen. De dienst van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat ingrijpend reorganiseren om ,,goedkoper, zakelijker en klantvriendelijker te gaan werken.’’ In Noord-Nederland werken 620 mensen voor Rijkswaterstaat. Zeker tweehonderd daarvan gaan weg.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 januari 2004

Een pleidooi voor praktische theologie

De term ‘praktische theologie’ kan misverstanden wekken, zeker bij niet-theologen. Praktische theologie bedoelt niet een receptenboekje te bieden voor het theologisch handelen in de gemeente, een draaiboek voor predikanten en andere pastorale werkers, maar het is een theologische discipline. Het is wel goed daar rekening te houden voordat men zich al te gretig op Praktische theologie in meervoud werpt, dat onder redactie van Gerrit Immink en Henk de Roest bij uitgeverij Meinema verscheen.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 januari 2004

Identiteit als permanente zoektocht

Utrecht - Christelijke identiteit in de multiculturele maatschappij. Dat is het onderwerp van de oecumenelezing die Theo Witvliet vrijdag in Utrecht uitspreekt onder het motto ‘als een vogel in de lucht’. Witvliet was tot 2001 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over de oecumenische beweging, bevrijdingstheologie en de betekenis van religieuze tradities in de moderne tijd. Een interview.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 januari 2004

Iona: op zoek naar de plek van je opstanding

Onze westerse cultuur wordt vanouds gekenmerkt door ontwikkeling en vernieuwing. Hierin speelt het materialisme een belangrijke rol: de techniek staat voor niets. Tegenwoordig gaan deze ontwikkelingen zo snel, dat veel mensen emotioneel en spiritueel in de knel dreigen te komen. Ondanks onze enorme welvaart is de vraag naar de zin van het bestaan nog nooit zó indringend gesteld.

Sportdinsdag, 13 januari 2004

Heerenveen

Paola - Het wordt wel eens gekscherend gezegd als de prestaties tegenvallen, maar SC Heerenveen is momenteel letterlijk voer voor psychologen. Op het trainingskamp in Malta voeren twee meegereisde psychologen deze week individuele gesprekken met spelers en technische staf om te komen tot een karakterschets.

Sportdinsdag, 13 januari 2004

Heerenveen op Malta niet geheel kosteloos

Paola - Hoewel Heerenveen zeer goedkoop uit is met het trainingskamp op Malta, is het verblijf aldaar niet helemaal kosteloos. Tijdens de ochtendtraining raakte Heerenveen maandagmorgen een trainingsbal – kosten 149 euro – kwijt.

Weerdinsdag, 13 januari 2004

Onstuimig

Vanavond en vannacht is het onstuimig weer. In de kustgebieden staat west tot noordwestenwind die stormachtig is tot mogelijk even storm. Het komt tot stormbuien met kans op zware windstoten, hagel en onweer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties