De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 13 februari 2006.

Bijschriftmaandag, 13 februari 2006

Verder

Wie ’s avonds het Journaal bekijkt wordt daar niet vrolijk van.

Cultuurmaandag, 13 februari 2006

Dag Annie en Harrie de Bruin, bedankt!

Het theaterdoek is eindelijk gevallen voor De Berini’s. De koek is op. Marjolein Meijers en Hans Kemeling houden er na bijna tweeëntwintig jaar definitief mee op. Geen kiftende Annie de Bruin meer die haar slome maar aandoenlijke Harrie op z’n Rotterdams vlijmscherp en soms heerlijk onder de gordel te kakken zet als die weer eens met zijn eigen gemaakte frutseltjes vanuit zijn schuurtje komt aanzetten. Geen onvervalste Nederlandstalige rock-’n-roll meer met Annie op de bas en, hoe kan het ook anders, met Harrie op de ukelele. Jammer? Ja. Begrijpelijk? Ja.

Cultuurmaandag, 13 februari 2006

Genieten bij Postma en puzzelen bij Fleurine

Tineke Postma was ‘Werom yn it Heitelân’. ,,Hier heb ik tenminste geen Fries accent. En ik heb ook weer eens Oranjekoek gegeten. Heerlijk!’’, meldde ze na het openingsnummer Cotton Tail . Voor een globetrotter die ze met haar 26ste al is, blijkt dat nog belangrijk te zijn.

Cultuurmaandag, 13 februari 2006

De liefde als herinnering en spiegel

Als hij het podium betreedt, is er in de zaal een intens stilzwijgend respect dat zich uit in ademloos geluister als hij zijn gedicht Nu Nog voordraagt. Kromgebogen staat de breekbare Hugo Maurice Julien Claus (1929) na de aankondiging van de literaire spreekstalmeester Piet Piryns achter de katheder. En in de vroege avond kleurt hij met zijn zacht bestofte, grijze stem de woorden die achter hem geprojecteerd worden. Niemand neemt hem een verspreking of hapering kwalijk. Wie zou in die magnetiserende aandacht durven trouwens.

Dossiermaandag, 13 februari 2006

Geveld door de oma van Chad Hedrick


Dossiermaandag, 13 februari 2006

Janneke Zoethout schrikt niet van een blote man

In vele hoedanigheden houden steeds meer vrouwen zich wekelijks staande in een van oudsher typische mannenwereld. Wat beweegt hen? Vrouwen in het voetbal, aan het woord over het hoe en waarom. Vandaag deel 1: Janneke Zoethout, verzorgster van WTOC.

Economiemaandag, 13 februari 2006

Computerwinkels HCS Heerenveen en Drachten failliet

Heerenveen – De computerwinkels van HCS Automatisering in Heerenveen en Drachten zijn failliet. Dat maakte curator R. Goudberg bekend. Bij de winkels werkten vier mensen. De winkels waren door tegenvallende verkopen drie maanden al gesloten. De eigenaren wilden toen al de winkels failliet verklaren, maar dat werd tegengehouden door een van de aandeelhouders, aldus Goudberg.

Economiemaandag, 13 februari 2006

Installateur Visbeek failliet; 35 banen weg

Sint Annaparochie – Installatiebedrijf Visbeek uit Sint Annaparochie is failliet. De 35 medewerkers van het bedrijf verliezen daarbij hun baan. Dat maakte curator J. Stoker bekend.

Economiemaandag, 13 februari 2006

FEC wordt derde beurs Nederland

Leeuwarden – Binnen twee jaar wordt het Frisian Expo Centre (WTC/FEC) in Leeuwarden de derde beurslocatie in Nederland. Dat zei directeur A. de Jong van het FEC gisteren bij de opening van de watersporttentoonstelling Boot Holland. Hier worden de komende jaren circa 55.000 bezoekers verwacht. Het FEC heeft nu nog een beursoppervlakte van 35.000 vierkante meter. Dat wordt binnen twee jaar verdubbeld tot 70.000 vierkante meter. Volgend jaar wordt een nieuwe hal van 4500 vierkante meter in gebruik genomen. In 2007 moet het nieuwe FEC-plaza inclusief hotel met 65 bedden klaar zijn.

Economiemaandag, 13 februari 2006

De Blinde start megawasserij op IBF Heerenveen

Heerenveen – Wasserij De Blinde uit Heerenveen laat een megabedrijf bouwen op het Internationaal Bedrijventerrein Friesland. De nieuwe huisvesting is nodig na de brand in het bedrijf eind december. Daarbij neemt De Blinde wasserij Caretex uit Apeldoorn over, waardoor het aantal werknemers van het bedrijf stijgt van 75 naar ongeveer 110.

Hoofdartikelmaandag, 13 februari 2006

De energiesector…

‘Het grote publiek’ begrijpt het niet en het komt de coalitiepartijen niet uit: een grote politieke rel over de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven. Vandaag spreekt een commissie in de Tweede Kamer over het onderwerp, dat velen in de energiesector al maandenlang uit de slaap houdt.

Regiomaandag, 13 februari 2006

Een typisch Nederlands gezin uit Irak

Dokkum – Wat een interessante discussiemiddag had kunnen worden, viel min of meer in het water door de magere belangstelling. Slechts twee – nee drie – toeschouwers trok de voorstelling van de film Hallo Holland van de Koerdisch-Nederlandse cineast Akram Sulayman.

Regiomaandag, 13 februari 2006

Eekhoorns tellen, zonder er een te zien

Beetsterzwaag – Excursieleider Marten Zijlstra uit Burgum waarschuwt de groep die in Beetsterzwaag klaar staat meteen al: meedoen aan een eekhoorntelling hoeft niet te betekenen dat je ook maar één eekhoorn te zien krijgt. Het gaat namelijk slecht met het roodbruine beestje.

Regiomaandag, 13 februari 2006

Een raadslid kan veel, als-ie maar hard werkt

Buitenpost - Het leek een vanzelfsprekende zaak. De FNP zou in 2002 opnieuw in het college komen. De partij had immers twee zetels gewonnen en mocht in totaal vijf mensen leveren aan de raad.

Regiomaandag, 13 februari 2006

Pas na Sint Piter begint het voorjaar

Grou – Het voorjaar komt er weer aan, dus heel Fryslân zit met zijn hoofd bij de ontluikende natuur, de lengende dagen en bij Boot Holland zich voor te bereiden op het komende watersportseizoen.

Regiomaandag, 13 februari 2006

‘Inhoud legaat Bonnema moet openbaar’

Leeuwarden – De twijfels nemen toe over de stelling dat de locatie-Zaailand in Leeuwarden een keiharde voorwaarde was van Abe Bonnema om zijn geld beschikbaar te stellen voor nieuwbouw van het Fries Museum. Staten- en raadsleden willen inzage in een deel van het legaat van de in 2001 overleden architect.

Geloof & Kerkmaandag, 13 februari 2006

De theoloog van het respect en de gemeenschap

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) is een buitenbeentje in theologenland: zowel door (post)moderne als door orthodox-christelijke theologen wordt hij omarmd. Rondom zijn honderdste geboortedag (4 februari) is dat duidelijk te merken aan publicaties en studiedagen. Dr T.G. van der Linden zet uiteen hoe het denken van Bonhoeffer tot op vandaag kan doorklinken.

Sportmaandag, 13 februari 2006

Peter de Vries laat zien dat hij nog kan winnen

Amsterdam – Voor marathonschaatser Peter de Vries was het al weer ruim twee jaar geleden dat hij een marathon op kunstijs won, maar zaterdagavond mocht én kon de Heerenvener eindelijk weer een keer voor zijn eigen kansen gaan en pakte zo zijn dertiende overwinning op een kunstijsbaan.

Sportmaandag, 13 februari 2006

Mered de Vries wil olympisch beachvolleybal

Sneek/Harich - De in Harich opgegroeide en via VC Sneek bij AMVJ belandde Mered de Vries (28) stopt na dit seizoen met zaalvolleybal om zich twee jaar lang volledig op het beachvolleybal te kunnen richten. Ze heeft er samen met Patricia Labee een compleet team voor opgericht. De aanpak is erop gericht om het hoogste te behalen: Olympische Spelen 2008.

Sportmaandag, 13 februari 2006

Henny Roffel is wéér baas

Sneek - Vorig jaar was ze al indoorkampioen van Fryslân in de klasse Z1 en zaterdagavond bleef Henny Roffel ook baas in de klasse Z2. Na ook de outdoor titel van afgelopen zomer, pakte Henny Roffel haar achtste Friese titel. Met de bijna zevenjarige hengst Symfonie bleef de Jouster in de afsluitende kür op muziek de aanstormende Veronique Roerink nipt voor.

Sportmaandag, 13 februari 2006

Drafbaan Wolvega gaat in zee met SBS6

Wolvega – Paardeneigenaar Tjalco de Witte heeft van de vereniging NDR (Nederlandse Draf- en Rensport) groen licht gekregen om zijn televisieplannen in Wolvega door te zetten. ,,We gaan in zee met SBS6 ”, zei De Witte zaterdag.

Sportmaandag, 13 februari 2006

DZPC grootste gouddelver bij FK sprint

Drachten – DZPC uit Drachten bleek zaterdag na afloop van de Friese sprintkampioenschappen de meest succesvolle vereniging. De Drachtsters wonnen 58 medailles, waarvan 26 keer goud. Het Heerenveense HZPC volgde in de medailletabel met 32 (11 goud), voor De Graneat uit Dokkum: 12 (4 goud). Bij de mannen gingen er van de zes Friese titels elk twee naar Dennis Mooij (HZPC) en Willem Jan van de Vegte (DZPC). Bij de vrouwen pakte Margriet Zwanenburg twee van de zes gouden plakken.

Sportmaandag, 13 februari 2006

Ondergeschoven kindje, maar wel een leuke

Drachten – Er vallen titels te behalen en prijzen te verdienen. Medailles, bloemen en een plek in de kampioensgalerij. Wat dat betreft onderscheidt de strijd om de Friese sprintkampioenschappen zich in het zwemmen niet meer of minder dan de Friese winter- of zomerkampioenschappen. Toch zijn er ook verschillen en die maken de titelstrijd net iets minder prestigieus dan de andere kampioenschappen. Zaterdag was het evenement in Drachten. En daar werd door sommigen zelfs gerept van een ‘ondergeschoven kindje’.

Sportmaandag, 13 februari 2006

Aris herstelt zich knap, maar dat is niet genoeg

Amsterdam - Woon!Aris lijkt langzaam uit een dal te klimmen, maar de basketballers van de Leeuwarder eredivisionist misten zaterdag in Amsterdam nog de kracht om de huidige landskampioen Demon Astronauts te verslaan.

Sportmaandag, 13 februari 2006

Zilver bezorgt Sven Kramer dubbel gevoel

Turijn - Het meesterplan lag klaar in de kast en toch ging het mis. Sven Kramer en Carl Verheijen, die bij de loting aan elkaar waren gekoppeld, hoopten te kunnen profiteren van elkaars arbeid tijdens de Olympische 5 kilometer van zaterdag in Turijn om hun rivaal Chad Hedrick te vloeren. Die opzet mislukte; het zilver bezorgde Kramer een dubbel gevoel.

Sportmaandag, 13 februari 2006

Heerenveen: à toute vitesse

Heerenveen – SC Heerenveen werkte zaterdagavond in het zes puntenduel tegen Vitesse even flink aan het zelfvertrouwen. Niet alleen met het oog op de competitie, maar zeker ook in de aanloop naar het UEFA Cupduel van overmorgen tegen Steaua Boekarest. De Friese ploeg ligt op volle snelheid. Of zoals de Fransen het zo treffend zeggen: ‘à toute vitesse.’

Weermaandag, 13 februari 2006

Aardige dag


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties