De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 13 februari 2008.

Economiewoensdag, 13 februari 2008

Economie ondergeschikt bij vaststellen gebieden Natura 2000

Den Haag – Bij het vaststellen van de gebieden voor Natura 2000 moet het ministerie er veel nadrukkelijker op hameren dat natuurwaarden prevaleren boven economische belangen van bedrijven. Dat betoogt hoogleraar staats- en bestuursrecht C. Backes van de Universiteit van Maastricht. Na het vaststellen van de gebieden ontstaan er vooral voor veehouderijbedrijven problemen bij eventuele uitbreidingsplannen.

Economiewoensdag, 13 februari 2008

WTC Expo wil meer doen met zelfde ruimte

Leeuwarden - Het beurscomplex WTC Expo in Leeuwarden maakt goede tijden door. Er is veel belangstelling voor de beurzen die er in het complex worden gehouden en dat worden er steeds meer, is de verwachting van D. Sibma, hoofd Beurzen en Evenementen. Momenteel is er veel belangstelling voor de beurs Boot Holland. ,,Van bedrijven die zich willen presenteren, maar ook van bezoekers.”

Economiewoensdag, 13 februari 2008

Forse omzetgroei bij Boelens Glas Groep

Leeuwarden - Glasbedrijf Boelens Glas Groep heeft vorig jaar een omzetgroei gerealiseerd van 50 procent. Dat maakte directeur H. Hoekstra gisteren bekend. De groei is het gevolg van autonome groei en enkele grote overnames en samenwerkingsverbanden zoals die met Van der Geest schildersspecialisten in Leeuwarden en de overname van Flevo Glashandel in Dronten. De omzet van het bedrijf komt dit jaar naar verwachting uit rond de acht miljoen euro. Bij het bedrijf werken 36 mensen.

Hoofdartikelwoensdag, 13 februari 2008

Het kaartje voor de trein

Er is al heel wat gedoe geweest over de zogeheten OV-chipkaart. Met zo’n kaart kan de reiziger al zijn kaartjes voor het openbaar vervoer betalen. Dat zou voordelig zijn voor de reiziger en vooral: gemakkelijker. De overheid heeft de ontwikkeling van de kaart overgelaten aan de bedrijven. Dat gebeurde omdat de overheid meent dat daarmee de voordelen van het bedrijfsleven kunnen worden binnengehaald: concurrentie door marktwerking leidt tot een voordeliger product voor de consument.

Regiowoensdag, 13 februari 2008

Zorgtoerist knapt straks op in Fryslân

Leeuwarden - ,,Wil je bijkomen? Kom dan naar Fryslân. Binnen een week ben je doorgelicht en kun je er weer een jaar tegen aan.” Over vijf jaar moet dat het imago zijn van Fryslân onder toeristen met gezondheidsklachten. Dat is het idee van de provincie Fryslân. Onder de naam Zorgeloos Fryslân hoopt de provincie gezondheidstoeristen naar Fryslân te trekken.

Regiowoensdag, 13 februari 2008

Hout over? Breng ’t maar naar Beetsterzwaag

Beetsterzwaag - De installatie in Beetsterzwaag, die energie opwekt door houtsnippers te verbranden, heeft al internationaal de aandacht getrokken. Dat zegt initiatiefnemer F. Postma. Er is echter een probleem: er komt niet genoeg hout binnen om de installatie draaiende te houden.

Regiowoensdag, 13 februari 2008

‘Geld thuiszorg blijft liggen’

Leeuwarden - De gemeenten in Nederland hebben vorig jaar naar schatting 200 miljoen euro overgehouden van het geld dat zij voor de huishoudelijke hulp kregen. In totaal ging er een miljard euro voor de WMO-thuiszorg richting de gemeenten.

Regiowoensdag, 13 februari 2008

Herstel Klaarkamp uit zicht

Damwoude - De plannen om de cisterciënzer abdij Klaarkamp nieuw leven in te blazen, lijken een stille dood te sterven. Vorig jaar ging het idee om de oude kloosterterp in de velden boven Rinsumageest met baggerslib te herstellen al in rook op, en sindsdien is er niets gebeurd. Er is geen geld, maar er is ook kritiek op de wethouder.

Regiowoensdag, 13 februari 2008

De Cito-toets

De Cito-toets is begonnen. Drie ochtenden achtereen beantwoorden zo’n 154.000 leerlingen op ongeveer 6300 scholen in Nederland vragen over rekenen, taal en studievaardigheden. Het Friesch Dagblad vraagt elke dag een leerling hoe het gegaan is.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 februari 2008

Christendom als leerschool

Utrecht - De geschiedenis van het christendom - en vooral hoe het omging met pluriformiteit - kan ons veel leren over hoe we ons moeten opstellen in de Nederlandse multiculturele samenleving en de discussie over identiteit, vindt prof. dr. Martha Frederiks. Gisteren hield ze haar oratie als bijzonder hoogleraar Missiologie aan de Universiteit van Utrecht.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 februari 2008

Op vier wielen naar de kerk

Sjoerd P. Hoekstra (1933) is in meerdere functies in de landbouw werkzaam geweest, onder meer als secretaris van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) in Fryslân en directeur sociaal-economische voorlichting te Wageningen. Voor zijn werk en later privé reisde hij veel en dan probeerde hij ook kerkdiensten mee te maken. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Sportwoensdag, 13 februari 2008

In de naam van Sint Patrick en met de hulp van ‘Trap’

Rome - De Italiaan Giovanni Trapattoni, bijna zeventig jaar, wordt de nieuwe bondscoach van het Ierse nationale elftal. Hij zal zich in de aanloop naar het WK van 2010 ofwel onsterfelijk maken in Ierland, dan wel vervloekt worden in Italië. Want beide landen zitten in dezelfde aanloop-poule voor het WK in Zuid-Afrika.

Sportwoensdag, 13 februari 2008

Led-videoschermen biedt Heerenveen nieuwe mogelijkheden

Sint Annaparochie - Sc Heerenveen is de vierde club na Ajax, Feyenoord en NAC Breda die gebruik gaat maken van hypermoderne led-videoschermen langs het veld als vervanging van de huidige reclameborden. De digitale borden worden voor vijf jaar gehuurd van Faber Audiovisueel uit Sint Annaparochie. Bij de start van het nieuwe seizoen wordt het systeem in gebruik genomen.

Sportwoensdag, 13 februari 2008

Flyers krijgt huiswerk mee van Den Haag

Den Haag - Vadeko Flyers is nog niet klaar voor de play-offs. Gisteren speelden de Heerenveense ijshockeyers nog een laatste keer tegen de komende tegenstander daarin: Den Haag. Ondanks de rentree van goalie Tim Kelleher en de spelers Hans Kroon en Andrei Levitin kreeg de flets spelende ploeg van trainer/coach Alex Andjelic klop.

Sportwoensdag, 13 februari 2008

Massing solide in eerste partij op EK

Almere - De badmintonmannen en -vrouwen zijn het Europees kampioenschap voor landenteams goed begonnen. Beide equipes wonnen gisteren in Almere met 5-0, de mannen van Slowakije en de vrouwen van Turkije, en stonden bovendien geen enkele game af. Rune Massing (27), afkomstig uit Oude Leije, had geen problemen met Lukas Klacansky: 21-17 en 21-10.

Sportwoensdag, 13 februari 2008

LSC 1890 verliest in bekertoernooi

Sneek Zondag eersteklasser LSC 1890 is gisteren in de derde ronde van het bekertoernooi uitgeschakeld door zaterdag hoofdklasser Genemuiden. In Sneek werd het 0-2 voor de bezoekers.

Sportwoensdag, 13 februari 2008

Debuut Beekhuis in Oranje-selectie

Heerenveen Cynthia Beekhuis van sc Heerenveen is door bondscoach Vera Pauw opgeroepen voor het belangrijke EK-kwalificatieduel in en tegen Wales volgende week woensdag. Het is voor het eerst dat de zeventienjarige verdedigster door Pauw is opgroepen. Ook Sherida Spitse maakt deel uit van de selectie.

Sportwoensdag, 13 februari 2008

Ynglingsters gooien nog geen hoge ogen

Miami - De Nederlandse Yngling-zeilsters, die onderling moeten uitmaken welk drietal de olympische boot in Peking gaat bemannen, brengen er op het wereldkampioenschap voor de kust van Miami vooralsnog weinig van terecht. Ook de derde dag leverde slechts teleurstellingen op.

Sportwoensdag, 13 februari 2008

2-0 voor Werle

Groningen In de schaaktweekamp tussen de Friese grootmeesters Sipke Ernst en Jan Werle heeft de laatste een 2-0 voorsprong genomen. Werle won gisteren in Groningen ook de tweede partij in wat de schakers zelf noemen de strijd om de ‘beste schaker van Fryslân’. Donderdagavond is de derde partij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties