De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 13 november 2006.

Cultuurmaandag, 13 november 2006

Het feestje van Syb van der Ploeg

De Fryske Music Night, afgelopen vrijdag in het FEC, bleek vooral de avond van Syb van der Ploeg. De hele avond trad hij op als gastheer in een show met (bijna) allemaal Friese liedjes. Zo zong hij samen met Pieter Wilkens en Riens Gratama liedjes uit Simmertime, maar even zo goed stond hij in het achtergrondkoortje als anderen in de spotlight stonden, of nam hij de ‘mannenrol’ voor zijn rekening in een duet met Mirjam Timmer tijdens de Friese klassieker Węr Bisto.

Cultuurmaandag, 13 november 2006

Jouster Fanfare weer met winst aan de haal

De Jouster Fanfare ging, evenals in eerdere edities van het Najaarsconcours van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland, zaterdagavond met het hoogste aantal punten (85.75) naar huis. Met een prachtige diepe egale klank in alle secties en zekerheid en gedrevenheid uitstralend, leidde dirigent Bernard van der Wal de muzikanten met spanningsvol musiceren en mooi uitgespeelde muzikale lijnen naar dit succes.

Cultuurmaandag, 13 november 2006

Filmfestival met terechte winnaars

,,Het was alsof we een appel met een grapefruit moesten vergelijken.’’ De jury van de interregio competitie van het 28ste Noordelijk Film Festival in Leeuwarden voerde een harde en lange discussie voordat ze er uit was wie dit jaar de Matad’or moest krijgen. Het aanbod was namelijk nogal gevarieerd. Uiteindelijk kozen de juryleden Ieva Pitruka, Otto Reiter en Penny Thomson voor Harvest time van de Russische regisseur Marina Razbezhkina. ,,De beelden zijn sterk en poëtisch en blijven bij je, lang nadat de film is geëindigd’’, aldus de jury die de film - geheel passend bij het subthema van het festival, ‘Eten’ - vergeleek met een gerecht dat voor alledaags gebruik misschien niet de juiste smaak heeft, maar voor professionals ,,iets nieuws, spannends en een belofte voor de toekomst’’ is.

Dossiermaandag, 13 november 2006

Paspoortaffaires


Hoofdartikelmaandag, 13 november 2006

De PvdA...

Als er al iets belangrijks is aan de peilingen voor de verkiezingen, dan is het de tendens in het verloop. Aan de voorspelling per keer van het aantal zetels moet al helemaal niet te veel waarde worden gehecht. De afgelopen weken is duidelijk geworden hoe de tendensen zijn voor het CDA en de PvdA: de partij van Balkenende loopt uit op die van Bos, met een zetel of zeven.

Regiomaandag, 13 november 2006

Asielwerkgroep luidt noodklok in open brief

Drachten - De Interkerkelijke werkgroep voor vluchtelingen in Drachten roept in een open brief de politiek op om de problemen van veel uitgeprocedeerde asielzoekers onder ogen te zien. De werkgroep, opgericht door de Raad van Kerken in Drachten, wijzen erop dat de onrust onder deze groep is toegenomen nu de politie met prestatieafspraken werkt over onder meer het aantal aangehouden illegalen. Bij de open brief heeft de werkgroep een lijst gevoegd van afzonderlijke gevallen, om de complexiteit en schrijnendheid te tonen.

Regiomaandag, 13 november 2006

Gekapseisd en spoorloos

Wat gebeurde er tijdens de herfststorm van 1 november met de reddingsboot van Ameland? KNRM-secretaris Germ Martini vertelt wat de reddingsmaatschappij tot dusver weet.

Regiomaandag, 13 november 2006

Met een zwiep komt de stuurhut boven

Hindeloopen – De koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) testte zaterdag de zelfrichtendheid van haar nieuwste schip. Het succes daarvan kan levens redden.

Regiomaandag, 13 november 2006

Doorweekte lampions, maar snoep te over

Heerenveen - Doorweekte lampions en met de regenjasjes aan langs de deuren. Sint Maarten ging dit jaar gepaard met stormachtig weer. Hierdoor viel het feest gedeeltelijk in het water.

Regiomaandag, 13 november 2006

Examen doen wanneer je zelf wilt

Leeuwarden - Jongeren en volwassenen zouden examen moeten doen wanneer ze daar zelf aan toe denken te zijn. De leerroutes die ze hebben gevolgd, mogen niet bepalend zijn voor het niveau van het examen waarvoor ze in aanmerking komen. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies.

Geloof & Kerkmaandag, 13 november 2006

Meer kerkgangers kozen voor Democraten

Washington - De Democratische Partij heeft vorige week bij de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres winst behaald onder gelovige kiezers. Onder de wekelijkse kerkgangers wisten de Democraten het verschil met de Republikeinen (de zogenaamde ‘God gap’; de ‘kerkelijke kloof’) terug te brengen tot 12 percentagepunten. Dat was 18 procent bij de verkiezingen voor het Congres in 2004 en 22 procent bij presidentsverkiezingen in datzelfde jaar. Dit blijkt uit een onderzoek waarover The Washington Post dit weekeinde berichtte.

Geloof & Kerkmaandag, 13 november 2006

Rector ThUK: hbo’ers niet gelijkschakelen met predikanten

Kampen - De Protestantse Kerk in Nederland wil het ambt van predikant openstellen voor hbo’ers. Een voorstel met die strekking staat op de agenda van de synode, die donderdag en vrijdag vergadert. Rector dr. E.R. Jonker van de Theologische Universiteit Kampen (ThUK) hoopt en verwacht dat het niet wordt aangenomen. ,,Het is vragen om moeilijkheden als je de functie van academisch opgeleide predikant gelijkstelt aan die van hbo-opgeleide kerkelijk werker.’’

Geloof & Kerkmaandag, 13 november 2006

Symposium Bij de tijd over jongeren en de McDonaldisering van hun geloof

Amersfoort - De geloofsbeleving van jongeren lijkt te veranderen, stelt directeur van de Evangelische Hogeschool (EH) drs. E.J. van Dijk. ,,Jongeren participeren volop in een belevingscultuur en mediawereld die steeds meer hun manier van denken en wereldbeeld bepaalt.” Over dit thema ging het symposium ‘Bij de tijd’ dat zaterdag werd gehouden door de EH in Amersfoort in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

Sportmaandag, 13 november 2006

Mid Fryslân wint derby van SCO

Grou - De Friese hoofdklasse derby tussen Mid Fryslân en SCO werd in de eindelijk weer eens volle De Twine in Grou een topper met, voor de insiders toch wel lichtelijk verrassend, de thuisclub als winnaar. Verrassend misschien wél, onverdiend zeker niet. Want Mid Fryslân toonde het karakter dat nodig was voor de eerste winst in de zaalcompetitie.

Sportmaandag, 13 november 2006

De heimwee is groot bij Jistrum

Burgum – Bij Jistrum moeten spelers, supporters en bestuursleden verplicht de auto pakken voor een thuiswedstrijd. Doordat het speelveld bij de Fjildwei op de schop is gegaan, kan er al bijna een jaar niet meer in eigen dorp worden gespeeld. Noodgedwongen wordt uitgeweken naar Burgum, maar de heimwee naar ‘huis’ is groot.

Sportmaandag, 13 november 2006

Kopbal De Wagt goud waard

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden zit momenteel in een fase waarin voetballend vermogen niet het vereiste rendement oplevert. Daarom wordt de strategie simpel gehouden: opportunisme, het accent op de verdediging en via dode spelmomenten of counters scoren. En hard werken. Zoals gisteren thuis tegen Haarlem, een duel dat Cambuur won.

Sportmaandag, 13 november 2006

Miranda Wolfslag pakt weer brons op NK

Leeuwarden - Judoka Miranda Wolfslag heeft zaterdag op het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen voor de tweede keer achtereen brons veroverd. Miriam Polak verschalkte in de finale verrassend Natascha van Gurp en pakte zo de nationale titel.

Sportmaandag, 13 november 2006

Voor Epke Zonderland begint het nu echt

Glasgow - Voor Lemster turner Epke Zonderland begint de race naar de Olympische Spelen 2008 in Peking nu pas echt. Zilver op het onderdeel bij de wereldbekerwedstrijd zaterdag in Glasgow, geeft de 20-jarige Fries in ieder geval zoveel zelfvertrouwen dat hij vanaf nu vol zelfvertrouwen nu eerst toe kan werken naar de wereldkampioenschappen volgend jaar september in Stuttgart. Zonderland wil dan in ieder geval zorgen dat hij op zijn favoriete onderdeel de rek nog dichter toekruipt naar de nog net iets ervaren Fransman Yann Cucherat, die hem in Glasgow nog weer vóór bleef met 15.500 tegen 15.275 punten.

Sportmaandag, 13 november 2006

Hornstra en Kok op dreef in blubbercross

Leeuwarden - Een echte cross moet zwaar zijn. De eerste wedstrijd van het Fries Crosscircuit op de Leeuwarder Froskepôle wás een echte wedstrijd. De atleten kwamen van onder tot boven besmeurd over de finish. Maaike Hornstra (Jellum) en Benjamin Kok uit Jistrum gaven bij de senioren hun visitekaartje af voor de eindzege.

Sportmaandag, 13 november 2006

Winnende rentree Uriah Boko in Wolvega

Wolvega - Het seizoen kon niet meer worden gered, maar de eerste zege van het jaar is binnen voor Uriah Boko. De beste driejarige van vorig jaar liep zaterdag in Wolvega zijn eerste en waarschijnlijk ook enige koers dit jaar. Hij won in handen van gastrijder Robin Bakker een met 3.000 euro voor de winnaar gedoteerde Stakeskoers.

Sportmaandag, 13 november 2006

Davis heeft Kramer nu ook op de koelkast

Heerenveen - Hij vindt het altijd weer leuk om er te zijn: Shani Davis en Thialf, ze gaan goed samen. De Amerikaan voelt zich thuis in het Heerenveense ijspaleis en wanneer hij er ook nog sportieve successen boekt, is de combinatie helemaal een ideale. Zoals dit weekeinde. Davis won de 1000 meter door onder meer zijn ‘held’ Erben Wennemars te verslaan, de man die op zijn koelkast hangt. Net als inmiddels Sven Kramer.

Sportmaandag, 13 november 2006

Ireen Wüst pakt vier medailles

Heerenveen - Dat Ireen Wüst dit weekeinde in Heerenveen bij de Worlcup vaak in de prijzen zou vallen, was geen kunst om te voorspellen. De Brabantse, die alle afstanden reed, werd drie keer derde en een keer tweede. Opvallend was Renate Groenewolds zege op de 3 kilometer én dat de geplaagde DSB-ploeg eindelijk goed nieuws had: Marianne Timmer is terug.

Sportmaandag, 13 november 2006

Kramer geniet van overmacht op 5 kilometer

Heerenveen - Voor Sven Kramer was het dit weekeinde in Heerenveen bij de eerste Worldcup vooral interessant om te zien hoe hij er zo vroeg in het seizoen internationaal voor stond. Dat de Fries zaterdag met overmacht de 5 kilometer won, deed hem daarom goed. ,,Stoer’’, noemde hij zijn zege. Maar zich te vroeg rijk rekenen doet Kramer niet.

Weermaandag, 13 november 2006

Lichte regen

Vandaag is het overwegend bewolkt met nu en dan regen. De wind draait naar het westen en is boven land vrij krachtig, langs de kust hard, mogelijk af en toe stormachtig. Het wordt ongeveer 13 graden. Ook vannacht regent het af en toe.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties