De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 december 2002.

Bijschriftvrijdag, 13 december 2002

Gelovig verzet

Het is rondom koning Nebukadnezar, in de zesde eeuw voor Christus, in Babel, een show van de macht, die moet imponeren.

Cultuurvrijdag, 13 december 2002

Menselijk gezicht van de verlosser

Eindelijk Jozef aan het woord, de eenvoudige timmerman. Het werd tijd. Gewoon de vader van Jezus zoals hij het destijds allemaal zag en beleefde. Althans naar het inzicht van de Engelse stand-up comedian John Dowie.

Cultuurvrijdag, 13 december 2002

Weinig coherentie in vioolconcert NNO

Volgens het NNO moeten we Respighi en Korngold tot de ‘reuzen’ rekenen. Die status hadden ze vroeger misschien, hun statuur is nu niet meer dan die van twee dwergen. Dat ze samen met de symfonische gigant Sjostakovitsj in hetzelfde concert gepland stonden was alleen vanwege de celesta in de vijfde symfonie

Economievrijdag, 13 december 2002

Oost-Groningse boeren oprichters natuurvereniging

Drachten - Met de oprichting van agrarische natuurvereniging Oost Groningen, is de eerste natuurvereniging van akkerbouwers in Noord-Nederland een feit. Dat maakte een woordvoerster van de NLTO vanmorgen bekend.

Economievrijdag, 13 december 2002

Banenmarkt trekt bijna 400 techniekstudenten

Leeuwarden – Bijna vierhonderd techniekstudenten lieten zich gisteren in Leeuwarden uitgebreid informeren over hun kansen op een baan. Tijdens een banenmarkt, georganiseerd door de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en de Nederlandse Ingenieursvereniginjg Niria, maakten de studenten kennis met bedrijven uit hun toekomstige werkveld.

Economievrijdag, 13 december 2002

Melkveehouders willen geen productiestijging

Marum – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) wil geen toename van de melkproductie. Dat is volgens landelijk voorzitter G. Roos de enige manier om een redelijke melkprijs te garanderen.

Economievrijdag, 13 december 2002

Schuld als effectief antwoord op armoede

,,Ik heb verkócht. Ik heb wínst gemaakt’’, riep de voormalige bedelaarsvrouw. Udaia Kunmar, directeur van de Indiase financieringsinstelling Share, herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe ze met een stralend gezicht op hem af rende.

Hoofdartikelvrijdag, 13 december 2002

Een dikke onvoldoende…

Gisteren verscheen het eindrapport van de parlementaire enquętecommissie Bouwnijverheid. Het zal degenen die het een beetje hebben gevolgd in de publiciteit niet al te veel nieuws hebben gebracht. Immers, er is lange tijd veel over in de kranten geschreven en iedereen heeft de verhoren van de betrokkenen door de commissie voor de televisie kunnen volgen.

Regiovrijdag, 13 december 2002

Einde ijspret is in zicht

Zurich – Vandaag nog, en dan is het afgelopen met de schaatspret. De dooi zet vanmiddag in en maakt de ijsvloer zeer onbetrouwbaar. De eerste - en vooreerst laatste - schaatstocht van dit seizoen is vanochtend om tien uur van start gegaan op het IJsselmeer bij Zurich.

Regiovrijdag, 13 december 2002

Snel een gemaal aan de kust

Leeuwarden - Er moet zo snel mogelijk een gemaal gebouwd worden langs de waddenkust. Het waterpeil in Fryslân kan ’s winters minstens 10 centimeter lager. Als er een periode van zware neerslag dreigt, moet de boezem preventief nog dieper bemaald worden. En waterberging door het opzettelijk laten vollopen van landbouwpolders is taboe in Fryslân.

Regiovrijdag, 13 december 2002

Ziekenhuizen niet kindgericht

Drachten – De Nederlandse ziekenhuizen zijn niet kindvriendelijk genoeg. Dit blijkt uit een onderzoek van de landelijke vereniging Kind en Ziekenhuis. Voorzieningen voor zuigelingen zijn vaak onder de maat en ook wordt nog te weinig rekening gehouden met adolescenten die in het ziekenhuis worden opgenomen.

Regiovrijdag, 13 december 2002

Vergunning vaartproject in Drachten weer in orde

Drachten – De milieuvergunning voor het Drachtstervaartproject is weer in orde. Of de vaart en de bijbehorende geluidswal en woningen daadwerkelijk worden gerealiseerd, hangt nu alleen nog af van de uitslag van de milieueffectrapportage (mer).

Regiovrijdag, 13 december 2002

Frisia Zout kan nog niet beginnen

Franeker - Frisia Zout BV te Harlingen mag nog niet beginnen met de bouw van twee putkelders en pompgebouwen op de twee nieuwe boorlocaties bij Oosterbierum en Tzummarum. De daarvoor noodzakelijke bestemmingsplanwijziging werd gisteravond door de gemeenteraad van Franekeradeel van de agenda afgevoerd. Volgens de raadsleden heeft het college van B en W op tal van zaken geen goede, onvoldoende en verkeerde informatie verstrekt. De raad wil alles helder hebben voordat de beslissing genomen wordt.

Regiovrijdag, 13 december 2002

IJsmeester Piet Venema neemt afscheid als bestuurslid van elfstedenvereniging

Makkum – Hij mocht nog even schitteren afgelopen week, ijsmeester Piet Venema van de Elfstedentocht. In de week dat Nederland zowaar nog even lijdt aan Elfstedentochtkoorts neemt de uit Makkum afkomstige ijsmeester afscheid. Vanavond stapt hij na dertien jaar uit het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden. Ruim twintig jaar was Venema rayonhoofd in Wűnseradiel.

Regiovrijdag, 13 december 2002

‘Parkeergarages op zondag open’

Leeuwarden – De parkeergarages in de binnenstad van Leeuwarden moeten ook worden opengesteld als er op zondag evenementen of voorstellingen in de stad worden gehouden. Dat verklaarde S. Brouwer uit Hurdegaryp gisteren voor de rechter. Brouwer vindt namelijk de mogelijkheden om op zondag te parkeren in de Leeuwarder binnenstad erg beperkt.

Regiovrijdag, 13 december 2002

Hotel Makkum krijgt gevel van 120 meter

Makkum - De bouw van een groot hotel- en appartementencomplex aan het strand van Makkum kan doorgaan. Welstandscommissie Hűs en Hiem oordeelde gistermiddag positief over de architectonische opzet van het plan, waarmee in totaal een investering van ongeveer 15 miljoen euro is gemoeid.

Regiovrijdag, 13 december 2002

‘Oudejaarsstunt wordt misbruikt voor commercie’

Leeuwarden – Oudejaarsploegen in Fryslân zijn boos dat hun traditie van ‘oudejaarsstunten’ misbruikt wordt voor commerciële, publicitaire doeleinden. In Leeuwarden werd gisteren 500 euro uitgeloofd voor de vinder van ’t Woanskip.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 december 2002

Moeizaam besluit over beleidsplan

Lunteren - De triosynode van de drie Samen-op-Wegkerken heeft donderdag na een lange discussie ingestemd met een beleidsplan voor de komende twee jaren. Vooral de plaats van het orgaan voor de verhouding van kerk en Israël was in het geding. Maar de kerkleiding verzekerde de vele critici dat dit werk een belangrijke rol zal blijven vervullen.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 december 2002

‘Waaierkerk’ aan het Vrijheidsplein

Leeuwarden – De nieuwe kerk van de Gereformeerde Kerk (vrijmaakt) in Leeuwarden wordt een opvallend gebouw. Dat blijkt uit het ontwerp dat Architektenburo Klamer BNA uit Leeuwarden heeft gemaakt. Het ontwerp is gistermiddag behandeld door de welstandscommissie Hűs en Hiem, die in het kader van het verlenen van de bouwvergunning advies moet geven aan de Gemeente Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 december 2002

Dorcas-hulppakketten op weg naar Rusland

Buitenpost – In Buitenpost is donderdag de tweede vrachtwagen geladen met hulppakketten die zijn ingezameld tijdens de Nationale Voedselactie van de christelijke hulporganisatie Dorcas.

Sportvrijdag, 13 december 2002

Folkerts krijgt Friese titel op presenteerblad

Stiens – Het Fries kampioenschap kortebaanschaatsen op natuurijs is uitgelopen op een flinke anticlimax. Arjen Folkerts kreeg donderdagavond in Stiens de titel in de schoot geworpen door Arjan Samplonius, die in de eerste de beste finalerit na twee valse starts werd gediskwalificeerd. Het vervolg was voor Folkerts een koud kunstje.

Sportvrijdag, 13 december 2002

Berends en Herder domineren kortebaan

Lemmer – Guido Berends en Renske Herder pakten donderdagavond in Lemmer met in de finale drie ritoverwinningen de Friese kortebaantitel bij de jongens en meisjes junioren B, staken elk vijfenzeventig euro in de knip en dwongen een startbewijs af voor het NK.

Sportvrijdag, 13 december 2002

Eervolle vermelding project Cambuur van Europese jury

Brugge – Het anti-voetbalvandalisme-project ‘Helden rond de Velden’ van Het Buro uit Leeuwarden heeft bij de uitreiking van de European Crime Prevention Award een eervolle vermelding gekregen.

Sportvrijdag, 13 december 2002

‘Beter ansichtkaarten geven dan gele en rode’

In de Wist u dat… rubriek van het clubblad van Friese Boys blijkt dat een speler zelfs op 35-jarige leeftijd niet te oud is om iets nieuws te proberen. Toen voetballer Jelle de Graaf op de training na een sliding geblesseerd raakte vertelde good old Jan Kempenaar dat hij in zijn carričre nog nooit een sliding gemaakt had en daarom nog nooit geblesseerd geweest is.

Weervrijdag, 13 december 2002

Bewolkt

Komende nacht komen er opklaringen voor en koelt het opnieuw af naar -5 tot -7 graden. Morgen is het bewolkt maar overwegend droog, met lokaal mist. Het blijft overdag vriezen met maxima tussen nul en -2 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties