De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 december 2005.

Bijschriftdinsdag, 13 december 2005

Bereidt de weg

Bijschrift

Dossierdinsdag, 13 december 2005

Het positivisme van een uitzonderlijk talent


Dossierdinsdag, 13 december 2005

Igor Tomasic (Levski) viert z’n verjaardag thuis in Kroatië

Sofia – Igor Tomasic had zich erg verheugd op een terugkeer in Nederland. De vrije verdediger van Levski Sofia woonde als speler van Roda JC en MVV bijna zes jaar in ons land. ,,Ik heb daar zes jaar gewoond en vijf mooie jaren als voetballer gehad. Ik was graag nog eens teruggekeerd in Nederland, waar ik alles wel zo’n beetje heb gezien. Maar het lot besliste anders’’, zegt Tomasic, Kroaat van geboorte.

Economiedinsdag, 13 december 2005

Friese bedrijven: meer werk naar buitenland

Leeuwarden - Ruim tweehonderd Friese bedrijven overwegen een deel van hun activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Bij deze bedrijven werkt 6 procent van alle Friese werknemers. Dat blijkt uit de Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (Erbo) die de Kamer van Koophandel vandaag presenteerde.

Economiedinsdag, 13 december 2005

Metaalsector in Fryslân presteert goed

Leeuwarden - De Friese metaalsector heeft een goed jaar achter de rug. Waar over heel Nederland de omzet in de sector daalde, behaalden de Friese metaalbedrijven een omzetstijging van 1,5 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (Erbo), die de Kamer van Koophandel vandaag presenteerde.

Economiedinsdag, 13 december 2005

Prijs moet niet enige item zijn bij liberalisatie

Marum - De liberalisatie van de wereldhandel moet veel meer gericht zijn op criteria als milieu, mensen en omstandigheden in plaats van alleen maar op prijs. Die oproep deed voorzitter H. van Beek van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond gisteren in Marum. Tijdens de bijeenkomst waar een honderdtal mensen op af kwam om te praten over de gevolgen van de liberalisatie van de wereldhandel voor de akkerbouw, gaf zij aan dat liberalisatie slecht is voor de boeren in Nederland maar ook in de armere landen. ,,Mens en milieu komen er beide slecht vanaf.’’

Hoofdartikeldinsdag, 13 december 2005

Het niveau van Peter R.

Peter R. de Vries heeft laten zien wat Nederland aan hem heeft als politicus – als hij ooit zo ver komt. Hij had de beschikking gekregen over computerschijfjes met vertrouwelijke informatie van de inlichtingendienst en heeft delen van de inhoud gisteravond op televisie bekendgemaakt.

Regiodinsdag, 13 december 2005

Dekker zet corporaties aan het werk

Den Haag/Leeuwarden – Minister Dekker van Volkshuisvesting wil harde prestatieafspraken maken met de woningcorporaties in Nederland. Ze moeten onderling meer concurreren en daarnaast bereid zijn om geld te steken in sociale woningbouw. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Minister Dekker vindt het tijd dat de woningcorporaties meer bijdragen aan een evenwichtige woningmarkt en stedelijke vernieuwing. Door harde afspraken met de verhuurders te maken, wil de minister dat ,,zekerder stellen”. Ze wil af van de ,,huidige vrijblijvendheid rond de prestaties’’. Dat zei Dekker bij de presentatie van haar ‘decemberbrief’ aan de Tweede Kamer. De corporaties hebben in het verleden kritiek gekregen omdat ze hun vermogen niet genoeg in de sociale woningbouw, maar wel in commercieel aantrekkelijke projecten zouden steken.

Regiodinsdag, 13 december 2005

Angstig avontuur in Spanje voor Terschellingers

Barcelona/Terschelling – ,,Toen we instapten dacht ik al te ruiken dat de chauffeur gedronken had. Maar ja, spreek daar zo iemand maar eens op aan. Je wilt hem ook niet vals beschuldigen.”

Regiodinsdag, 13 december 2005

Plan jongeren: bier in soos van Oosterwolde

Oosterwolde – Het eerste burgerinitiatief in de gemeente Ooststellingwerf gaat over het schenken van bier in het jeugdhonk JOB in Oosterwolde. Drie jongeren van 21 en 22 jaar vragen de gemeenteraad om de Algemene Politie Verordening daarop aan te passen. Nu verbiedt die APV de verkoop van licht-alcoholische dranken in combinatie met jongerenactiviteiten.

Regiodinsdag, 13 december 2005

N31 over drie jaar verbreed

Kimswerd – Binnen drie jaar is de N31 tussen Harlingen en de Afsluitdijk verdubbeld. Voor eind volgend jaar gaan de werkzaamheden van start. Maar de laatste twee kilometer door Harlingen zelf blijven een knelpunt. En wat gebeurt er met Ale Zwerver die zijn hele leven al pal naast de weg woont?

Regiodinsdag, 13 december 2005

Sneller een praatje in buurt- dan in streekbus

Hoe is het mensen vergaan die het afgelopen jaar iets bijzonders beleefden, hoe zijn plannen uitgepakt, hoe hebben opmerkelijke gebeurtenissen zich ontwikkeld?

Geloof & Kerkdinsdag, 13 december 2005

‘Islam kan leren van protestanten’

Utrecht - De vrijere omgang met de Bijbel die het protestantisme zich heeft eigen gemaakt, kan voor moslims een ,,meeslepend voorbeeld’’ zijn. Dat zei oud-NCRV-voorzitter dr. C. Klop, hoogleraar politieke ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, maandag bij de presentatie van twee boeken over de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Geloof & Kerkdinsdag, 13 december 2005

Bisdom Groningen viert 50-jarig bestaan

Groningen – In 2006 bestaat het bisdom Groningen vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan worden meerdere activiteiten gehouden. Zaterdag 4 februari wordt de (her-)oprichting van het Groningse diocees officieel gevierd. Dat heeft het bisdom bekendgemaakt.

Sportdinsdag, 13 december 2005

Cambuur levert wanprestatie tegen FC Den Bosch

Den Bosch - Cambuur heeft zich maandagavond in Den Bosch van zijn slechtste kant laten zien. De Leeuwarder formatie speelde een beroerde wedstrijd en mocht van geluk spreken dat de tegenstander het rustig aan deed. Daardoor bleef de nederlaag dragelijk. ,,We zijn op alle fronten afgetroefd’’, zag de kapot gespeelde middenvelder Rick Hooijboer.

Sportdinsdag, 13 december 2005

Belofteteam Heerenveen wint

Heerenveen - Het belofteteam van Sportclub Heerenveen heeft maandagavond een degelijke overwinning geboekt op Vitesse: 2-0. De doelpunten werden voor de rust gemaakt door Sebastiaan Steur en Niklas Tarvajärvi.

Sportdinsdag, 13 december 2005

Pieter Weening in ’t zonnetje

Harkema – Wielrenner Pieter Weening zal donderdag 22 december in zijn woonplaats Harkema worden gehuldigd. Met etappezeges in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Polen brak Weening dit seizoen definitief door.

Sportdinsdag, 13 december 2005

Bierling sluit eerste seizoenshelft af met zege

Leeuwarden – De driebanders van Bierling de Schepper hebben maandagavond de eerste seizoenshelft met een overwinning afgesloten. In Den Haag wonnen de Leeuwarders met 2-6 van Tempo Verkeersschool.

Sportdinsdag, 13 december 2005

Derde Nederlandse schermtitel voor Tóth

Zutphen - Valentina Tóth van schermzaal Tóth uit Aldtsjerk is in Zutphen voor het derde achtereenvolgende keer op het wapen sabel Nederlands jeugdkampioen geworden in de categorie tot 12 jaar.

Weerdinsdag, 13 december 2005

Zacht


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties