De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 13 december 2010.

Cultuurmaandag, 13 december 2010

Nynke Laverman wint Friese Popprijs

Zangeres Nynke Laverman heeft dit jaar de Friese Popprijs gewonnen. De Hűnekop mocht de Friesland Pop Talent Award mee naar huis nemen en het Glemmer Festival in Lemmer kreeg de meeste stemmen van het publiek. De prijzen werden zaterdagavond uitgereikt in Poppodium Romein, tijdens de Friese PopAwards. Dit evenement van Friesland Pop zet jaarlijks de Friese popscene in de schijnwerpers en is tegelijkertijd een feestelijke afsluiting van het muziekjaar in Fryslân.

Hoofdartikelmaandag, 13 december 2010

De synode van Dordrecht, toen...

Er zijn grote verschillen in de wijze waarop ‘de synode van Dordt’ vierhonderd jaar geleden werd gehouden en de wijze waarop dat vrijdag en zaterdag is gebeurd. Die verschillen gaan natuurlijk over de omstandigheden, de agenda, de mensen die erbij waren en de betekenis die de ene synode kreeg en de andere krijgt.

Regiomaandag, 13 december 2010

Tweede CDA-bijeenkomst: meer naar leden luisteren

Franeker - Ongeveer vijftig CDA-leden hebben zaterdag de tweede regiobijeenkomst van CDA Fryslân bijgewoond. De bijeenkomst, waarin leden mogen meepraten over de toekomst van de christendemocratie, was in hotel Tulip Inn in Franeker.

Regiomaandag, 13 december 2010

Tweede CDA-bijeenkomst: meer naar leden luisteren

Franeker - Ongeveer vijftig CDA-leden hebben zaterdag de tweede regiobijeenkomst van CDA Fryslân bijgewoond. De bijeenkomst, waarin leden mogen meepraten over de toekomst van de christendemocratie, was in hotel Tulip Inn in Franeker.

Regiomaandag, 13 december 2010

Buren van het bos krijgen uitleg over ‘achtertuin’

Bakkeveen - In de bossen rondom Bakkeveen wordt vanaf februari een groot aantal bomen gekapt. Natuurmonumenten leidde daarom zaterdag omwonenden rond in het gebied om uitleg te geven.

Regiomaandag, 13 december 2010

Eerste rit van extra trein uit Sneek loopt in de soep

Sneek-Leeuwarden - Een seinstoring heeft vanochtend de feeststemming verpest op eerste rit van de extra trein tussen Sneek en Leeuwarden. Voor vertrek van de trein van kwart over acht was er op het station van Sneek muziek van Die Twa. Ook bestuurders van de provincie, de gemeente Sneek, Arriva en Prorail stonden klaar om in de trein aandacht te besteden aan het feit dat voortaan niet twee, maar drie treinen per uur rijden.

Regiomaandag, 13 december 2010

Instituut voor shared space gaat naar NHL

Leeuwarden - De NHL Hogeschool springt in het gat dat is ontstaan nadat het Shared Space Instituut in Drachten noodgedwongen de deur moest sluiten. Er komt in Leeuwarden een Kenniscentrum Shared Space, dat de taken van het Drachtster verkeersinstituut overneemt.

Geloof & Kerkmaandag, 13 december 2010

Stop met elkaar te bestrijden, bouw bruggen

Dordrecht - ,,Stop met elkaar te bestrijden op inhoudelijke theologische verschillen. Per direct.” Dat zei Harmen van Wijnen zaterdag aan het einde van de Nationale Synode in Dordrecht. Hij deed een krachtige oproep aan iedereen ,,hier wel of niet aanwezig” om bruggenbouwers te zijn. ,,Het moet anders dan we het altijd gedaan hebben.”

Sportmaandag, 13 december 2010

Damcombinatie Fryslân dicht bij terugkeer in ereklasse

Wânwert - Tweede van Nederland. Nog altijd zit het dammer Taeke Kooistra dwars dat hij met Rinsumageest in 1999 geen nationaal kampioen wist te worden. ,,Daar ben ik niet tevreden mee. Het is nog altijd een droom, daar maak ik geen geheim van.” Met damcombinatie Fryslân probeert hij nu hoge ogen te gooien. In het seizoen na de degradatie uit de ereklasse zijn de dammers uit Wânswert weer hard op weg naar promotie. En met een nieuwe sponsor kan Kooistra zijn droom wellicht eindelijk verwezenlijken.

Sportmaandag, 13 december 2010

ONS sluit 2010 af als koploper

Sneek - Als (gedeeld) koploper de winterstop in; velen hadden het dit seizoen bij hoofdklasser ONS Sneek gehoopt, maar slechts een enkeling had het ook daadwerkelijk verwacht. Zaterdagmiddag werd het realiteit. Met dank aan een thuisoverwinning op Nunspeet, in een curieus duel.

Sportmaandag, 13 december 2010

‘Waar ik het over wil hebben: ben ik gek of ben ik niet gek?

Jannes, Je wilde zoveel, je leerde zoveel, je deed zoveel. Je bereikte, je presteerde, je won het allerhoogste.

Sportmaandag, 13 december 2010

Het gaat er niet om wat ze zeggen

Het blijft bijzonder om trainers van eredivisieclubs op televisie als analyticus te horen praten over een Europese wedstrijd van een concurrent. Het is een lekkere bijverdienste natuurlijk en thuis op de bank zouden ze ook kijken, dus gelijk hebben ze. Maar scherpe teksten kunnen ze zich niet permitteren. Vooral Mario Been en Ron Jans vormen een paar apart als zij samen dienst hebben. Altijd op zoek naar het positieve en altijd zijn zij het gloeiend met elkaar eens. Als gezworen kameraden. Ze hebben nog net de armen niet om elkaars schouders geslagen.

Sportmaandag, 13 december 2010

Er gloort hoop aan Friese handbalhorizon

Het leek nog zo mooi in 2008: tophandbal in Fryslân door samenwerking tussen de beste clubs van de provincie. Een bak geld in de vorm van een goede sponsor erbij en hopsa: gaan met die banaan. Het liep anders. Gezonde ambitie en plezier is er nog volop, maar in welke staat verkeert het Friese handbal anno 2010 eigenlijk? En hoe zit het de toekomst? Tijd voor een zoektocht naar antwoorden.

Sportmaandag, 13 december 2010

Ook Mamedov kan gemis De Vries niet verbloemen

Zwolle - De afgelopen zomer was Cambuur op zoek naar een spits van het type Mark de Vries. Een grote en balvaste kerel die de beste speler van de eerste divisie van vorig seizoen zou kunnen vervangen als-ie geschorst is of geblesseerd. Maar de Leeuwarders slaagden daar niet in en nu De Vries al een tijdlang door een hamstringblessure geveld is, blijkt dat de aanvaller onvervangbaar is. ,,Mark is van grote waarde. We hebben nu niet een killer voorin lopen die wedstrijden kan beslissen”, aldus Cambuur-trainer Alfons Arts.

Sportmaandag, 13 december 2010

Cambuur krijgt lesje in effectiviteit van Zwolle

Zwolle - SC Cambuur had gisteren een kans om koploper Zwolle de tweede seizoensnederlaag toe te brengen. Het spel was in de eerste helft hoopgevend, maar omdat de Leeuwarders de kansen niet afmaakten en de Zwollenaren dodelijk effectief waren in de omschakeling, keerde de ploeg van Alfons Arts met een nederlaag naar huis. En met genoeg stof tot nadenken.

Sportmaandag, 13 december 2010

‘Messi was even aan ’t werk bij Heerenveen - FC Twente’

Dat Oussama Assaidi gistermiddag de grote man was bij de afgetekende 6-2 overwinning van sc Heerenveen op FC Twente: daar was iedereen het wel over eens. De aanvaller trof zelf drie keer doel, gaf twee assists en versierde als klap op de vuurpijl ook nog een benutte strafschop. Trainer Ron Jans deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat de kleine dribbelaar een tien als rapportcijfer verdiende voor zijn ijzersterke optreden. Zou u Assaidi ook belonen met de hoogste score?

Sportmaandag, 13 december 2010

Een pleintjesvoetballer die in de eredivisie speelt

Heerenveen - Handjes op de rug, minnetjes glimlachend. Neen, dé man van de wedstrijd was niet van plan om vanavond de bloemetjes buiten te gaan zetten, zo kon hij de media melden. Zoals altijd na een wedstrijd ging hij straks de warmte van zijn familie opzoeken en zouden ze samen gaan nagenieten van een middag die misschien wel zijn definitieve doorbraak had ingeluid.

Sportmaandag, 13 december 2010

Assaidi tovert Friese Haagje om in lusthof

Heerenveen - Vaak was een visite aan het Abe Lenstra-stadion in 2010 een verzoeking, maar op het kantelpunt van wat is geweest en wat gaat komen toverde Oussama Assaidi het Friese Haagje om in een lusthof. Met een subliem optreden leidde de aanvaller Heerenveen gistermiddag langs FC Twente.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties