De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 maart 2007.

Cultuurdinsdag, 13 maart 2007

.De illusie van het romantische platteland

Economiedinsdag, 13 maart 2007

‘Zoek balans recreatie-natuur Lauwersland’

Lauwersoog - De recreatiebedrijven rond het Lauwersmeer moeten niet lijden onder de acties van natuurorganisaties. Natuurwaarden zijn belangrijk, maar de recreatie moet niet het gedrang komen. Dat zei wethouder Tj. Hogendorp van de gemeente Kollumerland gisteravond tijdens de officiële oprichtingsavond van het Toeristisch Ondernemers Overleg Lauwersland (TOOL).

Economiedinsdag, 13 maart 2007

Supermarkt Franeker naar Harlingen

Franeker Supermarkt Plus in Franeker verhuist naar Harlingen. De supermarkt ondervindt te veel hinder van de parkeerproblematiek in de Franeker binnenstad. Uit onderzoek is gebleken dat de omzetten in de detailhandel de afgelopen tien jaar met 50 procent zijn teruggelopen. Plus krijgt een onderkomen op de detailontwikkelingslocatie Kimswerda. Hier is een parkeerterrein voor 180 auto’s, maar dit wordt uitgebreid naar vierhonderd.

Economiedinsdag, 13 maart 2007

Canvas Company naar Buitenpost

Burum - De Canvas Company vertrekt uit de gemeente Kollumerland. Gisteravond tijdens de jaarvergadering van plaatselijk belang Burum maakte directeur-eigenaar H.J. Boersma dit bekend. Hij gaat een bedrijfspand bouwen in Buitenpost, gemeente Achtkarspelen. Boersma vindt dat hij te weinig professionele medewerking van de gemeente Kollumerland heeft gekregen bij zijn nieuwbouwplannen in Burum. Boersma wilde een nieuw bedrijfspand bouwen op een klein deel van het sportveld van Burum. Er zijn in het dorp geen alternatieve locaties om een bedrijfspand neer te zetten. De gemeente zegde medewerking toe aan de plannen, waartegen enkele omwonenden overigens bezwaar hadden gemaakt. Gisteravond zei Boersma dat hij was teleurgesteld in de manier waarop de gemeente met hem samenwerkte. Hij moest zelf te veel trekken aan het project. Bovendien bleken ambtenaren slecht op de hoogte van de plannen en kwamen zij hun afspraken niet of slecht na. Boersma, die vorig jaar de Jonge Ondernemers Prijs van het Noorden won, biedt werk aan zo’n 22 mensen (10 fte’s), voornamelijk inwoners van Burum. Tijdens de jaarvergadering waren geen leden van het college van B en W aanwezig om te reageren op het verhaal van Boersma.

Economiedinsdag, 13 maart 2007

Sterke stijging tal starters op Urk in het afgelopen jaar

Urk - Het aantal ondernemers dat een bedrijf heeft gestart in de gemeente Urk is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In een periode van vier jaar tijd is het aantal van 29 in 2003 naar 84 in 2006. Het aantal faillissementen blijft vrij stabiel. In 2003 ging het om zes bedrijven die over de kop gingen. Vorig jaar moesten zeven bedrijven noodgedwongen stoppen. Sinds enkele jaren bemoeit Urk zich met de ondersteuning van startende ondernemers. Met de realisering van een ondernemersloket, kwam er in 2002 ook het tweewekelijkse spreekuur voor starters bij.

Hoofdartikeldinsdag, 13 maart 2007

De crisis in de PvdA...

De PvdA zit in een crisis. En dat is niet van vandaag of gisteren, maar al sinds enkele jaren. René Cuperus van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk instituut van de PvdA, windt er geen doekjes om: het moet anders bij zijn partij. Hij meldde dat in het televisieprogramma Buitenhof. De sociaal-democraten hebben eigenlijk geen positie meer in het Nederlandse politieke spectrum. De PvdA heeft een slag naar het centrum gemaakt, maar daar heerst het CDA en op links heeft de SP een veelbelovende positie veroverd. De PvdA moet in de huidige regeerperiode positie innemen en die vervolgens versterken. Gebeurt dat niet, dan moet voor het lot voor de PvdA worden gevreesd.

Regiodinsdag, 13 maart 2007

Schoentjes, slabbetjes, hoedjes

Veenklooster - Een speelgoedbeer, kleine schoentjes en een wit jurkje met kant. Het lijken op het eerste gezicht gewone kinderspullen van vroeger, maar schijn bedriegt. Niemand minder dan prinses Juliana liep bijna honderd jaar geleden in deze kleding rond. De spulletjes behoren tot een unieke collectie van It Lytse Slot in Veenklooster.

Regiodinsdag, 13 maart 2007

Vogeleilandje mist doel in IJsselmeer

Woudsend - De vogeleilandjes voor de kust van Molkwerum voldoen niet meer. De natuureilandjes in het IJsselmeer trekken amper nog koloniebroeders als visdiefjes (wytstirns), kluten (klút) en kokmeeuwen (kob). It Fryske Gea legde de eilandjes tien jaar geleden aan.

Regiodinsdag, 13 maart 2007

De Skriezekrite Idzegea is erg ambitieus

Leeuwarden - De Skriezekrite Idzegea heeft de Sulveren Skries 2006 gewonnen. De prijs voor het beste initiatief op het terrein van (agrarisch) natuurbeheer werd gisteren in Leeuwarden aan enkele leden van de krite uitgereikt.

Regiodinsdag, 13 maart 2007

Dorpen bundelen collectes en halen zo veel meer geld op

Merselo/Raerd - Annie van den Heuvel en Mien Kessels sloegen begin deze maand aan het collecteren in hun dorp. Dat ging een beetje anders dan anders. Samen met achttien anderen brachten ze bij al hun dorpsgenoten in het Limburgse Merselo een lijst langs. Daarop de namen van een stuk of twaalf grote landelijke fondsen, waarop iedereen kon invullen aan wie hij hoeveel wil geven. Optellen, geld in de envelop en klaar is Kees. Dorpelingen zijn in één klap van al die collectes af, en het dorp is verlost van het eeuwige zoeken naar collectanten. En, verrassend: de mensen geven veel meer.

Regiodinsdag, 13 maart 2007

Carpoolen wint aan populariteit

Leeuwarden - Het aantal carpoolers in Fryslân groeit. Steeds meer mensen stappen bij elkaar in de auto om naar het werk te gaan. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Fryslân. Volgens gedeputeerde Baas tonen de cijfers aan dat investeren in carpoolplaatsen loont.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 maart 2007

Vrijgemaakt Ferwert zingt soms a capella

Leeuwarden - De Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) in de provincie Fryslân kennen geen noodsituatie onder organisten. Alleen de 108 zielen tellende gemeente van Ferwert heeft sinds enkele jaren geen vaste organist meer, en moet op zondag ,,wel eens a capella zingen”. Dat blijkt uit een enquête van de (vrijgemaakt) Gereformeerde Kerkbode.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 maart 2007

Geen wisseling van koers

Rome - Vriendelijk, hartelijk, een echte pastor. Zo staat de nieuwe voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, monseigneur Angelo Bagnasco (64) alom bekend. Geen bullebak, geen drammer, eerder bescheiden in zijn optreden. Maar daarom niet minder zelfverzekerd en doelbewust.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 maart 2007

Spreken met eindtijd voor ogen

Leeuwarden - Al vele jaren woedt er een discussie over de kerkelijke wortels van de jodenhaat. De Amsterdamse theoloog René Süss trok vorig jaar in zijn proefschrift Luthers theologisch testament: Over de joden en hun leugens een rechtstreekse lijn van de woorden van Luther naar de daden van Adolf Hitler. Op een studiedag werd zijn boek tegen het licht gehouden.

Weerdinsdag, 13 maart 2007

Vrij zonnig

Vandaag wordt het in de loop van de middag vrij zonnig met temperaturen tussen 11 en 14 graden, bij een matige wind uit het westen tot noordwesten. Vannacht opnieuw kans op mist, bij minima rond 2 graden en vorst aan de grond. Morgen wordt het later opnieuw vrij zonnig bij 12 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties