De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 maart 2009.

Cultuurvrijdag, 13 maart 2009

51 inzendingen voor Liet 2009

Leeuwarden - Voor het Friese songfestival Liet zijn 51 inzendingen binnengekomen, die verspreid worden over vijf voorrondes. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 13 maart 2009

Dingeman van Wijnen

Het moet voor een componist een geweldige ervaring zijn om een stuk te schrijven en dat dan in premičre te horen gaan in een uitvoering waar de vonken vanaf spatten. Dat overkwam de jonge componist Joey Roukens (1982) met zijn Concert voor altsaxofoon en orkest, waarvan het Noord Nederlands Orkest (NNO) gisteravond in de Leeuwarder Harmonie de wereldpremičre gaf.

Economievrijdag, 13 maart 2009

Steun voor alle starters in Leeuwarden

Leeuwarden - Alle mensen in de gemeente Leeuwarden die een bedrijf opzetten kunnen gebruik maken van de diensten van het Bureau Zelfstandigen Fryslân. Volgens wethouder Marco Florijn zullen meer nieuwe ondernemers daardoor slagen met hun bedrijf.

Economievrijdag, 13 maart 2009

Kleurig visitekaartje van ondernemend Leeuwarden

Leeuwarden - De eerste lichting vrouwelijke ondernemers die heeft meegedaan aan het project Matriamarkt van de gemeente Leeuwarden kan aan de slag. Alle veertien hebben ze een ondernemingsplan dat mogelijkheden genoeg biedt voor een bloeiende zaak. Zes maanden lang hebben ze intensief gewerkt aan hun droom - en daarbij juist geleerd om met beide benen op de grond te staan.

Hoofdartikelvrijdag, 13 maart 2009

De economische orde...

De economische crisis leidt niet alleen tot druk overleg tussen regering en coalitiepartijen over op korte termijn te plegen investeringen en bezuinigingen. Wie zijn oor te luisteren legt stuit ook op meer fundamentele beschouwingen over de economie en de economische orde. De vraag is daarbij of in ons land en wereldwijd de zogenoemde vrije markt niet te veel ruimte heeft gekregen en dat er meer ingrijpen van de overheid in de economie mogelijk moet worden gemaakt.

Regiovrijdag, 13 maart 2009

N31 Harlingen gaat 4,7 meter diep in ’n bak

Harlingen - Om het laatste stuk van de A31/N31 tussen Leeuwarden en de Afsluitdijk te kunnen verdubbelen, komt er dwars door Harlingen een open tunnelbak van 4,7 meter diep. Bij het Spaansenterrein komt de nieuwe weg ‘naar boven’, voor een op - en afrit.

Regiovrijdag, 13 maart 2009

‘Verlaag btw op duurzaam product’

Leeuwarden - Het btw-tarief op duurzame producten en diensten moet omlaag van 19 naar 6 procent. De provincie Fryslân maakt zich hiervoor sterk op voorspraak van de Stichting Millenniumbedrijven van Janneke Schaaf. Ook moeten de accijnzen op biobrandstoffen naar beneden.

Regiovrijdag, 13 maart 2009

‘Jaha, wij wonen nog steeds op hetzelfde adrčhčs!’

Feanwâlden - Nog steeds moeten bewoners van de Moark in Feanwâlden aan hun relaties uitleggen dat ze niet verhuisd zijn. De verfriezing van de straatnaam Veenpluis had

Regiovrijdag, 13 maart 2009

Friese sociaaldemocraten aan de macht in Drenthe

Assen - Het Fries is nog net niet de voertaal tijdens de vergaderingen van Gedeputeerde Staten in Drenthe, maar veel scheelt het niet. Met de voordracht van Jacques Tichelaar uit Oranjewoud als nieuwe Commissaris van de Koningin in Drenthe bestaat straks de helft van het college uit Friezen. Behalve Tichelaar komen ook de gedeputeerden Rein Munniksma, Anneke Haarsma en Janny Vlietstra uit Fryslân. En dan is sinds anderhalf jaar ook nog eens de Fries Sicko Heldoorn burgemeester van de hoofdstad Assen.

Regiovrijdag, 13 maart 2009

Gemeenten zitten met roek in de maag

Heerenveen - Friese gemeenten willen nader onderzoek naar de roek. Deze beschermde vogel zoekt volgens de gemeenten sinds een aantal jaren steeds vaker de rand van bebouwing op en zorgt daar voor veel overlast in de vorm van uitwerpselen en continu lawaai. De oorzaak van de migratie is volgens de gemeenten nooit onderzocht. Ook over de stand van de roekenpopulatie ontbreekt informatie.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 maart 2009

Onderzoek naar negatieve imago van domineesambt

Wezep - De Protestantse Kerk in Nederland moet onderzoek (laten) doen naar de soms povere waardering van de predikantsopleiding en het werken in de kerk. Daarvoor pleit ds. Johan van Holten uit Wezep.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 maart 2009

Leiderschapsrol dominee vaak onhelder

Wezep - Huidige gemeenten willen het liefst ‘een inspirerend leider’ als voorganger. Veel dominees vinden echter dat het niet om de verpakking gaat, maar om de inhoud. Dat leidt tot verkeerde verwachtingen. Johan van Holten vindt dat er een training moet komen voor charismatisch leiderschap.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 maart 2009

Kristik Frysk Selskip akkoord met opheffing en nieuw platform

Leeuwarden - De ledenvergadering van het Kristlik Frysk Selskip (KFS) heeft besloten zichzelf op te heffen, en steunt de oprichting van het nieuwe ‘Platfoarm foar Fryske Oekumene’. Dat is gisteren bekendgemaakt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties