De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 maart 2012.

Cultuurdinsdag, 13 maart 2012

GGZ geeft inleiding op ‘Hamlet’ van het NNT

Leeuwarden | GGZ Friesland verzorgt een inleiding op de voorstelling Hamlet die het Noord Nederlands Toneel (NNT) de komende tijd in Fryslân speelt. De lezing, getiteld Verblijven in een kliniek: hoe is dat?, geeft een realistisch beeld van de acute psychiatrie, aldus GGZ Friesland. GGZ Friesland wil hiermee een steentje bijdragen om taboes in de psychiatrie te doorbreken.

Economiedinsdag, 13 maart 2012

Bijna 1000 meldingen van Schmallenbergvirus

Den Haag | Het aantal meldingen van dieren die mogelijk besmet zijn met het Schmallenbergvirus in Nederland nadert de duizend. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) stond het aantal meldingen gistermiddag op 948. Dat zijn er tweehonderd meer dan het aantal gevallen bijna twee weken geleden. Vooral het aantal meldingen bij runderen neemt fors toe.

Hoofdartikeldinsdag, 13 maart 2012

Jongeren, alcohol en medische kosten

Het aantal jeugdigen dat zich een alcoholvergiftiging drinkt, neemt toe. medici en anderen hebben alarm geslagen. Directeur Herre Kingma van het medisch Centrum in Enschede heeft geopperd dat ‘comazuipers’ zelf de kosten van hun opname moeten betalen. Dat die gedachte niet wordt overgenomen door de minister was voorspelbaar. Het principe van eigen schuld, dikke bult wordt niet toegepast in de gezondheidszorg. Invoering daarvan is schier onmogelijk: worden de kosten voor behandeling van een hartaanval als gevolg van een stressvol zakenleven niet vergoed en de kosten voor onhandig skiën wel?

Regiodinsdag, 13 maart 2012

Zes jaar geëist in zaak Blauw-Witman

Leeuwarden | Eeuwke Reidsma (56) is op 11 maart 2011 opzettelijk doodgereden. Volgens officier van justitie Petra Hoekstra blijkt dat uit een optelsom van feiten.

Regiodinsdag, 13 maart 2012

Verzet tegen wonen op de Voorstreek groeit

Leeuwarden | De weerstand tegen het plan om wonen in winkel- en bedrijfspanden aan een deel van de Voorstreek in Leeuwarden toe te staan neemt toe.

Regiodinsdag, 13 maart 2012

Trappend op de hometrainer je mobieltje opwekken

Sneek | Een lift die met behulp van water omhoog gaat, hometrainers die stroom opwekken voor de sportschool of een panelensysteem voor in het kanaal dat de straatverlichting laat branden. Met deze drie ontwerpen doen technasiumleerlingen van csg Bogerman in Sneek mee aan de uitvinderswedstrijd van het televisieprogramma Green Dream District van Disney XD, waarvoor gisteren opnames werden gemaakt.

Regiodinsdag, 13 maart 2012

De aaien rûgelje de kont út

Leeuwarden | In de meeste Friese gemeenten zijn de eerste kievitseieren al gevonden, maar toch zegt dat niks over de kievitenpopulatie. Aaisikers hebben de indruk dat de meeste kieviten nog moeten komen. Dat geldt ook voor grutto’s en scholeksters.

Regiodinsdag, 13 maart 2012

Actie tegen uitzetting gezin

Akkrum | Obs Akkrum heeft al aardig wat brieven binnen van ouders en andere inwoners van het dorp die willen de Afghaanse familie Samadi in Akkrum blijft. Ali Abbas (5) en Ali Hassan (4) Samadi dreigen met hun ouders uitgezet te worden. Ouders en school hebben een actie op touw gezet om brieven naar Tweede Kamerleden te sturen om aandacht te vragen voor het gezin.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 maart 2012

Toekomstbestendige parochies in het Noorden

Het is geen gemakkelijke taak waar de parochiebestuurders in het bisdom Groningen-Leeuwarden voor staan. De ruim tachtig parochies die er nu nog zijn worden teruggebracht tot negentien. Voor het parochieverband Eén in Vieren, waar ik nu werkzaam ben, betekent dat dat de parochies Harlingen, Franeker, Dronrijp, Sint Annaparochie en Vlieland/Terschelling zullen opgaan in één parochie, met één parochiebestuur en één team van twee pastores.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 maart 2012

Zestigplusser ‘Wapenveld’ heeft een nieuwe jas aangetrokken

Tijdschriften komen en gaan, maar sommige blijven hardnekkig bestaan. Het laatste geldt voor het blad Wapenveld, dat al dik zestig jaar verschijnt. Wapenveld is het medium van de reünisten van de CSFR, de landelijke reformatorische studentenvereniging, en cirkelt rond thema’s op de grensvlakken van cultuur, theologie, politiek en samenleving. Op het omslag wordt dit aandachtsveld aangeduid met ‘Over geloof en cultuur’.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 maart 2012

Weinig kerkenraadsleden? Geen probleem

We hebben als kerk de toekomst, maar we zullen wel flink aan de bak moeten. Het was gisteravond de boodschap van ds. Wim Beekman voor de Friese kerkrentmeesters.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 maart 2012

PKN-gemeente heeft genoeg aan mini-kerkenraad

Leeuwarden | Ds. Wim Beekman uit Koudum pleit voor een zo klein mogelijke kerkenraad, in plaats van het voortdurend energie steken in het vervullen van de vacatures. De voormalige hervormde synodevoorzitter doelt op een kerkenraad als een soort dagelijks bestuur, die de belangrijkste formele zaken regelt. Voor het overige werk kunnen heel goed informele groepen binnen de kerkgemeenschap worden ingeschakeld, meent Beekman.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 maart 2012

Kerkenraad en predikant naar functioneringsgesprek

Utrecht | De synode van de Protestantse Kerk wil dat er voortaan elk jaar jaargesprekken plaatsvinden met predikanten, kerkelijk werkers, kerkenraadsleden en andere ‘waardevolle personen met kennis en kunde’. ‘Kernfiguren binnen de gemeente kunnen zo jaarlijks met elkaar doelen en verwachtingen bespreken en afstemmen, afspraken maken en deze afspraken evalueren.’

Sportdinsdag, 13 maart 2012

Grote wielerklassiekerboek is lofzang in woord en beeld

Aanstaande zaterdag 17 maart wordt met Milaan - San Remo de eerste grote klassieker van het wielerseizoen weer gereden. Na de Italiaanse etappekoers Tirreno Adriatico breekt de lente (‘La Primavera’) aan voor het wielerpeloton met ‘la prima vera’, de eerste échte klassieker van het jaar. Een kleine maand geleden is Het Grote Wielerklassiekerboek verschenen en een beter moment hadden de scribenten niet kunnen kiezen. ‘Onontbeerlijk voor iedere wielerfan in Nederland en Vlaanderen’, zo valt te lezen op de achterflap van het boek.

Sportdinsdag, 13 maart 2012

Gerritsen bekroond voor imposante carrière

Leeuwarden | Korfballer Michiel Gerritsen heeft zaterdag uit handen van voorzitter Rob Meijer van de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond (KNVB) de gouden bondsspeld gekregen.

Sportdinsdag, 13 maart 2012

PSV mist geschorst duo Labyad en Manolev

Eindhoven | PSV moet het komende zondag in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen stellen zonder Stanislav Manolev en Zakaria Labyad.

Sportdinsdag, 13 maart 2012

Jong Heerenveen wint, maar verliest Steppe

Heerenveen | Jong Heerenveen/Emmen heeft zich gisteravond op sportpark Skoatterwâld tegen Sparta middels een 2-0 zege gerevancheerd voor de 6-0 nederlaag van vorige week tegen Heracles Almelo. Doelman Kenny Steppe, die goed speelde, moest geblesseerd van het veld nadat hij door zijn enkel ging.

Sportdinsdag, 13 maart 2012

Van der Ree terug, opstootje bij AGOVV

Leeuwarden - Hij speelde voor AGOVV en toch ging hij onder applaus van het Cambuur-publiek van het veld. De supporters lieten in woord en gebaar weten dat ze Dennis van der Ree nog niet vergeten zijn. De verdediger, tussen 2007 en 2011 actief voor Cambuur, genoot van zijn terugkeer. ,,Toen ik gewisseld werd, kreeg ik applaus. Schitterend. Ik vind het nog altijd jammer dat ik niet meer voor Cambuur speel.” Terwijl hij zijn verhaal deed, was het hommeles in de kleedkamer bij AGOVV, waar spelers van gasten met elkaar op de vuist gingen.

Sportdinsdag, 13 maart 2012

Spelersrapport Cambuur

Te Loeke - 6,5

Sportdinsdag, 13 maart 2012

En toen waren er ineens de tranen bij Mark de Vries

Leeuwarden - Hoe belangrijk, verdiend en eenvoudig de 2-0 zege van SC Cambuur op AGOVV Apeldoorn gisteren ook was, ver na afloop van de wedstrijd ging het vooral over heel andere zaken. En dan nog niet eens over het opstootje in de kleedkamer bij AGOVV. Wel over het hoe en waarom van de tranen van Mark de Vries tijdens een interview na afloop. Aanleiding was een brief van Cambuur over het niet-verlengen van zijn contract. Het leverde nieuws op, maar vooral ook een ontroerend tafereel van een voetballer die bewees dat ook profs clubliefde hebben.

Sportdinsdag, 13 maart 2012

Cambuur klaar voor zware confrontaties

Leeuwarden - Het ging gisteren bij SC Cambuur na afloop van het duel tegen AGOVV vooral over contractperikelen. De 2-0 zege was er echter niet minder belangrijk om; de ploeg is klaar voor drie zware confrontaties.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties