De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 13 maart 2013.

Cultuurwoensdag, 13 maart 2013

Fries portret van de nieuwe koning voor provinciehuis

Nieuweschoot | In het provinciehuis in Leeuwarden hoort een Fries portret te hangen of staan van koning Willem-Alexander. Dat vindt galeriehoudster Alice Kappetein van Galerie ZoFier in Nieuweschoot. Ze begint daarom een wedstrijd waarbij Friese kunstenaars wordt gevraagd een portret te maken van Willem-Alexander, al dan niet samen met Máxima.

Economiewoensdag, 13 maart 2013

Land Transport neemt werk en mensen Boekema over

Harkema | Land Transport in Harkema lijft branchegenoot A.H. Boekema & Zn in Heerenveen in. Vanaf maandag rijden de vrachtwagens en mensen officieel voor hun nieuwe werkgever en worden ze aangestuurd vanuit Harkema.

Economiewoensdag, 13 maart 2013

Werknemers Prins Dokkum wijzen oud sociaal plan af

Dokkum | Het productiewerk bij Prins Dokkum is vanochtend weer enkele uren neergelegd. Gisteren spraken vakbonden opnieuw met de directie. Die legde een ‘opgewarmd’ sociaal plan opnieuw op tafel. Dat werd direct door het personeel afgewezen. Ze beraden zich vandaag op verdere acties.

Economiewoensdag, 13 maart 2013

Friese boeren in problemen door Deutsche Bank

Leeuwarden | De statenfractie van het CDA in Fryslân wil dat de provincie actie onderneemt om te voorkomen dat Friese boeren in financiële problemen komen door gewijzigd beleid van de Deutsche Bank. ,,Er zijn al Friese boeren die daardoor in financiële problemen zijn gekomen”, aldus Statenlid Fernande Teernstra. Het CDA heeft hier schriftelijke vragen over gesteld. De boeren bankierden voorheen bij ABN Amro. Onder druk van de Europese Commissie heeft die bank klanten moeten afstaan aan Deutsche Bank rond de overname door Fortis. Eerder zijn er over de kwestie ook al vragen in de Tweede Kamer gesteld.

Hoofdartikelwoensdag, 13 maart 2013

Is Hongarije geen democratie meer?

Er schort het een en ander aan de democratie in Hongarije. Maar om nu zoals Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen, te zeggen dat Hongarije geen democratie meer is, gaat ook weer te ver.

Regiowoensdag, 13 maart 2013

Zorg heeft vooral hoogopgeleiden nodig in toekomst

Heerenveen | De zorg heeft meer hoogopgeleide verpleegkundigen nodig, zowel in de ouderenzorg als de gehandicaptenzorg dreigt een tekort. Anderzijds worden er in Fryslân veel meer zorghulpen en helpenden opgeleid dan in de toekomst nodig zijn.

Regiowoensdag, 13 maart 2013

Heel Fryslân kampt vanaf 2027 met krimp

Leeuwarden | Vanaf het jaar 2027 zal de totale bevolking van Fryslân krimpen. Dat staat in de bevolkingsprognose die de provincie gisteren naar buiten heeft gebracht. Het aantal inwoners stijgt tot 2025 tot ongeveer 654.000, dat zijn er 7000 meer dan nu. Het aantal huishoudens stijgt nog tot 2030 tot 303.000. Daarna slaat ook die ontwikkeling om in een afname.

Regiowoensdag, 13 maart 2013

Noodtransport water naar Leeuwarden

Leeuwarden | Meer dan honderdduizend inwoners van Leeuwarden en omgeving hebben gisteravond tussen zeven uur en half tien zonder water gezeten. De waterstoring was een gevolg van een leidingbreuk op industrieterrein De Hemrik die waterleidingbedrijf Vitens lang niet kon vinden.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 maart 2013

Geen lynchcultuur van wetenschappers

Leeuwarden | 27 hoogleraren pleiten in een open brief voor de vrijheid van wetenschappers om hun persoonlijke opinies te verwoorden. Aanleiding voor de oproep is de commotie die is ontstaan na uitspraken prof. dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde bij de Universiteit van Maastricht, over een onverklaarbare beenaangroei na gebed. Iets wat hij meer dan 25 jaar geleden meemaakte en als een wonder had ervaren.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 maart 2013

Miljoenenschikking misbruik VS

Los Angeles | Het aartsbisdom Los Angeles betaalt 9,9 miljoen dollar aan vier slachtoffers van seksueel misbruik. Advocaten van de slachtoffers maakten de schikking gisteren bekend.

Sportwoensdag, 13 maart 2013

Nordfeld opnieuw in selectie van Zweden

Heerenveen | Bondscoach Erik Hamrén van Zweden heeft Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt opgenomen in de definitieve selectie voor het WK-kwalificatieduel tegen Ierland (22 maart) en de vriendschappelijke wedstrijd tegen Slowakije (26 maart).

Sportwoensdag, 13 maart 2013

Wéér geen titel, maar de toekomst ziet erg goed uit

Tilburg | Terwijl de ijshockeyers van Unis Flyers gisteravond in Tilburg vochten voor hun laatste kans, moest voorzitter Henk Hoekstra vanwege zakelijke besognes verstek laten gaan. ,,Daar kon ik niet onderuit, maar ik ben via berichtjes en twitter wel volledig op de hoogte gehouden”, zo zei de preses, die sinds oktober 2011 de scepter zwaait bij het ijshockeybolwerk uit Heerenveen. Hij wil de oude tijden doen herleven en de landstitel binnen drie jaar terughalen naar het Friese Haagje.

Sportwoensdag, 13 maart 2013

Flyers met opgeheven hoofd uitgeschakeld

Tilburg | De ‘empty-netter’ was illustratief voor de uitschakeling van Friesland Flyers. Voor de derde keer op rij stond de Friese formatie in de halve finales van de play-offs tegen Tilburg met lege handen, maar nam ondanks het 5-3 verlies met opgeheven hoofd afscheid van het seizoen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties