De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 april 2004.

Bijschriftdinsdag, 13 april 2004

De verwarring van Pasen


Cultuurdinsdag, 13 april 2004

Twee Friese winnaars finale Kunstbende 2004

Utrecht – Luis Cortez uit Gorredijk en Suzanne Mali en Rixt Visser uit Franeker zijn als winnaars uit de bus gekomen tijdens de finale van Kunstbende 2004. De landelijke finale van de veertiende editie van de kunstwedstrijd voor jongeren van twaalf tot negentien vond zaterdag plaats in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Cultuurdinsdag, 13 april 2004

Indrukwekkend concert Sinfonietta

Menig bezoeker van het concert dat zaterdagavond werd gegeven door het Slowak Sinfonietta uit Slovakije zal bijna zeker vanaf de eerste inzet overvallen zijn door de bijzondere strijkersklank van dit orkest: homogeen, rond, warm en doorzichtig. Ook een beetje ijl of fragiel misschien, maar nergens dik of geforceerd.

Hoofdartikeldinsdag, 13 april 2004

Een bloedige week in Irak…

De Verenigde Staten hebben vorige week de meest bloedige dagen meegemaakt in Irak sinds de inname van Bagdad een jaar geleden. De militairen zijn met hun acties tegen de volgelingen van de sjiietische leider Muqtada al-Sadr geworden wat ze een jaar lang hebben proberen te vermijden: een bezettingsmacht die een felle strijd voert tegen een brede groep Iraakse opstandelingen. De VS zijn begonnen aan een nieuwe oorlog. Een oorlog tegen het volk, die lang kan duren. Was voor de strijd tegen dictator Saddam Hussein en zijn gewapende trawanten nog enige sympathie mogelijk, voor de slachtpartijen onder de burgerbevolking - al dan niet aanhanger van Sadr - is nauwelijks begrip te tonen. Mochten de VS het afgelopen jaar al iets hebben bereikt in Irak, dan wordt dat door de oorlog die nu is begonnen op het spel gezet. De geplande machtsoverdracht op 30 juni lijkt een onhaalbare zaak te zijn geworden.

Regiodinsdag, 13 april 2004

‘Meer aandacht geven aan moslims’

Leeuwarden – Gemeenten zouden veel meer aandacht moeten geven aan de integratie van nieuwkomers. Die is veel belangrijker dan de bestuurlijke vernieuwing waar nu veel tijd in gaat zitten en die weinig zal opleveren.

Regiodinsdag, 13 april 2004

Paasdrukte bij tuincentra

Leeuwarden – De milde paasdagen hebben voor topdrukte gezorgd bij tuincentra en woonboulevards. Bij diverse tuincentra ontstonden heuse verkeersopstoppingen, wachttijden voor de kassa’s liepen op tot drie kwartier. Volgens schattingen was het anderhalf tot twee keer zo druk als vorig jaar.

Regiodinsdag, 13 april 2004

‘Hond met plezierig hoofd’

Leeuwarden - Veel wit en veel haar en het is even zoeken: waar is de kop en waar de staart? De koningspoedel Bacardi Beach Boy Viva Forever is een van de 2300 honden die gisteren werden gekeurd tijdens de internationale Hondententoonstelling in het FEC in Leeuwarden.

Regiodinsdag, 13 april 2004

Ee herdenkt stijlvol en kort mkz-crisis

Ee – ,,Mooi, stijlvol en correct’’, kwalificeert Geert Kooistra, voorzitter van de plaatselijke LTO-afdeling van Ee, de wijze waarop zijn dorpelingen de mkz-crisis zaterdagmorgen gedenken.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 april 2004

Evangelisch tegenwicht tegen kerkverlating

Leeuwarden - De evangelische beweging binnen de Protestantse Kerk in Nederland wil tegenwicht geven aan de kerkverlating. De evangelische stroming wil daarbij deel van de oplossing zijn in plaats van deel van het probleem, zegt ds Hans Eschbach. ,,Je kunt beter een kaars aansteken, dan schelden op de duisternis.”

Geloof & Kerkdinsdag, 13 april 2004

Grote drukte in kerken tijdens paasdiensten

Leeuwarden – Kinderen die op het podium moesten zitten, de galerij weer bezet en zelfs mensen die naar een andere kerkgebouw moesten uitwijken. Het was dit weekeinde het beeld in veel kerken in Fryslân. Kerken zaten vol en zelfs diensten op de zondagavond trokken nog veel mensen.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 april 2004

‘Betrokkenheid houdt ons op de been’

Antwerpen - De orthodoxe joodse gemeenschap in Antwerpen groeit als kool. Gezinnen met tien, elf kinderen zijn geen uitzondering. Het aantal synagogen is in betrekkelijk korte tijd verdubbeld. Daartegenover staan twee problemen: toenemende armoede en groeiend antisemitisme. De integratie staat daardoor op een laag pitje, stelt Hermine Milgram-Weinreb, die er inmiddels 45 jaar woont.

Sportdinsdag, 13 april 2004

Sublieme Sibon legt FC Utrecht op de pijnbank

Heerenveen – De opmars van SC Heerenveen in de eredivisie krijgt met de week meer gestalte. Door de zege tegen FC Utrecht bleven de Friezen voor de elfde keer op rij ongeslagen en klommen door het verlies van AZ naar de vierde plaats op de ranglijst. Met dank aan de sublieme spits Gerald Sibon die Utrecht bijna in zijn eentje op de pijnbank legde.

Sportdinsdag, 13 april 2004

Gebrek aan scorend vermogen breekt Cambuur op

Leeuwarden – Er ging tot nu toe dit seizoen heel wat mis bij Cambuur Leeuwarden. Eén van de mankementen van de ploeg van trainer Dick de Boer is het scorend vermogen, of beter gezegd het gebrek daaraan. Maandag stond dat in Rotterdam een stunt tegen koploper Excelsior in de weg.

Sportdinsdag, 13 april 2004

Berber van den Berg kan Athene vergeten

Keulen – De teleurstelling is met geen pen te omschrijven, maakt Berber van den Berg duidelijk. De 16-jarige turnster uit Heerenveen eindigde afgelopen weekeinde in Keulen als tweede Nederlandse, maar dat was niet genoeg om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Athene.,,Dit is het waar ik de afgelopen jaren naar toe heb gewerkt en ik ben daarvoor door een heel diep dal gegaan. Ik was op de weg terug en als het dan net niet goed genoeg is, is dat een klap in het gezicht’’, aldus de turnster.

Sportdinsdag, 13 april 2004

Drukbezochte eerste autocross bij Dokkum

Dokkum - Het autocrossseizoen is weer begonnen. Maandag trokken duizenden liefhebbers naar Dokkum, waar de Noordelijke Autocross Club (NAC) de eerste wedstrijd van het jaar hield. Doordat de race van de Friese Autocross Club in Wolsum niet doorging, kwam er meer volk dan gewoonlijk af op het racespektakel. Voorzitter Theo Witteveen schatte het aantal op 7.000 tegen 4.000 normaal. ,,Een unicum’’, aldus Witteveen.

Sportdinsdag, 13 april 2004

Friezen blinken uit bij speedway in Duitsland

Dohren – Het was nog maar de eerste in een reeks van acht, maar de Friese coureurs die meestrijden in de open Nederlandse kampioenschappen speedway hebben meteen bij de openingswedstrijd laten zien een gooi te kunnen doen naar de prijzen.

Sportdinsdag, 13 april 2004

‘Basis voor een Friese handbalcompetitie?’

Franeker - Met 79 teams uit Nederland, Denemarken, Duitsland, Zweden en Zwitserland is het Paaszaalhandbaltoernooi om de Jupiter Cup in Franeker in dertien jaar uitgegroeid tot één van de grootste handbaltoernooien in Nederland.

Weerdinsdag, 13 april 2004

Ruimte voor zon

Vanavond en vannacht is het nog wisselend bewolkt met enkele opklaringen en minimumtemperaturen rond 2 à 3 graden. Morgen loopt het kwik op naar waarden rond 14 graden. Het waait daarbij zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties