De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 13 april 2006.

Bijschriftdonderdag, 13 april 2006

Waarschuwing

Economiedonderdag, 13 april 2006

Grote fusie van notarissen en advocaten Fryslân

Leeuwarden - De notariskantoren van Boonstra Rademakers in Leeuwarden, Trynwâlden in Gytsjerk, Eenhorst Landman Netwerk Notarissen in Steenwijk en advocatenkantoor Veenstra Redeker te Mildam fuseren. De naam van het fusiekantoor is Nord Notarissen en Advocaten. Dat maakte de nieuwe organisatie gisteren bekend.

Economiedonderdag, 13 april 2006

ASN Bank groeit flink in het eerste kwartaal

Den Haag - De ASN Bank heeft in het laatste kwartaal van 2005 en het eerste kwartaal van dit jaar een sterke groei geboekt. Het aantal klanten van de bank is na het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 275.000. Eind december was dat nog 260.000 en een kwartaal eerder 250.000. Het totaal beheerd vermogen ligt nu op drie miljard euro. Eind oktober was dat nog 2,8 miljard euro.

Economiedonderdag, 13 april 2006

‘De rechter was wijzer dan de beleidsmakers’

Burgemeester Cazemier: ,,Het was net of je extra kracht kreeg om prblemen op te lossen.'' Foto: Frans Andringa

Economiedonderdag, 13 april 2006

Meer supermelkveebedrijven in Fryslân


Hoofdartikeldonderdag, 13 april 2006

Muziekkorpsen...

Als binnen een jaar tijd vier muziekkorpsen worden opgedoekt, is er wat aan de hand. Echtenerbrug, Hindeloopen, Exmorra en Sint Jacobiparochie: het lukte deze dorpen niet om hun muziekvereniging in stand te houden. Ze hielden er vorig jaar mee op. Nou lijkt het verlies van vier korpsen niet veel op een totaal van pakweg driehonderd muziekclubs, maar dat is maar hoe je het bekijkt. Als het een structurele trend zou zijn, is er voor het einde van deze eeuw niks meer over. Zó'n vaart zal het wel niet lopen, maar de betrokkenen zien een teneur en zijn er zorgelijk over. Ze zetten er zelfs een symposium over op. En daar zullen ongeveer dezelfde conclusies getrokken worden als begin dit jaar bij het vijfjarig jubileum van Unisono, het landelijke steunpunt voor amateurmuziek. En die luiden dat hoewel er nog veel muziekbeoefenaars en verenigingen zijn, die enthousiast prachtige muziek maken, het pover gesteld is met de aantrekkingskracht ervan. Het is een wereldje waarin alles goedkoop moet en waar muziekscholen dicht gaan als ze niet in staat zijn hun geld uit de markt te halen. Er is dat onafschudbare imago van grijs, dor, saai, ouderwets, niet-dynamisch en een ontoegankelijk ons-kent-ons-cultuurtje. De overheid investeert liever vooral in de top van de muziekwereld en laat de brede bodem van amateurclubs verslonzen. ,,Van het landelijke kunstsubsidiebudget gaat 6,5 procent naar de breedtekunst. Ter vergelijking: bij de sport gaat 80 procent naar de breedtesport.'' Mede daardoor zijn veel muziekverenigingen te in zichzelf gekeerd en kunnen ze geen aansluiting vinden bij de hedendaagse maatschappij of een krachtige lobby voeren. En zo ging het lijstje verzamelde somberheden nog wel even door. Wat je maar een jubileumcongres noemt. Veel te vieren was er blijkbaar niet. Te meer omdat voor de belangenorganisatie zelf de landelijke subsidiekraan nog verder werd dichtgedraaid. Per 1 mei vorig jaar ging er een ton van het budget af, nadat in voorgaande jaren ook al 60.000 euro werd wegbezuinigd.

Regiodonderdag, 13 april 2006

Proef met stemherkenning en GPS

Leeuwarden - Noord-Nederland dient als broedplaats voor de reclassering om elektronica te ontwikkelen voor toezicht op (ex-)criminelen. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen experimenteert de regio Noord-Nederland met GPS-techniek en stemherkenning.

Regiodonderdag, 13 april 2006

Winkeldiefstal niet meer enige vergrijp

Leeuwarden - Het aandeel meisjes dat in aanraking komt met de jeugdzorg en het Halt-bureau blijft stijgen. Dat blijkt uit het jaarbericht van Bureau Jeugdzorg Friesland. Ook het Open–baar Ministerie signaleert dat het aandeel van meisjes in de criminaliteit groter is geworden. De tijd dat meisjes zich aan niet veel meer dan winkeldiefstal bezondigden, lijkt voorbij.

Regiodonderdag, 13 april 2006

Gratis met de bus naar de Jumbo - of niet

Dokkum - ,,Boodschappen doen? Ik ga zo lekker even de stad in!" Het gratis vervoer met de 'Jumbo Taxi' is een mooie manier om even in Dokkum te komen, vindt de heer Van Egmond uit Nes. ,,Ik doe nooit inkopen bij de Jumbo. Waarom zou ik dat nu wel doen? Met de belbus ga ik wel vaker, en nu is-ie mooi gratis. Ideaal."

Geloof & Kerkdonderdag, 13 april 2006

Bestseller van Britse predikant 'hotter than Potter'

Dominee Graham P. Taylor moest zijn motorfiets verkopen om zijn eerste jeugdboek in 2003 op de markt te krijgen. Geen enkele uitgever was geďnteresseerd in zijn boek waarin christendom en zwarte magie de boventoon voeren. Te meer daar het verhaal zich afspeelt in de sombere achttiende eeuw in de kuststreek van het afgelegen Yorkshire.

Sportdonderdag, 13 april 2006

Nederlaag tegen Willem II

Tilburg - SC Heerenveen heeft gisteren de laatste kans op een plaats bij de eerste vijf eigenhandig verbruid. In Tilburg speelden de Friezen, net als tegen NEC, bedroevend slecht en kregen precies dat waar de ploeg recht op had: niets. De formatie van Gertjan Verbeek was zelfs zo aardig Willem II weer in het zadel te helpen op weg naar de nacompetitie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties