De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 april 2012.

Cultuurvrijdag, 13 april 2012

Zilver uit Amerika terug in Burgum

Burgum | In De Pleats in Burgum zijn woensdag zilveren gebruiksvoorwerpen te zien van emigranten uit Amerika. Het gaat om zilver dat ooit in De Pleats werd gebruikt, toen die nog dienst deed als boerderij. De objecten zijn meegenomen naar de VS toen de eigenaren emigreerden.

Cultuurvrijdag, 13 april 2012

The Rolling Stones in het Fries

Leeuwarden | De Leeuwarder band The Hangouts gaat een plaat maken met in het Fries vertaalde nummers van The Rolling Stones. Dat heeft platenmaatschappij Marista gemeld. De band rond zanger Einte Bijlsma duikt in juni de studio in.

Cultuurvrijdag, 13 april 2012

FJHO treedt zondag op bij Floriade

Leeuwarden | Het Fries Jeugd Harmonie Orkest (FJHO) geeft zondag een aantal optredens op de Floriade in Venlo. De uitnodiging hiervoor dankt het orkest aan het optreden op TEMA Tielen in Venlo begin maart; het FJHO was de winnaar van de hoogste klasse op dit entertainmentconcours.

Economievrijdag, 13 april 2012

Integratie Strukton drukt op winst ingenieursbureau

Heerenveen | De omzet van ingenieursbureau Oranjewoud, met kantoor in Heerenveen, is afgelopen jaar fors gestegen. Voor het eerst werden de activiteiten van het in oktober 2010 overgenomen Strukton volledig in de cijfers verwerkt. De integratie drukte echter wel op het resultaat over afgelopen jaar.

Economievrijdag, 13 april 2012

Pootaardappelbedrijf in Zweden nu in eigen handen

Joure | Aardappelhandelshuis HZPC in Joure heeft het Zweedse pootaardappelbedrijf Kantaperuna ingelijfd. Tot voor kort was het bedrijf voor 40 procent in Friese handen via een joint venture. Met alle aandelen in bezit wil HZPC verder groeien tot een van de grote spelers op de Zweedse markt.

Hoofdartikelvrijdag, 13 april 2012

Zorg over de kwaliteit van het bestuur

De groeiende kloof tussen politici en ambtenaren bedreigt de kwaliteit van het openbaar bestuur. Ambtenaren vragen steeds vaker vergeefs de aandacht voor grote structurele problemen, terwijl politici in toenemende mate bezig zijn met incidenten en hun optredens in de media. Daardoor blijven belangrijke besluiten te vaak uit. Tot deze conclusie komt oud-topambtenaar Roel Bekker in een boek dat deze week is verschenen. Hij werkte veertig jaar als topambtenaar onder zestien ministers en vier premiers en kent de Haagse wereld als zijn broekzak.

Regiovrijdag, 13 april 2012

Buitenpost bruiste van het verzet tijdens de oorlog

,,Wat in ferset wie hjir, allemachtich!” Jasper Keizer uit Buitenpost zette alle verzetsactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Buitenpost op een rijtje. En dat waren er veel.

Regiovrijdag, 13 april 2012

Onderzoek vaarweg Lemmer-Tsjûkemar

Lemmer | De gemeente Lemsterland onderzoekt de aanleg van een rechtstreekse vaarverbinding tussen Lemmer en het Tsjûkemar. Dat betekent dat de Lemster Rien verbonden moet worden met de Lemsterrijn, die langs de A50 richting Joure loopt en bij het gebouw de Gebraden Haan in het Tsjûkemar uitkomt. De studie wordt gedaan in het kader van het Friese Merenproject.

Regiovrijdag, 13 april 2012

Csg Liudger zwaait locatie Raai feestelijk uit

Drachten | Weerman Gerrit Hiemstra, oud-voetballer en nu Groningen-trainer Pieter Huistra en acteur Geert Lageveen zaten er op school. Ze zijn deze week allemaal even langs geweest, om afscheid te nemen van het locatiegebouw De Raai, voorheen het Ichthus College, van csg Liudger in Drachten.

Regiovrijdag, 13 april 2012

Extra onderzoek Blauwe Golf

Leeuwarden | Er komt een extra onderzoek naar mogelijke roestvorming aan de ophanging van de luchtbehandelingskanalen in zwembad de Blauwe Golf in Leeuwarden. Dat onderzoek wordt gehouden onder toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Regiovrijdag, 13 april 2012

Bewoners houden het platteland divers

Heerenveen | Burgers op het platteland ontplooien veel meer nevenactiviteiten dan boeren. Dat levert economisch niet zo veel op, maar levert een wezenlijke bijdrage aan de samenhang en de verscheidenheid in de regio.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 april 2012

Liedboek in Monnickendam ten doop

Amsterdam | Het nieuwe Liedboek zal volgend jaar op zaterdag 25 mei in de Grote Kerk in Monnickendam worden gepresenteerd. Dat maakte drs. Klaas Holwerda, secretaris van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK), gisteren bekend. De aanbieding in Monnickendam is precies veertig jaar na de aanbieding van het huidige Liedboek voor de Kerken uit 1973. Naast psalmen en gezangen bevat het nieuwe liedboek een scala aan nieuwe liederen, geput uit verschillende tradities, bundels en landen. Er verschijnt een gemeentebundel, een begeleidingsbundel en een koorbundel.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 april 2012

‘VolZin’ wordt maandblad

Utrecht | Het magazine VolZin wordt een maandblad. Dat kondigt hoofdredacteur Eduard van Holst Pellekaan aan in het nummer dat vandaag verschijnt. Op dit moment verschijnt VolZin tweewekelijks. De nummers worden dikker zodat ze de gelegenheid bieden ‘om thema’s zoals spiritueel leiderschap, goed sterven, de mystiek van het alledaagse en de comeback van de coöperatie beter en completer uit te diepen’.VolZin is de voortzetting van Hervormd Nederland en de Bazuin en bestaat dit najaar tien jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 april 2012

Vernieuwde kerk aan de dijk

Nij Altoenae | De protestanten van Nij Altoenae nemen zondag de vernieuwde kerkzaal officieel in gebruik, nadat er met Pasen al proef werd gedraaid.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 april 2012

VU wil godgeleerdheid en wijsbegeerte samenvoegen

Amsterdam | De Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam gaat faculteiten samenvoegen. Mogelijk gaat godgeleerdheid fuseren met wijsbegeerte. Dat staat meldt de website van het weekblad van de VU, Ad Valvas.

Sportvrijdag, 13 april 2012

ONB zet concurrent Frisia met zege opzij

Leeuwarden | ONB richt zich volledig op de tweede plaats in de tweede klasse K na een prima 2-1 zege op concurrent Frisia. ,,We gaan er vol voor”, sprak ONB-trainer René de Jong. ,,Ik ben heel eerlijk: Frisia speelde fantastisch in de tweede helft, maar schiet de bal er niet in. We kwamen er na rust niet aan te pas en het was niet helemaal terecht, maar pakken ’m toch. Ook dat is voetbal”, wist de oefenmeester.

Sportvrijdag, 13 april 2012

Den Bosch laat Aris op weg naar de play-offs schrikken

Den Bosch | Lasaulec Aris heeft gisteravond een kansloze nederlaag geleden in Den Bosch (97-78). In de laatste wedstrijd van de reguliere competitie moesten de Leeuwarder basketballers de rust in met het schaamrood op de kaken (51-29) en was de tweede helft slechts een formaliteit. Het duel beloofde weinig goeds voor volgende week donderdag, omdat het vrijwel zeker is dat Aris dan in de eerste wedstrijd van de play-offs wederom naar Den Bosch moet.

Sportvrijdag, 13 april 2012

Vandenbussche krijgt twee duels schorsing

Heerenveen | Doelman Brian Vandenbussche is door de tuchtcommissie van de KNVB voor twee duels geschorst. De Belgische sluitpost kreeg in het thuisduel tegen Ajax al na twee minuten spelen de rode kaart voor het neerhalen van de doorgebroken Siem de Jong. Vandenbussche zal daardoor het duel van morgenavond in Nijmegen tegen NEC en het thuisduel tegen Vitesse moeten missen. De Deen Kristoffer Nordfeldt zal hem in de beide duels gaan vervangen onder de lat.

Sportvrijdag, 13 april 2012

Cambuur mist ook De Leeuw en Vosselmans

Leeuwarden | SC Cambuur moet het vanavond in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport doen zonder Melvin de Leeuw en Jonathan Vosselmans. De beide spelers vielen geblesseerd uit in de thuiswedstrijd tegen Willem II en zijn nog niet voldoende hersteld om vanavond te kunnen aantreden in Brabant. Het meespelen van Martijn van der Laan en Robert van Boxel is nog onzeker. Mark de Vries, Oguzhan Türk, Sandor van der Heide, Léon Hese en Erik Bakker zijn ook niet inzetbaar.

Sportvrijdag, 13 april 2012

Hese wil nog een paar jaar door dicht bij Huis(sen)

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar deze week ging dan ook daadwerkelijk de kogel door de kerk. Léon Hese houdt het deze zomer na drie seizoenen voor gezien bij SC Cambuur. De 31-jarige verdediger heeft een aflopend contract en kan met een tweede kind op komst de reistijd van het Gelderse Huissen naar Leeuwarden niet meer opbrengen. ,,Het waren mooie jaren, al blijft het jammer dat ik nooit met Cambuur in de eredivisie heb gespeeld.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties